Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Coffee Lake-refresh „new stepping“ není Comet Lake, ten asi dorazí až roku 2020

Počkám si na Ryzen 3000 a pak se definitivně rozhodnu, na čem postavím svůj příští pracovní stroj...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neni o cem se rozhodovat, Intel je totalne v prd.... Ja to ale rikal, kdyz i autori clanku tady i jinde psali o 2020, tak jsem rikal, aby brzdili, ze to zdaleka nemusi vyjit a mel jsem bohuzel pravdu. Intel proste neni schopen dostat se pod 14nm proces, ach jo.
RyZen 3000 je uz v tuto chvili jasna volba, spis aby vubec byl, protoze ocekavam enormni zajem. My na nej s kamosem cekame oba, akorat teda oba ten vykon potrebujeme kvuli VR, kamos uz VR ma (Oculus Rift), ja stale vaham. Jeste pockam na ten Valve Index, jestli se to neokoti, ale pokud to bude mit zase spatne FoV, tak si pockam a novy PC bude az treba pred vanoci, aspon to mezitim bude zcela vychytane, nemusim mit proste RyZen 3000 hned v prvni vlne velkeho zajmu v lete.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavne ryzen hezky klesa na cene. 2700X za 7990,- plus Division 2, ktery se da strelit v pohode za litr. To je velmi pekna cena...
Otazka ale je, jestli ocekavat stejny vyvoj ceny i od ryzenu 2, kdyz to intel takhle flaka. AMD neni charita. Pomalu se priklanim k tomu, ze do ryzenu pujdu az z kraje 2020, protoze mi nataktovane 6700k porad staci. Poridil jsem pekelne rychle 32GB ramky s dobrym casovanim a min. fps jeste poskocili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IMHO ti 6700k ještě vydrží. Alternativa je pak koupit Řízek2000 z výprodejů, které už zřejmě odstartovaly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Imho se mi prechod na rizek 2000 vubec nevyplati. Leda zadarmo, protoze je to nula od nuly. Vyhodu lehce lepsiho a tezko aplikovatelneho MT vykonu smazne horsi ST vykon a horsi celkova latence. Berme v potaz, ze mam nataktovano cpu na 4,6 GHz, cache 4,5 GHz a ramky 3600MHz cl17. Coz jsou pro ryzen zatim moc vysoka cisla. Snad se 3000 vytahne a upgrade bude mit smysl. Hlavne me zajima latence, ipc a celkove vykon v st. Aby ten upgrade mel smysl, nesmi to byt horsi nez skylake. Idealne, aby to bylo lepsi. MT vykon bude vetsi, o ten strach nemam.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kontrolni otazka...mas to primarne na hrani her nebo photoshop?
Mne by zajimalo v cem jinem (krome her a specialnich programu) se da v realu poznat vyssi ST vykon na jadro.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak kdo si koupil i7 z poslednich generaci tak vydrzi jeste pomerne dlouho a duvod k prechodu moc velky nema, ale ti co meli stare CPU nebo i3/i5 a maji jen mirne vyssi naroky ten posun pro ne bude velmi citelny

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne jde ale ciste o ST vykon na jadro. Ono podle mne vyjma her pro honice fps a nekterych programu jako treba Photoshop pro uricte ST operace, rozdil mezi treba Haswellem na 3,5Ghz a skylakem na 4,5Ghz nepoznas. V MT je to samozrejme neco jineho, ale to nebyla otazka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč zrovna photoshop? ST výkon se pozná skoro v každém náročnějším pracovním prostředí. Ne všechno je paralelizovatelné a ne všechno paralelizovatelné je paralelně implementováno. Samozřejmě 30% rozdílu není nic zdrcujícího, ale poznat to lze.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zkus definovat co je to pracovni prostredi..
Photoshop je priklad aplikaci, u kterych jde realne a viditelne zmerit prinos vyssiho ST. Na opacnem konci nic nerikajicich testu jsou napr.testy webu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, ze primarne na hrani her, proto pisi, ze se MI to nevyplati. Hodne malo her ignoruje latenci a frekvenci a skaluje ciste s jadry. Komukoliv jinemu ve stejne situaci, byt s jinymi preferencemi, bych to ale take nedoporucil. Cenove se to proste nevyplati. V cem je 2700X o tolik lepsi, nez pretaktovane 6700k, aby to obhajilo "investici" nekolika tisic do amd platformy?
Neni rozumnejsi pockat na ten 8/16 ryzen 3000, ktery by mel mit lepsi ipc, frekvence, proste vse?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"V cem je 2700X o tolik lepsi, nez pretaktovane 6700k"
.. to presne zalezi na tom, co na PC delas. Hrani her, jak spravne uvadis, to nebude :)
Jinak treba encoding je dost dobry priklad, kde rozdil mezi 6700k a 2700x bude obrovsky. Pri narocnych encodincich usetris placnu odhadem treba 40% casu. Krome toho vic jader, vic adidas, protoze ti veci mohou jed v bacgroundu, aniz by te to nejak omezovalo v jinych cinnostech. Ale je jasne, ze ne kazdy ma takove naroky :) prave proto mne zajimal tvuj fokus na ST.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prave. Prestoze ma r2700x 2× vice jader, vlaken, cache, tak je rychlejsi akorat v tom encodingu, pripadne jeste si matne vzpominam, ze v archivaci... a je otazka, o kolik to vlastne bude oproti pretaktovanemu systemu. Jenze radnych vysledku se na netu clovek nedohleda. Vsude se taktuje jen procesor, pripadne se recenzenti ani nesnazi, protoze silicon lottery.
Nedavno jsem delal takovy maly testik, jestli vic ovlivnuje vykon ve hrach (ano, zas ty posrany hry :) ) samotna frekvence jadra, nebo frekvence ramek, cache/ring atd. Proste celkova propustnost. Samozrejme, ze z toho vyslo, ze samotna frekvence jader ma maly vliv a dulezitejsi je pretaktovat celou cestu tem datum. Takze je otazka, jestli by to nepomohlo i v pripade encodingu a jestli by se tim nezmensila vyhoda ryzenu. S handbrakem ale neumim a nevim jestli je na to nejaky testovaci bench.

Jinak v AC: Odyssey samotny pretaktovani procesoru (4GHz->4,6GHz) pomohlo u minimalnich fps z 30 -> 37 fps a pak do toho pretaktovani cache (3,7->4,5GHz) a ram (2133MHz cl15 -> 3600MHz cl17) z 37 -> 47. To je dohromady slusnych 56% nahoru, pritom samotna frekvence jadra toho moc nenahnala. Prumerny sly 64->67->81. +26,5%. Testoval jsem ve 1440p a nastaveni Ultra - krome volumetrickych mraku. Takze zadny low nastaveni a 720p.
U FarCry V min. 77->77->92, +19,5%. Prumerny 93->97->107, +13,8%. Take 1440p a Ultra nastaveni.
Celkovy pocet vyrendrovanych snimku pocas benche 5381->5611->6328, +17,6%.

Sorry za delsi post a pokud mas nejaky testovaci videosoubor a poradis s nastavenim treba toho handbrake-u, muzu potestit i to. At to neni "placnu odhadem treba 40% casu", ale nejaky skutecny cislo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak muzem to testnout :)
Link na testovaci video
https://openload.co/f/mol0fNkDUoE/LG_New_York_HDR_UHD_4K_Demo.zip

Testnem pro jednoduchost 2 presety.. "Pressets" a pak:
- Super HQ 1080p 30 Surround
a druhy
- H.265 MKV 2160p60

Po kazdem enkodovani otevri "Activity Log" zascroluj dolu a hod sem "work" tag
work: average encoding speed for job is xx.xxxxx fps

Hod vysledek :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Super HQ 1080p 30 Surround: [23:55:48] work: average encoding speed for job is 8.899288 fps
H.265 MKV 2160p60: [00:07:38] work: average encoding speed for job is 3.435356 fps
Tak to jsem vážně zvědavej. Imho to není nicmoc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro srovnani.. ja mam 1700X na defaultnich taktech, to znamena v zatezi to jede na 3,5Ghz a pameti "jen" 3200. Tvuj Skylake jede o uctyhodnych 1,1Ghz rychleji + jeste rychlejsi RAM

Prvni test - work: average encoding speed for job is 13.227712 fps
...coz dava nejakych 48% navic oproti tomu tvemu, i presto, ze mas o 30% vyssi takty.

Druhy test - work: average encoding speed for job is 3.817464 fps
...coz dava nejakych 11% navic oproti tomu tvemu. Tady je to tak malo proto, ze se pouzivaji AVX2 instrukce, ktere Ryzenu moc nejdou a skylake je ma podstatne rychlejsi. Nicmene, s OC nebo s 2700x, tak by to vylezlo na tech 20+% rozdilu tak jako tak.

Vem si, ze treba encodingy muzou trvat od par minut po desitky hodin, takze uspora casu, kterou tim muzes ziskat je obrovska. Hezky to dokresluje, co delaji jadra, pokud je programy dokazi vyuzit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zase když to přepočítáš na výkon na jádro, tak obstarožní skylake má pořád o nějakých pár jednotek procent lepší ipc. Přestože má 1700X 8 jader, tzn. o 100% víc, tak zvládne úkol jen o 48% rychleji (vynechme teď ten AVX bs)… kdybych chtěl jen enkodovat svoji knihovnu seriálů a filmů, určitě bych si vybral ryzen, ale to je tak vše, v čem by současná generace byla lepší, než železo, co mám. Proto bych se nehnal do investice za 2700X, protože pro mě to není upgrade, ale spíš sidegrade a jelikož se věnuju o dost víc hrám, nestreamuju a nemám zrovna mainstreamovou grafiku, tak by to byl spíše downgrade. Navíc ty ramky, co teď mám, dávaj až 4266MHz cl19 a rád bych je provozoval co nejblíže této hodnoty. Skylake to nedokáže, ale ryzeny také ne, tam je snad maximum pro 4 moduly ještě nižší, než kam jsem se dostal se skylakem.
Kdybych měl pořád FX8350, tak není o čem, ale takhle mě to nijak nepřesvědčilo. Když jsem přecházel ze zmíněnýho Piledriveru, který běžel dlouho na 4,7GHz, na 6700K tak byl nárůst výkonu +100% - jak ST, tak MT... ale tady? Pokud mám vyměnit základovku a procesor, tak chci jít opět do plusu a pokud možno co nejvíc v obou disciplínách. Proslýchá ze o Zenu 2, že by mohl mít lepší IPC (doufejme, že to budou ty správné instrukce), než Core procesory, frekvenci kolem 4,8GHz, snad bude podporovat i rychlejší ramky, srovná latenci s Core (tomuhle moc nevěřím kvůli tomu IO křemíku uprostřed) a bude to jasné... protože co tady pak zbývá? Nudný a předražený Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja to beru, ze pro tebe by to nemelo valny vyznam, pokud mas fokus, jaky mas :)
Jen jsem tim chtel ukazat, ze ty jadra maji neco do sebe taky, pokud zase nekdo jako ja pouziva SW, ktery je vyuziva i pres podstatne nizsi ST vykon na jadro.
Jinak ja mam mainsreamovou grafiku, kde ta frekvence CPU nehraje moc roli. Krome toho, jsem uz lenivy a kdyz us si nekdy chvilku zahraji, tak preferuji z gauce a staci mi PS4 Pro.. :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Další krok Tick-Tack-Tock je Ťok

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslel, ze to je dal "f...uck" -> "c...ock"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedna technicka... na jinych webech jsem zahlidl jeste poznamku, kterou by mozna bylo dobry uvest. Mitac je firma, ktera se specializuje na embedded desky. Nekteri redaktori z toho pak vyvozuji, ze Intel muze mit pro embdded systemy posunute vydani oproti desktpu. Z toho by se pak dalo vyvodit, ze stale muze uvest 1-2 top modely Cometu jeste letos pro desktop, ktere nemusi zapadat do publikovane roadmapy Mitacu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V té roadmapě je ale výslovně uvedeno, že jde o socketové procesory a nástupce Coffee-Lake-S. Nejde o embedded (BGA) řadu, ale standardní procesory pro desktop.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ok, ja jen prodaval, jak jsem koupil (cetl) :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Někde jsem narazil i na výklad, že jde o procesory řady H (tzn. mobilní BGA), ale taky nevím, kde to autor názoru vzal, když roadmapa nic takového neříká. Možná si nepřečetli popisky...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Musím Vás pochválit za úvodní obrázek, je to taková ta krásná grafika, úplně by se k ní vyjímala moje ikonka, kdyby tedy ještě existovala.
Jinak nechápu ty fráze o tom, že si někdo definitivně pořídí Ryzen3000. Jo kdybych měl důvod tak asi ano, ale mám pořád ty čtyři jádra a pořád to na všechno bohatě stačí. Prakticky víc jak 4 jádra nedokážu využít.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

> víc jak 4 jádra nedokážu využít
> si někdo definitivně pořídí Ryzen3000

Nj, z toho ze ty nedokazes vyuzit >4 jadra, zcela logicky plyne ze to nedokaze ani nikdo jinej. Vsichni ti lide co si kupuji 6+ti jadra Intel nebo Ryzen jsou jasni idioti. Tj asi tak 60% populace. BTW kam zmizel tvuj avatar ?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

*Avatary vidi uz jen uzivatele diit premium

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ten kdo využije víc jak 4 jádra už takovej procák dávno má.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Blbost osobne bych je vyuzil, ale 2x skylake to dava tak tak a vetsi projekty si delam v praci. Proste dalsi investici do HW si neumim zatim racionalne odduvodnit. Dokonce se presvedcuji k nakupu nove RTX, ale kdyz ona ta 980 tak nejak porad stiha na to me obcasne smrdlani (kdyz se zadari tak par hodin v tydnu si zahraji):) a dokud zene nepredvedu ze nestiha tak mam utrum :) a potaji to kupovat nebudu i kdyz vim ze by to nepoznala :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"potaji to kupovat nebudu i kdyz vim ze by to nepoznala :)"
.. zensky jsou ale rafinovane, staci, kdyz ten case zacnes rozebirat ;) ;)
ps: kamarad to resil 'zapujckou z prace" :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chladiče je potřeba občas vyčistit od prachu :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jelikož nemám průsvitnou bočnici tak nepozná, ale jinak je velmi všímavá a nepřehlédne sebemenší detail a změnu :D (takže vím, že musím být hodně opatrný, protože by si všimla i kdyby ta bočnice byla o milimetr jinak nebo někde ťuknutá :D :D )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady je vidět da demence, píču úplně to stejný co ty, já dostávám mínusy a ty plusy, LOL. Proto vám na to hodnocení kašlu. Když tobě stačí gtx980, tak mě věř, že gtx1080 stačí ještě taky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

''píču..''

presne na to ty prispevky vypadaj.. (:

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tick tack tock tuck duck cuck buck fuck :D :D
Hodně štěstí Intelu, bude ho očividně potřebovat

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Tick tack tock tuck duck cuck buck fuck :D "

oprava >> Tick tack tock tuck duck c̶u̶c̶k̶ BUTT fuck

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No to je bordel tak teď už vůbec nevím jestli mám na něco z 4790K přecházet a nebo čekat na příští rok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) zakladna otazka je, ci potrebujes viac ako 4 jadra, ak nie tak absolutne nie je potrebne upgradovat
2) IPC od cias 4XXX stuplo asi tak o drvive 2% (ak vobec), navyse 4790K je Haswell Refresh, posledny k dokonalosti vypilovany kusok 22 nm procesu
3) postekli si to o par 100 MHz a mas z toho 7700K

nechapem ako mozes mat dilemu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ze stáří? Třeba kvůli novějším grafickým kartám a hlavně když odejde deska tak jsem v řiti novou neseženu a bazary kde nevíš kdo s tím co dělal je těžký rizkovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ups

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.