Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Core i9-12980HK: Nejrychlejší mobilní CPU pro rok 2022, překonává i Apple M1 Max

"Srovnání je sice prozatím čistě akademického ražení, koupit nelze ani jedno ani druhé"

No nové Macbooky Pro dnes dostanou první zákazníci kteří si to předobjednali. Dnes začáná prodej.

Recenze už jsou taky venku.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak zatial som nasiel len preview a nie plnohodnotne recenzie.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jsi hledal špatně, pro uživatele bylo řečeno v podstatě vše co je zajímá, například to že v některých činnostech je to skutečně 11x rychlejší než předchozí MacBook Pro 2019 s i9 a i exterémní full spec konfigurace je levnější u letošních modelů, k tomu luxusní HDR display, který může leckomu ušetřit 5 tisíc dolarů,

Pro mnohé uživatele to bude noc a den, ten laptop se jim strašně rychle zaplatí protože to ušetří neskutečně času při dennodenních činnostech.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ale tohle už opravdu je zkopírované z nějaké brožury Applu, že? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A porovnanie s x86/x86-64 AMD Ryzen 9 5900HX nevydalo?

GeekBench 5 Multi-Core
• Intel Core i9 12980HK: 13 256 (+47,04 %)
• AMD Ryzen 9 5900HX: 9 015 (68,01 %)

GeekBench 5 Single-Core
• Intel Core i9 12980HK: 1 851 (+20,59 %)
• AMD Ryzen 9 5900HX: 1 535 (82,93 %)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nejmenuje se to náhodou i9 12900HK?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nevíme, ale nejrychlejší mobilní intely končej tou "80". AMD to už taky převzala, má 5980HX. Vykládám si tyhle názvy tím, že zákazníci laptopů mnohem snadněji padají do pasti většího čísla. V desktopu lidi ty 11900k a 3800x moc nežerou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdo by to mel vydavat? AMD? V tve vete neni zrejmy podmet.

Potom se spatne odpovida na tvoji otazku. AMD srovnavani nevydalo, protoze 5900HX neni pripravovana novinka pro rok 2022.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nevydalo neznamená vydať niečo na trh :-)

Názorné príklady toho ak niečo "nevydalo"

https://www1.pluska.sk/gal/zaujimavosti/top-15-pripadov-kedy-mozete-pove...

Inými slovami rešeršista porovnával Intel len s Applom čo samozrejme neprekvapilo :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ses na ceskem webu, mluv cesky. Pokud nezvladas, mluv alespon anglicky.

Nenapadlo te, ze se srovnava primarne Apple s Intelem proto, protoze mezi nimi je nejvetsi spor? AMD si s Applem vcelku dobre notujou. Intel byl ten, ktery byl nakrknuty, ze Apple preslo z jeho CPUcek na vlastni a proklamoval, ze prijde se super CPU s blackjackem a devkama (Futurama reference). Apple je ten co se chlubil, ze M1 je bombasticka a nemohl se dockat az tim nahradi Intely.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Žeby pod Gelsingerem začal Intel vracet úder ? ... no a teď si ještě podobně vyšlápnout na serverové CPU a stane se to čeho jsem se obával :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co se stane čeho ses obával? Je to souboj 8C vs. 14C (6C+8c), takže to zas taková bomba není... ale jinak jo, bude nejrychlejší. AMD by to ale mohlo dorovnat v rámci refreshe a přidat pár jader... možná, nevím ale, jestli se něco takového opravdu chystá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ked dobre vidim tak je na prvom mieste aj v single core, cize nebude to len o tom kolko jadier tam napchaju

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak single těch 6 Golden se Zen 3 už asi nijak nedorovnají a V-cache do toho cpát asi taky nebudou, ale ten multi by to ještě mohlo být schopné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ťažko

SANTA CLARA, Calif.
10/25/2021

AMD (NASDAQ: AMD) will host its Accelerated Data Center Premiere on November 8, 2021 at 11 a.m. ET, showcasing the company’s upcoming innovations with AMD EPYC™ processors and AMD Instinct™ accelerators.
https://www.amd.com/en/press-releases/2021-10-25-amd-to-host-accelerated...

Analysts Expect AMD’s Server Market Share to Grow to 25% in 2022: More than Doubling in 12-18 Months
July 5, 2021Last Updated: July 5, 2021
For reference, the company accounted for just 10-11% of the overall market share near the end of the first quarter of FY21.
https://www.hardwaretimes.com/analysts-expect-amds-server-market-share-t...

in CPU substrate materials and other components impacted server supply in 2Q21. This seems to have impacted Intel in particular with AMD gaining share in the quarter.

AMD set their own record, for the first time crossing the 15% server market share threshold.
https://omdia.tech.informa.com/blogs/2021/a-historic-data-center-quarter...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Že by právě proto psal o budoucím čase?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

rok 2022 je prítomný čas? Ale dobre myslel vzdialenejšiu budúcnosť. To beriem

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nechybí tam nula u toho TDP? (:

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Dost možná ano. Protože test stihne doběhnout v PL2 limitu. Zvláštní že se "únik " objeví vždy když má Intel potřebu odpovědět na aktuální situaci. A vždy vyjde pozitivní pro Intel.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To s tim jeste porad testy nepocitaji? Vzdyt se to dlouhodobe vi.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Maloktery test je od firmy, ktera se nenecha koupit/ovlivnit. Geekove jsou "nakloneni" Intelu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Geekové" v uvozovkách... někdo dlouhodobě uplácený korporací je jen šašek.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V tomto ohledu si Apple a Intel nemají co vyčítat, obě firmy jsou zruční manipulátoři.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Světe div se. Apple často své údaje podhodnocuje a realita je lepší.

https://www.anandtech.com/show/17024/apple-m1-max-performance-review/5

Tady to v SPEC2017 překonává Ryzen 9 5980HS s 35W a 11980HK s 65W V celočíselných operacích je to cca jako R7 5800X, v floating point to slušně překonává i 5950X o nějakých 25%, hraje to vlastní ligu.

Jinak už známe i celkem dobře dimenzi grafiky. Herně je to někde kolem laptopové 3060, třeba Shadow of the TOmb Raider ve FHD to dává v max presetu (bez RT) na nějakých 85FPS avg a prý je to bržděné procesorem (tady je třeba myslet na to že to běží skrz Rosetu, nemá to nativní Arm build). V 4k to pak dává krásných konzolových 34 FPS.

Ale třeba v Premiere Pro Puget Bench má nějakých 950 bodů a 870 v extended... to je na úrovni laptopových RTX 3080

Zajímavé jsou i výsledky z Davinci Resolve. M1 Max, v článku není srovnání ale dají se najít. výkon cca shodný jako MacPro a Vega Frontier Edition nebo W5700X, má 2/3 výkonu MacuPro s Vega Pro II 32GB

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Odhaduji, že v zátěži to má tolikrát větší spotřebu, že to zase takovej zázrak nebude. Buď to bude žrát i trávu u cesty, nebo tomu PL2 limit srazí výkon o desítky procent. Nehledě na to, že očekávám scénář podobný Buldozeru a jeho derivátů. Tedy značně nevyrovnaný výkon napříč aplikacemi.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Len aby sa užívatelia týchto notebookov nečudovali, že so sebou musia ťahať 300W zdroj, ktorý bude ťažší ako celý notebook, lebo na batérii bude výkon sotva polovičný...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja s tim nesouhlasim, ze by to stalo za pozornost. Apple ma a mel stejne podminky jako intel, mohl si u TSMC nasmlouvat procesory. Jinak mozna titul nejrychlejsi ziskal, ale na druhou stranu takovy notebook bude naprosto k nicemu. Jestlize na strih a editaci, konverzi videa ma v testech apple macbook pro podobne vykony jako grafika nvidia 3080 mobile, ktera sama o sobe zere pres 100w, k tomu minimalne 150 w alder lake, a jsme u legionu, co budou mit prikon zase pres 200W a krom neskutecneho bordelu z vetracku se bude cpu a gpu navzajem rvat o kazdy wat energie. To je treba zminit. Co se tyka marketingu, apple nemanipuluje az tak, dava grafy, ktere jsou pravdive, ale srovnava to se svymi starymi produkty. Takze to vypada super, ale v podstate nelze. Intel uz tu hranici prekrocil a jeho prezentace jsou na hrane lzi a neoveritelnych faktu. Posledni vec je samozrejme to, jestli se to inteli monstrum vejde do 2 kg notebooku i s vykonnou grafikou nebo to bude zase nejaky kufrik jak ze zacatku milenia. V podstate nevidim jedine vyuziti takoveho procesoru v notebooku. Na testy si pockame pul roku, protoze intel bude zakazovat delat testy jine nez na sve konfiguraci a podplacene synteticke testy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No když koukneme třeba na Reného recenzi, kde prohnal několika stroji render stejného videa (200GB footage, téměř 18 minut, výsledné video: https://www.youtube.com/watch?v=6-qv1-bAoG8 ) tak je to naprosto neporovnatelné. Dvouletý Macbook Pro s nejvyšší i9 to video v H.264 dělal přes 23 minut, M1 Max to zvládl za 6.39
Ale když to šlo v ProRes, tak Intel to dal za téměř 28 minut, základní M1 stačilo lehce přes 13 minut ale nová M1 Max to zvládla pod 3 minuty. Samozřejmě na baterii.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vlastně nejlepší na vašich naprosto pravdivých komentech jsou ty mínuska od místních asociálních frustrátů, pro které je tenhle web něco jako droga, která jim pomáhá udržovat se ve správné kondici nenávisti vůči čemukoliv čemu nerozumí nebo si to nemůžou dovolit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No někdy někteří jedinci přijdou opravdu s velkými nesmysly, třeba že koho zajímá u laptopu výkon na baterii.. Protože to přece nikdo nebude používat na gauči, v křesle, v kavárně, nikdy nikam necestuje aby mohl třeba sestříhat video z konference ještě po cestě domů v autě či letadle.

Holt někteří žijí ve své sociální bublině a nedokáží pochopit že spousta lidí používá počítač zcela odlišně nebo k něčemu jinému.

Pro některé tady byl třeba klíčový výkon pro práci čistě export, který je pro spoustu střihačů zcela irelevantní protože i s 30 sekundovým reklamním klipem může strávit dlouhé dny manuálního editu snímek po snímku, jestli export běží minutu nebo deset je pak celkem jedno, stejně je čas na kafe nebo třeba vyřídit poštu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Vlastně nejlepší na vašich naprosto pravdivých komentech"
.. koukam, ze je tu dalsi, ktery nedokaze rozlisovat mezi fanatismem Jiriho Kocmana alias JirkaK, jeho fabulacemi a realitou, ktera se od ni odlisuje.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Takze 14c/20t s pl2 limitom viac ako 150W prekonava 10c/10t s limitom na 30-40W :D

Titulka ako v topkach, gratulujem no-x

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, asi tak. Hlavne m1 max je hlavne o grafickem vykonu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no tak hlavne ze tu pred par dnama applefans vyrvavali, jak chtej clanek o procesorovym vykonum m1-max a ze je bezkonkurencni.. ((: neutek ani tejde a najednou uz to o procesorovym vykonu neni.. ((:

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

ako nechcem byt zly, sam fandim amdecku a mam doma pc na nom postaveny a tesim na zen4 a navi3, ale ukaz mi cpu / apu s takym vykonom a tak malou spotrebou

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

> takym vykonom a tak malou spotrebou

Ukaz mi, kdy dosahl Apple podobny vykon a spotrebu na stejnem procesu jako konkurence, a za stejnou cenu

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

a12x nic?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Koho zajímá proces, lidi si nekupují počítače kvůli použitému procesu v něm (ok možná fanboyz) ale kvůli tomu co na něm dokáži dělat a jak. Apple překonává ve výkonu i efektivitě konkurenci čsto o parník Však teď třeba A15 vs SG888, SG potřebje pro stejný výkon cca 2x tolik energie. Světe div se oboje na 5nm.

Většina náročných her se na iPhonu 13 dá hrát bez viditelného zpomalení v power saving modu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak na 5 nm je s přehledem nejzajímavější jeho cena, proto. :) Fakt se to tak mezi sebou nedá srovnávat, když to má cenu úplně mimo, mít AMD na 5 nm Ryzeny, tak je s tím zas taky trochu jinde (jak výkonově, tak cenově)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cenu to má zcela mimo? Nějak nevidím rozdíl v ceně 2019 MBP stály dokonce i víc, když byly v plné palbě.

A jak je na tom byl AMD je irelevatní. Už tu máme review kde je například srovnávaná editace videa na novém MBP s M1 Pro a jen 16GB paměti.. V renderu překonáváPC s Ryzen 9 3900X, 64GB RAM a RTX3080... PC za 5 tisíc dolarů vs laptop za necelé 3000 dolarů.. k PC navíc budeš potřebovat k editaci videa kvalitní display. zvláště pro HDR obsah.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Cenu to má zcela mimo? Nějak nevidím rozdíl v ceně 2019 MBP stály dokonce i víc, když byly v plné palbě."
.. nemuzes byt preci az tak hloupy...
Pokud si preci koupis produkt od kohokoliv (treba CPU), kupujes si jej s marzi ono vyrobce/prodejce, ktery v tom ma zakalkulovane sve naklady + profit.. Pokud si ten produkt udelas sam a pouzijes sam, tak te preci v principu zajima jen pokryti tvych vlastnich nakladu. Takze to, ze srovnavas ceny produktu a snazis se na tom neco 'vydedukovat', nema vubec zadny smysl, krome zjisteni, ze za neco zaplati koncovy zakaznik apple vic nebo min.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napríklad tu? Perf/watt je bezkonkurenčný.
https://blog.yiningkarlli.com/2021/10/takua-on-m1-max.html

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano je bezkonkurenční proti čemukoli na trhu 5980HS při stejné spotřebě tomu ukazuje záda
https://www.anandtech.com/show/17024/apple-m1-max-performance-review/5

Ono to ale třeba ve floating point ukazuje záda i Ryzenu 9 5950X! v celočíselných to je on par s 5800X

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No já rozhodně k apple fans nepatřím, M1 jsem si pořídil jen proto, že jsem prostě nemohl rok sehnat normální pracovní notebook s Ryzenem a nechtěl jsem kupovat žádný legion s deseti větráčkama ani ACER, ale ideálně della, u něhož se mi vždy ten notebook po 3 letech rozpadne a pořád na něm neco odchází. M1 max a M1 budou mít procesorový výkon podobný, max Max bude o chlup na jádro rychlejší. Bezkonkurenční ale není výkon procesoru, ale to, že poslední počítač, který jsem měl a neměl větráček, byl Celeron 466Mhz tuším, ten šel provozovat i s pasivem. Apple kupodivu chytře neudělal významné změny na CPU, ale přidal GPU, protože věděl, že nic mobilního ala radeon nebo nvidia do toho těla macbooku nenarve, aby to nebylo tlustý, žralo to jako kráva a bylo zároven výkonný. Řekl bych, že těma macbookama pro zabil několik much jednou ranou. A opravdu se těším na reálné benchmarky, výkony a hlavně spotřebu. Protože co si budeme říkat, jak dlouho vydrží laptop se spotřebou 250W?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak i přesto udělal nejvýkonnější laptopové CPU které se nezalekne ani většiny desktopové konkurence.
GPU výkon je logický vzhledem k tomu kdo tyhle laptopy používá.

250W na baterii stěží nějaký laptop vezme, brutálně to na baterii sníží příkon aby to vydrželo. Tohle Macbooky s Apple siliconem nedělají, je jim jedno zda jsou na baterce nebo ne.

Hezky to měl v review Rene Ritchie, MBP 2019 s i9 při exportu videa šel z 100% na 25% baterie. To samé M1 Max kleslo na 90% baterie. Ano bylo to 28 vs 3 minuty ale o to tu jde. Starý MBP by to dvakrát nezvládl, nový MBP by to dal teoreticky 10x

Jinak výdrž baterie při normálnějším používání odpovídá očekáváním, dokonce je může překonávat. Například Techradar při svém video playback testu na 14" MBP naměřili 15h 58m, to je o 2h 45m méně než na 13" M1 MBP který doteď vydržel nejvíce z kterýchkoli maců. Na mobilní workstation naprosto fenomenální výdrž za kterou se nemusí stydět většina ultrabooků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hele ukaz mi zdroj pro tech 30-40w.. protoze vim ze je to nesmysl.. jako sorry, ale vymejslet si hausnumera co budou za chvili vyvraceny, aby ti z toho apple vysel dobre to je fakt tezce mimo..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

hele, ukaz mi zdroj, ktory to vyvracia

ano mame zatial len apple grafy, kde bolo spomenutych 30W, ale ocakavam, ze to bude kludne aj okolo 40W a aj keby to bolo 50W, stale je to menej ako intel :D

ale chapem, ego nepusti

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aztec+511MT - package power - 92.0 w

odkdy je 92 mezi 30-40?? ((:

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

odkedy je aztec cpu benchmark?? ((:

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

30-40 není 92? No tak si spletli znaménko a zbylých 22 je v rámci tolerance. To se přece může stát každému, ne? :-D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?
+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

tak pro tebe jeste jednou..

Aztec+511MT - package power - 92.0 w

odkdy je 92 mezi 30-40?? ((:

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Odkdy srovnáváš CPU+GPU power proti CPU? Navíc když tady mluvíme u článku s výsledky Cinebench 23. Pro srovnání s tím MSI GE76 Raider to ve stejném testu mělo package power 220W a dosahovalo srovnatelného výkonu.

V CB 23 MT má package power 34W a total wall power necelých 40W. A to je to co by si měl srovnávat

Navíc se nepozastavíš nad tím že třeba testy v ST kde package power 11W (CB a 502) měří total wall power kolem 9W. Kdyby sis to přečtl tak tam najdeš docela důležitou informaci: "It’s possible the software is over-reporting things here"

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"V CB 23 MT má package power 34W a total wall power necelých 40W. A to je to co by si měl srovnávat"
.. ne nemel. Podle clanku, ktery si tady sam nalinkoval, ma max CPU package 43W. Takze muzes rict, ze je to 45W TDP CPU, podle 'norem x86'.
I to je dobry a v tehle tride nejspis AL prevalcuje, ale ne, neni to '30W', ktere tady siris.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně takže najednou neporovnáváme CB vs CB, a neposuzujeme spotřebu při stejném workloadu, to beru, asi si tohle zarámuju

A ne, není to 45W TDP CPU, je to SoC, a všechny zdroje jasně ukazují že to v efektivitě hraje vlastní ligu

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Jasně takže najednou neporovnáváme CB vs CB, a neposuzujeme spotřebu při stejném workloadu, to beru, asi si tohle zarámuju"
.. nikoliv Jiricku, porovnavame max spotrebu, kterou ten chip ma stale v 'realne' zatezi. Jeslti ji dosahne v CB23 a nebo jinem simulacnim SW, je irelevnanti. Takze zkus si neco nastudovat, prosim ;)
https://www.spec.org/cpu2006/Docs/410.bwaves.html
"A ne, není to 45W TDP CPU, je to SoC, a všechny zdroje jasně ukazují že to v efektivitě hraje vlastní ligu"
.. a opet NE Jiricku.
Ze tveho linkovaneho clanku:
"In multi-threaded scenarios, the package and wall power vary from 34-43W on package...I think this is just the memory controllers, and that the actual DRAM is NOT accounted for in the package power figure". Takze rozdil mezi 'APU' a 'SOC' bude v tomto pripade minimalni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Původní příspěvek tvrdil, že M1 Max má limit 30-40 wattů. Což evidentně není pravda, když si dokáže vzít ~100 wattů. Tudíž žádný 30-40w limit nemá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

povodny prispevok sa venuje cpu, nie aj gpu, kedze clanok je o cpu casti, ktora si berie okolo 40W

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže najednou máme z „limitu“ 30-40 wattů, že si jedna část čipu bere okolo 40 wattů. Takže se pomalinku začínáme přibližovat k realitě :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

nie, to sa vola logika a nie prekrucovanie, aby nam to sedelo, ze? ;)

uz samotna prezentacia ukazovala cez 60W pre gpu, ako by to potom mohlo cele papat do 40W? :D

ale to je ta novinarcina ;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

34W package power v CB23 MT... teď srovnávejme další a jejich package power v CM23 MT a výsledky.

Celkový příkon 90W byl patrný hned při keynote, kde jde o kombinovaný příkon pro cele SoC, testy ukázaly že Apple nekecal a větší odběr to nemá, ale hlavně to ukázalo že při té spotřebě to má výkon jako stroje které mají i násobnou spotřebu. Zde opět Apple nekecal.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V Affinity je M1 Max výkonnejší ako AMD Radeon Pro W6900X s 32GB RAM za 6000 USD.

https://9to5mac.com/2021/10/25/apple-m1-max-gpu-beats-6000-amd-radeon-pr...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Příplatek je jen 5600 dolarů, ale s daní to těch 6 tisíc bude.

Ale bacha, pokud tu grafiku chceš a do toho stroje nedáš žádný jiný upgrade (8 core Xeon, 32GB EEC paměti, 256GB SSDčko) tak ten stroj bude stát 11599 dolarů s terovým SSDčkem 11999 dolarů, za to máš plně vybavený 14"/16" MBP k tomu 32" Pro XDR displej a zbude ti na iPhone 13 Pro Max nebo iPad Pro 12.9".

Ale bacha ta grafika je v počítači který sám o sobě začáná na 6 tisíci dolarech

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tá samotná grafika AMD Radeon Pro W6900X stojí 6000 USD, nie macbook pro s M1 Max.
16" macbook pro s M1 Max je od 3100 USD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukni se na Apple obchod a vlez si do konfigurace MacPro. W6900X 32GB je příplatek 5600 amerických dolarů. ne 6000 dolarů. 6000 dolarů to bude s případnou sales tax.

https://ctrlv.cz/NksE

Nejlevnější MacPro s touto grafikou přijde na 11599 dolarů, má 8 jádrový Xeon, 32GB EEC paměti a 256GB disk.

A ano za cenu té grafiky máš v podstatě dva ořezané MBP s M1 Max. Nebo jeden téměř full spec

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

OT: Redakce: Nechce sa niekomu z vas ist do serverovne a PCPoradenstvi zlomit vaz? Tak trebars teraz mi vyskocil odkaz na clanok, ze Pinterest nadelil cesku lokalizaciu. Neviem, kedy sa to stalo, ale koomentar je zo septembra 2017. Usetrite par drobnych za virtualserver a domenu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

no-x nezklamal :D je krasne videt kdo mi v zaludku lezi nejvic, jo kdyby to bylo stovnani intel vs amd tak to vy bylo vykladani jak intel ma vlastne obrovske tdp, jak mu bude trvat jeste pul roku nez vubec vyjde a jak jsou to mozna jen marketingove lzi ale jakmile se srovnava s applem tak najednou nic :D co treba zminit ze m1max ma tdp cca 30w a ten tvuj intel bude mit tak 100+ :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak je možné, že si 30W M1 Max bere v zátěži ~100 wattů? Ani 28W Intely nedosahují měřitelné spotřeby kolem 100 wattů, mají limit na 65 wattech.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

myslis ve full zatezi CPU+GPU+displey, sdilena ram, ssd atd ? :-D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

+ ztráty při převodu 110V na 28V a následný převod na napětí potřebné pro napájení toho MBP. To je tuším nějakých 11,6V nebo kolik mají ty baterie...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

hele, v ty recenzi, co si tu nad ni vzajemne honite, mate namerenejch 92 wattu ciste soc.. ale je mi jasny ze vidite jenom co chcete videt.. ((:

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

opat pre slepych a dotknutych, to je cpu + gpu, cpu cast podla prvych testov papa do 45W, priemer bude nizsi

ale chapem, pripustit si to nemozete :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

hele, nauc se predne cist.. ((:

'' co treba zminit ze m1max ma tdp cca 30w a ten tvuj intel bude mit tak 100+ ''

dokola tu lzete o m1 max tdp a limitech.. zadny 30w tdp ani zadny 30w limity nema, ten chip samotnej muze zrat pres 90 wattu jak zmeril anandtech.. se divim, ze vam za ty 100x vyvraceny lzi uz nekdo neda ban.. (:

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

este raz pre totalne neschopnych pochopit pisanemu textu

bavime sa len o cpu casti, kedze o tom je clanok a tam podla testov anandtechu je to max 40-45W, nik tu neriesi gpu cast, kedze ta rozbije vsetko v mobilnom integrovanom prevedeni a dokonca aj vacsinu dedikovanych :D

takze az doplaces a utries si slzicky, poriadne docitaj, skus pochopit pisany text a tak komentuj

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

'' m1max ma tdp cca 30w ''

a) vis co znamena tdp?? total dissipated power.. TOTAL.. nic jako tdp casti cipu neexistuje.. ((:
b) ctu ''m1max ma tdp cca 30w'' ne ''spotreba cpu jader je 30 w''

'' bavime sa len o cpu casti ''

lol.. nahore v diskusi:

'' m1 max je hlavne o grafickem vykonu. ''

lzi, prekrucovani, slovickareni a zase lzi.. (:

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

wow, definiciu tdp riesis aj pri intelu ano? :D ktory doteraz nevie ako to definovat

to b) som ja nikde nepisal, ale ok, ked nic ine nemas ;)

taktiez som nikde nepisal ani

'' m1 max je hlavne o grafickem vykonu. ''

ale chapem, nic ine nemas, mas aj testy, kde si ocakaval menej, no je tam viac, bohuzial, tvoje ego dostalo zabrat, neboj nic, pride intel s pl2 limitom cez 200w do mobilnej sfery, aby ti dal naznak toho, ze x86 v ntbkuch ma cenu, cenu vyssej energie :D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Říká se, že 100x vyvrácena lež se stane pravdou, tak už to stačí napsat jen párkrát... nepřestávej.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ja chapem, ze tvoje zlaticko x86-64 sa nejako momentalne nechyta, ale no-x, akoze vazne? ako dieta reagovat, pritom zo seba robis toho skuseneho a objektivneho?

kazdy dobre vie, ze sa naraza na cpu cast, nie na gpu, tu intel nema vykonom ani keby tie m1 gpu priskrtime na desatinovy prikon

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

z no-x se stal klasickej popirac

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme, ak by to bol intel vs amd, hned by tu bol labak o tom, ako intel je o nicom a vyzaduje kopec energie na takyto vykon

ak ide o intel vs apple, zrazu take netreba a dolezite je chytat sa slovicok, pricom kazdy chape, ze sa tu bavime o cpu casti a nie gpu, pri ktorej nejako prehliada jej vykon :D

ale to by sa tu uz vacsina nervovo zrutila, ved aj minuska to dokazuju :D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

jono, jeste nedavno tu tekl nad AMD jak ma srovnatelnej vykon s intelem pri lehne nizsim TDP ale ze ma M1 Max 1/3 spotreby pri stejnym vykonnu jako intel uz nezmini :-D

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

nemoze, inak by priznal, ze arm ma nieco do seba a x86 je za zenitom, to by neprezil :D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pořád tu někdo plácá a mele TDP TDP, to je poslední volání o pomoc? Výkon je pro mě meta prostě všeho ať to žere co to žere. Pc mě šlape na kompresorovém chlazení, takže uchladím i lávu.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

no a vis ze je ? protoze macbook je jedinej kterej dokaze ject na plnej vykon na baterii, jine notebooky potrebujou mit pripojenej adapter, pokud nemaj tak jsou nekde na polovine :-D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

takze budes ok, ak intelacke cpu budu zrat 300W+ a gpu 600W ze? :D som zvedavy, co ti toto uchladi

btw tu sa bavime o ntb, kde ma byt rozumny balans medzi vykonom a spotrebou, co intel nevie

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Njn, co Intel roky sázel, to sklízí ;) :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a jak se měří spotřeba CPU u M1, když jej tam vše navařené na jednom čipu? TDP je o ničem, muže se blížit nule při spotřebě klidně 500W, kdy se přebytečné teplo odvede do miniaturní elektrárny, která to teplo přemění zpět na elektrickou energii :D.
Ale teď vážně. Důležité je si uvědomit, k čemu to bude sloužit.
Kamion na baterky co ujede 500km je k hovnu. Kdežto městskému mini autíčku to stačí.
Pokud máme procesor do laptopu, tak asi hlavní náplní bude mobilita, tedy přenositelnost a občas i práce, když nebude v dosahu elektrická energie.
U přenositelnosti si troufám tvrdit (zatím bez zdrojů), že nikdo neudělá notebook s intelovským topítkem, které bude lehčí než macbook a s trafem už vůbec ne.
U výkonu to bude v něčem lepší, v něčem pomalejším, ale intel nejspíše vyhraje.
A u výdrže na baterii podle mého skromného názoru nebude mít intel sebemenší šanci se ani přiblížit hodnotám k mcbooku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

měříš například takto:

sudo /usr/bin/powermetrics

Tady aktuální příklad na mé M1: https://ctrlv.cz/tHGS

Běží mi tu RDP na pracovní počítač na 4k monitoru, mám tu otevřený Edge s pár záložkama kde v jedné hraje 4k YT video. Celkově spuštěno 580 procesů v cca 2600 vláknech

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak přejme Intelu, aby se mu konečně začalo dařit, co se výrobních procesů týče.
a... aby nežral žížaly :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

M1 Max poskytuje nejlepší výkon na 1 spotřebovaný watt energie, to je neoddiskutovatelný fakt, nezávisle na tom jak výkonný i9-12980HK je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No dnes to tu bude riadne nakomplikatorované.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

koukam ze applisti zapomeli, ze mimo par benchmarku co stih apple vyladit, ta grafika v m1 max za moc nestoji.. ve hrach je to pomalejsi nez orezana mobilni rtx3060.. (:

https://images.anandtech.com/graphs/graph17024/126685.png

prdel je ze ta 3060 ma taky 60w tdp.. pritom je 8nm a tenhle zazrak applu je 5nm a 4x drazsi..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jako sorry, ale když někdo chce hrát hry, tak si nekoupí apple macbook za 72 litrů. Ale věřím tomu, že do 5ti let tu může být buď herní konzole nebo nějaký stroj nebo laptop od Applu, který bude primárně určen pro hráče. I když z těch výsledku, co sem pastuješ nevím, jestli je tomp rider kompilována pro M1 nebo to běží ještě přes nějakou rozetu či kdovíco.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Je to pres Rosettu a je to uvedene pod temi obrazky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

pokud se nepletu tak hra bezi prez rozetu pokud tedy tusis co to znamena :-P

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

a je to tu.. ((: pred chvili platilo ze lidi nezajimaj procesy ani technologie, ale vyslednej vykon.. no ted vidim ze kdyz vykon u applu drhne, tak to prestava bejt pravda a mizernej vykon se najednou omlouva technologiema.. ((:

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda. Mac není herní platforma, ano když už nějaký výkon máš tak to můžeš tímto směrem použít, ale není to cílová skupina.

A když vezmeme 2019 modely Macbooku tak ty nové v podstatě za stejný nebo hodně podobný peníz dosahájí mnohonásobně vyššího výkonu..

Uživateli opravdu stačí vědět že na předchozím počítači to nebyl schopný rozumně udělat a teď to běží ok, nebo co dělal dřív půl hodiny teď bude za 3 minuty.

Cílová skupina těhle strojů jsou kreativní profesionálové. Velký důraz na grafiku a video. Tam kde to ti lidi budou hojně využívat to má výkon jako RTX3080

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jop portnute x86 hry emulovane cez rosettu 2, ktora podla applu podava max 70% realneho vykonu :D

ale, aspon si si pichol :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

která integrovaná grafika dá SotTR ve FHD na max detailech (bez RT) na 85 FPS AVG? Navíc jiné než x86 architektury, protože SotTR pro MacOS je x86 ne Arm.

Tohle není herní počítač, na to si můžeš koupit PCčkový laptop za polovic

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

proc mam zohlednovat ze je to integrovana grafika kdyz stoji vic jak samostatna? pro uzivatele to nema zadnou vyhodu integrovany grafiky (cena, nizka spotreba).. takze dedikovany gpu vychazi vyhodnejc..

architektura je problem applu, ten si vybral arm.. proc by uzivatele mela zajimat architektura, kdyz ho podle tebe nema zajimat ani proces? (:

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

mna by zaujimalo, odkial mas cenu tej gpu, ze tvrdis, ze stoji 4x viac ako mobilna rtx 3060 :D

vestecka gula?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Posuzuj si to jak je libo.

Aktuálně je to nejvýkonnější integrovaná grafika v počítači, v tomto případě dokonce laptopu. To je fakt se kterým nic nenaděláš.

Kterou dedikovanou grafiku do MBP 2021 Apple dává?

A zda jsou výhodnější? Určitě nějaké budou, ale určitě budou laptopy takto vybavené? Výkon, provozní vlastnosti, vybavení - například 3,5k HDR 1000 displej s P3 barevným rozsahem s variabilním refresh rate (kdekoli nejen 3D), s tak velkým a kvalitním touchpadem, s tak kvalitními reproduktory s možností připojení profesionálních high impedance sluchátek s třemi Thunderbolt 4, s podporou 3x6k + 4k displeje, power delivery 3.1...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kámo, 1) macOS fakt není herní platforma a počítám, že ještě nějakou dobu nebude. 2) Tušíš co je Rosetta a na co se v tom grafu vlastně díváš?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ja uz bych toho nechal. zkratka vyrobky jedne nejmenovane znacky maji pri maximalnim vykonu dokonce i zapornou spotrebu a budou vyuzity jako nahrada dostavby Dukovan.

:-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaké mají ty Applovské procesory TDP? Protože jsem to nikde neviděl a bez téhle informace je podobné srovnávání na houno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jako TDP, což je jakési hausnumero, obzvláště v podání Intelu :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CPU spotrebuje max 30W, GPU 60W

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tebe rodice doma neucili nelhat? :)
Tim ze budes opakovane lhat, se stane z tebe treba politik, nicmene pravda to stejne nebude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hodim vam tu take OT-cko na styl Peta Fordeka. Na Tom's Hardware vysiel clanok, ze sa Intel snazil kupit SiFive. SiFive je jeden z clenov RISC-V consortium a vlastnik IP na asi najvykonnejsie a najprepracovanejsie RISC-V jadra.

To bud znamena, ze sa Intel RISC-V boji a chcel kupit a rozpustit najvacsiu konkurenciu, aby spomalil adopciu platformy, alebo sa RISC-V boji a chcel mat po ruke nieco na dobu, ked uz x86 nebude tolko vynasat, aby nemusel zacinat od 0. Podobne niekedy cca okolo roku 2000 kupil kohosi, z coho nakoniec boli Intel StrongARM. Potom to asi okolo 2005 predal ako nerentabilne a dnes je z toho snad CPU divizia Qualcommu, alebo koho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak apple uz taky davno jede vyzkum riscv a mozna na nej v horizontu 10-15let prejde

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestliže širší testová sada ukazuje, že v desktopu Adler Lake tak, tak překonává stávající generaci Ryzenů, pak lze těžko věřit tomu, že v notebookovém segmentu poráží Ryzen na hlavu (Core i9-12980HK (≥45W) ≤5,0 GHz?, 6+8/20 Gldn Cv+Grc Mnt / 13 256b MC & 1 851b SC vs. Ryzen 9 5900HX (≥45W) ≤4,7 GHz, 8/16 Zen 3 / 9 015b & 1 535b SC).

Tomu obrovskému rozdílu mezi výkonem desktopových a notebookových platforem jako máme věřit? Takové "zprávy" bych ani ven nepouštěl ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.