Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Computex 2009: Intel Turbo Memory Braidwood a Atom Pine View

S turbo memory bych to neviděl tak žhavě, jakási cache disku, lepší je cache s ramek. Jinak se mi libí integrace všechno do jednoho (all-in-one) a možná to trochu zlevní finální výrobek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"stará bídná" bylo výstižné. Nelíbí se mi politika Intelu. Když už nejsou schopni přijít s přijatelnou grafikou k Atomům, tak místo toho aby dali prostor jiným (Nvidia), tak naopak budou stupidně trvat na své 950ce, kterou zapouzdří do CPU. Jakoby tím říkali: "Naše hrozná grafika tam bude a vy s tím nic neuděláte". Obávám se, že takové atomy brzy nahradí ty bez grafiky, jiné nebudou k sehnání. Takže Sice ION bude možný, ale bude mít pak grafiky 2. Kromě toho, že vzroste TDP takových atomů, pak dále vzroste i jejich cena (nevěřím že Intel ponechá cenu svého "nového" atomu s grafikou stejnou, jako za Atom bez grafiky). V praxi to pak bude vypadat asi takto : netbooky s 950kou budou levnější (ušetřeno za northbridge), netbooky s ION naopak dražší (nutnost koupit dražší Atom i s grafikou, přestože nebude používána). Tento trend směřuje zpátky do doby kamenné a brání přirozenému pokroku. Možná by se do toho mohla zapojit EU, když soudí Mikroměkoučké za přítomnost webbrowseru a media playeru v jejich OS, proč ne za tohle, je to dost podobné

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2MACINA Chápu, že GMA950 není žádný zázrak, ale do segmentu na psaní, brouzdání po netu a nějaké to "normální" video (film) to bohatě stačí. Pokud si dobře vzpomínám, tak takové měly netbooky být a také byly (... za cca 5tkč).¨
Najednou všichni chcete aby z netbooku byl plnohodnotný noťas s možností přehrávat FullHD atd.... ale o to tady přece v počátku vůbec nešlo a proto celkem chápu, že do tohoto segmentu nenasazují žádný Hi-end, ale osvědčenou klasiku s bezproblémovou podporou ve všech OS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Kecal: přesně tak. V prvé řadě bych viděl GMA jako optimální řešení z hlediska spotřeby a osvědčenosti. K čemu fullHD, když třeba via neni schopná dodat použitelný driver ani za 2 roky. A pokud nějakého výrobce trápí, že je Atom i s grafikou, tak ať použije ULV Core.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Frantiček Koudelka: Můžete mi tedy prosím vy nebo kdokoliv s podobným názorem ukázat ULV Core mini notebook hmotnostně a váhově srovnatelný s netbooky a grafikou alespoň na úrovni 9400M s cenou která by nepřevyšovala netbook s IONem (max 16 tisíc kč) ????????? Rád bych o takovém modelu věděl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naopak mne se ta politika líbí. Intel bude dáj dojit GMA950 a nVidia dál GF8200 s hradly z nF6xx. Akcionáři musí být nadšení, máme monopol nebo kartel, stáhly jsme náklady na vývoj a PR, dividendy budou mastné.
Jen čí akcie koupit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 MACHINA: ty jsi to nepochopil. Výrobce nepoužije ULV Core, protože nechce, raději použije Atom, který je pro něj levnější. Ostatně dneší trend kam směřují netbooky je vážně mimo, původně mělo jít o malé ultramobilní zařízení, ale poslední dobou jsou výbavou a cenou srovnatelné s notebooky, jen výrobce použil levný, relativně málo výkonný CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Frantiček Koudelka : Vy nechápete. Tvrdil jste mi, že výrobce může použít ULV Core pokud chce postavit mini notebook na HD video + nějaké ty hry, chtěl jsem po vás tedy konkrétní mininotebook s ULV Core a grafikou na úrovni ION do 16 tis kč (cca cena za ION notebook). Nedostal jsem odpověď. Jistěže výrobce použije Atom protože je levnější, ale o tom tu řeč nebyla. Řeč byla o tom proč k němu musí být GMA 950 kterou jste tolik obhajoval, protože to jsou stejně zařízení jen na webový prohlížeč. Tvrdil jsem, že tomu tak není a že Atom + ION je dostatenčný i na HD video, jendodušší hry, přičemž cena může být například do těch 16tisíc korun a drahý mininotebook s ULV core ani není potřeba. Až budou takové mininotebooky s ULV core do 16tisíc, pak nebude mít ION smysl. Ale žádný jste mi neuvedl, protože ani žádný takový není, proto ION smysl má, pro lidi jako jsem já, netbook mi stačí, ale připlatím si rád, aby uměl i to HD video, byl stále malý a proti mininotebooku s core ULV stál pořád méně než 1/2. Už chápete???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 MACHINA: ale vždyť říkám, že výrobce raději použije nízkonákladový Atom. Původně tu byla řeč o paralele se sporem EU versus M$ a IE&WMP, ale ta je mimo mísu, protože výrobce má na výběr. Může použít SOC na bázi Atomu a pokud nechce GMA tak sáhne třeba po ULV Core.
Pokud někdo koupí netbook a bláhově čeká že bude umět to samé co plnotučný notebook, tak s takovýma je to těžké. Intel to moc dobře ví a takovým lidem by rád prodal něco dražšího než je jen Atom .... Koneckonců představy o HD videu s pidi displejem a analogovým výstupem jsou opravdu k smíchu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Frantiček Koudelka: A co třeba představa starších 3D her na které 950 nestačí a ION v pohodě ano?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a proč chtít na webovém brouzdadle hrát starší 3d hry? možná celý váš spor je o tom, že jeden by chtěl více různých zařízení svému účelu dostačující a druhý zařízení univerzálně slučující. a proto se nedohodnete...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Máček333: důležité ale je co a za kolik! Pokud bude netbook stát odpovídajících 5 až 7 kKč, tak mě nějaká GMA950 vůbec nebude trhat žilou. Ale současný trend který tlačí výrobci netbooků je prostě mimo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za predpokladu, ze P55 je IbexPeak + Lynnfield/neco-Dale, tak Braidwood podle vseho bude fungovat jen s AMT verzi chipsetu, presneji receno s AMT verzi ME firmware.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.