Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Comet Lake pro desktop může dorazit až na jaře 2020

Nechápu důvod vydání. Koupí si to stejně jen takoví idioti, kteří by si koupili i lehce vytuněného předchůdce, tak proč ta námaha s novým socketem...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Z pohledu bussinesu, to museji vydat. Potrebuji to minimalne pro OEM partnery do sestav. To ze technicky v nekterych castech a ani vykonove uz nehraji prvni housle, vetsina neinformovane masy moc nevi. Nezapomen, ze dneska ztraceji velke podily na trhu domacich useru a minimalne potrebuji ty propady nejak "zpomalovat", byt to neni jejich primarni fokus.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pořád nechápu, vždyť ty neinformované masy ani nevědí co je socket. Stačí jen nové číslo starého produktu a je prodáno. Naopak lidi co vědí vo co go, tahle taktika jen ještě víc rozčílí. Jen ztráty, žádný zisk.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Musis brat v potaz, ze aby jsi kontinuelne prodaval, potrebujes nove produkty. To ze ten produkt neni "novy", ze je to uz 4-5x preznacena stejna architektura, zakryjes novymi nazvy, zvednes frekvence, pridas jadra...a mas novy OEM produkt, podobne, jako kdyz nastrikas stare auto na novo :)
Tak to proste funguje..musis vydavat 'novinky' i presto, ze technicky se nic moc nemeni.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ani nie. V statnych zakazkach sa nepise i5/7, pise sa 4jadrovy procesor. Nemozes presne specifikovat co chces, lebo potom vybrana firma ti nemoze dat o 50 centov lacnejsiu ponuku a po dodavke zistis, ze mas 4jadrovy atom, lebo je 4 jadrovy? Je! a pritom sa bolo treba co maximalne nabalit.. Tak sa robia statne zakazky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ke zmince o retardovanych zakaznicich jsi zapomnel na veeelkou skupinu statnich a vyberovych poptavek. Prakticky ve vsech se vyskytuje pozadavek "Intel i5/i7" a to ve specifikacich min.pozadavku software. Oni v zadani nepisou "CPU tolik jader a takovy vykon", oni to primo ohnout na Intel.

U jinych poptavek a vyberovek to je podobne- priohnute nesmyslne, hlavnim kriteriem je nejvetsi provize. To ze to je "proti"zakonne nikdo neresi.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je ještě horší než před lety, kdy jsem občas zachytil požadavek v podobě konkrétního minimálního výkonu v nějakém benchmarku a seznam instrukčních sad. Kapitalismus zparchantěl až to není pěkné.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou je, jestli by nebylo dražší ladit státní program pro dva odlišné procesory napříč státní správou kdy dodávku počítačů pro horní lhotu by vyhrály počítače osazené AMD procesorem a dodávku pro dolní lhotu by vyhrála jiná firma s intel procesory. Samozřejmě můžeme se hádat nakolik jsou ty programy závislé na procesoru, ale jen jsem chtěl vypíchnout výhodu uniformního řešení v případě takového "kolosu" jakým státní správa je.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jenze kazdy urad si objednava veci sam, vyhoda jedne mohutne objednavky tedy pada.

Navic vsechny urady bezi na obycejnych kancelarskych programech, kde to nema zadny vliv. A nebo na specialnich programech, ale tam se nehraje o vykon, nebo kompatibilitu HW, ale stare SW kvuli licencim a to ti pojede stejne jak na Intel, tak i AMD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Kapitalismus zparchantěl až to není pěkné.“
Kapitalismus? Ve veřejné správě?!
:-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel 'stagnuje' v desktopu vic, nez by jeden cekal. Uz mu zustal jen "herni TOP end". U domacich useru, se bude rozdil ve prospech AMD nejspis uz jen zvetsovat.
Bohuzel pro AMD, notebooky maji zatim pokryte dobre minimalne do doby, nez dorazi 7nm APU od AMD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Presne notebooky a pre mňa ešte niečo ako Intel NUC, čiže nejaká krabička s 10-15W na domáce použitie k 4K

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak velikostně ASRock A300 a procesor podle potřeby, podtaktovat a podvoltovat a máš to. Není to tedy userfriendly.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No neviem či je to výhodnejšie ako nejaký NUC od intelu s J5005 čo by už mal dávať 4K video, čo sa dá aj s ramkami poskladať do 200€ (SSD nerátam mám jedno voľné) Tu by ma to vyšlo asi na 235-250€ podľa procesora (predpoklad 200GE)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

4K sice J5005 prehra (pouzivam ako HTPC dosku s J5005 od ASRocku) ale ak chces nieco univerzalnejsie a obcas si zahrat aj starsiu hru, tak je lepsie si trochu priplatit za APU od AMD.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nie na hry to nemám, na to je iný počítač ale aj keď HoMM III, 0AD alebo Diablo 2/3 či Starcraft I by to mohlo zvládnuť, tak si to ešte rozmyslím :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

preco neberies do uvahy aj vykon? 200Ge je o 70% vykonnejsi a ak naozaj zan das o 25% viac, tak to je vyhra. Navyse mne to s 8GB ram, 240 M2 SSD a 350W fortronom vychazda 204€..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že už ani herní high end mu nezůstal. Aspoň takový dojem zanechávají výsledky nedávného testu u Linus Tech tips.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zásadní rozdíl mezi Intelem a AMD je, že když se nedaří AMD, tak zlevní a rázem je zde aspoň zajímavý poměr cena/výkon. Intel nezlevní nikdy a dělá tak z prodejců ještě větší děvky než jsou, protože to lhaní BFU zákazníkům je už v rovině žalovatelných lží.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim jen bych si přidal: Jenže intelu se daří, alespon finančně. Prodává, že nestíhá vyrábět. Jde vidět, že trh má obrovskou setrvačnost. Zdá se, že nikomu nevadí Spectre a Meltdown. HP po té první bezpečnostní trhlině dokonce pojmenuje řadu notebooků :D No a když začnou benchmarky vadit, tak se vyjedná změna metodiky (geekbench).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

s tím bych souhlasil,intel nic nenutí slevit když má stále vyprodáno. A má se jako prase v žitě. Tento trh má obrovskou setrvačnost.

Redaktor: ​"Cinebench svědčí novým Ryzenům:​"
Intel: ​"Vypusťte z CPU testů Cinebench. Víc jak 8 jader není třeba. Koho taky zajímá multithread, že? Zaměřme se na výkon v singlethreadu.​"
Redaktor: ​"Ryzen 3600 je v Passmarku rychlejší než vaše nejvýkonnější desktopová CPU.​"
Intel: ​(Scheisse!​) ​"Zakažte v testech Passmark... A všechny testy, v nichž je Ryzen 3xxx lepší.​"
Redaktor: ​"A v čem mám ty CPU teda testovat?​"
Intel: ​"Dej tam nějaký herní testy. Vyber ty, který využívají nVidiácký technologie. Ty jsou Intel​-friendly.​"
Redaktor: ​"Co mám napsat ohledně spotřeby?​"
Intel: ​"-​"
Redaktor: ​"Případně bezpečnosti intelí architektury?
Intel: ​"Tak dost otázek. CPU testovat neumíte, ani správné otázky pokládat neumíte! Máte padáka!​"
Redaktor: ​"Já ale nedělám pro Intel.​"
Intel: ​"Nevadí. Nabídnem vám smlouvu u nás v marketinkovém oddělení. Úkol bude znít jasně: vychvalovat naše CPU."

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Intel: ​"Nevadí. Nabídnem vám smlouvu u nás v marketinkovém oddělení. Úkol bude znít jasně: vychvalovat naše CPU."

bych upravil na

Intel: ​"Paráda! Nabídnem vám smlouvu u nás v marketinkovém oddělení. Úkol bude znít jasně: vychvalovat naše CPU."

:))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

daj jediny argument, preco by mal zlacnit, ked aktualne nestiha vyrabat a dodavat procesory na trh.. Okamzite by som kupil i3 8100, len niesu.. Skus, jeden.. Ked AMD plnilo sklady, jasne ze zlacnovalo, intel nema preco zlacnovat!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. intel nema preco zlacnovat!"
.. to zalezi na uhlu pohledu.. pokud ti jde predevsim o zisk (coz Intelu jde), tak jak vidno, klidne obetuje podily v Retail segmentu ve prospech AMD, jen aby nesel s cenama dolu. Uprimne nechapu, protoze OEM ceny asi budou stejne dost jinde nez Retail.
Ono podily na trhu maji setrvacnost, takze v momente, kdy u Intelu vymeni nejakyho safare (sefa), ktery prijde presne se 180 strpnu jinym bussines planem a bude chtit podil v Retailu zvysit..tak ta setrvacnost bude proti nemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

len teraz mame situaciu: viem vyrobit 7 kusov a viem predat za danu cenu 7 kusov. Keby so znizil cenu, tak stale viem predat 7 kusov, lebo viac neviem vyrobit. Aky uhol pohladu toto meni?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych si tipnul, ze to asi nebude tak jednoduche jak pises, jinak by intelovska CPU byla v retailu bezne nedostupna. Treba jako 3900x, ktery je rozprodany v predobjednavkach, nez vubec dorazi na pulty. Tohle se ale u Intelu nedeje, takze tech CPU je na trhu (retail) nejspis dostatek je. Mozna chybi nektere modely, ktere se ale stejne mene prodavaji.
Ale mozna je to na hranici, ze kdyby jich prodali vic za mensi cenu, tak nedostatkove budou, ale osobne si myslim, ze to ten pripad neni a jdou vylozene po marzich, protoze v tech celkovych objemech se ty ztraty trhu zatim ztrati.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta kometa na obrázku spadne do jezera, zasyčí a zhasne, až AMD za rok před Vánoci vyjede s procesory generace Zen3 se 4 vlákny na 1 jádro ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zvyšování počtu virtuálních jader AMD sotva nějak pomůže. Vždyť už teď nabízí víc jader než Intel za nižší cenu a i v částech trhu kde je to důležité, tak roste pomalu. Kdo dnes potřebuje další dvě vlákna na jádro, když by perfektní výkon dodalo i 12c/12t tedy ne 4 vlákna, ale jedno. AMD potřebuje silného investora, jinak bude pořád paběrkovat, jelikož až Intel za 2 roky přijde se 7 nm, tak pohádka končí a do té doby toho AMD tímhle tempem moc nedokáže.

UltraOptimista:
Začátek roku 2022 (tesně před masivním nástupem 7nm Intel) - AMD podíl v serverech : 30%
Realista:
Intel je pořád v pohodě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že Intel má všude ultrapodmazáno a proti tomu může AMD jen špatně bojovat. Historie se opakuje. Za dekádu až zase něco vyplave na povrch si Intel zacáluje další směšnou pokutku, dalších 5 let bude natahovat vyplacení pokuty a svět se bude točit dál.
Před rokem jsem poptával servery s EPICem. Nesehnal. HP mělo snad jednu trololo konfiguraci, DELL (byl tu i článek) AMD ignoroval. Teď už je asi situace lepší, jak moc ale nevím.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ty první EPYCy nebyly moc použitelný kvůli NUMA džungli, teď je to iné kafe.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty první Epycy vedli k tomu, že spousta firem začala dělat HW pro AMD platformu a teď když přišla nová generace Zenu jsou připravené rychle vydat odladěný HW.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

rozjezd z praktické nuly je vždy složitý a první generace si to odskáče, ať je jakákoli.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Trik je jinde... interně je AMD (i ten Intel) x64 vlastně RISC CPU s překladem CISC na uRISC, který dokáže díky kratším a lépe definovatelným (mikro)instrukcím lépe paralelizovat- o to jde, nabídnout operačnímu systému a software vyšší výkon v podobě více (virtuálních) jader; ty tranzistory tam zadrátované jsou, je to jedna z jistých a účinných metod zvyšování celkového výkonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako ono když vidíš to jejich osmijádro, tak mě začala svrbět peněženka, jenže k čemu bych to měl když to má tak "nízké" frekvence. AMD by mělo něco udělat s frekvencema ať osmijádra jde taktnout někam k 5GHz a mají minimálně o jednoho kupce víc.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

není zas takový problém. Jistě opticky vypadá u Intelu 5Ghz krásně, o tom žádná, jenže výkon na jádro už je u AMD lepší a když si vezmeš srovnání 3800X vs 9900K tak jsou výkonem prakticky shodné, tedy dokud nedojde na taktování na všech jádrech těch 5Ghz, jenže pak to chce na Kčko vodníka aby to dával plus ovšem dražší zdroj. Navíc když vezmeš v úvahu nejen nižší výkon na jádro ale i záplaty které dál výkon snižují, tak to rozhodně dobrý nákup není, fakticky jen na chlubení - "podívejte já mám magických 5Ghz". Vysoké frekvence už tu byly jak u P4 tak u FX a žádnou díru to do světa neudělalo, záleží jaký výkon má těch 5Ghz - pokud je srovnatelné s 4,5Ghz konkurence tak to ohromí maximálně puberťáky...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

On se v těch jezerech vážně ještě někdo vyzná i bez seznamu? Osobně jsem skončil u Skylake a pak jsem se v tom utopil ;( Teď když čtu o dalším novém jezeru, vidím jen 'blablabla'...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Novy vzdycky poznas podle vyssiho cislovani a 2jader navic u top modelu ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to uplne nesedi, protoze kdyz do toho zamichas mobilni procesory, tak jen 8xxx byly KabyLake, KabyLake Refresh, CoffeLake, WhiskeyLake a AmberLake... jeste ze aspon Gemini Lake ma jiny cislovani... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych se přimlouval za Lochness lake :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jedna výhoda v tom je, zatímco původní Skylake, KabyLake, CoffeLake byly promořeny chybami jejichž záplaty dost táhly výkon dolů tak od deváté generace jich už dost zalátávají přímo v hw, takže desítka už by měla mít mnohem menší, ba kosmetické propady výkonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

podstatne je ze by mala.
otazka je ako to bude v reale.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U desktopu to ešte ide: Skylake - 6, Kaby lake - 7, Coffee lake - 8, CLR - 9. Ale u mobilných CPU je to "sranda":
-- 7100H - Kaby lake, 14 nm, 35 W (predtým 35 W = bez prídavného písmena)
-- 8250U, 8350U - Kaby lake R, 14 nm, 15 W (v DT je KL 7. gen.)
-- 8257U - Coffee lake, 14 nm, 15 W
-- 82x9U - Coffee lake, 14 nm, 28 W
-- 8300H, 8400H - Coffee lake, 14 nm, 45 W (2 značenia 1 rodina CPU?)
-- 8x50U - Kaby Lake R, 14 nm, 10-25W (v DT KLR neexistuje)
-- 9300H, 9400H - Coffee lake, 14 nm, 45 W (v DT je to CLR)
-- 8265U, 8365U - Whiskey lake, 14 nm, 15 W (v DT neexistuje)
-- 1035Gx - Ice Lake, 10 nm, 15 W
-- 10210U - Comet Lake, 14 nm, 15 W
-- 8121U - Cannon lake, 10 nm, 15 W (v DT neexistuje)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu nevim, co to predvadi za marketingove tance. V HPC uz davno delaji 15+ jadrove procesory. Techlologicky to umi, spis to vypada, ze umele zpomaluji. Napr. E7-4880 v2, 15 core / 30T, 2.5GHz, 22nm, DTP 130W, vydano 2014....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

třeba to že fyzické hranice monolitu? Dál už to nějak nejde, proto AMD nešli do stejné řeky ale rovnou čipletové modulární řešení které umožňuje vcelku jednoduché řetězení jader.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

yesssssss

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.