Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Core i3-12100 je rychlejší než Ryzen 3 3300X (ale opak asi nikdo nečekal)

To vypadá fakt dobře na to, co Intel předváděl posledních 5 let.

Odkaz na předchozí diskuzi pobavil :))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vysoký výkon, najmä jednojadro, integrovaná grafika... Ak bude cena 120-150 Eur, AMD má problém!

Ku AMD ešte toľko, že ma sklamalo. Po dlhšej dobe som si šiel zahrať WarThunder. Na starom i3, asi Ivy Bridge, stále 60Hz. Na Ryzene 1600AF, stále 25-30Hz, plne vyťažené len jedno jadro, grafika sa fláka. Hľadal som info, podobný problém má viacero ľudí s AMD procesorom. Diskusia, či to je odfláknuté od tvorcu hry, alebo niečo s AMD je zbytočná.

Rozumné procesory AMD sú nedostupné a tie daľšie zas drahé. Ak Intel uvedie do 1-2 mesiacov lacne Alder Lake, aj napr. vrátane Pentií, mením AMD za Intel. 4/8 mi plne bude dostačovať. Keby bolo dostupné AMD Ryzen 5300G, mám ho, ale nie je.

Kúpim novú lacnú dosku, nový snáď lacný Intel procák, použijem DDR4 RAMky ktoré mám a AMD? Odložím. Aj tak po uvedení Alder Lake cena používaných AMD Zen1-2 pôjde rýchlo dolu a aj tak nik nebude kupovať tie starožitnosti, ktoré nemajú ani integrovanú grafiku. Čo je teraz obrovský problém, keď ani tie "šmejdy" lowendové (GTX1650), okrem GT710 nie sú dostupné.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

No, na to lze říct jedno: WarThunder je jedna hra. V jiných (BF2042), jinak "odfláknutých" zase nestíhají Intely, protože mají málo jadýrek. Ano, tohle je běžná realita, že staré jednovláknové hry fungují líp na Intelech, ty nové, náročnější, zase na AMD. Já si zase nedovedu představit downgrade na 4C CPU.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Takže mám zostať na pomalom AMD, lebo hry ktoré nehrám a ani ich nechcem a ani ich nemám, idú na pomalom AMD podľa teba lepšie ale tie ktoré hrám a chcem hrať, na AMD sú nehrateľné?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takže se má AMD držet zastaralého přístupu, aby tě nezklamalo, nemělo problém?
Jak dlouho tomu tak máš být? Po dobu existence zastaralého herního titulu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokús sa s vypätím všetkých síl prečítať si aspoň článok a potom sa obidvaja strápnujte s bludmi, že AMD má niečo čo Intel nie a intel je teda zastaralý, podľa vás.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Fps, ne Hz.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Odporúčam najprv ovládať aspoň základy témy a až potom ma opravovať a poúčať. Wikipédia je zdarma, netreba mať učebnice pre ZŠ a SŠ. Vďaka.

Mala ochutnávka zo základov (voľne dostupné na wikipédií):

Hertz (značka Hz; celým slovem hertz, s malým h; výslovnost [herc]) je jednotkou frekvence (kmitočtu) v soustavě SI. Jde o odvozenou jednotku, která vyjadřuje, kolik cyklických (pravidelně se opakujících) dějů se odehraje za jednu sekundu.

FPS
Zkratka FPS může označovat:

střílečka z pohledu první osoby (First-person shooter) – žánr počítačových her
snímková frekvence (Frames Per Second) – počet snímků za sekundu
stopa za sekundu (Foot Per Second) – jednotka rychlosti

Snímková frekvence je frekvence, s jakou zobrazovací zařízení zobrazuje jednotlivé unikátní snímky, případně záznamové zařízení zachycuje snímky. Snímková frekvence se obvykle udává v jednotkách fps (z anglického frames per second) nebo prostě v hertzích – v obou případech jednotka odpovídá jednomu snímku za sekundu.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sn%C3%ADmkov%C3%A1_frekvence

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak. A základem téma je, že všichni hovoří o fps (frames per second) třeba ve hře typu FPS (First Person Shooter) třeba na monitoru s vysokými Hz.
Není třeba do téma vnášet nějaké novoty nebo naopak archaismy, tak tomu všichni (a správně) rozumí. Tedy, skoro všichni, zda se :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"na monitoru s vysokými Hz."

že nemáš tušenie čo to Hz pri monitore znamená, však?
Znamená to počet zobrazených snímkov za sekundu (samozrejme, pokiaľ zrovna nebudeš myslieť nejaké tie prevodníky), frames per second?

Čo podľa teba je novota, Hertz? A čo archaizmus, tiež Hertz? Máš pocit že sa to začalo používať nedávno a zároveň že sa to už nepoužíva, lebo je to prekonané?

Čomu ty nerozumieš? Wikipédia nie je dostatočne zrozumiteľná, že snímka za sekundu = 1 Hz? Potrebuješ to english, frames per second = Hz?

Keď ti ponúkajú 120Hz displej, čo ti to ponúkajú? Kmitočet v elektrickej sieti? Alebo obnovovaciu frekvenciu, koľko snímkov zobrazí za sekundu?

Asi ma to prestáva baviť, toto je učivo 7.-8. ročník ZŠ, fyzika.

Keď mi niekto napíše že snímka za sekundu, fps nie je to isté ako hertz, pre mňa je to debil.
Keď niekto bude prdieť 2 prdy za sekundu, bude prdieť 2Hz. Bude to 2Hz prdič. A že sa niekto bude hádať, že to nie je Hz ale fps, farts per second? To ma bude baviť asi tak na 1-2 príspevky.
On chcel byť za chytrého, ale ukázal sa len ako debil (aj keď neviem vylúčiť že má len 12 a menej rokov a ešte to nepreberal v škole, potom debil nie je, len nevzdelaný).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro nevzdělance typu Kozoroh tu dávám definici Hz a FPS:

It’s important to understand, that even though they’re often used synonymously, refresh rate and frame rate are not the same thing. Frame rate is the number of still images generated by your GPU – and to a lesser extent CPU – while in game. It’s measured in Frames Per Second (FPS) and is often the main benchmark used when evaluating the hardware power of a gaming PC.

Refresh rate, measured in Hertz (Hz), is how quickly a display can refresh an image. Similar to FPS, the higher the refresh rate, the smoother the game or video will appear. With HD and 4K TVs, poor refresh rates result in what’s described as “motion blur.” While FPS is a PC spec, refresh rate is purely a spec of the monitor or display itself.

Zdroj
https://www.velocitymicro.com/blog/refresh-rate-vs-frame-rate/

Takže tyhle dvě věci, ač podobné, nejsou záměnné. Ale hlavně nazvat hned ostatní debilama, co? Počet snímků zvládaných grafickou kartou je Frames Per Seconds (aka FPS) a není to zaměnitelné s jednotkou Hz, což je jednotka cyklů/s. Monitor klidně může běžet na 144Hz, ale to neznamená, že dostává 144 obrázků (FPS). Proto jsou tyto pojmy oddělené a NIKDE a NIKDY se počet FPS neoznačuje jednotkou Hz. Ale protože to řekne Kozoroh, jsou úplně všichni debilové a hned se budou měnit zavedené pojmy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mal si napísať jednoducho že si debil a ušetril by kopec času.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak už to řekni nahlas: "Jsem narcisista, které své názory považuje za světově platné. A když se mnou někdo nesouhlasí, začnu se chovat jak rozchcapený harant, válet se po podlaze, bulet a nadávat všem okolo."

Beztak to o tobě všichni víme... :-D Mne bavíš. Umíš ještě nějaké nadávky, nebo jsi nás už počastoval všemi co se ti do té omezené hlavičky vlezlo?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Potom plačkaj dolu, že ti niekto napísal že si kretén keď ty sa celú dobu snažíš všetkým dokázať, že tým kreténom si.

Mňa nemusíš viac presviedčať že si kreténom. Ja to viem že ním si.
A nepíš o sebe množným číslom. Ty si kretén. Ale pokiaľ máš aj schizofréniu ako bonus, v poriadku. Tak si mrzák, ale to je tvoj problém, nie môj. Nájdi si web s podobnými mrzákmi ako si ty, kde budeš za hviezdu a nebudeš musieť vyplačkávať sa, že ti robia zle.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Před všemi dokazuješ jaký jsi k* ty sám Kozorohu ... Nedokážeš ani přiznat, že jsi se mýlil v tom, že u her je podstatný počet FPS produkovaný počítačem a ne obnovovací frekvence (v Hz) produkovaná monitorem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vďaka že si sám o sebe napísal, že si debil, ktorá nezvláda ani učivo ZŠ.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Urážkáma druhých o nich ve skutečnosti neříkáš nic, ale (bohužel) toho říkáš nemálo o sobě...

Co se týče Hz versus FPS, tak se myslíš: Hz vyžadují pravidelný periodický děj, což generování framů grafikou prostě není (každý frame trvá jinak dlouho). Proto se výkon grafiky ve hře nedá uvádět v Hz. FPS periodičnost děje nevyžaduje a tedy je pro tento případ narozdíl od Hz správnou jednotkou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Co se týče Hz versus FPS, tak se myslíš: Hz vyžadují pravidelný periodický děj, což generování framů grafikou prostě není (každý frame trvá jinak dlouho). "

Tak nejak si predstavujem debila na totál.
Z definície: "Jde o odvozenou jednotku, která vyjadřuje, kolik cyklických (pravidelně se opakujících) dějů se odehraje za jednu sekundu." debil urobí, nemôže to byť Hz, lebo nie je úplne rovnaký počet snímkov za sekundu.

No ty bláho, kretén, ktorý nepochopil, že Hertz udáva, koľko cyklov sa udeje/udialo za jednu sekundu a nie ako si kretén myslí, že každú sekundu musí byť rovnaký počet tých dejov.

" Proto se výkon grafiky ve hře nedá uvádět v Hz. FPS periodičnost děje nevyžaduje a tedy je pro tento případ narozdíl od Hz správnou jednotkou."

Čo podľa teba ty debil je to S v tom FPS, keď podľa teba FPS periodičnost děje nevyžaduje?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

> Diskusia, či to je odfláknuté od tvorcu hry, alebo niečo s AMD je zbytočná.
> Ku AMD ešte toľko, že ma sklamalo

Hmm, takze diskuze kdo je na vine je zbytecna, coz by naznacovalo ze nevis kdo je na vine, a pak v jine vete davas automaticky za vinu AMD. A pak tuny spekulaci z kterych vyvozujes ze AMD skoncilo. Perfektni komentar, davam 5/7. Proc jednoduse nereknes, ze se ti novy Intel libi tak si ho koupis ?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Odporúčam najskôr prečítať na čo reaguješ a až potom reagovať. Ale kedže si evidentne nepochopil nič z napísaného, je to zbytočné na teba vôbec reagovať, však?

Ale predsa, baví ma ukazovať hlupákom akí sú hlupáci:
1. hneď v úvode píšem:
"Vysoký výkon, najmä jednojadro, integrovaná grafika..." prečo to asi píšem ako úplne prvé? Evidentne nevieš.
Je jasné že ti nedáva zmysel ani text:
"Na Ryzene 1600AF, stále 25-30Hz, plne vyťažené len jedno jadro, grafika sa fláka" na ktorý reaguješ absolútne nechápajúc ako funguje svet:
"Hmm, takze diskuze kdo je na vine je zbytecna, coz by naznacovalo ze nevis kdo je na vine, a pak v jine vete davas automaticky za vinu AMD."
Čo nechápeš, nerieš. A keď to riešiš, nepíš to mne. Vážne.

2. "Proc jednoduse nereknes, ze se ti novy Intel libi tak si ho koupis ?"
Porucha vnímania textu u teba na maximálnu úroveň, nie si schopný pochopiť ani text: "Ak Intel uvedie do 1-2 mesiacov lacne Alder Lake, aj napr. vrátane Pentií, mením AMD za Intel. 4/8 mi plne bude dostačovať. Keby bolo dostupné AMD Ryzen 5300G, mám ho, ale nie je."

a najšokujúcejšie nedokázal si pochopiť ani len toto: "Kúpim novú lacnú dosku, nový snáď lacný Intel procák, použijem DDR4 RAMky ktoré mám"

Ako jednoduchšie to treba napísať pre slabo chápajúcich ako si ty? Prečo by som mal písať jednoducho, ideálne maximálne 2-3 slová pre takých ako si ty? Keď budem policajt, zarevem na teba: Lehni. A keď nelehneš, dostaneš po držke. Ale nie som policajt, píšem si ako chcem ja a je mi úplne jedno, že ty nedokážeš pochopiť nič čo má viac ako 2-3 slová.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Na starom i3, asi Ivy Bridge, stále 60Hz. Na Ryzene 1600AF, stále 25-30Hz, plne vyťažené len jedno jadro"
..ty jsi kun :))
Warthunder je hratelny na 2600 (1600AF) velmi dobre, vicemene je hratelny na vsem. Cloveka maji trknout ty tvoje "Hz", ze netusis celkove ktera bije a nebo si zhuleny..
https://m.youtube.com/watch?v=IUWojdilGUU

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je Kozoroh, ten vždy třepe kraviny. Ale vydává vše co řekne za svatou pravdu, a je schopnej se za to do krve hádat a nadávat těm, co nesouhlasí. Jeho komentáře ignoruju, naprosto zbytečně obsazené bajty.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jo ty miestny debílek, ktorý vždy vie všetko najlepšie, hlavne o tom o čom nič nevie, napíš svoje múdra debílek týmto luďom, ktorý riešia rovnaký problém ako ja, ty debil vševed:

I upgraded my CPU for Ryzen 5 3500x and now I have much much higher fps with 99% gpu usage. So problem was in the game that can't effectively use older ryzen or amd cpus in general. When I had 2600 I tryed disabling SMT (hyperthreading for AMD) get my gpu around 80% of usage which was great but it's not practical at all.

https://forum.warthunder.com/index.php?/topic/509979-war-thunder-is-usin...

A tu máš debílek daľšie:
https://forum.warthunder.com/index.php?/topic/356768-amd-ryzen-fps-drop-...

https://www.reddit.com/r/Warthunder/comments/83871s/fps_dropped_signific...

https://forum.warthunder.com/index.php?/topic/534712-rptd-getting-consta...

2021 and WT doesn’t still support multicore
https://www.reddit.com/r/Warthunder/comments/nko3d2/2021_and_wt_doesnt_s...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jak říkám, hned nesouhlas otočí do nadávek. Však to vypovídá jen o tobě, jen to nevidíš. Měli ti dát dávno BAN.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Napísať kreténovi že je kretén nie je nadávka. A ty si kretén. A si hrdý na to že si kretén.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?
+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to je o hrach.
co tak praca. ALder Lake nie su lacne. lacny je nakup CPU, draha doska a ta spotreba.
Buldozer Oooh lalalaaa

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

i3, Pentiá a Celerony majú byť dostupné spolu s lacnými doskami.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna na low end bude mít AMD odpověď začátkem roku v podobě Renoir-X, tj. Ryzen 4100 a 4500. Prý monolitcký design bez GPU (nebo s vypnutým GPU), což znamená nižší spotřeba v idle (IOD žere prostě příliš mnoho u Zen 2/3...)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aby to nedopadlo tak jak už je v současné době u AMD value procesorů zvykem - bude jich málo a půjdou jenom do OEM

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Renoir-X (Zen2 bez IGP) ako priamy konkurent 4xGolden Cove jadrám Intelu, nemá šancu. Je potrebné nasadiť 4x Zen3, aby to ako tak stačilo. Áno ideálne monolit na 6nm.

12nm IO čiplet naozaj žerie aj v IDLE pomerne veľa (v porovnaní s Core die), hlavne ak sa jedná o 65W procesory.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak malé chiplety nebo tak vadné ale AMD nedělá:)
Ultra low-end nechme Intelu no.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ak by sa jednalo o monolitické APU (4xZen3 [cca 40mm2] + IGP RDNA2 [minimálne 40mm2] s 8-12CU + IO), tak už by to svoju veľkosť malo ( 100-125mm2) ...skutočným problémom, ale sú nedostatočné kapacity výroby (momentálne platí pre takmer každého výrobcu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavní výhoda asi bude v tom, že se bude možná, narozdíl od toho Ryzenu, dát sehnat...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Který Ryzen nemůžeš sehnat? Kromě 5800/5900 se dají sehnat všechny... (A je otázka, nakolik se 5800/5900 opravdu vyplatí oproti APU 5000 řady)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jakmile vyjde 12400 a 12100 tak amd nemá na to vůbec nic, když se podíváš na heureku tak rozumnej herní procesor od amd je až ryzen 2600, kterej stojí necelý 4k, což mi přijde dost když si za 4ku budu moct koupit alder lake příští rok to bude mít amd dost težký v nižším segmentu,
ta frustrace v amd že maj dobrý produkty který lidi chtěj ale nestíhaj nic vyrobit musí bejt velká

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

AMD mělo už loni vzít zen2 a "předělat" ho na 12+nm GF a/nebo na nějaký podobný proces (11nm?) v Samsungu. Mohli by mít low-end pokrytý 4/8 resp. 6/12 (a klidně s 95W, Intel těch svých 65W taky nedodržuje). Ale jestli nejsou nikde kapacity ničeho od 14/12nm (což já nevím), tak asi nic no, leda by to vyráběli na 14nm u Intelu :-D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že sa niečo šuškalo o APU jadre "Monet" (4jadro Zen3 a zrejme 2-4 compute units RDNA2) a to všetko na 12nm (12LP+) Global Foundries. Ale kedy to príde nikto nevie. Možno je to až v rámci toho 2-ročného kontraktu za $1.6mld pre roky 2022-2023.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak ten adler ma zatial cenu pri 1000 kusoch 128,32$ za kus....
k tomu clo, dan sme na bratru 190-200$ = 4200-4500 CZK a k tomu samozrejme predajcov rabat.

k tomu drobnost base TDP 60W PL2 +100W, realna spotreba cez 140W rovnako ako i3-12300

Inak ta 12400 je este zaujimavejsia :D
Core i5-12400 6c / 12t 2.5 / 4.4 GHz base TDP 65W ~ PL2 +150W

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ta tvoje kalkulačka nějak nevychází, poslední 2 generace i3 xx100 byla startovací cena 3500,- Kč (heureka) / oficiální od intelu 122$
bez grafiky Fková řada byla dokonce o litr levnější a startovala na 2500,-
takže pokud máš 130$ za kus tak reálně to bude max. 4000,- s grafikou a 3k bez grafiky on totiž intel jeho oficiální ceny moc nedodržuje a střílí je levněji

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

vychadzam z udajov z netu pockame na vyslednu cenu ale vzhladom k stavu v CPU by som to dal na 5000-5500

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jakej stav v CPU trhu? CPU trh je v pohodě. AMD si prostě zabralo mid-high end a Intel má teď něco v každé kategorii.
Je to naprosto normální, AMD nemá u tsmc obří kapacity, tak se jim samozřejmě vyplatí ty čiplety dávat do produktů co mají vyšší marži. A nějaká trocha která nebyla schopná dosáhnout frekvencí X-kovych modelů tak se udá do OEM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, myslím ten R3 3300X. Nevím, kdybych asi zarputile gůglil, tak asi někde něco najdu. Nicméně, že by se válel všude, mi nepříjde.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Konečne Intel našiel nejaký Ryzen, kde ako tak víťazí. Aj keď jeden a pól roka starý model.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

ono ale amd 1,5 roku nevydalo žádný ryzen 3 a to maj ještě štěstím že porovnávali s 3300X( kterej byl tak reálně měsíc k sehnání) a ne s 3300, kde by to dopadlo hůř

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

odpoved bude zaciatkom roka bud 4100

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Odpoveď v podobe Zen2 (v podobe Renoir-X) nieje adekvátne riešenie...nakoľko aj Zen3 vs Golden Cove má jasného víťaza (ja som ani nič iné nečakal...IPC nepustí), tak by AMD pre záchranu svojej predajnosti (do vydania Zen4...cca 3/4 roku), mala znížiť adekvátne cenu Zen3 modelov a povoliť aj na starších doskách B350/X370/B450/X470 podporu pre Zen3 (tam kde ešte nieje) a samozrejme povoliť voliteľnú možnosť zapnúť PCI Express 4.0 pre prvý 16x slot, aby tak zabránila presun majiteľov starších AM4 dosiek na Intel socket 1700.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Intel taží nielen z IPC, IPC - takt na takt má iba troška lepšie oproti ryzen 5000, keď vôbec, Intel taží z vysokej frekvencie, turba/spotreby. Ci3 má relatívne nízku frekvenciu 4,3, nemá turbo. Starý 3300X stráca iba 13 percent, toto sa dá dohnať, stačí troška lepšie IPC alebo frekvencia..... no problem, len či a kedy, veď od AMD žiadne lacné APU nieje nikde....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Súhlasím, že rozdiel v IPC nieje priepastný, dá sa kompenzovať frekvenciou do istej miery, ale i3 pri relatívne nízkej frekvencii (pod 4,4Ghz) bude mať aj príjemnú spotrebu (doterajšia "prepieraná" výhoda AMD).

Ak budú chcieť s Renoir-X (Zen2) niečo zmysluplné dosiahnuť, tak budú musieť vypeckovať jednojadrové turbo čo to dá (niekde k 4,5Ghz) a pridať 2jadrá navyše oproti i3 12100 (čiže 6 kúskov) a taktnúť ich pre "ALL Core" na ideálne 3.8Ghz. V takom prípade by to bol konkurencieschopný produkt a navyše sa zbavia elegantne "nepodarkov" z výroby APU Renoir.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Veď tak, ono CPU časť nemusí intel predbehnúť, amd má lepšiu grafiku, len nech tu nejaké nové lacné APU budú, je to bieda....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No je to bieda..."vývoj predbehol výrobu", by sa dalo zjednodušene povedať...už aby nabehli na 5nm TSMC pre High End a kapacity sa z časti uvolnia pre mainstream na 6nm TSMC, prípadne by už mohli s tým Samsung-om niečo poriešiť, keď by len na 8nm, tak low-end by si stým vystačil ako nič... 4-jadrové APU Zen3 by bolo super, ako aj RDNA2 s 16-24 Compute Units, akceleraciou AV1, H.266 by bodlo tiež.... keď si už budujú dobré vzťahy s mRDNA2 u Samsung-u (v češtine/slovenčine slovo "mrdna" znie dosť expresívne :-) ), tak by bodlo aj vo výrobe...a už sa šušká niečo o 4nm, ale to nebude čoskoro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4c už nechme spát (i přes to, že se Intel ještě nedávno tvářil, jaké že to vyšší mainstream je). Ale vývoj byl teď překotný a jsme jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4 jadra/8 vlákien veľkosti Zen3/Zen4 budú pre low-end stále dostačujúce. Pred týždňom som mal možnosť testovať na pár dní notebook HP 255 G8 s APU Lucienne (Zen2) s 4jadrami + IGP s 6CU (Ryzen 3 5300U, 15W) a musím povedať, že je to makač, rovnako svižný ako môj Ryzen 5 3600 (Zen2). Pre študenta na školské povinnosti je to až overkill, ale 4jadrové Pentium s "atomovými" jadrami, ktorý by mu kúpili rodičia (keby som nevyberal ja), by asi časom vyhodili z okna.

Záver: nieje 4jadro ako 4jadro...nezrovnávať skylake so Zen2/Zen3, či nebodaj Zen4 v blízkej budúcnosti. Preto som toho názoru, že 4 jadro do low-endu patrí, ale nie zo zastaralými architektúrami.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Znovu, jsme jinde. Tak jako se dnes nepraoávají 250GB HDD, protože prostě tak malou plotnu už nevyrábíme, nevyrábíme (tedy ti technologický vyspělí) 4cCPU, protože vyrábíme už větší celky. Tedy 8c, jejichž nedokonalé verze s chybovostí až 20% je možné prodávat jako 6c. Tečka:)
A s tím, co komu stačí za kapacitu či výkon to nemá nic společného.
Já už tak před 6ti lety měl 8c, dnes 6c a vždy jsem nakupoval někde kolem low-end ceny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na web, či kancel ti stačí 2jadro Zen3 (čiže akýsi ultra-low-end), čiže osekané 4jadrové APU nájde využitie v školských mašinách, či pri browsovaní.

Neboj sa, ja som človek čo mal tiež 8jadro (ryzen 7 1700) a teraz bežím na 6jadre (ryzen 5 3600)...ak by robili Zen4 na 4 jadrách, tak by som prehodil procesor aj teraz, lebo verím, že by mal lepší výkon (ale nepôjde to lebo AM5/DDR5). Zistil som, že užívateľsky mi ten výkon postačuje a to robím v CAD-e, enkódujem video do H.265, či hrám hry, alebo strihám videá. Samozrejme, že by sa mi páčilo mať viac jadier, ale viac ako 150€ nie som ochotný dať za procesor, lebo viem, že by sa 90% času flákal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Keď som tu pred mesiacmi napísal, že potrebujem čo najvyšší jednojadro výkon, že by mi stačilo aj 2/4 či 4/4, ale potrebujem obrovskú RAM. Dovolil som si napísať, že mám 128GB RAM, šli ma zožrať že na čo mi to je, že som hlupák, ktorý nevie ku čomu sú počítače a pod. že mi musí stačiť 32GB a nech im doložím, na čo to potrebujem, lebo podľa nich, nikto nikdy nič také nepotrebuje.

Tu napíšeš čo ty chceš, čo tebe vyhovuje a vždy sa nájde niekoľko osôb, ktoré ti budú tvrdiť, že to nepotrebuješ a je všetko inak.

Keby boli dostupné DDR5 a najmä nie tie smiešne kapacity, ale aspoň 128GB moduly, stačilo by mi pentium, i3, alebo Zen4 s integrovanou grafikou (to že nvidia má špičkový HEVC encoder, čo je veľká výhoda oproti AMD, že nepotrebujem mega herný výkon ale čo najlacnejšie zobrazovadlo + čo najkvalitnejší HW encoder, to bolo na slučku).
Keď som im napísal, že mne chýba integrovaná grafika v Zenoch , že to je výhoda intelu, že s Ryzenu musíš dokupovať drahú grafiku, spotreba zbytočne +10-30W, miesto 2-3W, že AM4 dosky majú vačšinou 3 video výstupy a niet ich ako využiť, šli ma zožrať, na čo komu je integrovaná grafika...

naštartovali sračkomety že integrovaná grafika je blbosť, pokiaľ grafika nestojí aspoň 300 Eur je o ničom... Po krátkej dobe už sú APU nedostupné, výber grafík mizerný a aj tie mizerné zdražili ...

V roku 2021 ľudia stále kupujú GT710, aby si mohli postaviť aspoň niečo s AMD.

Tiež som písal že tiež nedám veľa do procesora, aj keď si ich môžem kúpiť aj 10. Z rovnakých dôvodov ako si uviedol ty.

Keď napíšeš čo chceš, miestni experti ti vysvetlia, že chceš zle a nevieš čo chceš. Je im jedno či más alebo nemáš technickú VŠ a desaťročia skúseností s PC, oni vedia čo ty máš chcieť a že všetko čo chceš je zlé.

Krásne piatkové ráno :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokiaľ kreslíš napríklad v solidworks-e väčšie zostavy, tak optimálna konfigurácia, by bola 4jadro Zen4 (prípadne ekvivalent) + min. 64GB RAM a viac (myslím, že ani DDR4 by nebrzdila) + nejaká novodobá IGP na RDNA2 s geometrickým výkonom podobným Radeon-u 7970 (polovica výkonu Radeonu RX 6500XT by mohla stačiť...čiže 8CU RDNA2) a 4K monitor k tomu, tak máš optimálnu zostavu, ak nerenderuješ potom veľmi náhľady cez CPU, ale iba cez GPU (ak to vôbec potrebuješ).

Ten kto s tým nerobil, nemá predstavu o tom koľko RAM taký CAD vie zožrať, a hlavne to, že využíva len pár jadier (mimo renderu). CAD zostava s nejakých 50-100 zložitejších dielov zožerie skoro 16GB RAM ako nič (napríklad model manuálnej prevodovky, či diferenciálu torsen).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sedím za PC s Ci3 sady bridge, 8GB ram, SSD a na to na čo slúži ten PC je to raketa. Už dávno by letel von, keby som postrehol nedostatok výkonu ale ide veľmi dobre, žiadna skladačka, malý tichý kompík.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

musím sa len ohradiť k jednej veci ...dobrá skladačka, vie tiež slúžiť roky a byť raketa...ale ten kto ju skladá musí vedieť čo robí. Inak súhlas...teraz píšem z C2Q 8300, 4GB RAM, 2xSSD, Debian Linux, mini ITX v Lian-li skrinke...inak je to skladačka :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když bude za 4000 i s deskou, tak to bude ok ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím že i nejlevnější "trash" desky budou startovat nad 2000Kč.
Výrobci se teď snaží u jakýchkoliv nových produktů navýšit marži protože v několika sektorech se to povedlo a lidi jsou ochotní platit víc. Plus se k tomu samozřejmě připočítává těch pár procent o které se zdražila výroba + inflace.

Pokud se nestane nic zásadního tak uvidíte že i ceny desek pro zen4 budou mít o dost zvýšenou cenu oproti minulé generaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm to se bude prodavat dobre. Pekny vykon. Snad bude i cena prijatelna.

A ktomu war thunderu, ja nevim ale pan ma asi neco spatne. Hral jsem WT na Ryzen 1600AF@4ghz all core. FHD, high/ultra v benchmarku pres 200fps s gtx1070ti.
Takze na monitor se 75hz VSYNC 75FPS vubec nebyl problem udrzet vzdy a vsude.
Mozna, ze ma pan grafiku AMD (je uplne jedno kterou) a pred instalaci novych ovladacu nepouzil DDU. Mam bohate zkusenosti s amd gpu a bez tehle utility byvaji casto s grafikou problemy (black screeny, tdr, nizky vykon).
Podle me by jel WT i na Quad Core s dobrou grafikou slusne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Otázka pro moderátory diskuze: Jaktože Kozoroh nedostal už BAN? Už v mnoha případech, a tady stačí jen odrolovat diskuzi nahoru nadává otevřeně ostatním diskutérům do debilů, hlupáků a s otevřeně urážlivým podtextem. A není to poprvé. Jak je možné, že je takové chování tady tolerováno?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Buď konkrétny, tebe píšem že si kretén, lebo si kretén, ktorý podľa všetkého nemá dokončenú ani základnú školu, za to má intenzívnu potrebu sa ku všetkému vyjadrovať. Tebe dať ban a diskusie budú k veci. Zabúdaš debílek, že tu nie je krúžok tebe rovných kreténov kde hneď bežíš za pani učiteľkou, že ti zas niekto povedal že si kretén, lebo si kretén.

Keď si kretén, nereaguj na mňa a ja ti nebudem písať kretén. Ale ty si kretén a nie si schopný ani toto pochopiť.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Béébééé, maminko, on se mnou nesouhlasí. Už jseš trapnej, i ty nadávky máš furt stejný.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi teda kvalitne vypatlany..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je evidentní už dlouho, že má naprosto vymleto, a že umí kulový. Od něj ani nic jiného nečekám, reaguje takhle téměř pokaždé na nesouhlas s jeho velepravdou. Prakticky kdokoli, kdo se odváží s ním nesouhlasit, je označen minimálně za blázna, a často i šťavnatěji. Spíš nechápu, jak může DIIT takovéto chování přehlížet, protože od něj jsou to normální sprosté útočné reakce, vysloveně nevyprovokované a opakovaně.

Stačí se podívat výše, když mu na tu jeho blbost ohledně Hz/FPS dám jeden z odkazů (a nikoli jediný, ale nejsem Fodrek, abych tady vše podkládal dvaceti odkazy), kde je to hezky popsáno, a ještě to úplně normálně napíšu, tak odpoví - seš debil, neumíš základní učivo, sklapni. Tohle je na slušném webu netolerovatelné, a docela mne mrzí, že nikdo z Diitu na tohle chování nereaguje.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.