Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Commodore OS - moderní vzpomínka na staré dobré časy?

Já si myslím, že Commodore C-64 (předtím VC-20 a ještě předtím Commodore PET) a o pár let později Amiga se staly kultem proto, že ve své době přišly s něčím novým a převratným, s něčím co tady do té doby ještě nebylo - přinejmenším né za takovou cenu a v takovém "balení".
Kdežto tady ty současné pokusy oživit starou značku už těží jen z nostalgie, ale v objektivní rovině nenabízí žádnou novou převratnou kvalitu, kterou vždy nabízely ty dávné kultovní modely. To mě osobně teda připadá jako dost malý důvod pro koupi takového počítače.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Proč nenasadí Ubuntu, to je snad vtip. I když jsem po dlouhá léta byl zastáncem tohoto os. Dnes mám na domácch Mint, na serverech Debian, protože nové Ubuntu je děs běs a hrůza a osobně už neznám nikoho kdo by si to někde držel, tak maximálně nějakou starší verzi někde na virtuálu. Dva roky jsem si říkal že Canonical si úlet s Unity uvědomí, marně. Ze svého okolí jsem to vydržel nejdéle.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

napisal si to presne. to unity sa na klasickom PC/NB neda prezit. Uz som na Xubuntu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zahodit distro jen kuli ui, ktere si navic muzete zmenit? to je hodne padny argument :)

btw me se unity libi.. ale beru ho porad jako betu..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zahodit OS kvůli UI dává smysl, pokud bez tohoto UI, nebo jeho části nefungují, případně jsou nějak významně omezeny, konfigurační nástroje dané distribuce.

(Já se držím převážně Gentoo, ale i Ubuntu mám na pár minoritních strojích a Unity mi velmi hrubě nesedí.)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Gentoo taky neni co se UI tyce tak extra vyhra ... ted vyhrozuji, ze uplne vyhodi compiz. Po pravde jsem uz zacinal uvazovat, ze se na nej vykaslu a prejdu na nekterych strojich (napr. notebook) na Ubuntu, ale pak prislo Unity ...

A mimochodem, jde dneska Gentoo instalovat? Zatim jsem jenom upgradoval image z dob kdy jeste fungovalo stage 1 ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U mně Gentoo skončilo cca 1,5 roku zpět - neustálé zásadní změny v portage se prostě nedají udržovat.

Co se instalace týká, tak mám pocit že právě Stage1 zrušili úplně a instaluje se rovnou Stage3. Samozřejmě kdo chce, může si následně vše pře/zkompilovat sám.

Jinak Commodore OS je opravdu tragédie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Věc osobních preferencí, já mám přístup přes textovou konzoli docela rád a textové konfiguráky obecně (nikoli XML!) ... což je dáno spíš letitými zkušenostmi s Windows a značnou averzí ke klikátkům z nichž se nedá snadno klonovat konfigurace na jiné stroje.

... a překvapivě s Gentoo nemívám problémy, ale to je zřejmě dáno výběrem balíčků (likvidace Compizu by mi opravdu nevadila, pouťové efekty nerad) ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, osobne compiz taky nemusim (i kdyz krychle neni spatna a pruhlednost se hodi) ale to nic nemeni na tom, ze v soucasnosti je UI bez compizu zastarale.

Co se konfiguraku tyce, proc se vic nepouziva treba yaml? Narozdil od XML je snadno pouzitelne jak rucne, tak z programu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A odkdy Ubuntu = Unity/GNOME3? Já jsem to vyzkoušel, zjistil jsem, že se to absolutně nedá použít (i přes snahu to všemožně poladit, což se ukázalo jako nadlidský úkol)... pak jsem zkusil Xfce (na kterém jsem předtím jel dlouhou dobu), jenže to mělo podivně nastavené fonty (nečitelné) - když jsem začal s Xfce předtím, tak jsem našel nějakou jednoduchou úpravu, která to učinila čitelným, bohužel ale už nevím, co přesně upravovala a co to vlastně bylo :-(. No a mimo to mě na Xfce štvaly různé drobnosti... a nakonec jsem naprosto paradoxně skončil u KDE (u kterého bych ještě pár dní předtím přísahal, že bych se ho nedotknul ani klackem). Kupodivu po různém nastavování jsem s ním relativně spokojený (rozhodně momentálně nejvíc ze všech dostupných prostředí). Zajímavé je, že to není jenom moje zkušenost, ale kamarád chvíli jel na Unity a nakonec taky i přes svůj předchozí zamítavý postoj skončil u KDE.

Ale proč to píšu - pořád to je Ubuntu, jenom tam nepoužívám ten Gnome-shit, ale KDE. V budoucnu asi zase zkusím Xfce, přecejenom pokud vím, tak se tam mají místo implementací nějakých novinek teď zaměřovat spíš na lepší použitelnost, tak třeba se to pohne dobrým směrem. Pak jsem teda ještě zkoušel LXDE, ke kterému jsem byl nejdřív skeptický, ale nakonec jsem usoudil, že není špatné, a hlavně (podle testů, co jsem četl tuším na root.cz) je ze všech prostředí nejmíň náročné na prostředky (no dobře, to mě teď na noťasu s i7 a 8 GB RAM moc nepálí :) a asi by pro mě bylo i použitelné, nebýt pochybného chování při používání dvou monitorů... ale tak to snad taky časem spraví.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Musim zamacknout nostalgiskou slzu... jo to byly casy s Turricanem http://www.youtube.com/watch?v=IQV5fed62xM , s Rambem http://www.youtube.com/watch?v=3I5GxGlSCOw&feature=related, ci super gamesou 1942 http://www.youtube.com/watch?v=suaS7vrZiKw

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejsi náhodou Andrew z Excalibru? ;-)

Tenhle "počin" s Atomem a druhořadnou linuxovou distribucí je fakt děs. Když už, tak měli opravdu vsadit na Ubuntu, dohodnout se s Canonicalem a udělat pro to exkluzivní značku PC. Nebo prostě něco. Cokoli jiného.

Commodore nikdy nebude kvalitní linuxový distributor, není to legrace dělat linuxovou distribuci (věřte mi - vím o čem mluvím ;-) a spíše by měli vsadit na značku. Ale to se jim nedaří, vzpomeňme na ty různé "emulátory v joysticku" a podobné hovadiny.

Ale tato "imitace", to se snad ani nechce věřit, že to vymysleli stejný lidi, jako přišli na trh s C-64kou. Dodneška se mi chce brečet, když si vzpomenu, že jsem ji já vůl prodal. To se nikdy nemělo stát.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky to nevymysleli stejní lidé. Commodore mezitím krachl a o značku stejně jako o značku Amiga se vedou už delší dobu soudní spory, pokud je mi známo.

Tenhle "Commodore USA" si někdo licencoval od někoho, kdo tvrdí že má práva a značka existuje až od roku 2010.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna 1942 je na C-64 opravdu katastrofální počin. Nebýt výborné hudby, označím to s klidem anglickým slovem "disc filler". A co se týká Amigy, ten počítač skutečně byl jedním velkým fiaskem. Jsem hrdý na to, že jsem se nikdy nesnížil kvůli té krávě utratit peníze nebo se zříci ZX Spectra. I am clean.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si jist, jestli by Linux pravověrného Amigistu přesvědčil ... možná MorphOS http://www.morphos.de/, nebo spíš skutečný Amiga OS http://www.amigaos.net/? Krom toho by asi taky ocenili i jiný hardware, než x86 platformu ... http://hyperion-entertainment.biz/ (Pegasos?) ... jako Sinclairista mám v téhle oblasti znalosti spíš mlhavé.

Ale v každém případě, tyhle nabízené hračky nejsou nic jiného než prázdné protěžování slavného jména ... inu marketing.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dodneška nechápu, proč se Commodore nevydá cestou nového přístroje, který by se připojil k TV a přes internet by si lidi nakupovali oficiálně staré hry. Copak to už není možné se s výrobci her dohodnout?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak už psal mj. Cygnus, je to naprosto o ničem. Pár vykuků někde licencovalo značku Commodore jen díky tomu, že je okolo ní a značky Amiga totálně něpřehledná právní situace a teď hustí jedno podřadné PC za druhým. Commodore OS vision je taky vtip, už to prezentační video by mě spíš odradilo.

Když moderní Amigu tak s Amiga OS nebo MorphOS. Jinak je to prostě jen převlečené PC a takových můžu mít za tuto cenu vícero, lepších, s lepšími systémy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, neprzněte odkaz Amigy, trhá mi to srdce. Škoda, že to je jen markeťácky tuněné PC, skutečného pamětníka Amigy to nemá čím oslovit, takže to nejspíš koupí sběratelé kuriozit a trubky co někde slyšely(i), že Amiga je super komp.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak jak to zde někdo píše. Amiga Inc., tedy její management, tu značku po koupi od Gatewaye naprosto zruinoval. Nejprve byla naděje, že se nový AmigaOS postaví na bázi skvělého QNX (dnes RIM), pak to zkoušeli s Tao Elate (něco jako VM) s tím, že AmigaOS classic nechali defakto být.

Pak zjistili, že to byl krok vedle, a předali vývoj společnosti Hyperion - z mého pohledu chyba, měli vzít tehdy MorphOS. No a protože Amiga Inc. neměla prachy, Hyperion si vysoudil značku AmigaOS. Takže paradox - Amiga Inc. nemůže používat značku AmigaOS, ale značka Amiga jí zůstala.

No a pak tu byl jiný vykuk, Barry, což je strašný idiot, který "oživil" Commodore, je naprosto arogantní k uživatelům, no a ten si licencoval právo na svá PC nalepit logo Amiga - s Amigou ani AmigaOS to nemá naproto nic společného. Navíc ten krám stojí 2500 USD, což je mazec.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jo dobré vědět, že PeKr ještě žije ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.