Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Core i9-10900K vydáno. Někdy překonává i 64jádrový Threadripper. Jenže spotřebou

No tahle generace je naštěstí poslední, je znát, že se vařilo ze zoufalství, kdyby aspoň ty reálné ceny odpovídaly ceníkovým, to by aspoň znamenalo, že ať si koupí neznalý člověk na blind AMD nebo Intel, tak vyloženě špatně neudělá ani s jedním, bohužel tomu tak není.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

ano a hlavně aby si udrželi prvenství v prestižní "herní" disciplíně - a to se povedlo, tam AMD nepomůže ani 1000 jader.
Ty hojně kritizované časy maximálního turba přitom mají svůj důvod - málokdy je požadovaná nepřetržitá zátěž na maximální frekvenci na více než jednom jádru/vláknu - to je obvykle řídící v aplikaci a tudíž požaduje maximum a ostatní vlákna na jiných synchronizuje a přiděluje jim práci, takže i tohle řešení vyždímané Skylake arch. pořád postačuje.
Také pro víc jak 8 jader už je dvoukanálová pamět dost limitující, chtělo by to minimálně tříkanál aby to využívalo potenciál těchto mnohojader.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

P.S: pokud by se v AMD rozhoupali a dali do X670 tříkanálové zapojení pamětí tak by mnozí rádi své starší desky poslali do světa a koupili nové fošny, protože to by byl v mainstreamu obrovský přínos.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

"1000 jader.
Ty hojně kritizované časy maximálního turba přitom mají svůj důvod - málokdy je požadovaná nepřetržitá zátěž na maximální frekvenci na více než jednom jádru/vláknu - to je obvykle řídící v aplikaci a tudíž požaduje maximum"
..jenomze tak to nefunguje. To by ta ostatni jadra mimo toho vytezovaneho jednoho v principu nesmeli nic delat, coz jaksi u jakekolv MT zareze nedava smysl.
I kdyz je jeden thread/jadro zatezovany max a ostatni na "pul plynu" stejne spadne frekvence toho jednoho vytezovaneho jadra dolu. Pak uz jde jen o to kolik spadne v zavislosti na celkovem vytizeni toho cpu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz chces neco komentovat, tak by si mel znat aspon zaklady. Uz od athlonu 64 ma amd pametovy radic primo v procesoru. Chipset se od te doby na ceste mezi cpu a pametma nevyskytuje a nema na ne zadny vliv...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

DDR0 - nac trikanal?:

-16 jaderny Ryzen 9 3950X neni dvoukanalem vubec omezen(coz dokazali i agresivni testy)
-lidi sve siroce kompatibilni AM4 desky do kopru neposlou navic kdyz se proslycha i 4000 kompatibilita
-ze trikanalu tezi hlavne operace pri kterych se pracuje s masivnimi porcemi dat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mě zajímalo, jak dlouhé ty herní benchmarky bývají. Graf v článku z Assassin´s creed totiž ukazuje výrazně vyšší spotřebu v první minutě ve srovnání se zbytkem testu, což naznačuje vyšší takty. A pokud jsou benchmarky velmi krátké, tak je celkem možné, že ten "herní výkon" v recenzích je taky výrazně zkreslený řízením spotřeby. Prezentovaný výkon 10900K by pak byl směrodatný jenom pro lidi, kteří hrají maximálně minutu v kuse, což bude asi menšina...

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Graf ukazuje 260, tedy, pokud jsou to sekundy, tak přes 4 minuty. Skok přes TDP je tam jen jediný.

To záleží co ta hra na začátku dělá, je tam pár skoků nahoru což může být nějaký příprava scény nebo tak, kde to vytíží všechno na 100%. Není mi jasné čeho přesně je to časová osa, jestli i s loadingem, nebo při hraní, tam zase nedává smysl ta extra nízká spotřeba na začátku, takže mě přijde že do ustálení spotřeby šlo o loading a takhle se chová spousta her, při loadingu lze CPU vyždímat víc než při samotném hraní.

V každém případě, potom se to drží do 80W, tak jak jsem předpokládal a jak je obvyklé ve hrách AC:Odyssey je navíc pro CPU relativně náročný titul.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

> Graf ukazuje 260, tedy, pokud jsou to sekundy, tak přes 4 minuty.

No prave, 4 minuty jsou o nicem. Realny herni test by mel jit pul hodiny a zacit merit az uplyne tak 10-15 minut. Prave i kvuli tomu co pisete - loading a vsechny dalsi drobnosti. Tyhle minutove testy jsou o h*vne...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ja teda hry neprogramujem, ale existuje niečo ako DMA (direct memory access), čo slúži na kopírovanie do pamäte bez použitia CPU. Takže si nemyslím, že zrovna loading vyťaží CPU najviac. Skôr nejaké dekomprimovanie textúr a podobne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bychom to vzaly dusledne tak by byla rozhodujici i teplota okoli pri ktere test byl. Pri thermal boostu jede 10900K na doraz i s teplotou 93 C (5,3GHz). Se zvysenou teplotou okoli se bude hure chladit.

Na jeden test je 4 min malo (jde to videt AC:O grafu, dalsi grafy 3 min), hlavne pokud je dobry chladic (ma nejakou tepelnou kapacitu - predevsim vodni).
Nez se herni test ukonci a dalsi znovu nacte tak se CPU mezi tim muze uchladit.
Aby se vyloucily tyto a dalsi vlivy na nepresnost vysledku. Ma se delat dlouhodobejsi testovani (odpovida lepe skutecnosti)
[Ja delam +- 15 min. pro presnejsi orientaci v chovani]

Ovsem to si maloktera redakce dovoli. Pri takove kvante testu. Obrovska konzumace casu.

Je dosti pravdepodobne, ze za jinych podminek porovozu ten vykon bude mensi. Konec koncu nedoporucovali pro 10900K nic horsiho nez vodni chlazeni.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Ty hojně kritizované časy maximálního turba přitom mají svůj důvod - málokdy je požadovaná nepřetržitá zátěž na maximální frekvenci na více než jednom jádru/vláknu“

To je zásadní nepochopení situace. Tady není řeč o 5,3GHz Thermal Velocity Boost pro jedno jádro, ale o řízení spotřeby v situacích, kdy je překonáno TDP. Což je při vytížení více jader. Při dodržení 125W TDP není procesor schopný běžet na více než cca 4 GHz a jeho výkon je jen o pár procent vyšší než výkon loňských osmijader. Aby dokázal předvést vyšší výkon, musí mu být umožněno zvýšit limit spotřeby ze 125 na 250 wattů, což je možné maximálně na minutu. Pak jde výkon kvůli limitaci spotřebou (PL1) opět na úroveň osmijádrového Coffee Lake.

Naopak většina aplikací, která je optimalizovaná pro více jader, je optimalizovaná právě v důsledku toho, že jde o dlouhodobé zátěže, kdy takové optimalizace vedou k výraznému snížení času potřebného pro zpracování. Jde o úlohy jako rendering, kompresi videa, výpočty. Nic, co by do minuty bylo hotové.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To ale přece záleží na celkovém využití, 125W nestačí na single thread zátěž nebo herní zátěž, když i ten graf spotřeby ukazuje ani ne 80W spotřeby v AC?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ak je pre mna ale prioritou single threadova zataz, tak si nebudem kupovat gazilionjadro, ale kupim si nejake brutalne nataktovane 4jadro, nie?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Hry ale nezatěžují jedno jádro. Opět rád uvedu svůj oblíbený X-Plane, využívá všech jader, ale neefektivně, procesor jede v all core boostu, ale zároveň je klíčový výkon jednoho jádra, které určuje celkový výkon.

Tohle jsou procesory pro hráče a tam to funguje dobře.

Ale i ta kreativní činnost. Top CPU pro Photoshop, v Premiere 2020 je jen pár procent za 3900X...

Také záleží na desce, jaké časové limity dovolí, příklad uvádí HW Unboxed recenze. Ten PL2 je na jedné desce povolen dle specifikací, na druhé je nastaven na unlimited time. Tudíž jde čekat že bude záležet s jakou deskou se CPU bude testovat.

https://www.youtube.com/watch?v=1O1nhAd7V9I

Ani spotřeba není tak hrozná, třeba v Bledneru žere o 10% méně než 3900X.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"ale zároveň je klíčový výkon jednoho jádra, které určuje celkový výkon"
..ja si myslim ze je to nepresne. Neni to 'jedno' jadro, ale spis neco jako 'herni IPC' jadra. To jedno jadro by bez tech ostatnich nemelo co obsluhovat a zaroven nelze vyloucit, ze zvlaste u starsich gamesek, se jedma o optimalizace pro Intel, ktere AMD nedostalo. Viz treba DayZ, kde patch zvedl AMD podstatne vykon.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

K tem rozdilum vuci 3900x.. mas to pekne shrnuto prave na HWU. 8% navic u Photoshopu nemusis vubec poznat, ale rozdil 10-20% u dlouhodobych MT tasku poznas vetsinou velmi dobre, protoze ve vysledku se bavis o uspore od par minut az po par hodin.
Tohle je casto zakladni nepochopeni ST uctivacu vykonu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ale to já přece nerozporuju. Pokud ale pracuju v PS, tak můžu preferovat jiné CPU než když budu dělat třeba video encoding. Pokud k tomu chci ultimátní herní výkon, tak je Intel jasná volba. Nicméně 10900k není CPU, na které v té generaci čekáme, 10700k je CPU, které může konkurovat AMD jak výkonem tak cenou. Ale jak na HWU Steve říkal, problém může být dostupnost, která může zásadně ovlivnit i cenu. Konec konců 3950X na tom byla podobně, půl roku v retailu podstatě neexistoval a ceny to šponovalo nahoru.

A ad ten ST výkon vs multi.

Nějaké "herní IPC" nebo jak bych nevymýšlel.

Když vezmu ten X-Plane, nebo jiné single thread rendering věci. Samozřejmě že další thready dělají něco co připravují pro ten hlavní renderovací a ten bez těch dalších běžet nebude, pokud mám 4 jádro a jedno běží na 100%, další poběží hodně vytížené taky, bude to téměř 100% utilizace, když ale vezmu 16 jádro, thready se rozloží na všechny jádra, jedno poběží pořád na 100% a ostatní budou mít zátěž max pár desítek procent.

V tomto případě spotřeba toho mnohojádrového CPU bude velmi malá protože de facto to CPU nic nedělá. Takže se bez problémů udrží v power limitu kde by to už v plné zátěži padlo na nižší takty.

A to je přesně případ herních testů. Ty Intely běží na vysokých taktech a zároveň nemají tak dramatickou spotřebu jak se tady snaží někdo naznačovat. I ten německý test. Sotva 80W v AC:Odysey s jediným peekem nad TDP a to ještě netušíme přesně co v té hře běželo, osobně to tipuju že ta nízká spotřeba na začátku je menu, či začátek nahrávání nějaké scény, ten skok je peek v průběhu načítání, nevyrovnaná spotřeba u 1 minuty je začátek scény kdy to ještě dělá lecos a jak se to ustálí pod těmi 80W, je už stabilizovaná scéna a samotné hraní.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Chtelo by to videl na jakych frekvencich to CPU pri 80W zatezi ve skutecnosti bezi a to jak default, tak MCE.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

At je to jak chce, nedava moc smysl kupovat o necelych 20 % drazsi, zravejsi a pritom o 10 - 30 % pomalejsi procesor. Tzn. pomer cena/vykon je horsi o cca 30 - 55 %. Tohle se urcite neda obhajit ani kvuli 1 - 3 fps u her, pokud teda nehrajes v 1024*768 v low detail a nic jineho na PC nedelas.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Reaguji na konkrétní příspěvek, který hovoří o „kritizovaných časech maximálního turba“. Ty se týkají právě(!) zátěže, při které 125 wattů nestačí. Je jaksi nesmyslné v takovém kontextu argumentovat typem zátěže, při které 125 wattů stačí, protože ta je mimo téma, o němž je řeč.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak podle HW Unboxed, pokud se drží specifikací ta spotřeba nevypadá zle. Blender, celá sestava 200W, 3900X celá sestava 220W. Samo výkon nižší u Intelu, ale odpovídající cca rozdílu spotřeby i jader.

Teplotami je to taky ok, byl na tom 360mm AiO a ve stocku to mělo nějakých 63°C, při unlimited to samo roste. Tam je spotřeba v Blenderu 300W, ale výkon roste o pár procent, teplota ale stále v pohodě 84°C. To jsou teploty, které mívá 9900k s nižší spotřebou, Intel evidentně binuje opravdu kvalitní kousky.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"málokdy je požadovaná nepřetržitá zátěž na maximální frekvenci na více než jednom jádru/vláknu"

to ma pan odkial?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

On strili od boku..bohuzel ne moc dobre ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je realita, drtivá většina počítačů běží po většinu svého času na úrovni idle.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To moze byt iba ak zoberem a rozratam zataz tak, ze ok, moj pracovny laptop bezi cez tyzden denne 16h v idle (nie som v kancli) a potom zvysnych 8 hodin je zapratany dajme tomu z 50% na taky herny vykon (jedno jadro je v kybli a ostatne asistuju) a z 50% procesor spoznava stredovek, pretoze prekladac a linker sa hraju s kliestami a letlampou. Tak poviem, ze ked to spriemerujem, tak za 24 hodin by mi vlastne stacilo ist konstantne na 1/4 vykonu a odvedena praca je rovnaka.

Ked necham procesoru presrotit pol giga zdrojakov, chcem to hned, nie zajtra.

Hentake hracske zobecnenie realita nie je.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

'prestižní "herní" disciplíně'

Tak, a teď mám kávu v klávesnici.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jojo CS GO z roku 2012 na FHD to je přesně ta prestižní věc o které pánové mluví.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Intel stále iba vyberá, čo mal rozrobené ale v zásuvke/šuplíku v čase uvedenia Zen

Ryzen je na světě. Co od něj můžeme čekat (a co ne)?
2. 3. 2017
https://diit.cz/clanek/amd-ryzen-7-vydan

Vývoj novej architektúry trvá 3-4 roky
https://www.quora.com/How-long-does-it-take-to-make-a-CPU-i7-or-similar

t.j. Vývoj toho, čo intel začal vyvíjať ako reakcii na uvedenie Zen-u skončil najskôr 2 mesiace dozadu, alebo ešte neskončil a do uvedenia zostáva minimálne rok...

Návrh Zen 3 byl dokončen, pracuje se na Zen 4
13. 8. 2019
https://diit.cz/clanek/navrh-zen-3-byl-dokoncen-pracuje-se-na-zen-4

Intel to má podobne ako AMD:

výroba u AMD 40 dní
testovanie u AMD 90 dní
OEM partneri maú CPU 30 dní pred uvedenímk tomu overovacia séria 40+90 dníto máme
40+90+40+90+30=290 dní od ukončenia vývoja po udenie
Your starting date is August 13, 2019 so that means that 290 days later would be May 29, 2020.A ak bola potrebná jedna úprava+130dní=420dní
Your starting date is August 13, 2019 so that means that 420 days later would be October 6, 2020.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

JFP - tohle nebude posleni prase, zoufalstvi nebo dle meho osobniho nazoru vojeb Intel-u na lidi, jiz se totiz proslycha ze Rocket Lake(ktery Comet Lake nahradi) zalozen na generaci jader Tiger Lake bude mit nejen ze jader min(10 > 8), ale ze tez bude zrat stejne coz je jeste vetsi pruser plus si k tomu pricti nutnost zas si koupit novy board kuli LGA 1700 alias Z590(ktery ma prijit o 3 mesice) s tim ze se mozna dockas konecne i PCI-Express ctvrte generace. Ja Intel-u neverim, bude ho to stat dost casu si napravit u mne renomé!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

procesor dobrý... na minutu, ale co potom?

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Taky mě to napadlo první sekundy/minutu super, sice s extrémní spotřebou. A pak spadne na 4,1+- a zapadne mezi ostatní skylake bez většího rozdílu s velkou spotřebou. Ale minuta na ty testy stačí. A těch pár % výkonu ve hrách bohužel přesvědčí pár lidí. A pak si budou sypat popel na hlavu až bude ZEN 3 a dá to samé a víc s 95 TDP (reálným) .

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba v Blenderu 3900X žere víc než 10900k a žere cca o tolik víc o kolik má vyšší výkon, takže zas taková tragédie to nebude, dokonce teploty jsou lepší než by se dalo čekat. 63°C.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

A nějaký podklad? Co jsem viděl tak samozřejmě 3900X a 3950X lepší výkon v Blendru o 1 až 3 minuty. A spotřeba 10900K byla o 40% ještě víš. Při testu. Na Cnews mají komplet testy od různých webů.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jrikak to ma trochu pomotane a ty mas pravdu :)
Na HWU ma 10900k v blenderu o 24% delsi dobu trvani, pri o 12% nizsi spotrebe oproti 3900x. Vysledek jde pohodove za 3900X.
Pri pozuiti MCE je na tom 10900k s efektivitou podstatne hur. Pri 8% delsi dobe vykonavani ma ALE o 30% horsi spotrebu. Ve vysledku nahonil 16% vykonu (ktere stale na 3900x ani nestaci) o 42% vyssi spotrebou...uplne mimo :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To MCE nemá vůbec smysl zapínat, vzhledem k přidanému výkonu, na druhou stranu i při té vysoké spotřebě je to CPU v pohodě chladitelné. Ta spotřeba s MCE byla někde i o 50% vyšší, výkon tak možná o 10% vyšší. Ve hrách MCE pak nemělo už de facto žádný dopad. Tam to právě nejde nad ty limity specifikací

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"To MCE nemá vůbec smysl zapínat, vzhledem k přidanému výkonu, na druhou stranu i při té vysoké spotřebě je to CPU v pohodě chladitelné"
.. to prave neni. Blender neni treba program, ktery to dokaze poradne vyrajcovat. Na to by to chtelo podle mne neco jako HEVC encoding.
Vetsina webu se shodla v tom, ze pokud nekdo chce z toho triskat maximum, bude MCE pouzivat a nehrat na to jen piskvorky, tak doporucuji 360mm vodnik, protoze ani 280mm nezarucuje, ze mu frekvence nebudou padat dolu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli bych charakterizoval 84°C s 360mm AiO jako "v pohodě chladitelné"...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Osobně sleduji jen HWUnboxed a Gamer Nexus, nemá smysl těch recenzí sledovat příliš a tohle je osvědčená kvalita. Hlavně záleží na boardu na kterém se testuje. Mohou mít jinak nastavené limity, já zmiňuji nastavení podle specifikací Intelu.

https://www.youtube.com/watch?v=1O1nhAd7V9I

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

„Tak třeba v Blenderu 3900X žere víc než 10900k“

No, pokud to je podle komentáře výše a spotřeba je zhruba o 12 % nižší, ale čas zpracování o 24 % delší, tak 10900K ve výsledku má spotřebu (na provedení té úlohy) vyšší.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo by to pro Intel na ocenění "Deep in Sh*t"? ;-)
https://diit.cz/clanek/deep-in-it-predstavuje-ctvrte-oceneni-pro-testova...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

sám Intel nezapomíná připomínat výkon ve hrách, takže spíše něco jako "nejlepší minutový herní procesor"

Já myslím že si ten titul po právu zaslouží. To, že nám ve hrách např. 3300X za 3600,- v ASUS ROG STRIX B350-I GAMING za 2222,- (dohramady pod 6000,- i s deskou) udělá podobnou službu (taky jen pcie 3.0) nehraje roli , protože... proč vlastně... už vím, protože Intel!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tohle není nic jiného než HONIČ ... šílená rychlovka, po finále si zhluboka vydechne .. a uhnanej, zpocenej jde spát :-D

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

"Intel třistazmísta" :-D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Co to muselo dát práce a přitom taková blbost, že?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jó, kde jsou ty časy, kdy za mých mladých let ještě platil Mooreův zákon a mezigenerační posuny ve výkonu se měřily na desítky procent. Dneska se vydá nová generace s 3% nárůstem a všem to přijde v pohodě. Jen děcka se v diskuzích hádají do krve, jako kdyby tam ty desítky procent rozdílu fakt byly.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Oni tam jsou rozdíly desítky procent. Ve spotřebě a multi-výkonu. Samozřejmě výkon na jádro a hry +- plichta procento tam procento sem. A za poslední 3-4 roky se zvýšil počet jader o 200% až 400% procent když jsme u toho :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale posun o desítky procent tam je. 25% více jader. Však to je mezi 8 a 12 jádrem AMD, přesně jak by se dalo čekat od 10 jádrového procesoru

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

„Však to je mezi 8 a 12 jádrem AMD, přesně jak by se dalo čekat od 10 jádrového procesoru“

Ano.

Dlužno dodat, že cenou je to mezi 12 a 16jádrovým procesorem a spotřebou a nároky na chlazení někde v oblasti 16-24-32-64jádrového, podle situace.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Bavíme se o výkonu, ten je tam kde se dalo čekat. To jaká je cena s tím nijak nesouvisí, cena výkon toho CPU nezmění, nezmění ani spotřebu, spotřeba je také v pohodě, viz HW Unboxed recenze, Blender 200W sestava, 3900X 220W sestava. Rozdíl výkonu odpovídá rozdílu spotřeby.

63°C s AiO, při unlimited poweru, kde to CPU žere 200W (a vzhledem k výkonovému zisku to je nesmysl takhle používat) je teplota 84°C, tedy naprosto v pohodě.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Cena není důležitá možná pro 2 až 3 % kupujících. A možná ani ne tolik...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale my se bavíme o výkonu toho CPU ne o jeho ceně, jestli to CPU bude stát 15 tisíc nebo 5 tisíc, výkon bude mít pořád stejný. Dokonce i u procesoru od AMD bude jedno kolik stojí, pořád má stejný výkon ať je jeho cenovka nízká nebo vysoká, cena jen ovlivňuje segment zákazníků kteří si ho koupí. Tady v diskuzi někdo ironicky zmiňoval výhody proti 4c/8t CPU... a má svým způsobem pravdu trh pro 8c+ CPU je velice malý nehledě na značku.

Pro kolik lidí je to CPU zajímavá koupě a pro kolik ne, je naprosto odlišná otázka. Psal jsem to níže, jsou lidi co si koupí nové drahé auto, jsou lidi co si koupí levnou ojetinu. Jsou lidi co si koupí sluchátka za 10k, jsou lidi co si koupí sluchátka za 3 stokvy. Jsou lidi s telefony max za pár tisíc, jsou lidi s telefony za pár desítek tisíc. Ty CPU své zákazníky najdou, kolik lidí si to koupí ale nijak neovlivní výkon toho CPU.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

hoďte přes něj někdo deku, ať už dá pokoj, demagog

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Výkon se obvykle porovnává proti jiným procesorům na stejné cenové hladině, takže cena podstatná je.

Například Core i5-10600K by za 3 000 Kč byl supervýkonný procesor (protože bude stát proti Ryzenům 3), za 13 000 Kč výkonový propadák (ve srovnání s Ryzenem 3900X).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, pořád někdo kdo nechápe.

mám něco co má výkon X.

A: To něco stojí 10 tisíc. Jaký to má výkon?
B: To něco stojí 20 tisíc. Jaký to má výkon?

Odpověď na A i B je X.

To jestli je 3900X výhodnější v poměru cena/výkon než 10900k? jistě, ale 10900k má pořád výkon jaký má, a cenovka na tom výkonu už nic nezmění, cena ten křemík nenatiskne jiný.

Navíc já v původní reakci pouze konstatoval že je tam posun o 25% výkonu protože má o 25% více jader, výkonově je mezi 8 a 12 jádrem, přesně jak by se čekalo od 10 jádra.

Žádné porovnávání s čímkoli, žádná diskuze o ceně, jen konstatování že se zvedl výkon a to dost výrazně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty to nechces chapat. Otocim tvoj argument tak, ako sa vacsinou v reale rozhodovanie odohra:

mam X penazi a potrebujem robit ulohu Y
A: To nieco stoji 10 tisic a tu ulohu spravi za 6,5 hodiny
B:: To nieco stoji 20 tisic a tu ulohu spravi za 8 hodin

Ktoru moznost si sudny obcan vybere?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, akorát že „Core 10900K má takový výkon jaký výkon má“ je nicneříkající tautologie a není důvod se tím vůbec zabývat.

I na výrok, že se zvedl výkon, je potřeba ten výkon s něčím porovnávat.
Zvedl se výkon ve srovnání s čím?
Když nehledíme na cenu, třeba výkon Core i5 10600 se ve srovnání s Core i9 9900K snížil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jiříčku, když tě napadne zoufalý výkřik nepiš ho hned do diskuse, v klidu si sedni, udělej si dechové cvičení na uklidnění. Pak zkus chvilku přemýšlet, vzpomenout si na to co tě učili na základce v matematice. A tak po dvaceti minutách o možná zkus nějak zformulovat. Tohle je fakt děsný.
Nebo je to nějaká snaha přebrat štafetu po Crhovi?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co je na číslech z HW Unboxed recenze špatně? Díky za vysvětlení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na cislach nic spane nie je. Su to koniec koncov len cisla. V tvojom pripade jest chyba "mezi klavesnici a zidli". Holt nedokazes citat s porozumenim. (teda verim ze vies citat, len snad ta logika).... u nas to vravime takto: Vojaka od delostrelectva sa general pyta pri previerkach, ci by sa nedala otocit balisticka krivka o 90 stupnov aby sa dalo stielat aj za roh.... No co povedat generalovi... nakoniec sa vynasiel nasledovne.... Sudruh general! teoreticky je to mozne, ale v praxi to nepouzivame! ...a to je presne odpoved pre Teba :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A není to málo, Antone Pavloviči? :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

/ begin flame

tak pre hraca mi tento ultimativny herny procesor zabezpeci nasledovne vyhody oproti R3 3300X (podla testov computerbase):

+2~15% herny vykon
+12% jednojadrovy vykon
+20~130% spotreba
+300~380% cena

end flame /

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Světe div se, v herním výkonu ty silnější procesory neposkytují výrazně více výkonu. Už sis to spočítal třeba proti 3600, 3700, 3900 nebo 3950? To by ses možná také divil. A přitom ty procesory lidi kupují ve velkém.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

;) prva rybka
ale samozrejme ze ano .. ale tento procesor bude prezentovany ako top herny procesor .. teda aspon v niektorych kruhoch ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Taky se mi zdá. Procesor objednaný a zaplacený a vidí se jen klady, a na mnoho mínusů (oproti konkurenci) se přivře očko. :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mínusy tady snad nikdo nezamlčuje. ale když je tendenčně napsaný příspěvek útočící na jednu značku, proč nebýt stejně zaujatý proti stejné značce a vyšším modelům.

nebo kolik mi toho přinese 3950X proti 3300X, když jsem hráč? Mínus toho 3950X je navíc to že to není nejrychlejší herní procesor, což ta 10900k je, pokud ho nesrovná 10700k, což asi ano, když budou známé recenze

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ale on prostě nejvyšší výkon poskytuje, to je nezvratitelný fakt.

To jestli to někomu za ty peníze stojí nebo ne je otázka na toho kdo to hodlá pořizovat. Někdo si na dojíždění 20km do práce koupí nové auto za mega, někdo ojetinu za 50k, prdel z bodu A do bodu B dovezou obě, a to ve stejném čase, přesto si lidi ty nové auta kupují.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Ale on prostě nejvyšší výkon poskytuje, to je nezvratitelný fakt"
ano, v jednej testovacej konfiguracii, tj fullhd. viem, najrozsirenejsie rozlisenie pre ludi s 6+jadrami a rtx2080ti

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Výborně, potvrzeno.

Ve vyšších rozlišeních rozhodně není slabší, takže je to pořád nejsilnější procesor, je to prostě nálepka a mnoho lidí si udělá radost tím že nějakou "nálepku" mohou mít, a rozdíl ceny procesoru je banální v absolutním čísle. Tuhle si soused kupoval na auto nové disky za 40 tisíc, jen proto že se mu líbily víc. než ty staré, které byly ve 100% stavu. Mu to žádný výkon navíc nepřineslo, ale přineslo mu to dobrý pocit. Proč ne, když má pro něj ten dobrý pocit hodnotu 40 tisíc.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

irony off :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Intel fans už doufám jasně vysvětlili, že o 10% vyšší výkon u úlohy na 1minutu vyváží 10% propad u úlohy na hodinu ;) :D
Ale musím uznat, že Intel to zvládl dobře, většina testů i benchmarku není delší než ta minuta a procesor se stíhá mezi testy "vydýchat", takže celkový výsledky nevypadaj tak zle ;)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Intel v podstate implementoval to stejne, co uz delsi dobu dela v noteboocich. Jako proc ne, ale nechci videt co to udela s pocitacem, kdyz si nekdo poddimenzuje napajeci zdroj, protoze ma preci TDP 125W a ve spicce mu to udela 2x tolik :))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Lidi co si tohle kupují vědí nebo tuší, případně nevědí a prodavač to vytuší a narve jim něco drahého protože už tak tady utratí ranec. A jelikož jsou lidi co si k GTX1060 a i5 pořizují 750W zdroje, tak pochybuju že někdo k 10900k bude kupovat 500W zdroj, ta 750W zvládne to CPU i s tom grafikou v burnu s rezervou. Zvládne to i 650W zdroj a na hraně nejspíše i 550W

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč bych měl číst nějaký článek na ditu když elektřina je můj obor a nějak tak dokážu spočítat spotřebu a potřebný příkon. Na 10900k + RTX2080Ti, oboje po OC bude bohatě stačit 650W zdroj, i když už nepoběží ve svém optimu kolem 40-50% zátěže. 750W zdroj bude mít i dost rezervy navíc. Herní spotřeba ale bude stejně max 400W takže 650W zdroj prostě stačí. A měl by stačit i slabší, ale tam už to bude na hraně, zvláště v burnu, což je ale zase nerealistická zátěž drtivé většiny počítačů.

A také jsem psal lidi si k mašině s 200W spotřebou v burnu koupí 750W zdroj naprosto zbytečně, pokud to není Platinový zdroj, většinu času totiž bude vytížnený tak na 5% max a tam už je efektivita nižších certifikací bídná, ty Platiny (nebo Titanium? která je vyšší?) se garantuje účinnost i při 10% loadu, ale cena těch zdrojů většinou nepřinese úsporu v energii pokud to není v loadu 24/7

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To jo, ale nepochopils myšlénku ;)
"Asi čtou DIIT" (tedy ONI, nikoli TY). Tím byli myšleni ti z tvého příkladu i5 + 1060 = 750W PSU. Lidi dělají hrozný hověziny a dotazy typu "Bude stačit 550W Seasonic PRIME k G4560 a 1050Ti" jsem fakt reálně registroval. Odpověď těm lidem zní "Samozřejmě ANO !"... a je třeba je ještě pochválit (beze srandy) za Seasonic PRIME :)
Větší číslo je pro mnohé prostě víc Adidas a zatímco Watáž vidí už na krabici, o účinnosti možná slyšeli... ale spíš ne... ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak 10900k je o dost výkonnější než byla 9900k a to i v delší než minutové zátěži. Navíc ten čas nemusí bát minuta, může být, nekonečný, viz recenze HW Unboxed, ale za přidanou spotřebu už to nestojí.

Mimochodem, dobří recenzenti mají testy daleko delší, právě takové ty pracovního charakteru, často jim to běží i 20 minut, když nechají renderovat vlastní věci nebo encodovat delší video.

Ve hrách je to pak irelevantní, na tu zvýšenou spotřebu se to nedostane a rozdíl je neměřitelný, nepoznatelný

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tududu Tum!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"drtivá většina počítačů běží po většinu svého času na úrovni idle"

ja bych všechny ty počítače zrušil! vždyť se většina většinu času fláká... :-D
vlastně proc utocite na jednu znacku kvuli nejake top spotrebe, kdyz nejdulezitejsi je idle spotreba :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No co vám budu říkat, je to zoufalost.
A ještě tam naperou "K" jakože to můžeš zkusit taktovat :)

Při 311watt by default.
Intel defacto od roku 2015 nepředvedl nový procesor, i tohle přeboostovaný, přejádrovaný Skylike, nic víc. 14nm bude vždy 14nm, limity jsou jasně dány.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

pod 80W herní spotřeba, luxus, leckteré AMD by mohlo závidět za tak nízkou herní spotřebu při takovém výkonu. Nj, holt herní procesor s lepší herní spotřebou. I když jestli těch 10-20W někoho trápí kdž k tomu grafika žere 2.5x víc než to CPU....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A nedosáhl bych lepších výsledků extra chlazením a přetaktováním předchozí generace či konkurence?
btw "zavření jednoho oka nad řízením spotřeby, které je optimalizovano pro výkon v testech" tohle fakt pobavilo...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak či onak prevažna väčsina siahne po i3 a i5...a tam ten výkon bude porovnateľný ako pri amd ( i3 vs 3300x) 3600 vs i5 10400f.. čiže problém by som ani tak nevidel vo výkone...pri i3 a i5 ani v spotrebe...ale ak chce ohúriť zákazníka tak s cenou mala ísť rapídne dole ..mam ryzena 3600 @ 4.4 ghz za 160 eur a dosku za 55 eur :) za toľko mi Intel dá tak maximalne i5 9400f ...s doskou....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A po jaké době se ta deska a CPU na tu cenu dostalo. Počítám že po nějaké době až se ustálí ceny budou ceny AMD i Intelu stejné, to samé u desek

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Iste ale amd je o čosi výhodnejšie....za to čo som dal za 3600 ( ktorá po oc 4.4 ghz ma výkon ako kde ako staré 8700 ktorá ide v bazaroch v cene za čo som mal dosku + cpu ) mi dá intel len a len 9400f...aj teraz vo výpredaji

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, mozno :) lenze on potom vydealuje procesor za 4rkovy a nema problema (ak teda ma v doske "stastny" chipset).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to prostě takový dieselgate. Při testech se naměří jiné hodnoty, než za provozu. :-) Na druhou stranu nutno přiznat, že nějaký benefit to asi má.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cili si ten "kralovsky" Comet Lake pekne zhrnme:

-nutnost zakoupit novou zakladni desku se socketem LGA 1200 bez PCI-Express 4 generace
-vic nez 6 rozdilnych hodnot taktu(Single/Multi + nastaveni PL1, PL2, tau a EWMA + board)
-2 hodnoty pro napajeni, pote 56 sekund pro maximalni beh plus s tim EWMA ochlazovani CPU
-spotreba pri skutecne deklarovanem vykonu(bez aktivace limitu spotreby) 311W
-v prumeru procesor bezi pri nastaveni primych 125/250W limitu spotreby na 4GHz taktu

Tenhle procesor je jenom ciste reklamni 56s vykonova fantasmagorie, dlouhodobe nasazeni nezvlada bez vykonneho(nejlip vodniho chladice) s tym ze jede na frekvencich nizsich nez jako je v nadpise produktu deklarovano(on si nam chudak musi odpocinout(EWMA)), zere bez omezeni jako prase(311W), jako aby mel 10 jaderny procesor spotrebu vyssi bez 64 jaderny 3000 ThR to uz je ine kafe a to jeste nepocitam ze ThR je o dost vybavenejsi(+2 pametove kanaly a vic PCI-Express linek)plus jeste Intel dal prislib ze umozni vyrobcum boardu nastavit dokonce spotrebu vyssi jak 350W(dle vlastniho uvazeni), korunku tomuto intelímu praseti davaji dve veci a to jak vyrazne vetsi latence ktere se deji v pripade pretizene sbernice ring-bus(v sekci mainstreamu) ktera puvodne pocitala podle Intel-u a architektury Skylake se stale dostatecnymi ctyrjadry tak o 1/4 vyssi cena top-modelu Core i9 - 10900K vuci Ryzen-u 9 3900X ktery jak jsem jiz psal pred tydny drtive Comet Lake s-po-razil na kolena a kraluje si ve vyssim mainstream-u nadale, Comet Lake je nesmysl a jako takovy nema cenu si ho porizovat, namisto vic jader(12, 14 a 16 ve vyssim mainstreamu), dual ring-busu(kuli rozlozeni a zkraceni latenci) plus nizsi ale dlouhodobe realne frekvenci sme se dockali prozrane nenazraneho prasete naceneneho jak zlaty vůl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevšiml jsem si že by to ve hrách žralo 311W, všiml jsem si ale že to ve hrách žere míň než AMD.

360mm AiO je zcela normální chlazení, které si lidi kupují i k AMD procesorům, a 360mm AiO to uchladí podle HW unboxed naprosto parádně i s nelimitovanou spotřebou.

holt asi každý čteme jiné věci... až se divím, že už zase reguji na troubu co si pořád točí svou nepodloženou pravdu

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

360mm vodnik neni opravdu "normalne" kupovany chladic Jiriku..to pominu cenu, kdy nejlevnejsi kousky stoji cca 3k a lepsi kousky tak 4,5-5k.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja ti nevim kemo... ..chladim 3900X vzduchom a nepocut ho ani v max zatazi.... ..na kieho pana vodnik... ... a este AiO... a na Prime 95 to po par hodinach neda viac nez 70 stupnov. ..A furt tu masinu skoro nepocut (WD Goldy co su v nej pri seeku pocut.) Chladenie AiO neee....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vypada to, ze hranice byla prekrocena - Iguru se definitivne zblaznil - tenhle vyse vyzvraceny zachvat je toho dukazem! :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Comet Lake je prostě blbej produkt. I Coffee Lake byl blbej produkt, i Kaby Lake byl blbej produkt, snad ten 5 let starý Skylake stále za něco. Ostatně mě napadá, jak je to dlouho, co odešel Pat Gelsinger?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou...
"... s malým dopadem na výkon se dá provozovat i s TDP limitem na 156W, dá se pak uchladit i vzduchem."
Navíc "... má vysoký aplikační výkon a hlavně vysoký herní výkon, nejvyšší na trhu!"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.