Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Core i7-4960X alias „Ivy Bridge-E“ bude o 10% rychlejší než Core i7-3970X

no bohuzial Haswell tento trend nasleduje,
IHS bolo odobrane a pasta tam je tiez... Intel si teda ide za svojim a nazor ludi ho nezaujima... mam pocit ze takto to uz bude vzdy

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba si tam schválně nechávají potenciál a kdyby AMD něco výkonného vyplodila, tak je výkonově doženou čistě jenom upgradem pasty. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

+1 :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zazraky se nekonaji protoze intel nema zajem, pritom by stacilo tam dat 8 core a hned je tam +30%, ale proc by si intel komplikoval zivot vzdyt nam 6 core staci na pristich 5 let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zázraky se budou konat pod značkou Xeon — 10–12 jader (Ivy Bridge‐EP), 15 jader (Ivy Bridge‐EX), … — jen ty ceny, no.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To same... intel by mohl nasadit nove rozsirene ,,HT,, a to z 2 vlaken na jadro na 3-4 a nebo dokonce 8 vlaken na jadro, pak bychom mohli mluvit o revoluci v CPU.
A ta technologie existuje a je pouzivana v praxy.

+5% to je hodne ,,funny,,

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Revoluci? Já si už to současné HT vypínám, protože to kazí výkon na thread a obchází priority procesů.

Více threadů by na této architektuře přineslo naopak snížení výkonu, protože by se akorát přetížil front-end a nikam by to nevedlo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevim jak HT u Intel x86, ale obdoba zvana SMT u IBM Power7 je realne slusne efektivni. Non-SMT vs 4thread-SMT konfigurace -> zlepseni vykonu okolo 30% (nase vlastni loadtesty nekolika rozlicnych Java EE aplikaci). Pravdepodobne to ma IBM vyrazne lepe implementovane jak na HW tak SW urovni. Z toho samozrejme vyplyva, ze je tady nemaly prostor ke zlepseni u Intelu a OS na nem provozovanych (min. tedy Windows).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

z mojich skusenosti je to skor tak, ze intel ma podstatne efektivnejsie out-of-order jadro a teda lepsie vytazenie jednotlivych vypoctovych jednotiek procesora jednym threadom ako IBM, preto ht na inteli uz aj pri 2 threadoch nie je velmi efektivne, avsak IBM pri behu 4 vlakien dosiahne lepsie vyuzitie vypoctovych jednotiek a preto je zrychlenie lepsie

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a okrem toho ma ibm viac vypoctovych jednotiek v jadre ako intel, takze je tam rezerva pre viac vlakien (spolu s tym ale ide aj vacsia spotreba...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je dost dobre mozne, ale degradace vykonu zminena v prispevku na ktery jsem odpovidal se zde take nekonala, Vubec mne prekvapuje ze po tolika letech se jeste neco takoveho deje. Drive s tim byvaly podobne problemy, ale ted uz bych to tedy zrovna necekal, To vypada, jakoby snad scheduler v OS stale nevhodne distribuoval zatez.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vykonnostne prepady sa objavuju aj dnes. Spravidla aplikacie, ktore nevyuzivaju viac vlakien ako pocet jadier. Napriklad v mnohych hrach dava i5 o par percent lepsie vysledky ako i7.
Co je ale ovela vyznamnejsi problem je nemoznost spravovat prioritu procesov.
Pre zjednodusenie priklad na jednom jadre s HT. Na pozadi kodujem video a nizkou prioritou a popritom vyuzivam CPU aj na inu pracu s vysokou prioritou. OS vidi dve jadra a neriesi, ze zdielaju vypocetne jednotky. Takze video bude sice skompilovane ovela skor, ale dokoncenie prioritnej ulohy zaberie viac casu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On je rozdíl u SMT na Power 7 a HT u x86. HT u x86 slouží k tomu aby se využil plnej potenciál čipu. Aby nebyly nepoužité části pipeline idle a mohly se použít na jinej thread. Ve výsledku to dává určitej nárůst, hodně se to liší apliíkace od aplikace.

Dobře optimalizovaná aplikace by teoreticky z HT nebenefitovala vůbec, protože by plně využila potenciál architektury CPU. Naopak z HT nejvíce těží špatně optimalizované aplikace co ale zároveň maj hodně threadů. Takové teď začínej bejt hodně in.

V hrách to ale často bejvá apíš na obtíž než přínosem, protože 90% z nich jso ustále bottleneckovaný tim 1 x87 threadem co se stará o geometrii a animace. Ostatní thready už nedávaj takovej load a můžou se starat o jiné věci, fyziku, AI, sound engine, atd. A pokud některej z těch threadů sedne na HT a sežere výkon toho primárního, tak půjdou dolu min. FPS.

Další věc co mě na HT extrémě irituje je že kazí multitasking. Jo více threadů, ale horší multitasking, protože jak už tu padlo, tak OS je prostě bere jako další CPU. Neplatěj pak priority procesů a jakmile něco vyloaduje i HT jádra, OS je línej jak veš. Kdežto bez HT když si člověk zvolí priority tak neni problém něco dělat či hrát a na pozadí třeba enkódovat video. S HT ani omylem.

U AMD a FX je to obdobné, protože load všech threadů tak také kazí výkon na thread, ne o tolik, ale stejně. A vzhledem k tomu že u FX je výkon na thread mizernej by default bejvá to ještě horší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a pak nemají jít prodeje pc do kytek když jsou k dispozici pár procentní upgrady. Kdo pořídil SB nebo nové IB tak může Haswell v klidu přeskočit a kdo ví co přinese Broadwell... Nutnost upgradů prakticky neexistuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kto chce Sandy Bridge-E platformu za dobry peniz oplati se mu poridit Core i7 3820. V zaklade 4 jadra na silnem taktu 3.6GHz, na Turbu 3.8GHz, dale velka 10MB L3 cache a 4 kanalovy radic pameti. Jeho nevyhodou je ze se jedna o defektny model z vyroby(co muze zvysovat energetickou narocnost) a tez ze neni odemceny coz je docela skoda. 3930K to je jina kava, 6 odemcenych jader a velka 12MB cache, jen je potreba 300€ priplatku. Kdo dnes vlastni i Core 2 Duo E8400 je podle meho nazoru nadale spokojen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja bych rekl, ze 3820 neni defektni model ... na socketu 2011 ma intel dve revize jadra, jedno ctyrjadro a druhy osmijadro, takze se da rict, ze sestijadrovy core i7 jsou zmetci z vyrovy xeonu, kdezto 3820 pouziva cely kremik ...

Sandy Bridge-EP-8
0206D6h, C1, 435 mm2, 2.27 billion, 8, 20 MB
Sandy Bridge-EP-4
0206D6h, M0, 294 mm2, 1.27 billion, 4, 10 MB

vice viz zde http://en.wikipedia.org/wiki/Sandy_bridge

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to o modelu 3820 sem nevedel, vzdy sem mel zato ze se jedna o defektny kus sestijadroveho kremiku, prodavany jiz se 4 aktivnymi jadrami. Inak k osvezeni Iv-E platformy by se patrilo uvest aspon jeden 8-jadrovy model(Core i9?), vim ze je to zatim exkluzivita Xeon-u(server platformy) ale i takovy Core i7 2700K byl puvodne urcen iba pro servery a kdyz AMD vytahlo model nejvyssi(FX-8150) Intel chte nechte ho zacal prodavat, to iste Geforce GTX Titan s odemcenymi DP vypocty ktera za lidovy peniz doda stavu GPGPU vypoctum. Co se tyka cipsetu Intel X79 ja mam radsi serii C konkretne C606 a 608, protoze krom SAS portu obsahuje i dalsi datovou linku k procesoru(PCI-Express x4 Gen2.0/DMI).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kto vlastni Phenom II X6 1100T, nerobi distribuovae vypocty, a profesionalne nespracovava full HD video (iba si sem-tam ripne DVD/BR) a nehra hry, tak sa nemusi hanbit (stydět) ani za 5 rokov.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pred dvema mesicama jsem kompltetne upgradoval comp, do ted jsem bezel na opteronu 170, coz je 2x 2ghz, 2gb ram, ati x1950xt a kupa disku ...
hry nehraju, max dooma nebo transport tycoona, a stacilo me to uplne na vse ... ale vytacel me uz ten hluk, hlavne prvni revize raptora, wd360gd :))
upgradoval jsem na a10-5800k, kde jsem snizil napeti na 1.2v a frekvenci na 3.4ghz a s timto compem opet vystacim nekolik let, jen budu prikupovat disky ... na system a aplikace mam intel 520 120gb a spokojenost.
a pro zajimavost:
stary comp: http://lordcyber.net/img/comp/
novy comp: http://lordcyber.net/img/comp2/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dekuji za pripojene fotografie, jeste existujou lide co dokazou zaujmout, preji vam pekny vikend.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a aj cena bude +10%? :) onicom, nicim nie je intel zaujimavy, jedine PCI E v3, to je jedine co ma lepsie od AMD, inak nema vyznam

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.