Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Core i5-9600KF zlevnilo až o 15 %

Nekoupil bych to ani se slevou, nezapomente, ze Core i5-9600 nemá opravene Melta/Spektra chyby narozdil od vyssi rady Core i7!

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

a ja si zacinam mysliet, ze si plateny diit, aby si rozprudil diskusiu

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli je placený nebo není, nicméně: v červnu jsem si 9600K koupil a po týdnu jsem ho vrátil. Důvod pořízení, přechod z core i7 860 (takt 3,6) 4+4; po 9 letech a co jsem dostal za necelých 7tis Kč? pár FPS ve hrách navíc. Jednojádrový výkon byl lepší, ale ten rozdíl nebyl tak velký, jak by se dalo po tolika generacích čekat. Od doby první generace i7 jsem nebyl příznivcem AMD, ale tento rok jsem přehodnotil situaci. Prostě Intel těžil dlouhou dobu z generace 1. a jejích následovníků, kde se nemusel nijak a hlavně nechtěl snažit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Presne tie, o ktorých dokola píšeš, že sú ti putna. A že si neupdatneš mikrokód ani Win patche.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ma to dva rozmery. Ale teda psal jsem, ze neupdatuju mikrokod, Windows mam aktualizovany, takze jsem opravy dostal skrz Windows update, ja to akorát nevedel a az asi 3 tydny zpatky mi někdo v diskuzi řekl, ze není nutne aktualizovat BIOS, ze opravy chodi i přes update Windows.
Jinak ale jeden rozmer vidim, když uz procesor mam koupenej, tak ty chyby nejsou nijak extremne nebezpecny, kaslu na to, ale druha věc preci je, jestli bych si sel koupit deravej procesor, když vim, ze je deravej skrz na skrz, coz proste ten i5-9600 je a nekoupil bych ho ani za polovicni cenu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Takhle to beru. Taky bych se již netrápil pár let starým Intelem, ale kupovat dnes nový je ideální pro splnění sloganu „Intel inside, Idiot outside."

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ale veď melta je bonus, nie? Môžeš si to dávať ráno na raňajky a je to zadara.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Meltdown, Spectre, Zombie Load, Riddle, Fallout, TLBleed, NetCAT a další na které jsem asi zapomněl, jsou zastaralé chyby. Teď letí Jump Conditional Code erratum (Skylake a novější), kde se CPU chová za určitých podmínek nepředvídatelně, pokud instrukce podmíněného skoku překročí hranici 32 bajtového bloku v cache ("vyřešeno" tím, že se taková instrukce do cache prostě neposílá).

A ještě je tu TPM-FAIL, který umožňuje reálně vytáhnout klíče* z TPM. Postihuje "Intel's Platform Trust Technology" a čip "ST33 TPM chip", který je dost populární a který prošel certifikací odolnosti proti útoků postranním kanálem. (Ta ironie by se dala brousit)

* ECDSA klíč z Intelu během čtyř až dvaceti minut, vzdáleně klíč VPNky za 5 hodin.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle slevy jsou tak trapné, že to Intel dělá úmyslně. Nechce urazit ty blbce co si to koupili beze slevy, tak než aby to zlevnil normálně o třetinu, tak to bude x krát zlevňovat méně. V desktopu je celá nabídka Intelu urážkou myslících zákazníků.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Vůbec ne, Intel jen čistí sklady před tou brutálně atraktivní nabídkou kterou až uvidí Líza Sulu spáchá raději harý-kyry.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Seppuku, má byť správne. Ale to majú v Japonsku. Na pevninskej číne to tuším nemali.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Lisa su je z Taiwanu, takze i pevninska cina nam muze byt jedno ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

já patřím mezi ty blbce co si koupili před 2 lety 8600K za 6300,- a nelituji toho :), ale po vydání ryzenu 3600 prakticky nemá smysl kupovat intel, ale mě se upgrade (hraju hry) na ryzen nevyplatí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

8600K vysel ve Q4/2017 a to dobou jiz byl dostupny Zen, koupil si umele prodrazenou a deravou píčovinu, navic dnes silne neprodejnou, ty kecy ze ma Intel lepsi FPS ve hrach si nech pro debily.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jako AMD fanoušek musím říct, že jsi vocas.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nechces snad srovnavat v hernich testech ryzen 5 1600 vs 8600K že ne? v podobné cenové relaci.BTW ryzen 5 1600 stál 6600,- při vydání takže byl drazší než můj 8600K, deravy se ukazali az potom a mě to osobně nevadí a stejně už s tím dneska nic neudělám, ano dneska je situace uplně jiná než 2 roky zpátky, ale takhle bych čekal do nekonečna, takhle jsem spokojený majitel již 2 roky a až pár měsíců nazpět vyšel procesor ryzen 3600 za stejnou cenu lepší než mám teď, ale ne zas o tolik, aby to byl důvod ke změně (záměrně nepíšu k upgradu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Normální je koupit si to, co je zrovna v té době koupě pro kohokoliv nejlepší. Člověk žije jen jednou a proto se na nějakou etiku v tady tom odvětví nemá moc ceny hledět, pokud jsem jen obyčejný řadový kupující PC ať už na zábavu nebo na hobby.

Nekoupit si Intel jen proto, protože i když je v té době a na co to chceš lepší, tak se někde podle někoho zachoval neeticky apod., znamená že prožiješ plus mínus 5 let s určitým méně ideálním hardwarem než by si mohl. Si říkal, že hodně hraješ a 8600k je na hraní pořád skvělé CPU a ještě pár let bude.

Já jsem dlouho čekal na zen 2 a objednal 3900X hned po vydání. U Intelu mě trápí, že patche na bezpečnostní díry hodně zpomalují NVME a já sem tam edituji video a tohle potřebuji aby šlapalo na 100 procent. Zajímalo by mě jak teď na tom Intel s jednotlivými procesory je a které mají pořád NVME penalizaci pachtem.

Ale, když jsem před měsícem vybíral notebook, hlavně na hraní na cestách, tak AMD tam prostě nic hi-end nemá. Má dobré komba jako 4c8t + 2060 RTX, ale single thread nic moc a končí na 4 jádrech. Na 60hz gaming už luxus, ale já jsem si zvyknul na 144hz a chci pumpovat co nejvíce framů na low detail v nativu no a ten notas ma super intelácké mobilní 6c12t turbující až na 4.5 a 144hz IPS display.

Při hraní Apex Legends to docela throtluje a teploty až ke 100 stupňům na CPU, GPU 1660ti tak 70. Frekvence tak asi 3.2-3.4 ale v Apexu to těch +/- 144 FPS dává. Nicméně, a teoreticky, pokud to AMD nethrotluje a jede furt na max, tak by se mohli v single threadu docela přiblížit, potom máme ještě latence pamětí, které můžou hrát u hi-end hraní roli.

No, ale ten noťas mám i na editaci videa a fotek a tam už ty 2 fyzické jádra které má teď Intel v mobilním segmentu navíc, udělají podstatnější rozdíl.

Jak jsem říkal na začátku, kup si co je v té které době nejlepší. Právě teď je více méně v desktopu nejlepší AMD a v mobilním segmentu Intel, ale to se taky může brzy změnit s vydáním 7nm mobilních AMDček... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„BTW ryzen 5 1600 stál 6600,- při vydání takže byl drazší než můj 8600K“

Nebudu řešit, který procesor je v čem rychlejší nebo komu co přinese, do je do jisté míry subjektivní. Ceny jsou ale jasné a dohledatelné:

1. Když byl vydán Ryzen 5 1600 (duben 2017), tak Core i5-8600K ještě neexistovalo (listopad 2017)
2. Nelze srovnávat cenu produktu 1 v době A s cenou produktu 2 v době B.
3. Core i5-8600K bylo při vydání nejen dražší než Ryzen 5 1600 v téže době, ale bylo dražší i než Ryzen 5 1600X, to si každý může ověřit v dobových recenzích.
4. Nenacházím ani jeden test ani z pozdější doby, který by pro Ryzen 5 1600 uváděl vyšší cenu než pro Core i5-8600K.

Nehledě na to, že desky pro Intel byly o 500-1000 Kč dražší. Myslím si, že pro Intel se tehdy dalo argumentovat lecčíms, ale cena to za celou éru Zen / Zen+ nebyla nikdy.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Za mne teda od Intelu za ty penize nic zajimaveho. Maximalne tak k vuli OC pro honice FPS tak mozna na Esporty. Jinak nabidka AMD je za ty penize v celem spektru o level vys.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Core i9 - 9900K nema v realite cenu vyssi nez je 250€, dvoujadernej procesor pak 50 dolaru coz dokazal pripravovanej Athlon 3000G:

https://diit.cz/clanek/athlon-3000g-dve-jadra-ctyri-vlakna-grafika-odemc...

Intel chce to slevovat a vyssi % jinak nemas sanci...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.