Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Co vás při výběru grafické karty zajímá v první řadě? [anketa]

Jasně že většinu zajímá poměr cena/výkon/dlouho nic... spotřeba.
Jenže je "výkon" např. čistě herní bez RT, herní s RT a herní/neherní na GPGPU a k tomu jejich kombinace. Proto někdo využije Radeon VII a někdo zase nemůže žít bez RT.
Možnost poměr cena/výkon tedy měla být rozdělena minimálně na 3 možnosti:
- poměr cena/ non-RT herní výkon
- poměr cena/ RT herní výkon
- poměr cena/ herní + GPGPU výkon

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

pořád je to jen poměr výkon/cena nic ne nezměnilo :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Chybně stanovéné parametry. Já prefeduji cena/výkon a spotřeba, tedy kolik za své peníze dostanu, dále mnezajímá kvalitu a životnost, protože neměním HW jako ponožky, když v linuxu vše dlouho dobře funguje. Prostě mám širší požadavky a mnoho dalších asi také. Proto volíme zploštělý parametr cena/výkon. pod linuxem fungujíé lépe ATI/Radeony, podpora svobodných ovladačů je mnohem lepší než u Nvidie. Takže plánuji po deseti letech nějaký radeon 570 RX.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

už jsem to psal, ale každý parametr má svou prioritu při výběru a anketa řeší parametr, který může být pro každého jiný a neřeší celkový souhrn parametrů, které zohledňujeme při výběru :)
např. vybírám auto a vybírám ho podle plánovaného použití (jako první) a pak na řadu přijdou další parametry cena, vzhled, provozní náklady atd atd. (ne nutně v tomto pořadí)
a u herní grafiky je celkem jasné jaké je plánované použití takže jako první řeším jen cenu/výkon :) a pak ostatní parametry pokud mi nevyhovuje nějaký parametr s nižší prioritou vracím se k bodu jedna cena/výkon a pokračuji s jiným modelem nebo hledám alternativní cestu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak. Když jsem vybíral novou GK jako náhradu 7970, výkonová náhrada by vyšla za částku, kterou se mi nechtělo dávat za něco, co v podstatě tuhle kartu nahradilo nebo přidalo nějakej framerate navíc, ale nijak závratný. Tak jsem usoudil, že tedy vezmu něco nového z oblasti hi-endu a veka za 15k vypada hezky, jenže... nedalo se to koupit. Pak jsem i uvažoval nad nějakým vyšším modelem 1070, popř. nižším 1080, nicméně tam zasvítila V64 ve vodě, což "shodou náhod" tou dobou odpovídalo i výkonovému zařazení produktu mezi tyto dvě karty. Nakonec jsem byl spokojen, vzhledem k tomu jak se dostupnost zhoršovala a karta má tak výborné provozní vlastnosti, že jsem nijak nelitoval.

(proti chytrolínům, produkt jsem kupoval v době, kdy byla 1080Ti cenově na úrovni launch ceny 1080, čili zajímavé modely 24kkč a podobně, veka na vodě za 19k, veka ve vzduchu za 15-15k5 a levnější modely 1080 (takové ty Asus turbo po vzoru reference) začínali na 18kkč)

Ono mimo výkon a poslední dobou často zmiňovanou spotřebu jsem se chtěl i zbavit třívětrákového řešení (které je sice ohledně hluku celkem fajn, jenže podstatně "zasírá" kysnu prachem... i skrze filtry), řešení s blowerem je velmi hlučné a "zasírání" prachem eliminuje řekněme na menší oblast, ale nebylo to ono... nakonec tohle aio řešení s cenovkou pod 20k účel splnilo. Přitom to pro někoho může být prkotina, někdo by nepřekousnul špičkovou spotřebu veky, nebo její výkonové postavení, nicméně tento produkt jako takový eliminoval v mém případě zanesení prachem opravdu citelně, nemluvě o dalších vlastnostech. V podstatě každému parametru dávám nějakou váhu a je schopný přebít i nějaké jiné parametry, které se zdají být na prvních místech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to neni az tak jednoduse jednoznacne. Nebo jsem vyjimkou a patrim do "male?" skupiny, ktera neresi jen cenu/vykon (at uz herni nebo vypocetni), ale zakomponuje do rozhodovani treba i technologie ukryte pod "kapotou". Jako HW decoding/encoding, vystupy + jejich verze a pocet, pritomnost ci nepritomnost RayTracingu, spotrebu pri zapojeni vice monitoru. Asi jsem fakt exot, kdyz to delam takhle a tim padem nespadam mezi bezne zakazniky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja som na tom podobne, kupoval som GTX 275 aby som si vyskusal dema a hry s PhysX, potom Radeona 5770 aby som vyskusal tesselaciu. Chvilu som mal obe karty naraz, GTX pocitala len fyziku a fungovalo to vtedy paradne, daleko lepsie nez len s jednou kartou. Potom GTX660Ti aby som vyskusal Apex, potom Radeona 7950 kvoli Eyefinity a asynchronnym shaderom, Vegu 56 kvoli freesync. Raytracing by som si vyskusal, ale nechcem prist o freesync cez hdmi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ale to řešíš pořád u některých parametrů hlavně ten výkon :) a jestli neřešíš cenu tak máš určitě RTX TITAN ?
dotazník neřeší co vše člověk řeší při výběru, ale ptá se co člověk dává na první místo :) takže např. se nejdřív podíváš výkon co chceš nebo jsi ochoten zaplatit a pak v dané kategorii vybereš model, který ti vyhovuje i v ostatních parametrech a kolikrát musíš jít cestou kompromisů >> karta je levná a výkonná, ale nemá třeba DVI co teď koupit horší a nebo koupit redukci atd. :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

nemam titan... mam jen 1080ti
nicmene pomeruju ne jen ten vykon vuci penezum... klidne pujdu do vykonove slabsi grafiky, kdyz ve stejne cenove relaci nabidne neco navic, co vyuziju
ale chapu, ze takhle se dost tezko udela anketa... prave ptoto se mi tezce hledala odpoved

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že lépe to ani říci nešlo, než jak to popsal Tom. Samozřejmě, že každý máme určité specifické požadavky, ale v první řadě si ujasním, co jsem ochoten zaplatit za určitý výkon a pak řeším jestli potřebuji xy dalších věcí. Vždycky bylo a bude pro většinu konzumentů jasná volba poměru ceny a výkonu. Na to se snad ani nemusím ptát, to mi řekne jakýkoliv srovnávač zboží.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Poměr cena/výkon je ale něco jiného. Je to kolik stojí jednotka výkonu a to dle mě řeší minimum lidí, Nejvíc lidí bude řešit kombinaci ceny a výkonu, respektive v rámci svých finančních možnosti chtějí získat co nejvyšší možný výkon, to ale neznamená že ten výkon za tu cenu je nejvýhodnější na trhu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak to také nebylo myšleno. Tam přeci není napsáno, nejlepší poměr cena-výkon na trhu, nýbrž pouze cena-výkon. Ten zbytek jsi pouze dovodil, ale chybně.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To je chybná interpretace. Je to za jaký výkon jsem kolik ochoten kolik zaplatit. Není to jestli je nejvýhodnější na trhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to mám zase tak, že poměr cena/výkon je důležitý, ale hlavní roli v koupi další karty bude schopnost rozchodit hry v 2560x1440. Takže vlastně výkon a pak v dané úrovni cena/výkon.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

>Co vás při výběru grafické karty zajímá v první řadě?

Podpora v mojom OS out of box a nepotrebnosť proprietárnych ovládačov.
viď
https://mesamatrix.net/

OpenGL 4.6 / SPIR-V Support Might Be Inching Closer For Mesa Drivers
on 24 May 2019 at 12:12 AM EDT.
We're quickly approaching the two year anniversary of the OpenGL 4.6 release and it's looking like the Intel/RadeonSI drivers might be inching towards the finish line for that latest major revision of the graphics API.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=OpenGL-4.6-Mesa-Inching

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasne ze vykon/cena ale trochu i spotreba, nechci nic hlucneho. Kazdopadne vic nez spotreba me osobne zajima podpora v GNU/Linuxu, proto jsem dlouhe roky kupoval nVidia karty a ted kupuji AMD...

Kazdopadne ted me nejvice zajima kolik bude Navi stat a zda bude PCI-e 4.0, Pokud nebude tak asi pockam na dalsi generaci a Ryzen 4xxx :)

Pokud za ni budou chtit 500$ tak to asi ne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Momentálně jasně FreeSync a s ním spojené blahodárné účinky (kdo neviděl, nepochopí). Taky byla velmi zajímavá možnost encodovat přes VCEnc více než dvě videa najednou oproti tomu jak je to u konkurence. V poslední letech mě také ovládla již několik let sílící sympatie k výrobci. A do rozhodování se také poslední dobou vkrádá nepotřebnost vyššího rozlišení/fps/výkonu. Ono stejně není co hrát a vzhledem k tomu že netrpím fetišem na extrémní vyhlazování či efesní grafické fičury, ještě chvíly to vydrží. Možná mě ale zase nějaká hra přesvědčí k upgrade. Naposledy to byl Kingdom Come, v budoucnu možná Star Citizen (plná dokončená verze :D ), nebo nový TES, kdo ví. Písek je, důvod k nákupu není.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mě zajímá především cena protože takový fail který postihl 2080ti je prostě moc přehnaný chápu že grafika za to nemůže ale výrobce jo. Přitom může úplně v pohodě stát jako 1080ti v době vydání ale ne o 10K víc.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

může stát o 10k méně, ale může stát to co stojí. Když na to nemám nebo nechci mít, tak si to nekoupím, nikdo mě do té koupě nenutí, tak proč to řešit.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Problém je ten že třeba někdo tu grafiku chce ale ta cena je na něj prostě moc přehnaná protože ví že by tolik stát neměla. To samé je i můj případ mám 980ti za kterou jsem v roce 2015 dal 21K Kč no a tu bych chtěl nahradit za novější ti verzi ale nemůžu protože mě 2080ti přijde prostě zbytečně přehnaně drahá a 1080ti je už 2 roky stará a nástupce má který je o 10K dražší jak při uvedení právě 1080ti.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zdá se že všichni kupují pouze RX570, když preferují poměr cena/výkon :)

U mě jednoznačně výkon. Nepůjdu ale koupit Titana když mi stačí výkon GT1030.

Následuje kombinace poměru cena/výkon, opět ale... nekoupím RX570 s nejlepším poměrem cena/výkon když potřebuju výkon Vegy či RTX...

Váhu cena/výkon samozřejmě může narušit výčet features, proč si koupit kartu bez RTX když RTX nestojí o tolik více jako karta bez RTX. Stejně tak jako provozní vlastnosti.

A ještě k výkonu, ne výkonu z testů ale aplikací/her ktere plánuji na té grafice provozovat.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

A zase jsi se poslední větou vrátil k poměru cena výkon:

"A ještě k výkonu, ne výkonu z testů ale aplikací/her ktere plánuji na té grafice provozovat."

Takže hrubá představa o výkonu k dané aplikaci co hodláš provozovat a k tomu cenově výhodnou variantu GPU. Pokud již cenu neřešíš, tak jsi svatým grálem výrobců, protože ti prodají i předražené prt.
Pouze by tě ospravedlňovalo, pokud by jsi chtěl provozovat World na 2080Ti. Pak neřešíš cena výkon :-)
A co se týče té poznámky, že všichni kupují RX570, tak ta je ve své kategorii určitě nejvýhodnější a nekupují ji všichni, ale převážná většina ano, viz: https://graficke-karty.heureka.cz/

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vrátil k výkonu ne poměru cena výkon. Poměr cena/výkon bude zajímavý jen tehdy, když ho bude tolik kolik potřebuju.

V mém případě, kdybych kupoval teď novou grafiku, cílím na výkon RTX2080/Vega VII. Tzn nemůžu koukat na něco co má méně výkonu, výkon mi jasně řekl co potřebuji. Ty dvě karty mají prakticky stejný výkon a mají ho dost pro můj účel, plichat. K tomu featury, které jsou pro mě zajímavé. Vega má 16GB paměti což se mi může hodit v jedné aplikaci. RTX má RTX, které se mi hodí v jedné hře, pořád mám plichtu. Takže mezi těma kartama nakonec rozhodnou provozní vlastnosti, které určí vítěze.

Nekupoval bych ale RTX Titana s nejvyšším výkonem na trhu, protože jeho výkon nepotřebuju. Nekupoval bych ani RX570 s nejlepším poěrem cena/výkon protože sice levně, ale málo.

K RX570, nekategorizujeme. Jasně odpovídáme na to co je nejklíčovější při nákupu a lidi odpovídají poměr cena/výkon,
Pokud to tak je, tak de facto všichni musí vybrat právě RX570 protože cokoli jiného nemá lepší poměr cena/výkon ale pak jsme u toho, že někdo chce víc výkonu a musí koupit kartu s horším poměrem cena výkon, tudíž pro něj poměr cena/výkon není nejdůležitější. Ta možnost odpovědi cena/výkon nedává moc smysl pokud to není v kontextu konkrétního výkonu. Pro někoho může mít nejlepší poměr cena/výkon RTX2080Ti kdežto RX570 bude mít ten poměr špatný

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to tak je, tak de facto všichni musí vybrat právě RX570 protože cokoli jiného nemá lepší poměr cena/výkon ale pak jsme u toho, že někdo chce víc výkonu a musí koupit kartu s horším poměrem cena výkon, tudíž pro něj poměr cena/výkon není nejdůležitější. Ta možnost odpovědi cena/výkon nedává moc smysl pokud to není v kontextu konkrétního výkonu. Pro někoho může mít nejlepší poměr cena/výkon RTX2080Ti kdežto RX570 bude mít ten poměr špatný.

Koukáš se na to dost jednostranně.
RX570 má ve "své" kategorii nejlepší poměr cena-výkon, což ani nezměnila nová generace od NV.
V kategorii 2080Ti není výběr, tak tam se nedá použít příměr cena-výkon.
Víc výkonu, pokud je mezi čím srovnat, tzn. je víc výrobků srovnatelných, zase použiješ poměr cena-výkon.
Ta otázka nezněla, co je nejvýhodnější cenou a výkonem, ale podle čeho se většinový spotřebitel řídí, bez ohledu na kategorii.
Takže příklad, kdy nepoužiješ hledisko cena výkon je např.: jsou dvě karty srovnatelné výkonem, ale karta A má větší výkon o 3%, ale je o x% dražší, než karta B. Ty přesto zvolíš kartu A. Tak to je výkon a ne poměr cena-výkon.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jaká kategorie o kategoriích ta anketa nic neříká. Ano ve výkonu 2080Ti nic jiného není ale když kupuju dle poměru cena/výkon tak si ji prostě koupt nemůžu a to i přesto že je jedíná která poskytne dostatek výkonu, protože mě přece nezajímá výkon ale poměr cena/výkon.

Myslím že drtivá většina lidí vybírá nejdříve dle výkonu nebo dle ceny pokud musí cenu řešit a až teprve potom řeší poměr cena/výkon.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

takže když např. budeš řešit nákup RTX 2080 Ti a RTX Titanu které jsou výkonově skoro totožné tak koupíš Titan protože neřešíš poměr výkon/cena ? :D Jirko těch tvých teorií bych se i najedl :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Bože ten Jirka je demagog i u toho, kdyby se řešily dudlíky :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud 2080Ti nebude stačit ale RTX Titan ano, tak nemám na výběr a musím koupit Titana. Tzn, vibírám podle potřebného výkonu.

Jakmile je splněn základní požadavek - výkon a mám na výběr, přichází na řadu další parametry, v tomto konrétním případě by určitě rozhodla cena, ne poměr cena/výkon, ale cena, protože podle poměru výkon/cena neřeším.

V tomto případě to můžeš označit i jako poměr cena/výkon, ale když budu mít kartu 100% výkon 100% ceny nebo 120% výkonu 110% ceny, tak si vyberu 100% výkonu za 100% ceny, ne 120 za 110% ceny i když je to lepší poměr cena/výkon, tak proč platit 10% za 20% výkonu navíc, který nepotřebuji?

Je tu ještě alternativa a sice že požadavek na výkon neumí splnit nic na trhu a pak jsem nucený vzít to nejvýkonnější na trhu. Tzn, opět výběr dle výkonu, nebo pokud nemám dostatečné financování, tak to co si můžu dovolit, tzn. finální rozhodnutí je cena.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

dám konkretní příklad >> 60 fps za 30 tisíc a nebo 62 fps za 60 tisíc > jak se rozhodneš ? pokud máš jako finální rozhodutí cenu tak stále vybíráš dle pravidla výkon/cena ;) >> a sám jsi několikrát zmínil že RTX řada by tě výkonově posunula, ale vyjádřil ses v tom smyslu, že za tu cenu to nestojí >> takže jsi sám jel podle pravidla cena/výkon >> tzv. výkon by se ti hodil, ale cena pro tebe byla přemrštěná vzhledem k nabízenému výkonu

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Cena/výkon/spotřeba pro mě má význam - spotřeba jednoduše proto, že jedu na pasivní zdroj, nechci ho přetěžovat a udržet ve skříni příjemné klima.
Pokud mám na výběr hluk+spotřeba jak prase za super cenu vs. tichá+nízká spotřeba za i cenu +50% vyšší není pro mě problém připlatit si.
Tak co bude tu hned někdo vztahovačnej reagovat? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dyť to dává smysl, nejdříve stanovím kritéria které chci hodnotit, nastavím jim nějakou váhu a podle toho budu vyberu to co bude nejvíce splňovat mé požadavky, když jediné co splní požadavky bude drahé a nevýhodne, nic s tím nenadělám, stejně tak když mé požadavky splní "cokoli" tak nebudu zbytečně kupovat něco navíc co nevyužiju

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Proti gustu... Ale provozovat herní mašinu na pasiv... velký špatný..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Důvod proč je to špatné? Většina herních mašin se spotřebou bude držet mezi 200-300W, koupit nějaký titanový semipasivní 500-600+W zdroj a při té herní zátěži bude mít nějakých 8-12W ztráty, tedy tolik kolik bude mít ztrátu nějaký bronze zdroj v idlu. Na to pak nebude vůbec potřeba pouštět větráky a jede plně pasivně.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je pasiv Titanium, na CPU menší Noctua, všude nacpaný ULNA adaptery.
Na mírně taktované čtverjádro, patero disků, 2070 atd. to bohatě stačí.
Jen časem budu muset pořešit tu 2070 v zátěži, moc to řve ... ale zase byla pro mě super levná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spatne preco? Mam 500W Superflower Platinum a tahal 2x1080Ti nonstop mining +pravidelny gaming. Mam ho 5 rokov. Zdroj zvladna az 130% dlhodobej zataze oproti deklaracii. TichePC ich predalo cez 100ks a nevratil sa zatial ziaden. Ono nie je "zdroj" ako "zdroj", vies? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1-pomer cena/vykon
2-vykon
3-hlucnost
4-spotreba
Pokud cena/vykon plati jen u low-endu jako je rx570, tak si radsi priplatim za vykon.Tzn musi to byt nak vyvazeny.Jako treba neco od AMD 5-10% pomalejsi jak rtx2070, ale vyrazne levnejsi, tak koupim AMD.
Pokud je ale rozdil velkej kolem 35% jako mezi rx580 a 1660TI, tak radsi koupim vyrazne vykonejsi 1660TI i kdyz je trochu drazsi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tzn nejdřív výkon který určí kategorii karet a v ní pak rozhoduje cena/výkon. TO dává smysl, obráceně to znamená že můžete koupit něco co vůbec nepotřebujete

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

takže nejdřív je to většinou cena/výkon protože si zároveň říkáš kolik jsi ochoten nebo schopen utratit :) a pak hledáš to nejlepší za částku kterou sis určil :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To co popisuješ je že vybíráš nejvyšší výkon za definovanou cenu, nikoli nejlepší cenu za jednotku výkonu

Cena/výkon může být tragická ale je to maximální výkon který si můžeš dovolit.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Dobře vezmu v úvahu, že mám omezený rozpočet a mám možnost si za ten rozpočet zvolit ze dvou variant podobného výkonu. Podle jakého klíče budu volit ? Zase opět cena-výkon.
Ale pokud mám omezený rozpočet, volím v první řadě nikoliv podle ceny, ale možnosti kam mě moje cena pustí ve výkonu.
Pouze v jediném případě se rozhodnu podle ceny a to v případě, kdy GPU absolutně nerozumím a pak výkon opravdu nehraje roli. Ale pokud vím o čem je řeč, vždy to bude cena-výkon.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Cena/výkon/spotřeba. Minimální hlučnost je pak základ.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. cena - každý má nějaký rozpočet a nemá cenu dumat nad něčím na co nemám peníze...
2. výkon a požadované funkce - RT mně fakt nezajímá, ale třeba HW podpora h265 encodingu ano.
a budu se snažit najít to co má nejlepší parametry za zvolenou max cenu.
3. provozní vlastnosti - pokud to bude dělat rámus a topit jak kamínka, případně bude často poruchové, tak to nechci ani za výhodnou cenu a s dobrým výkonem.

Je to sice seřazené od 1 do 3 ale prakticky všechny tyto vlastnosti jsou rovnocené každá může znemanat že si to nekoupím...

Pokud mně něco nezajímá tak je to
1. vzhled (mám to stejně v krabici)
2. značka (je mi jedno jastli sapphire. MSI , Nvidia či AMD)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, proto tak striktně postavené odpovědi v anketě nedávají žádný kloudný význam.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V Ankete schazi jedina a to velice dulezita moznost a to je barva karty ;-)
Dal jsem pomer cena /vykon , ale po uvedeni Pacallu a predevsim Turingu se to tak neda resit.
Momentalne bych chtel GPU co ma vykon jako GTX 1080{ 2070 ,Vega II } ale za podstatne nizsi cenu rekneme 350€.
Vitezem v pomeru sice jak se zde pise RX 570 jenom ze to je malo I na FHD. Ta karta proste nema vykon. Da se to prirovnat k RTX 2080 Ti vs Titan ac to v testech dela rady procent v realnych hrach je rozdil 3FPS.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chybí tam ještě možnost "tohle taky nekoupím". Anketa tak dopředu diskriminuje jednoho častého přispěvatele.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V té anketě pár věcí chybí. Mě osobně v první řadě zajímá hw podpora video formátů (čekám na AV1), pak mě zajímá podpora Linuxu a až pak to, pro co jsem hlasoval, tedy spotřeba.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zbohatnul?
Co si pamatuji, tak tebe zajimala vzdy hlavne cena! :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

hm no tym ze pouzivam pod linuxom opencl tak ma zaujima v prvom rade podpora linuxu a opencl, potom hluk a cena, tym ze nie som hrac (teda obcas warthunder ci rpg ako shadowrun ci grimrock ale to zvlada GF 210) tam mna extremne vykon nezaujima (staci mi opencl a aftershot upravy)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za me Titan a nemusi to být ten nejnovější. Hry běží perfektně, 10 bit i mimo hry, výběrové čipy i PCB (takže kvalita i zpracování). A příkon? V dnešní době fakt ukradený. Jen ref chladič bída.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro me je nejdulezitejsi, jestli je nova grafika vykonnejsi, nez ta co mam. Pokud ano, koukam na cenu, jestli se upgrade vubec vyplati, pripadne kolik si budu priplacet za x% vykonu navic.
Takze svym zpusobem je to vykon/cena, ale slabsi grafiky me proste absolutne nezajimaji. Uzitecne nove funkce jsou vzdycky plus, nizka provozni teplota a s ni spojena hlucnost, je take plus, ale nehonim se za extremy.
V posledni rade jsem schopny vyhodit celkem dost penez za "OC" model a "vyssi garantovany boost", i kdyz je dokazany, ze to prida max par procent vykonu. Proste fetis pro muj dobry pocit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chybí volba "čím vyšší číslo v označení karty, tím lepší a tím pádem nejvhodnější"

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

GeForce 9800 GTX FTW!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mně teda v první řadě zajímá cena. Tomu se pak přizpůsobuje ten zbytek. Včetně poměru cena/výkon. S cenou lze do určité mírý hýbat, ale zajímá mě jako první.

Třeba při výběru notebooků mě jako první zajímá, jestli má numerickou část klávesnice. Přes to v podstatě nejede vlak. Až pak řeším ten zbytek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fanousci az za hrob tady, hrozny.

JirkaK napise jednou neco rozumnyho, ale protoze je to Jirik, tak okamzite nabehnou minusy. Vsichni tady kecate, v prvni rade vas pokud hrajete hry vzdycky zajima vykon, protoze co vam bude platna grafika s nizounkou spotrebou nebo s perfektnim pomerem vykon/cena, kdyz si na tom svoji oblibenou hru nezahrajete, protoze vykon nestaci?

Pak jsou tady lidi co potrebuji zobrazovadlo a ti maji stejnak casto APU, takze zadnou grafiku neresi. No a zbytek jsou lidi, co potrebujou nejakou funkci vetsinou kvuli praci a ti se pak zajimaji jen o grafiky, ktere tu funkci zastanou. Treba jak pise David, ze potrebuje HW enkoder AV1 a ceka na kartu, ktera ho bude mit, to chapu.

Osobne jsem taky logicky dal svuj hlas vykonu, ale to preci neznamena, ze bych si byl ochoten koupit grafiku, ktera nebude splnovat i ostatni mnou pozadovane parametry. Proste idealni grafika ma mit brutalni vykon, ma byt levna, ventilatory musi byt tiche, aby nebyla slyset a mela by mit pokud mozno co nejnizsi spotrebu energie. Taky si nekoupim nejakou pofiderni znacku grafiky ala Palit, kdyz kdykoli jsem se k takove grafice nachomitl, tak vzdy do dvou let umrela. I ta hardwarova podpora nastupujiciho raytracingu je dulezita, obzvlast pokud bude zprostredkovana pomoci beznych vypocetnich jednotek grafiky a nebudou tam potreba specialni jednotky, ktere delaji grafiku vsude tam, kde RT neni zastoupen zoufale neefektivni. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém s Jiřím v této diskuzi je, že on *moc dobře* ví, jak je to myšleno, proč ti lidé argumentují tak, jak argumentují - a stejně si udělá své rétorické cvičení postavené na slovíčkaření a ještě se o tom handrkuje...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"I ta hardwarova podpora nastupujiciho raytracingu je dulezita, obzvlast pokud bude zprostredkovana pomoci beznych vypocetnich jednotek grafiky a nebudou tam potreba specialni jednotky, ktere delaji grafiku vsude tam, kde RT neni zastoupen zoufale neefektivni."

Ako myslíš túto vetu? RT pomocou GPGPU je na grafických kartách podporovaný v rôznych aplikáciách už minimálne 10 rokov. A je jasné, že s takouto podporou sa do real time dostane možno za ďalších 10. Teraz si môžeš porovnať čo dokážu aktuálne GPU počítať iba pomocou bežných výpočetných jednotiek. S GTX 1080 a1080 Ti si tak ledva na FHD. Vega56 v Crytek demu bola na 1080p30 a celkovo podľa vyjadrení vývojárov Cryteku bola na úrovni GTX 1080. A to iba na odlesky. Žiadne globálne osvetlenie, tiene a ďalšie fíčury. GPU s RT cores pritom posúvajú túto latku o niekoľko úrovní ďalej. RTX 2060 je v RT oveľa lepšie než spomínané grafiky a o niečo prekonáva v RT aj Titana V. Podľa mňa je z toho jasné, že ak sa chceme dožiť realtime RT grafiky na úrovni celej scény, nedá sa to bez HW podpory. Sprostredkovanie pomocou GPGPU je totiž iba SW akcelerácia bez HW podpory (naozaj sa tomu nedá hovoriž HW podpora keďže nič na úrovni HW neakceleruje operácie dôležité pre RT ako to robia RT cores) ako sú RT cores. Podľa mňa práveže by malo niečoho ako je RT cores postupne pribúdať a časom by sa malo viac a viac vecí riešiť cez RT. Ani nechcem vedieť koľko stream procesorov by mali mať GPU iba na to, aby dokázali na úrovni terajšieho používania RT to, čo zvláda už dnes taká RTX 2080 Ti. Možno tak o dve či tri ďalšie generácie t.j. tak za 4-6 rokov by sme sa dostali na túto úroveň pomocou GPGPU.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jenom otazka rozdeleni zdroju. Zatim NVidia o smysluplnosti specialnich RT jednotek rozhodne nepresvedcila a jak rikam, pokud pro vypocet sceny chybi vykon obecne, bude o to vic chybet pro RT. Ty 4-6 let, aby to bylo pouzitelne vidim docela realne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podľa mňa za 4-6 rokov budeme možno v RT iba cez GPGPU tam, kde je momentálne RTX 2070 či možno RTX 2080. A to si myslím o high-ende a nie o mainstreame. Proste bez špecializovanej HW podpory ako sú RT cores sa budeme hýbať v tomto smere veľmi pomaly. Práve s niečím ako s RT cores by sme mohli byť za 2 generácie GPU niekde úplne inde.
Neviem prečo NV nepresvedčila o zmysluplnosti RT. Veď zrovnatelný výkon RTX 2060 s Titan V v RT celkom jasne dáva najavo, že RT cores zmysel majú. Keď si tieto GPU porovnáme, tak RTX 2060 má 1920 stream procesorov a 240 Tensor cores, zatiaľčo Titan V má 5120 stream procesorov a 640 Tensor cores. Plus je Titan V priamo určený pre vyšší výpočetný výkon zatiaľčo RTX 2060 je herná GPU. Stačí jej pritom iba 30 RT cores na to, aby bola výkonovo v RT na úrovni Titan V. Nie je to dôkaz toho, že RT cores citeľne akcelerujú výkon v RT a že majú zmysel? Aký iný zmysel by ešte mali mať?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč NV nepřesvědčila o smysluplnosti RT ???
Čistě svou velmi špatnou obchodní politikou, nic jiného v tom nehledej. Normální člověk nebude připlácet x % za technologii, která nemá momentálně praktické a významné použití (nebudeme se vracet k těm pár hrám). Pokud by výkonostní skok byl natolik významný, aby dokázal omluvit navýšení ceny, už by někdo uvažoval, ale pokud se tak nestalo a ono se tak nestalo, tak to nikoho normálně uvažujícího ke koupi nenutí. A mě je osobně úplně jedno, jestli si chci "koženka" koupit zase novou bundu, tak nechá podražit grafiky, ale já mu na ní nehodlám přidávat.
Jakmile se tato technologie dostane do GPU za přijatelné ceny a nebude tam žádné navýšení, protože RTX, tak se tato technologie normálně rožšíří. Takže vyčkejme, až NV podojí své ovce a pak to bude zdarma v rámci GPU a její nové generace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cenová politika je zlá. To beriem. Ja som ale narážal na zmysluplnosť RT cores, kde písal Redmarx, že o ich zmysle NV nepresvedčila. Nie je mi jasné v čom presne to myslí. Pretože akcelerácii RT podľa doterajších vysledkov dosť pomohli. Iný zmysel snáď ani mať nemajú...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě by zajímalo na jaké grafice se mi nebude kousat ten po... Autocad2017. Grafického výkonu řádově čím dál víc, ale je to pomalejší než Ac2k.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A je to grafikou? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, tím jak Autodesk oplácal staré jádro novými meníčky, roletkami, paletkami, průhlednostmi a další tunou neoptimalizovaných blbostí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těch důvodů je více, ale meníčka a paletky, jako fakt ?
1. Nucený přechod z GDI na Direct2D. GDI včetně HW akcelerace vektorové grafiky skončilo s Windows XP. Od Visty mají akceleraci pouze 3D polygony a od Windows 7 se ještě bitblt.
2. Částečný přechod z nativní kódu na CLR.
3. Spouštění brzdí úvodní obrazovka v HTML.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fakt to tak vypadá. Třeba takové přepracované okno Layer manageru s odhadem >150 vrstvami se na intergrované grafice i3 při scrolování kolečkem myši překreslovalo cca 10 sekund. Po upgradu na Radeon (nějaký oem low-end pro hp ozn. odhaduji) HD7540 to kleslo pod vteřinu, a na RX570 je to skoro okamžitě. Pokud by to řešila hrubá síla, pak ještě ok, ale zase se objevili jiné záseky, u kterých neumím přijít na to čím to je. Odzkoušel jsem, že špatně kouše otevřené externí reference. Ovladače jsem instaloval korporátní, když je AMD uvolnilo i pro herní grafiky. Rád bych věděl jestli si dnes člověk musí pořídit FirePro nebo Quadro, aby mu to slušně běhalo? Kolega si pořídil NB pracovní stanici v kombinaci Intel i? a mobilní Quadro a je spokojený. Pod stolem mám R5 2600 + 16GB a RX570 8GB a někdy bych to fakt nakopal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem dlouha leta mel na sw od autodesku takovou pifku, ze jsem se jejich produktum vyhybal obloukem. Relativne nedavno me jeden kolega upozornil na projekt Fusion 360 - dela po svem prakticky skoro vse co jejich veskery ostatni sw, sjednocene do jednoho produktu, ktery beha nejlepe prave na hernich grafikach. Vyviji se opravdu velice rychle, ma sice jeste par much, ale po zhruba dvou letech jej pouzivam uz na vetsinovou cast toho, co potrebuji. Navic licecne pro male podnikatele s obratem do 100k USD je zdarma. Mozna stoji za zkousku i ve vasem pripade.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dík za tip. Obávám se, že se 2D při práci hned tak nezbavím. Zatím mi nekoupili ani Rhino3D, snad kdyby nadstavba zvládala korektně BIM. Na Acad jsem relativně adaptovaný i na ty jeho desetiletí neopravené bugy, ale když se odmítá svižně pohybovat i na novém počítale, tak je to na ... .

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On ten program jinak vychazi z ostatnich autodescich programu i s moznosti prepnout rozhrani z toho ci toho. Bohuzel to 2D to plnohodnotne asi nahradit nedokaze. Navic momentalne to sketch, 2D prostredi, povazuju za zrovna to nejmene zoptimalizovane, ale verim ze se i zde dockam jako jinde (nedavno napr. predelali renderovaci rozhrani a ze dne na den zde vyuziji vsech 16 vlaken spolu s mnohonasobnym zrychlenim realizace). Kupodivu to je taky snad jedinny nastroj autodesku, kde vyvojovy tym opravdu posloucha a hlavne aplikuje podnety svych uzivatelu :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jakožto nenáročný uživatel grafiky jsem se rozhodoval výhradně podle podpory opensource driverů v linuxu a částečně podle dokumentace. V desktopu to bylo proto abych se v tom mohl vrtat a v noteboocích, protože zprovozňovat integrovanou nvidiu a přepínání z APU by bylo peklo. Jako druhý level rozhodovaní u mé nejnovější karty co mám (RX460) byl příslib menší spotřeby a lepšího výrobního procesu, takže jsem si koupil tu i když GPU starší generace by byla levnější. Takže: podpora → spotřeba → cena

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tech kanály a weby nás zásobují novinkami o Navi už snad rok. Nedávno jsem viděl na jednom video s titulkem "Will Navi be a dissappointment?" No, pokud to bude zklamání, tak proto, že tech kanály zvedly naše očekávání nad reálnou hranici. Za mě, těším se na ni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já žádnou novou grafiku nechcu!! :D nebudu vyhazovat tisíce za hw, co mi nepřinese nic zásadně novýho. Až za 2k udělám upgrade typu 750ti -> 1050ti jako se mi povedlo loni, ale na vegu 56 třeba, tak prosim. Do té doby vnímám ceny gpu jako totálně mimo. I "mainstream" za 8k je jiná dimenze

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Anketa o ničem. Chybí tam ta nejdůležitější volba - podle výrobce GPU.
Já vybírám takto:
1) Podle výrobce GPU
2) Podle výrobce GPU
3) Podle výrobce GPU

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

asi výkon/spotřeba/cena - v tomto pořadí. Dá se přihlédnout když je recenzované kvalitně řešené chlazení, tak jde ustát i ta vyšší spotřeba/produkce tepla. Když jde dát max kvalita na dobré fps tak je to fajn, ale ne zas za cenu proměny pc v teplomet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. výkon!!! - zejména HW podpora moderních videoformátů a rychlost dekodování fotoformátů.
(to bylo keců, že integrovaná grafika v CPU mi na fotky stačí, když nehraju hry... Nestačí! Nasadil jsem k i7 4x4,4GHz herní GTX980Ti a náhledy fotek (24Mpx v AdobeJPG v nejen prohlížeči ACDSee) nenaskakovaly jen svižně a viditelně stále po jedné, jako jen na integrované grafice v CPU, ale stovka náhledů mi naskočila na celou plochu velkého 4k monitoru - díky tomu proto tolik náhledů ;-) téměř naráz! :-) A taky edituji RAW-y a střihám svoje FullHD 50p a občas i 4k, zatím "jen" 30p, ale až 10bit! o 100Mbit/s)

2. Spolehlivost!
2. Hlučnost!
4. Spotřeba (trochu souvisí i s hlučností)
5. Cena...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dekodovani fotek dela procesor. Asi mozne to pomoci CUDA delat na grafice, ale co koukam na to ACDSee, tak pisou CUDA jen pro video konvertor.
Pokud se ti to zrychlilo jen pouhou vymenou integrovane Intel HD Graphics za GTX980Ti, tak bych si tipnul, ze i na jakekoli jine NVidii to pobezi stejne rychle, nebot praseci ovladace Intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je možné. Ale náhledy - čili obraz(!) generuje také CPU??? Já myslím, že na tom má velký podíl i GPU a její výkon, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. výkon
2. funkcie (freesync/g-sync)
3. pomer cena/výkon
4. hlučnosť
5. značka, výrobca čipu, spotreba, atď

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.