Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rozlousknutý Coffee Lake-refresh potvrdil odkaz Sandy Bridge

Je mozno ten 8-core pak dat do nejlevnejsi desky s 3xx chipsetem (H310?) nebo je ten marketingovy bordel dotazen do uplne nenormalnich rozmeru?

Na wiki pisou ze 3xx je elektricky nekompatibilni s 1xx/2xx, pritom jsou lidi co provozuji CL procesory v 1xx deskach. Smutna to dnesni doba..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S jistotou muzu rict ze minimalne K verze 9 rady Coffe Lake - refresh pujdou jenom v Z370/390 boardech ktere maji silneji dimenzovanou napajeci kaskadu coz u H rady 300 cipsetu nehrozi v 100% pripadech, jenom u vybavenejsich desek, zas ale kto by si kupoval K procesor ktery bez Z zakladu nemuzes taktovat a ladit?

Ano Coffe Lake sou umele fw-nekompatibilni, Z370 neni nic jineho nez preznaceny Z270 coz priznava dokonce i sam Intel ve svych PDF materialech k vydanym ovladacum, napriklad tymu v Asrocku se podarilo nejen procesory rady Coffe Lake rozbehat na predoslych cipsetech ale i taktovat nonK verze intel procesoru upravou BIOS-u coz jim nasledne Intel prisne nakazal pozmenit, proste nenazrany Intel.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To jsou nějaké fake news, každý přece ví že:

" Dříve Intel pájel i malé čipy, třeba Clarkdale nebo Sandy Bridge. Tehdy ale šlo o klasické tranzistory a zřejmě méně náchylný 32nm proces. Malé čipy s FinFETy se pájet nedají, jelikož Indiová pájka je na nich extrémně namáhaná a dochází u nich k častějším mikroprasklinám, které zhoršují časem tepelný přenos a mohou vést až ke zničení čipu. Uvědomme si, že Intel je absolutní lídr v oblasti čipů a zaměstnává nejlepší mozky na problematiku chlazení, čipů, metalurgii, materiály a další odvětví. Oni vědí, co dělají."

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

:o)) Bobr?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To mi nedělejte! Jsem na to kliknul a málem mi z toho šlahlo - hodilo mě to na článek webu, který již z principu nenavštěvuju (stejně jako DDWORLD). Ale hlavně přímo na článek pána, kterýžto je podle mne mluvčím pana Jaroslava Crhy. To je moc těžkej kalibr - příště dejte varování pro slabší povahy, prosím...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, varování pro epileptiky by u tohoto odkazu mělo být povinně... :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

moc se omlouvam, o tom panovi jsem uz neco slysel, ale netusil jsem ze je az takovej extra kalibr...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prohlásila některá ze zdejších známých firem?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Uvědomme si, že Intel je absolutní lídr v oblasti čipů a zaměstnává nejlepší mozky na problematiku chlazení, čipů, metalurgii, materiály a další odvětví.

... muze rict jen clovek, ktery v zivote nedelal ve velke firme. Muzou mit mozky jake chteji, realita je takova, ze engineering ma drzet hubu a udelat to, co mu reknou oddeleni designu a marketingu, za cenu kterou rekne oddeleni sales. Kdyby o vecech rozhodovali inzenyri, tak by svet IT vypadal hodne jinak.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jde i o to ze generace "mozku" diky ktere jsme tam kde jsme uz je mimo hru ...ted uz jen hordy vyvojaru vylepsuji jejich dila .... Intel sel bohuzel cestou hodne mozku na ukor spickovych mozku ...ne vzdy plati vic hlav vic vi :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To je bohuzel dnesni trend v mnoha oborech. Nekolik jednotlivcu, na kterych stoji cely vyvoj, a za jejich zady armady salesu, marketeru, pravniku, human resources, office manageru, svacinarek a odborniku na inkluzi, kteri jim do vseho kecaj.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No Zlobr je za to plateny. Zelena a modra su u neho top aj keby to tak nebolo, najma jeho testy na threadriper stali za to h..no

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak vsak Intelaci vydali vlastni studii a Zlobr bobr to potvrdil taky ...panenko maria svet se obraci naruby ...pajka fuj ! Vyrazme do ulic

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Prosím, když už kopíruješ citaci z jiného zdroje (webu) uveď aspoň link.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle poznal snad každej... :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Oni vědí, co dělají.""

Nejako si protirečíš. Keby to naozaj praskalo, tak tie najlepšie mozgy by sa nikdy nevrátili k pájke.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to každej nepoznal... jo ironik, ten tvrdej chleba má. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Cili Intel zakazniky dokazane ojebaval 7 generaci nez prisel ZEN od AMD cili znova poradna konkurence na trhu procesoru a zacal zpetne pajet to o cem dlouha leta vykrikoval ze to se pry pajet neda kuli mikroprasklinam(22nm - Ivy Bridge), a ted to zahadne jako palickou dokaze na nekolikate revizi sveho vosrateho 14nm+++ procesu plus navic nahoneneho na vysoke takty a TDP.

Ja bych byl velice rad za hromadnou zalobu v USA v konecnem rozhodnuti pro Intel odkoupit vsechny ty zkurvene Ivy Bridge, Haswell-y, Broadwelly, Skylake-y, Kaby Lake-y a Coffe Lake-y zpetne od zakazniku, pojebana sediva par centu stojici pasta byla najebana na roky umele na trhu drzenych prodrazenych ctyrjadrech, nasledne prisel ZEN a jako lusknutim prstu kupujeme moderni Ryzen 2200G alias moderni ctyrjaderny ZEN CPU navic s moderni iGPU Vega za neuveritelnych 90€!, ne 400 a vic jako tehdy pred 1,5 rokem, 8 jadro 65Wattove Ryzen 7 2700 stoji 280€ a ted je navic ve vyprodeji 12 jadro serie ThR 1920X za 410€!!!, jo proto Intel ted rychle znova paji, jenom si to pojebal nasilnou fw-nekompatibilitou se stale mladymi i100 a i200 boardy, nebot by tyhle pajene 8 jaderne Coffe Lake-y - rhs kupovali i majitele tehleh zakladu...

"Zajímavostí je existence modelu řady Core i7 bez podpory HT" - zadna zajimavost ale prima vychcanost Intelu!, v noteboocich ste tez mohli koupit mobilni Core i7 dvoujaderne, vojeb primo na oko...

>jeste by me zajimala tloustka zakladoveho soubstratu ktery Intel u Skylake orezal o -1/3 cimz procesory po bocich praskali a tez se ve svem zakladu vlnily

>Z390 neni nic jineho nez preznaceny Z370 na archaickym 22nm procesu, predpokladam boardy s nim zas umele drazsi

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Já bych byl zase velice rád, kdybyste si podobné výkřiky příště nechal pro sebe. Je to trochu nudné a stereotypní číst furt to samé v každé diskusi, která se týká Intelu. Prostě a jednoduše: hlasujte svojí peněženkou, když se Vám to nelíbí, tak od Intelu nic nekupujte.

Mně osobně tyto drobnosti nechávají chladným, v mobilní sféře furt Intel nemá konkurenci, takže příští ntb. bude od Intelu s 8750H.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Diskuje je tu od ceho? ...btw radeji si koupit desktopove CPU nez takoveho zrouta v tele NTB ....od NTB vyzaduji i slusne provozni parametry a vydrz ....

A taky by si chtelo polozit otazku proc tak najednou Intel pripravil mobilni 6c CPU ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Vám můžu říct zcela přesně, Intel se nějak dozvěděl, že mi dosluhuje starý ntb se Sandy Bridge a proto pro mně vyvinul a uvedl na trh mobilní šestijádro. Vím, že Vy byste radši četl odpověď ve stylu, že je to kvůli AMD, ale to je evidentní hovadina, protože v segmentu výkonných mobilních CPU Intel žádnou konkurenci nemá a ani dlouho mít nebude.

Když sem prohlížel nabídku ntb, tak sem nejdřív zajásal nad tím, že se dá koupit mobilní Ryzen 7, jenže pak sem zjistil s hrůzou, že není jako v desktopech 8mi jádro, nýbrž ubohé 4jádro s TDP omezeným na 25W, v některých ntb. dokonce výrobcem dále omezeno na polovinu, tzn 12,5W. Čili nic pro mně.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

aha takze uz to chapu zatimco Intel pred vydanim Ryzenu nenapadne orezal zakladni mobilni i7 na 2 jadra ... protoze cekal na Jacka FX tak najednou kvuli Jackovi vyda 6 jadro ;)

.... AMD nabizi 4c CPU se skoro polovicni spotrebou a o 10%+ ST a cca 30%+ MT mensim vykonem ale vyrazne lepsi integrovanou grafikou >> jestli tohle neni slusny produkt tak uz nevim :)

i Intel ma konfigurovatelne TDP a vyrobce NTB si muze vybrat jaky TDP profil si vybere vzhledem ke konstrukci NTB ;) vzhledem k tomu ze AMD ma povoleno vyssi teplotni maximum a cca polovicni spotrebu bych si troufl tvrdit ze bude mene throttlovat pri vetsi zatezi ;) coz u NTB povazuji za stezejni

jeste vetsi legrace je jaka byla jeste donedavna mantra Intelaku ze vice jader neni potreba a obhajovali i 2c i7 :))) a najednou je zrave 6c minimum :D

pokud nekdo hleda herni NTB s robustni konstrukci a nizsi mobilita + horsi provozni vlastnosti mu nejsou na obtiz tak uznavam ze je to dobra volba ;)v kombinaci se silnejsi GTX kartou prima vec ....ale to uz radeji desktopove PC :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uznavam, ze mit kilovy ultrabook v batuzku je mnohem pohodlnejsi, nez velky batoh a v nem 17" herni monstrum. Ale furt je to monstrum mobilnejsi, nez desktop + monitor + klavesnice. Mno a kdyz se podivam do obchodu, tak vidim notebook s sestijadrem, 16GB ram, 120Hz IPS obrazovkou, gtx 1060 6G, ssd + hdd za cenu stejnou, neli nizsi, nez bych poskladal podobny desktop.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vycházím z tohoto: https://www.czc.cz/dell-g3-17-gaming-3779-modra_3/238005/produkt

Ekvivalentní, resp. lepší PC:

AMD Ryzen 5 2600 6C/12T - https://www.softcom.cz/eshop/amd-ryzen-5-6c-12t-2600-skt-am4_d212781.html - 4094 Kč
2x8GB DDR4-3000 RAM - https://www.softcom.cz/eshop/patriot-viper-4-series-16gb-2x8gb-ddr4-3000... - 3821 Kč
ASRock AB350 Pro4 - https://www.softcom.cz/eshop/asrock-ab350-pro4_d196877.html - 2074 Kč
EVGA GTX 1060 6G - https://www.softcom.cz/eshop/evga-geforce-gtx-1060-sc-gaming-pci-e-3072m... - 6614 Kč
Samsung 970 EVO 250GB NVMe - https://www.softcom.cz/eshop/samsung-ssd-970-evo-250gb-nvme-m-2_d212102.... - 2463 Kč
Seagate 2TB 7200RPM HDD - https://www.softcom.cz/eshop/seagate-barracuda-2tb-3-5-hdd-sata3-7200rpm... - 1627 Kč
Seasonic OEM SS-500ET-F3 - https://www.softcom.cz/eshop/zdroj-seasonic-oem-ss-500et-f3-atx12v-v2-2-... - 1561 Kč
SilentiumPC Regnum RG2 - https://www.softcom.cz/eshop/silentiumpc-regnum-rg2-pure-black_d215973.html - 735 Kč
Windows 10 Pro - https://www.vyhodny-software.cz/windows-10-professional-hmotna-licence/ - 1890 Kč

Samotné PC vychází asi na 24 144 Kč s DPH

Samozřejmě je tam prostor pro nějaká vylepšení, třeba lepší skříň, ventilátory a tak podobně. Nicméně Regnum je za ty prachy asi nejlepší skříň v této cenové relaci.

Monitor bych volil třeba iiyama XUB2792QSU-B1, je to 27" 2560x1440 IPS, co podporuje Freesync a stojí nějakých 8690 Kč s DPH - https://www.softcom.cz/eshop/lcd-monitor-iiyama-xub2792qsu-b1-27-ips-dp-...

Co se týče 120 Hz monitorů, těch je celá plejáda, stejně tak 144Hz, pokud stačí FullHD, tak třeba něco jako tento Acer za 5,7k: https://www.softcom.cz/eshop/acer-24-xb240hbbmjdpr-tn-led-1920-x-1080-10...

Tedy bez klávesnice a myši to máme celkem 32 834 Kč, takže o 3456 Kč levnější než ten Dell a za tyhle peníze se dá sehnat slušná klávesnice i myš dle chuti.

Celkově tak získáme počítač s výkonnějším procesorem, grafika bude nejspíše lehce rychlejší, disky budou rychlejší, máme výrazně lepší displej a navíc můžeme snadno upgradovat na výkonnější CPU ještě pár generací, přidat RAM nebo GPU dle chuti.

Herní notebook s podobnou konfigurací a 120Hz panelem je od nějakých 41k: https://www.czc.cz/asus-rog-strix-gl703gm-scar-edition-metalova_2/242959...

Tím se nám rozpočet zlepšil a můžeme vzít lepší monitor nebo GPU u toho desktopu. Navíc má ten Acer menší plotnový disk.

Tímhle příspěvkem nechci tvrdit, že jsou herní notebooky nesmysl, ale tvrzení, že shodný nebo lepší desktop za stejné peníze nelze složit považuji za nepravdivé.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo netvrdil, ze nejde slozit, ale ze ja bych ho neposkladal :D sorry, vtipek. Pointa byla spis v te mobilite. Nicmene cenove je to podobne a to jsem to strelil fakt od boku, maje za to, ze jsou gtx1060 a ramky minimalne o litr drazsi, no a krabice za 700 byla vylozene podpasovka :-) Kdyby se vzal ten 120/144Hz fHD monitor IPS a ne TN:
https://www.softcom.cz/eshop/msi-optix-mag24c-24-zakriveny-1920-x-1080-v...
Nejaka hezci bedna se sklem... a hlavne brat to z nejmenovaneho obchodu, kde je vse o par stovek drazsi, dopadlo by to asi, jak jsem psal (opet strilim). Ty ceny na softcomu jsou hodne pekne 0.o
Tim nechci rict, ze jsou herni notebooky lepsi, porad maji male displeje, jsou hlucne a maji omezenou modularitu, ale i ty herni kravy jsou mobilnejsi, nez prumerny herni desktop s monitorem, klavesnici, mysi a kabelama. Jo a mimochodem snad kazdy notes ma wifi a bt...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To chce klid a nohy v teple, dodrzovat pitny rezim a netravit celou svou vychazku nekde na slunicku... a hlavne dodrzovat davkovani leku. Take by stalo za to pozadat sveho osetrovatele, aby te nepoustel k pocitaci.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vím, že tohle asi zrovna ode mě nikdo ani nechce slyšet, ale tady ten článek jako by sem ani už nepatřil. Jelikož tohle je perfektně objektivně podaná informace bez jakékoliv osobní pachuti. Čistá profi IT novinařina nejvyššího kalibru. Věcná, faktická, objektivní a s bonusem rekapitulace dávající prostor na utvoření vlastního nezabarveného názoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavý názor...
Existují některé české weby, které jste přestal navštěvovat kvůli absenci objektivity? Diit mezi ně evidentně nepatří.
Možná bych to ale měl dormulovat jinak: "Jaké jiné, české (krom cnews.cz) ještě navštěvujete?"
Docela mě to zajímá, protože je těžké si vybrat z toho mála, co zbylo.

Subjektivně - zásadně nejlepší jsou diit a cnews.
Svethardware už není, to co býval, i když jsem tam už dlouho nekouknul. DDWorld a PCTuning v mých očích spáchali sebevraždu, takže ty nepočítám.

Jo a to je samozřejmě jen můj velmi převelmi subjektivní názor, nikomu to nenutím ani se nechci hádat o tom, kdo z dua Obermaier/Stach je objektivnější. To prosím nechci.

Spíš mě doopravdy zajímá, jaké slušné/objektivní weby doporučíte...?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

no okrem diitu si chodim precitat na pctuning Rybku (sobotnik)
a na slovensku je to este horsie, tam snad uz ani normalny web nie je.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

je to bieda diit.cz a na slovensku hwcooling

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen Diit a Anandtech co by denní čtivo. Ostatní anglicky píšíci weby když něco zkoumám, hledám recenze apod. jako notebookcheck, gsmarena apod. Jednou za pár měsíců se kouknu jaké mají titulky na PC Tunningu, ale už sem od tama určitě více než pár let nic nečetl. Sem tam tam měl nějaké zajímavé úvahy nějaký Rybka myslím a pak mohlo být zajímavé číst herní recenze od ženské.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Nejaky Rybka..." aaa, pan je znalec :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

SWH kupodivu dokaze obcas vydat mnohem vyzivnejsi clanky a newsky ... na DIIT spis dominuji diskuze ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za tipy. Určitě ještě doporučuji cnews.cz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koho zaujimaju este intel procesory? Vypnite si HT natom a aplikujte patche. Ocitnete sa v Haswell kategorii :D

#ryzen

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Někde jsem četl že Intel prodává své továrny, ale nevím už kde , ale to je jedno, každopádně jsem rád že skončil, konečně tu máme jen našeho miláška, karmě nikdo neuteče.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:))))))
Diskuze opravdu baví, ale víte chlapci - zpátky do reality. "Psi štěkají a karavana jede dál" ;)))
https://www.cnews.cz/intel-14nm-procesory-vyroba-nestiha-nedostatek-zdra...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.