Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Core i3-8350K je možné rozběhnout na desce s Z170

Venca chce pod minulym clankem napsat o Coffee Lake a no-X neleni a pise. To je jako moc pekne, ze takhle reagujes na poptavku. To ti uznavam, ale tim to konci.

Nejprve si oprav v perexu Z270 na Coffee Lake, protoze to je Z370. Nicmene to je jen technicka drobnost. Jako to vazne neni o cem psat jinem?

Nejdriv je tu uplne zbytecny clanek, ze Microsoft koupil Epycy, jako to se tu ted bude psat jakej si kde jakej Franta koupil procesor?
A ted zase tohle. Hmm, uzasne, nekdo rozbehl i3-8350K, kterej je v podstate prejmenovanej i5-7600K s malinko stahnutou base frekvenci. Co je na tom tak svetobornyho? i7-8700K samozrejme na starsi patici nejde kvuli napajeni a to jedinne by pritom davalo smysl.

Ze jsou u Intelu vychcany vsichni vime, ikdyz to je ta snad jedinna hodnotna cast zpravy, protoze o tom je treba neustale mluvit, ikdyz teda nevim, jestli to necemu pomuze. Lepsi by bylo, kdyby AMD dokazala trochu pohnout s RyZenem a ty refreshe mely opravdu pekne zvedle frekvence, aby to mohlo konkurovat Intelu i do hernich masin.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě to byl zajímavý článek ať strohý na informace.

Vaše výlevy nikoho nezajímají :D Běžte se vyřvat do pole nebo se uvolnit do bordelu a neotravujte zde.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Zjevne zajima, kdyz uz mam 7 hodnoceni. Za to tvuj vylev je o nicem, snad sis ho aspon uzil ty.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Já tam vidím spíš sedm znehodnocení...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ted uz dokonce devet lidi nesouhlasi, ze je Intel vychcanej. To koukam.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To ale předpokládáte, že všichni ignorovali celý zbytek vašeho komentáře a nelíbilo se jim pouze těch zhruba pět procent o vychcanosti Intelu. ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zbytek clanku neni nic k hodnoceni, jen prosta fakta:

mel v perexu Z270 a melo tam byt Z370, potom to po mym upozorneni predelal.

ze je i3-8350K prejmenovane i5-7600K je taky fakt, akorat trochu stahli base frekvenci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi ti unikla jedna věc - zveřejňování/vydávání článku se dá naplánovat. Neznáme? :) Takže když už se tady objevil komentář ohledně této "novinky", už dávno to bylo ve "frontě ke zveřejnění" třeba... ;) Alespoň by tomu odpovídalo vydávání "článků" v 00:00.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že zpráva o serverových AMD procesorech s ohledem na současnou situaci není od věci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už je pomaly rok čo vyšiel konkurenčný RyZen a Intel si stále robí čo chce bez ohľadu na svojich zákazníkov.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Protože to lidi stejně kupují, co by se stresovali. Já přešel na platformu Ryzen a zatím maximální spokojenost, dokonce jsem dostal dvě jádra zdarma :-D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A přesto nekrachuje. To nasere, co?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Proč hned krach? Stačilo by, kdyby přestal kálet zákazníkům na hlavy...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Existuje něco jako setrvačnost zákazníků. Pokud vezmu v úvahu celou historii souboje AMD - Intel - Nvidia, je malý zázrak, že dokázalo malinkaté AMD vytvořit zcela novou generaci CPU a GPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"A přesto nekrachuje"

Nikdy by ani nenapadlo priať nejakej firme aby skrachovala. Zdravá konkurencia je základ fungovania trhového hospodárstva. Monopol brzdí vývoj, zvyšuje ceny a zhoršuje kvalitu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak zakaznici vidi Intel+Nvidia a kupuji... zvazovat konkurenci chce cas a usili, proc se namahat..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až na tom někdo rozjede nějakou i5-8600K anebo i7-8700K se vším všudy a bude mu to normálně fungovat (a tím fakt nemyslím, že někdo s polofunkčním počítačem nabootuje do Windows), tak mě vzbuďte.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak to asi budete spát navěky. Podomácku asi nikdo nedokáže upravit systém natolik, aby bezchybně implementoval podporu jiného procesoru. To by musel udělat jedině přímo výrobce, a tomu to pravděpodobně Intel nikdy nedovolí. Pokud teda Intel nevytočí dost lidí, aby to pocítil. Nicméně nepředpokládám, že se to stane. Ryzen je hodně povedená platforma, ale do notebooků není v Ryzenu zatím alternativa. APU s Vegou je jen malá špička ledovce. A Ryzeny Pro jsem v nabídce firemní sféry taky zatím moc nezaznamenal. Takže tady Intel může zatím vesele prodávat dál.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To šlo naposledy asi u 775 vs 771. To bylo také jen umělé omezení, které se podařilo 100% překonat. Omezení bylo jak fyzické, tak SW:
- o 90% otočené zámky na CPU (stačí je odstranit, jsou to jen dva kousky plastu)
- dva prohozené piny na CPU (jsou hned vedle sebe, prodává se na to nalepovací adaptér za pár korun)
- absence podpory v BIOSu (stačí přidat, tady to ještě šlo)

Pár let zpátky byl dost rozdíl, zda člověk koupí jeté C2Q Q9650 za šílené 3000,- nebo si s tím pohraje a dá tam prakticky úplně stejný procesor v podobě Xeonu E5450 za pětistovku...
http://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core2-Quad-Q9650-vs-Intel-Xeo...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak to se přiznám, že v té době jsem tento způsob nezaregistroval. Nicméně dnes vzhledem k větší komplexnosti BIOSu to má Intel nepochybně už ošetřené tak, že to nebude přidání tří řádků kódu. Tady by zabralo jediné, a to, že by většina zákazníků přešla ke konkurenci, aby to Intel zásadně pocítil. Ale to je nepravděpodobná situace. Ryzen se povedl, odvál část zákazníků Intelu, ale pořád to pro ně není taková katastrofa, aby nějak extrémně přehodnotili své jednání.

AMD je v tomhle ohledu více ohleduplné k zákazníkům, jejich sloty mají mnohem delší morální i použitelnou životnost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A on snad někdo pochyboval, že by turba zbavený a přejmenovaný i5-7600K běhal v Z170/Z270 normálně?

Osobně nepochybuji ani o tom, že by tam běhaly bez problémů i nová i5/i7 a že povídání o nutnosti posílení pinů je jen pohádka na dobrou noc.

Ale bohužel přidání podpory do BIOSu už není taková prkotina, jako to bývalo. Navíc tu toto provizorium zase tak dlouho nebude, takže dřív než to někdo opravdu zprovozní, tak tu budou nové procesory i desky, kde už nebude o nekompatibilitě pochyb.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To posílení bylo nutné, protože Intel byl donucen o 50% zvednout počet jader. Je logické, že proto musel posílit napájení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uz jsem rikal od zacatku, ze je to jen problem umele vytvoreny ze strany Intelu!! Intel chce prodavat nove desky, tak zakazal dopsani osmickove rady do starych biosu, a pokud chybi CPUID deska nerozezna CPU a tim padem nenajede... Pokud je stejny socket ktery je plne jiz osazeny, neni mozne uz na nem nic menit... Byl to kec od zacatku... Ale to intel nedela poprve... Bohuzel v dnesni dobe UEFI jiz neni tak snadne injectovat CPUID tak jednoduse jako za dob normalniho BIOSu... Proste Intel... :(

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl bych mít tu jistotu některých jedinců, že na starém čipsetu a patici na staré desce navržené pro nějaká čtyřjádra musí bezvadně fungovat i šestijádro s upravenou architekturou, a že jde jen o softwarové omezení. Jenom proto, že to má na pohled stejnou patici.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No těch indicií, že to tak opravdu je, je vícero (Asus, tenhle Číňan), ale nejsou to zrovna nějak super podložené informace. Realitu zná na 100% pouze sám Intel, dále pak pravděpodobně výrobci (i když nemám představu, co vše může a nemůže být výrobcům sděleno, tam už nějaké zákulisní informace budou).

Nicméně jisté je to, že Intel nehraje se zákazníky fér hru, dávají si královské marže a maximálně možným způsobem zabraňují jednoduchému mezigeneračnímu upgradu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A kdo za to bude ručit, že procesory pojedou bez jakýchkoliv problémů, zejména při přetaktování? Výrobci desek? Těžko. Intel? Když mu pravděpodobně ty CPU na starších chipsetech stabilně nejely? To by musel být blázen. A zmiňované marže - zde bych se spíše pozastavil nad tím, jak může mít AMD marže tak hluboko pod rozsahem, jež je ekonomy označován za "zdravou" marži, zejména pokud uvážíme, že ta firma by měla vydělávat. Nejsou její ceny dumpingové, neboť za ní stojí firmy, které do ní lejí kapitál? Odkud ten kapitál pochází? Tohle by mě zajímalo a bylo by fajn, kdyby třeba no-X udělal trochu investigativní práce a napsal o tom (možná nudný) článek. Pro mne je tohle tak podivné financování důvodem, abych AMD finančně nepodporoval. Stejně tak třeba odmítám podporoval Čínu nákupem zboží v Číně, ač je to levnější, ale při zvážení všech faktorů spojených s produkcí výrobků prostě ne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Veřejným tajemstvím je, že AMD přežilo díky penězovodu od Intelu, ale pšššš

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť vám nic nebrání si kupovat předražené Intely. Já se zase nenechám vysmívat do ksichtu firmou, která prodává předražený přemaržovaný produkt s mizivou morální (nekompatibilita patic) a technickou (degradující pasta) životností.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz to nejde pinem, IVR tak to pujde umele, kuli tomuto bych si uz Intel rozhodne nekoupil, nepritomnost letovani a nepodpora ECC u procesoru s cenou nad 1000€ je uz jenom klinec do rakvy tehle nenazrane, ukazkove zprasene firmy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V zásadě by nevadilo neletování, kdyby použili kvalitnější pastu, která nesesychá. Proč začala firma této velikosti používat něco tak starého a nezapracovala na vylepšení, je mi záhadou. Přece existuje plno mnohem lepších past.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jednoduché - další cesta jak zákazníka co nejdříve přinutit koupit nový CPU. A nový CPU nepůjde do staré desky, takže s tím zároveň prodají čipset výrobci motherboardů...ekonomika se točí, zákazníci a ekologie pláčí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš koupit Xeon s podporou ECC za mnohem méně, a E5-1650,1660,1680 v1 v2 a v3 jsou unlock a jdou točit.

Ale back on topic, 4 jádra Coffee lake nejsou vůbec Coffee lake, jedinej novej čip je to 6 jádro. 4 a 2 jádra jsou jen zrecyklovaé a přejmenované kaby viz fotky rezistorů zespod.

I7-8700K: https://www.techpowerup.com/reviews/Intel/Core_i7_8700K/images/cpu2.jpg
I7-7700K: http://hw-museum.cz/data/cpu/pic/Intel_Core_i7-7700K_B.jpg
I3-8350K: https://www.techpowerup.com/reviews/Intel/Core_i3_8350K/images/cpu2.jpg

7700K a 8350K nesou fyzicky stejnej křemík.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ze zvědavosti jsem zkusil i5-8400 v různých MB se staršími čipsety a starší Kaby v nových MB. Vždycky to šlo po spuštění do zkratu. Ventilátory jen cukly a zdroj vypnul.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.