Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Co přináší nové ovladače NVIDIA GeForce Game Ready 416.81 WHQL?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jesli tohle bude odpovidat chovani turingu v novejch hrach, tak potes koste.. rtx 2070 je rada ze da vykon vegy 56 a ve 4k se dotahne na vegu 64.. amd udelala chybu ze na letosek nepripravila novej highend, mohla si turing vychutnat..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nechcel som to rozpitvavat, nech si kazdy pozrie, a urobi obraz sam :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akorat, ze BFko jede na Frostbite enginu, ktery AMD sedi, potazmo je na nej dobre optimalizovany. Ja bych to neprecenoval a nelze to moc ani pausalizovat. NV ma podle mne optimalizaci udelanou u jinych hernich engin/studii vic..at uz toho dosahuji jakkoliv :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě zajímají testy až tady bude RT, pak chci vidět ten výkon Vegy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a ja spotrebu RTX 2080Ti :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nj, kdyz te bavi cekat.. dx12 je tu ted, rtx nejspis vychcipa jako physx.. neni jediny studio co by ho implementovalo samo, pro vsechny to dela nVidie.. stejne jako physx to nebude tlacit vecne..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

NAVI taky nebude umet RT a navic se AMD dusuje ze RT implementuje az to bude mit smysl = nebude to jen pro high end karty jako u NV ale pro celou produktovou radu (mimo uplneho low endu)

takze RT nevychcipe ale opravdovy boom muzeme cekat ne drive jak za 3-5 let mozna pozdeji :) a trebas za tu doby prijdou i s lepsi implementaci ne to "fake" RT jako ted ale moc tomu neverim toho vykonu by to chtelo neumerne moc ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V GPGPU Turing s Vegou pěkně vymete podlahu, nehledě na výrazně lepší poměr výkon/spotřeba. Myslím že AMD se poslední dobou správně soustředilo na procesory, kdy přivedli do konce konkurenceschopnou až technologicky vyspělejší architekturu než má momentálně Intel. A Vega se dá pořád použít na hry i když má velkou spotřebu a výkon horší než generace Pascal. Lepší než vydat uspěchanou mezigeneraci je počkat a GPU vypilovat. Nemají potřebu nějak nutně vydávat nové nedopečené GPU, protože procesorová divize teď vydělává jak oslíčku otřes se. Příští, dostatečně dopilovaná generace může být více úspěšná.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„V GPGPU Turing s Vegou pěkně vymete podlahu“

Kde? S výjimkou tensor cores, jejichž použití je limitované na specifický okruh aplikací, je Vega 20 skoro ve všech ohledech rychlejší. Obzvlášť by mě zajímalo, jak může Turing s Vegou vymést podlahu, když:

GeForce RTX 2080 - výkon v FP64: 0,3 TFLOPS
Radeon Instinct MI64 - výkon v FP64: 7,4 TFLOPS

„nehledě na výrazně lepší poměr výkon/spotřeba“

Opět jen pokud dojde na tensor-cores. V FP64 má Vega 20 12× lepší poměr spotřeba / výkon než Turing. Turing opravdu není architektura primárně zaměřená na GPGPU, to byl Volta.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nechceš doufám srovnávat consumer level herní grafiku s profi výpočetní kartou v podmínkách běžného člověka, že ne? To si můžeš rovnou porovnat F1 monopost se sporťákem, však obě jsou to auta na dynamickou jízdu, no ne?

Kde že se dá u ufouna za 35 v českých koupit MI60 co se musí umístit do serverové case protože má pasivní chladič a musíš jí zařídit pořádný profuk na jejích 300W, když její předchůdce na bázi Polaris stojí 5800$? To porovnávej pindíky Vegy 20 s Teslou V100, která je ještě výkonnější než MI64 FP64: 7,8 TFLOPS. Má jen proprietární datový konektor i chlazení, žádný videovýstup, dává se do superpočítačů po stovkách a stojí 9800$ za kus. To je konkurence pro MI64.

Ne jak bylo správně uvedeno Turing, který je primárně herní karta ale i tak jako bonus dosahuje polovinu výkonu Titanu V za cenu jen 1/3 až 1/4, dá se normálně koupit v běžném obchodě a bezproblémově nainstalovat do normálního počítače. A ne všichni nutně počítají FP64, většina lidí vystačí s FP32 a tam je už výkon pěkných 13,45 TFLOP.

Já mám Vegu 64 i 1080Ti a už ta je objektivně v matematice o něco rychlejší než Vega při nižší spotřebě. A i s tou Pascalí 1080Ti ti Turingovská 2080Ti zamete klidně o 45% za stejný příkon v GPGPU, je to pro běžného člověka nejlepší výkon za snesitelnou cenu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

„Nechceš doufám srovnávat consumer level herní grafiku s profi výpočetní kartou“

Klidně si místo konkrétní GeForce dosaď libovolný profesionální model Turingu a nic se nezmění. Ale chápu, cílem sdělení bylo, že Nvidia s AMD ve výpočtech vytře podlahu.¹) ²) ³)

¹) Za podmínky, že oproti letošnímu Turingu nepostavíme nic novějšího než loňský 14nm čip.
²) Za podmínky, že pro srovnání výpočetního výkonu použijete herní verzi Vegy a nikoli výpočetní.
³) Za podmínky, že srovnání omezíme na aplikace, které Turingu sedí.

V takovém kontextu souhlasím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čaroděj ze země Oz tu jseš ty, protože prvně se vysmíváš výkonu hracího GPU za 1300 €, který si notabene můžeš snadno koupit za pomoci v obchodech zatím nedostupné profi výpočetní karty na které sotva uschl lak s cenovkou určitě >5000€ a podporou pouze pod Linuxem tak si každý může udělat představu jak "běžné" GPU to je...

No a když se to začne hroutit, tak se najednou objeví podmínky, za kterých jsi "ochotný souhlasit" - no děkuju pěkně za tu velkodušnost. Přitom já od začátku proti herní grafice stavím zase jen herní grafiku a zcela jasně si uvědomuji, že specifické aplikace bude zejména ta omlazená profi Vega počítat o dost rychleji než uměle omezená čistě herní karta, dostupná za násobně nižší cenu ale jsou tu i aplikace obecné a tam už to není kdovíco.

I proto jsem ti tam proti ní postavil tu přes 2 roky starou profi Voltu, které se i omlazená profi Vega přinejlepším jen vyrovnává ale AMD to může nahnat lepší cenou, prostoru tam je dost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aby se tu nečarovalo s marketingovými hodnotami, otestoval jsem si rychlost zpracování reálných OpenCL aplikací projektu Primegrid na obou kartách abych měl tvrdá data v ruce. TDP 1080Ti je 250W, Vega 64 280W.

AP27 - aplikace hledání prvočísel:

RTX 2080 něco kolem 12-13 minut, tedy je o něco rychlejší než 1080Ti
GTX 980 Ti ~ 1550-1690 secs
GTX 1070Ti byla zmíněná za 1380 secs
GTX 1080 ~ 1090 secs
GTX 1080 Ti ~ 940 secs
Titan V - 410 secs

AMD Vega 64 - 73 minut
ADM Fury Nano 83 minut
Haswell jsem někde viděl údaj 13 hodin, pro představu.
AMD Phenom 41 hodin.

Aplikace GNF - 18:
RTX 2080Ti - 8:20 minut
1080Ti - 18:23 minut
Vega 64 - 26 minut
Když odhlédneme od vyšší spotřeby té Vegy, je čistě rozdíl ve výkonu 49% ve prospěch Pascalí Nvidie a 300% pro 2080Ti. Tomu už říkám dobrý důvod pro upgrade.

V Collatz conjecture, které dovede o něco více zatížit GPU je rozdíl mezi Vega 64 a 1080Ti zhruba jedna minuta ve výpočtu úlohy v neprospěch Vegy. Protože jde o 6 ku 7 minutám, za den se jedná o slušný rozdíl.

Samozřejmě může existovat FP64 aplikace, která z té Vegy vytáhne vysoký výkon proti na FP64 vykostěným Nvidiím Pascal/Turing, ale já takovou aplikaci nemám a pochybuju že za dobu morální životnosti těch GPU mít budu. V FP64 Vega může pro specifické použití mít smysl, zejména po omlazení na 7 nm a zvýšení frekvencí ale na obecné nasazení v FP32 bude ráda když se vyrovná předchozí generaci a novější Turing jí nebezpečně utíká. Proto jsem osobně víc zvědavý na Navi/budoucí GPU, které má reálnější možnost zamíchat kartami. Aby Nvidii dohnalo a natrhlo jí ( ! ) stejně jako se to povedlo u Intelu AMD coby její příznivce ze srdce přeju ale proto ještě nebudu čelem k realitě na Nvidii plivat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.