Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Colorful se stává 2. největším výrobcem grafických karet

Colorful GeForce GTX 680 passive - Obrázek 1
Čínský Colorful provětral řady průmyslových veteránů. V grafických kartách se dost dobře může stát jedničkou na trhu, ale tím nekončí - brousí si zuby i na základní desky…

Z hlediska samostatných grafických karet (tedy těch desktopových pro PCIe slot) již Čína tvoří 50 % z celosvětových prodejů. V konkrétních číslech jde o 16-17 milionů prodaných grafických karet za rok. Mezi největší čínské výrobce se v současnosti řadí Colorful (který je schopný vyrobit až 500 tisíc grafik měsíčně), Galaxy (která má kapacity na 400-450 tisíc grafik měsíčně) a na třetím místě je Zotac.

Colorful GeForce GTX 680 iGame Kudan 1

Budeme-li hovořit o počtu grafických karet pro celosvětový trh, očekává se od Colorful zhruba 5 milionů prodaných karet za celý letošní rok, od Galaxy necelých 5 milionů a od Zotacu asi 3 miliony. Už podle stávajících čísel je zřejmé, že v celosvětových prodejích Colorful za první pololetí (do jehož konce zbývá měsíc) překoná značky jako MSI (2,9 milionu v roce 2014) a Gigabyte (3,6 milionu v roce 2014). Do konce letošního roku by pak měl překonat i Asus. Ten loni prodal 5 milionů grafik, ale přinejmenším v Číně stagnuje, zatímco odbyty tamních výrobců rostou.

Překonáním Asusu by se Colorful dostal na druhé místo v celosvětových prodejích grafických karet. Nejvyšší metou zůstává Palit, který vlastní i značky Galaxy, Gainward a Point of View.

Colorful se snaží využít dodavatelských kanálů, které využívá k distribuci grafických karet, pro zvýšení prodejů svých základních desek. Podle tchajwanských zdrojů je vliv společnost dostatečně velký na to, aby se stala i v segmentu základních desek hrozbou pro tradiční výrobce jako jsou Asus a Gigabyte.

Diskuse ke článku Colorful se stává 2. největším výrobcem grafických karet

Středa, 27 Květen 2015 - 19:30 | no-X | Pokud vím, tak se s ní jenom chlubili na...
Středa, 27 Květen 2015 - 18:38 | vulu | Ta pasivna gtx680 na prvom obrazku sa aj niekedy/...

Zobrazit diskusi