Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Core i9-14900KS vyjde 14. března, v tovární konfiguraci překoná i 430 wattů

A my už jdeme do finále, poslední tóny zní...
Každopádně jsem přesvědčený, že tohle je už jen pro youtubery a recenzenty, které zajímá jednojádrový výkon a běžný movitý hráč (byť třeba fanda Intelu) už definitivně zakroutí hlavou a koupí něco "normálního" s 5% nižším výkonem, 40% menší spotřebou a za 2/3 peněz.

Prostě "paper launch".

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Proste cira besnota a zufalost ...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Když to začnete zkoumat, tak zjistíte, že to s tou spotřebou není tak jednoznačné. AMD je tragické v IDLE, Intel je3-6x lepší. Takže v praxi, v závislosti na use-case klidně může být uspornější.
Já třeba počítače nevypínám, a celkem jednoznačně to pak tak vychází.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mohl bys tu tragičnost AMD ve stavu "idle" nějak doložit?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba:
https://www.youtube.com/watch?v=JHWxAdKK4Xg

Zacal jsem to řešit po té, kdy svuj 7900X3D nedostanu pod 40W...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

14900ks má v idle kolik? 30?
Někdo kdo dá za procesor s deskou desítky tisíc asi nebude řešit pár wattů.
Popřípadě doporučím PC s takovým brutus CPU prostě vypnout :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo jasne, jenze to je prave to, co delat nechci. Mam to pro rychly build nekterych veci, ktere nelze paralelizovat a jde tedy o single core vykon. Nasledne je na to navazany pytel dalsich veci, a po resetu mi trva 20 minut, nz to na nekolika mistech obnovim.
takze to proste vypinat nebudu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Stačí to hibernovat ty resete.
Naskočí ti vše za 10sekund.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo jasně, to se zvláště těm otevreným SSH konzolím, ve kterých to vše běží, bude líbit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chápu, ale "usecase" toho 7900X3D není, že to budeš nechávat přes noc zbůhdarma zapnuté. Je to primárně herní procesor a tam se prostě se "serverovým" využitím nepočítalo. Kdybys koupil 7900X, bylo by to v idle lepší.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nic ve zlym, kazdy mame nejakou tu 'uchylku' na neco, ale kdyz je pro nekoho tak dulezita spotreba v idle u CPU pro ty nejnarocnejsi desktopove ulohy, tak mu reknu, ze si ma koupit 13'' notebook a vyhodit monitor oknem...
:)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mě by tahle slabina čipletových AMD taky nepřesvědčila ke koupi LGA 1700, ale jako mínus to vnímám a doufám, že to AMD bude nějak řešit, třeba už u Zen5. Týká se to i 6 a 8jader a to už je nezanedbatelné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja se dival na spotreby sestav v idle na Computerbase a tam to pri tech defailtech vychazelo asi o 20W vic...nic co by mne zvedalo zidle :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to jednoduche - potrebuju z toho mit dostupne zdroje, a cas od casu ASAP rychly build. Monitor to ani zadny nema.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tragičnost je v tom, že ten stroj nedělá nic ale topí minimálně na 50°C. S trochou hůř větraným case je to v Idle 65°C. A PC má tedy i větší hlučnost jen tak pro legraci. S Intelem trvá několik sekund plné zátěže, než se tam dostaneš na to stejné z 30°C Idle. S AMD pohneš myší nebo oknem a ventilátory se předhání v rychlosti okamžitě od sebemenší zátěže... Tohle mě neskutečně štve... Prostě to tak je a neudělá s tím nic ani sebelepší pasta nebo BIOS.
Poslední použitelné CPU od AMD byly některé v AM4 socketu, povětšinou Gčka. Vše co má TDP nad 65W je opruz.
Divné je, že s Intelím CPU můžeš mít TDP i 250W a ono to prostě netopí, když nemá.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

".. Tragičnost je v tom, že ten stroj nedělá nic ale topí minimálně na 50°C. S trochou hůř větraným case je to v Idle 65°C. .."

Čistě pro Vaši Informaci .. ten žhavý Ryzen má těch Vámi uvedených 65°C při 10+ min testu CB23/CB24. Do několika vteřin po ukončení je zpět na 30~35 °C (v závisloti na teplotě v místnosti) .. nikdy jsem neměl potřebu měřit, jak dlouho mu to vlastně trvá.

".. s Intelím CPU můžeš mít TDP i 250W a ono to prostě netopí, když nemá .."
Ono to má topit při zátěži?
O kolik méně (nebo více) Joulů sežere (a následně vydá do okolí) CPU Intel vs CPU AMD při stejném úkolu? To je to oč běží.

".. S AMD pohneš myší nebo oknem a ventilátory se předhání v rychlosti okamžitě od sebemenší zátěže .." Nebude to tím elementem mezi klávesnicí a židlí?
Některé levnější (nebo ty dražší se světýlky) mají poměrně vysokou hodnoty min. otáček. To pak ty reakce na zvýšení teploty (u Ryzenů je detekovaná rychleji) mají svůj zvukový projev :(
Nastavením v BIOS to lze (do značné míry) umravnit. A v rámci natavení "Power Plan" to pak jemně doladit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Stejný úkol je integrál spotřeby za nějaké období při nějakém use-case.
Pokud se s Ryzenem nedostanu pod 40-45W v IDLE, kde je třena 80% casu, a oproti tomu budu s Intelem na 10W, tak se velmi snadno může stát, že při stejném výsledku bude i s dvojnásobným TDP nakonec efektivnější, protože ten plný výkon je, snad mimo her, potřeba spíš špičkově.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Abychbto shrnul.. 95+% casu pouzivatr 7950x jako vzdaleny server bez zateze s tim, ze mozna 5%, mozna 1% casu si ten CPU na chvili psoukne a pak jde zase vklidu prezimovavat. Tohle preci neni normalni a uz vubec ne bezny use case, pro tahle CPU. To ze ten "server" nevypinate je v principu Vas problem, kdyz na nem nic nebezi.
Mate specialni pripad, ktery Ryzenu nesedi. Delat z toho "jak je to neefektivni", kdyz to popira vetsinu use case, na ktery byl navrhovan je tak trosku mimo, nemyslite?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vetsina pc je znacnou cast casu v IDLE. Kde, kdyz se pominou hry, je nutny kontinualni vykon?
Drtiva vetsina prace - kde je i nutny ten velky vykon je, ze neco pisu nebo kreslina a pak kratkodobe builduji nebo třeba simuluji.
Tohle je presne ten pripad. A nebezi? Ale bezi, stale to sedi v desitkach gigabajtu pameti a jakakoliv operace nad tim je narocna. A tohle klidne plati treba i pro jakykoliv CAD, na ktery nechcete cekat.
V mem pripade je rozdil, zda pak na ten vysledek cekam 3 hodiny, nebo 6.... a ano, mimo to vetsinou bezi v IDLE.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vetsinu lidi nezajima, jestrli jejich PC bere v idle o 20W vic nebo ne. A ty ktere to zajima, si poridi notebook.
Ps: kresleni, prochazeni webu, atd. neni Idle..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro srandu králíkům:

Extrémní (hodně teoretický) příklad:
3h x 350W + 21h x 10W = 1260 Wh
3h x 230W + 21h x 30W = 1320 Wh

6h x 350W + 18h x 10W = 2280 Wh
6h x 230W + 18h x 30W = 1920 Wh

Dovolím si připomenout, že těch 10W (což je hodnota, o které hodně pochybuji) je opravdu pro Idle. Stačí cokoliv menšího (<10% jednoho jádra) a zvýšení spotřeby překročí chybu měření.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

7900X3D žere 230W?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dal jsem do příkladů nejžravější Ryzeny (7900X, 7950X).
Pro X3D by to bylo

21h x 30W + 3h x 160W = 1110 Wh
18h x 30W + 6h x 160W = 1500 Wh

A je to stejně jedno, protože to nebud 3 resp. 6 hodin 100% MT ani 31 resp 18 hodin Idle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Stejný úkol je integrál spotřeby za nějaké období při nějakém use-case .."
To jste někde vyčetl?

Pro ty, co ještě nestihli absolvovat Fyziku šesté lidové, nedávali pozor, nebo už stihli zapomenout:
Watt (příkon) x sekunda (čas) = Joule (energie)
1 kWh = 1000 W x 3600 s = 3 600 000 J = 3,6 MJ

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud se s Ryzenem nedostanu pod 40-45W v IDLE, kde je třeba 80% casu, a oproti tomu budu s Intelem na 10W" <= Chápu to tak, že přeháníš, protože v realu ten rozdíl tak dramatický není.
Dále bych podotknul, že ti, kteří si kupují chipletové Ryzeny si je nekupují na "ajdlování" jako ty nebo já (s undervoltovaným Ryzen 5 5600G a 65W PPT).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chlapče, dobře znám nastavení a možnosti BIOSu. Ani na high end desce nelze dosáhnout stejného chování jako na všech deskách s Intelem. Mluvím hlavně o výkonnějších Ryzenech s TDP nad 120+ W.

Rozdíl je v tom, že rádoby účinnější procesor v praxi nešetří spotřebu. Jinými slovy kupovat AMD kvůli TDP je naprostá blbost - především na kancelářskou práci a práci vývojáře. Jen u toho hraní, kdy se hraje většinu času, je AMD úspornější.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

".. Jen u toho hraní ... je AMD úspornější .."
Když myslíte.
Ale možná byste míst myšlení měl dělat něco jiného.

Měření u desktoppových CPU zaměřená na výkon/spotřeba ukázali, že v tomto parametru byal lepší CPU od AMD ... a to i při ST zátěži.
Měření na serverových CPU ukázala, že Saphire Rapids podle nastavění Power Plan buď dodá nějaký ten MT výkon za ne zrovna malou sptřebu, ale taky 100W+ v Idle. Nebo má v Idle už poněkud stravitelnější spotřebu, ale pak velmi špatně zvedá výkon pro MT.

Monolitické procesory od Intel obvykle mají v Idle meněí spotřebu než čipsetová CPU od AMD.
Bude zajímavé sledovat, jak si povedou Kachličkové Intely proti monolitickým AMD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja budu asi nejaky divny vyvojar (cas od casu), kdyz mam k tomu "vyvijeni" spustene 2-3 webove prohlizece, officy, outlook, nejaky remote desktop, minmalne 2 kecatka a vetsinu si k tomu poustim bud hudbu nebo youtuba. K tomu se prehazuji ruzne mezi oknama.. to urcite to CPU nebude NIC DELAT a to je proste "IDLE" JAKO vysity a ten Intel tam bude urcite minimalne o 100W USPORNEJSI.. :))

PS; Proste "IDLE" jede a hlavne INTEL, AMD ma CPU jen na hrani :))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Haksno, ty jsi trošku mimo nebo kde žiješ? :D Topil naposled tak maximálně buldozer. Třeba teď mám 7950x3d, při běžné práci - programování - jedu na cca 20W... Když jsem tam pustil Prime95, přes 130W jsem se nedostal :D Intel by mi na tom AiO 420 už roztočil větráčky na 3000rpm... Ano, je problém s přenosem teploty z čipu, ale není to nic co by extra omezovalo v throttlování a setrvačnost AiO to úplně v klidu překoná, viz. testy na GamerNexus... Jsem dost rád, že jsem nešel do 13900k, poslední rok se Intelu jen směju...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja ti to dolozim, ked budem najblizsie skladat intel. 13900k mal v klude okolo 9W, tento moj ryzen 7700 ma prave teraz (v klude) 15-17W to skace. A to len preto, ze mam upravenu krivku napajania, ked dam bios default, tak ma 25W v klude. V zatazi 1 jadra ma 13900k 57W a 65°C (NH-D15), ryzen7700 s rovnakym chladicom 49W 62°C (tu je to trochu zavadzajuce, lebo to nebolo v rovnakych miestnostiach s rovnakymi teplotami a rovnakymi podmienkami). Proste stale AMD nema vyladeny bios, aby to fungovalo v idle normalne, resp. minimalne MSI B650 tomahawk nema vyladeny bios.
napr. 13600K ma rovnaky 1core vykon ako moj ryzen. Spotreba 34W, 48°C s akasa H4 srackovym chladicom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem kvůli tomu vyhodil AMD. A pořídil tu žravou bestii, která v praxi vlastně ušetří na spotřebě.
Mě PC taky jedou téměř nonstop a 98% času jsou v IDLE nebo vykovají něco lehkého. Ale když potřebuji výkon, je tam.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ja to vyhazovat nebudu, ten procesor neni spatny (i kdyz mam dojem, ze linux tam ma nejaky bug v planovaci a urcitou zatezi umim opakovatelne polorozbit jadro).
Jen jsem psal, ze to proste neni tak jednoznacne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Palec nahoru za ilustrační foto.

Jelikož dosavadní Intel procesory, používané bez omezení příkonu, mají tendenci vykazovat chyby (a tím třeba shazovat hry), počítám, že tenhle na tom bude stejně. Takže předražený procesor, který stejně nepůjde využít na maximum.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To není ilustrační foto, ale motivační. Aby core i9-15900KS žral alespoň 800W

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pravdou je, že 400 ... 500 W topné tělísko jde od jiných výrobců koupit o dost levněji ;-)
Za ušetřené peníze si pak zákazníci mohou koupit třeba nějaký počítač ;-)
.
Tahle kombinovaná topítka s integrovanými výpočetními funkcemi od Intelu se dvakrát moc nevyplatí.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nemáte hluboko do kapsy, je takové předražené topítko ozdobou bytu ... a ještě se na něm dají honit benchmarky.

Ideální pro arabské šejky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Netburst dokázal zaujmout alespoň ty, kteří chtěli vysokou frekvenci a neřešili moc vyšší spotřebu. Optimistických 350 W v přiblblé konfiguraci 8+16 nezaujme ani tuhle menšinu. 8+0, 6+0, 4+0 a i ta dnes extrémistická 2+0 konfigurace by za adekvátně nižší cenu dokázaly zaujmout víc lidí, než tenhle předražený ultrazmetek vzniklý díky brutální segmentaci v prostředí špatně fungující konkurence, která se ráda přidá.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

V čem se konkurence ráda přidá? Který z procesorů konkurence žere alespoň půlku toho, co má žrát ten Intel? Kopete tady do AMD, jakoby předváděla se svými procesory to samé, ale rozhodně tomu tak není.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

I u AMD je obecný trend "větší počet jader spojený s vyššími frekvencemi" přičemž je známo, že přirozeně je to naopak jako v dobách, kdy dvoujádra měla vyšší frekvenci než čtyřjádra nebo jednojádra vyšší frekvenci než dvoujádra. AMD je v tomto méně špatné než Intel, který ještě k tomu procesorům zamyká násobič, ale vidět to je.

Spotřeba u AMD taky narostla, jen méně než u Intelu.

AMD také uvedlo 2C/2T (7120U) což je nesmyslný produkt všech nenažranců.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"AMD také uvedlo 2C/2T (7120U) což je nesmyslný produkt všech nenažranců."

<= Zvláštní že to píšeš ty, který tu už dlouho horuje za konfigurace s nízkým počtem jader / vláken.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co je zvláštního na tom, že někdo není extrémista? 2C/4T je už pár let absolutní minimum a výrobci by se neměli ztrapňovat vydáváním procesorů s úplně zbytečně vypnutým HT.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

".. Který z procesorů konkurence žere alespoň půlku toho, co má žrát ten Intel? .."
Všechny Ryzen s udávaným Default TDP 170W si mohou vzít až 232W.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vsetky dva sa chcelo napisat, ze? :)

Threadrippre do AM4/5 strcit nejde a hlavne pre Intel nie su konkurencia, pretoze proti nim nic postavit nevie.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

".. Vsetky dva sa chcelo napisat, ze? .."
Napsal jsem, že pokud je uvedeno Default TDP 170W, může si to vzít až 232W.
Aktuálně se mi povedlo najít 2 modely (7900X, 7950X), které to splňují, ale možná přijdou nějaké další.

Pro srovnání
170W ... 7900X, 7950X
120W ... 7800X3D, 7900X3D, 7950X3D
105W ... 7700X, 7600X
105W ... 5950X, 5900X, 5800X, 5800X3D, 570X3D, 5600X3D
65W ..... 7900, 7700, 7500F
65W ..... 8700G, 8600G, 8500G, 8300G
65W ..... 5700X, 5700, 5600X, 5600, 5500, 5600GT, 5500GT, 4600G
65W ..... 4700G, 4600G, 4300G
45W ..... 5500H
35W ..... 4700GE, 4600GE, 4300GE

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Core i9-14900KS to nikomu nic neřekne, kdyby to pojmenovali Core i9-14900K Extreme Edition tak to bude mít zaručený úspěch

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Taky bych řekl, že měl být marketing kreativnější a i více využít fakt, že vyšší frekvence už nebude dosaženo až do konce křemíku. Už i ten marketing má Intel špatný...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jasne, takovej produkt mel jit na pulty nekdy v rijnu, kdy se ochlazuje a lidem nevadi, kdyz jde od kompu teplo.. vydavat to na jare je fail.. ((:

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tebe to na to robenie v grafov ako SCRUm leader ci ako si sa nazval bohate stačí. Nechavlil si sa náhodou že máš nejakú i7 čo má 2 Core a x atómov a bol spoko?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejdřív jako dement ani nevíš co znamená i7 2+8 a potom jako dement s bludama vykladáš, jak jsem s ní byl spokojený, i když jsem psal spíš opak. Tvoje bludy o scrum masterovi...... Nečekej, že s něčím takovým budu ztrácet čas, trolíku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mirko daj si facku, potom este jednu a este jednu. To pomoze. Scrum master nie si? Nie a preco si to pises krizom cez net do profilov? Existuje taka vec mailova adresa a podla nej sa daju najst veci....
A k tomu PC v minulej diskusii si plakal ako je to I7 popic vec. Takze si daj este po jednej facke a chod scrumovat socka

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ok, kvůli tomu že jsi neuvěřitelně trapný dement, tak ještě budu reagovat, abych tě definitivně ztrapnil. Dej sem můj email či profil, kde jsem jako scrum master a nebo už konečně vypadni a zaregistruj se v Bohnicích.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Uspech to mit uz nebude, at se to bude jmneovat jak chce. Recenze to ve vetsine zdrbou a napisou, ze tohle CPU nema smysl. Stejne to bylo u 13900KS.
Tech par nadsenych Intel fandu co do toho pujdou a chudaku co si to poridi v hotovych sestavach, aniz vedi, co za topne teleso si koupili, to nevytrhnou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

v hotovych OEM zostavach ak sa tento procesor objavi, bude aj tak uzamknuty a bude chladeny nejakym "box" pripominajucim chladicom. Chudak BFU si to potom kupi a kazdemu v krcme pri pive bude rospravat ako mu slapu hry. Pri vedlajsom stole sa bude usmievat miestny odbornik pod fuzy, ze jeho skladany 14700 so serioznym chladenim je vykonnejsi, a bude mat pravdu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na tyhle teplomety už kdysi u AMéDé vymysleli označení "Black Edition" - tam ale byli přizdisráči, kteří to nedotáhli dál než na 220W. 😀

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Intel by tomu mohl říkat "red edition". :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A o generaci později Orange edition.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak. Myslím že tady marketing Intelu zkrátka zaspal.
Takhle mnozí ani nezaznamenají, že má Intel nový Extrémně žravý, Extrémně topící a Extrémně nevýhodný procesor.
Taková nevyužitá šance pro Intel aby se zase po delší době ocitl v čele!
Alespoň v něčem ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kilowatt,kilowatt,kilowatt,kilowatt,kilowatt!!! :D :D :D Nevím čeho se bojí. A dvojité zdroje 1+1. Pěkně kilowatt pro cpu a kilowatt pro GPU. A větráčky sice už budou muset být full metal, tam už plast to nedá. Ale to nevadí. :D Nebo už všude vodár, s třemi čerpadly a dvouma radiátorama 360. :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Budu si tím ohřívat vodu.

Pro zajímavost:
650W - varná konvice
2000W - bojler 125 litrů
4500W - elektrokotel

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, kde jste vzal 650W u varné konvice. To je dost málo. Spíš jsou dvakrát až třikrát tak výkonné. Krom toho ani Intel nemá procesory, co by s těmi 100°C chladící kapaliny neměly problém, takže ji můžete tak předehřát :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale výpočetní bojler mi až tak nerealistický nepřijde. Tam tak 60 stupňů, to mi přijde v pohodě. (Topení by bylo jednodušší, ale to většinou lidi využijí jen část roku.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bojler by se asi docela dal, to je fakt. Vodní chlazení s velkou akumulační nádrží. Tím by se dal vytápět i dům, když na to přijde; a bojler se hodí celoročně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S kamaradem tohle provozujeme s crypto. Predehrivani vody, koupili se pouzite minery z Ciny. Samo o sobe se to nevyplati, ale v teto kombinaci topi dum za par korun. Je to potopene v oleji.
Kouzlo je v tom, ze teplo je primarni vystup a ty data odpadni. Ale odpad, ktery lze prodat :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Nevím, kde jste vzal 650W u varné konvice .."
To je půl litr, cestovní.
Proto jsem tak napsal varná a ne rychlo-varná ;)

2000W konvice je out v prostředí, kde jste limitován jističem 6A.
Pokud tam nějaké zásuvky vůbec jsou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vybavuju si test, který ukazoval, že konvice s uváděnými vysokými příkony jich ve skutečnosti většinou nedosahují a jde o nadsazenou hodnotu, protože řada zákazníků vybírá podle ní (očekává, že vyšší výkon = rychlejší dosažení varu). Asi to bude podobné jako u vysavačů, kde výrobci nadsazovali, protože zákazníci očekávali, že čím vyšší příkon, tím kvalitněji bude vysávat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel by měl přiznat porážku a naopak procesory prodávat v rozumném TDP, ve vyšší efektivitě. V těchto frekvencí přidání 100MHz, které pozná leda někdo v benchmarku kde potřebuje o něco větší číslo než má pinďoura, zvýší spotřebu o nemalé procento.
Na tohle by už mohla za chvíli EU, ať prodávají procesory v nejlepším bodu efektivity. U intelu snížíte výkon o 15% a spotřebu o 70%. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

není to tak jednoznačné. Intel je daleko lepší v IDLE.
Hodně záleží na use-case, co vyjde zrovna lépe.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro stav "idle" přeci ty počítače kupujeme a spouštíme, že? :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ale vzdyt je to typicky stav. Vetsinu zasu se nic moc nedeje (pises text, kreslis...) a jednorazove chces treba pustit simulaci/build. Nejsou vsechny pocitace jen pro hrani her.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A díval jste se někdy na spotřebu PC když načítáte webové stránky, nebo má něco zpracovat? I intel zvýší takty, ten si i rád boostne do PL2, aby to udělal co nejrychleji pokud je vhodná teplota - což při této zátěži je. To pak je z 10W třeba 200W na pár milisekund a zpět. Náročnější webovky, nebo nedej bože scrolling a to to zvyšuje průměry. I u AMD, jen jde o to, kdo má průměrem víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, v kanceláři máme AMD R9 7950X a taky Intel i9 13900k, v idle se liší o celých 10W ve prospěch Intelu. Kde je ten 3-6x větší rozdíl ve prospěch Intelu? Btw na obojím se pracuje v tom samém, jen (jen jeden kolega má raději AMD, druhý Intel) AMD v rámci pracovního nasazení spotřebuje o cca 20-30% méně "šťávy" než jeho protějšek ze stáje Intelu... ale chápu, že 95% lidí má use case dle Vašeho předpokladu a tedy jede v idle ... ou jeeee.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Máte tam měřáky celkové spotřeby? To by bylo dost zajímavé.
Špičková spotřeba pro celkovou spotřebu moc zajímavá není, idle je zajímavější, ale jestli tam máte měřáky, pak máte průměry za celou dobu používání, a to by bylo hodně zajímavé!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam, ale aktualne bohuzel nemam vhodny Intel ke srovnani.
Nicmene ten AMD dohani dual CPU server se sandy bridge Xeony, coz je na desktop vetsinou v IDLE dost neprijemne...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Čipletové AMD mají nevýhodu ve spotřebě IOD.
I při desktop Idle to žere 16W+.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Realita celeho systemu je 30-50W, tam kde Intel umi dat pod 10W. To neznamena, ze je ten procesor spatny, ale tvrdit, ze je obecne vdzy lepsi a Intel nekonkurenceschopny je totalni kravina. Zalezi na use case.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

400W ma prikon i moje Remoska. Ale zase ma jen instrukcni sady zapnuto / vypnuto :(
Ale zase stala mene a nethrottluje, porad jede na 50Hz. A pocit z ní mám dobrý.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

".. ma jen instrukcni sady zapnuto / vypnuto .."
Digitální remoska :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepřehánět. Je pouze binární.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Remoska je retro. Být binární dnes už nestačí ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tahle remoska je new retro. Má kosmický materiál jménem teflon :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mělo by se k tomu připojit tepelné čerpadlo, a dalo by se tím topit/klimatizovat. A nebo z tepla vyrábět zpět elektřinu.

Tohle už by na malou domácí teplárnu šlo. Když se přidá high-end grafika, tak ještě lepší.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

70 °C na boost? To nema ani vypnuty... :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pravděpodobně přehlédly ten test, ve kterém se 14900KS nepovedlo dosáhnout 6.2 GHz protože se jim začal vařit (100 °C) už kolem 5.8 GHz.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

K čemu to může být dobré? :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jako mizerné a drahé topné těleso, jinak stále více k ničemu.
Ale psst!!! Mnozí to ještě netuší! Tak ať jim to nevykecáte!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Poslední můj Intel byl asi Pentium III, od patice 462 jedu jenom na AMDčku.
Ryzen vyšel 2017 a do dneška Intel pořádně nezareagoval.
I když nejsem zákazník Intelu, začíná mi být Intelu líto jakou ostudu si dělá.

Dle PC teda SrandaTuningu, pardon INTuningu (IntelNvidiaTuningu).
Obr. se snažil zmanipulovat testy CPU, DOSBox, Intel s vodníkem vs Ryzen s box chladičem, Ryzen s ramkama cl22.
Adam je taky manipulátor, píše jenom co se mu hodí.
INTuning píše, že má nového partnera "zeleného skřeta", takže bude mít karty na testy kde zelená vyhraje a červená bude shit pro AMD fans.
Takže se nic nezměnilo i barvy sedí.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ublížená AMD, fňuk fňuk, nějak to začíná vypadat pod no-x jako klon dédého světa. Ale tak to obecně dopadá když tu práci už prakticky nikdo nebere vážně a zuby nehty se drží redaktorští fanoušci.
Adam proti No-X a duu Stach-Bělka je přímo etalon objektivity ač to o sobě sám netvrdí a je velice skromný. A že si občas rejpne? No některé řeči nejde přejít mlčky...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ty ses vuuuuul :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosím, neurážejte kastrované samce tura domácího.
Mohli by si vzít osobně, že k nim řadíte některé jedince z tohoto fóra.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je taky pravda, on ma vic rozumu nez tady DeDeRoon ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já hraju RE4 (2005) na Pentiu N5030 a jede to při 6W plyniule ve fullHD. To byly časy, kdy hry neprogramovaly opice.Dnes máme 400W cpu a ještě to ve hrách padá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

WoT - to mě šlo plynule na Core2Duo E8200 podtaktovaném na 2 GHz ještě tak před půl rokem, ale s dedikovanou grafikou. I dnes to jde, když se chce, jen ta grafika už není výstavní, jen dostačující.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pentium Silver N5030 4/4 @ 2.40 GHz
N5030 6W, Cinebench R23 multicore 628
14900KS 400W, Cinebench R23 multicore 40300
---
40300/628=64
64 x 6W = 384 = cca 400W CPU
Takže to sedí, je 64x výkonnější, má 64x vyšší spotřebu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hm Intel Buldozer edition.
S polovicnym vykonom

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

400W v Teams a jinak 15 :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechybej ti tam dve nuly? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

15kW?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... a není to málo Antone Pavloviči? Jinak jsem toho názoru, že má Intel těch procesorů v nabídce příliš málo, měl by ještě nabízet od každé konfigurace různé typy s různou základní a turbo frekvencí odstupňovanou po 50 MHz. To by mu jistě podíl v retailu dramaticky zlepšilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v benchmarku a ve špičkách. Ani ty úsporné AMD čipy ve špičkách na tom nejsou zas podle papírových parametrů. Toto je sice poněkud výš a bez cca 750W kvalitního zdroje si se slušnější grafikou uživatel zahrává. Ale zase pokud to má být herní PC kdy se vypne HT tak to bude určitě podstatně níž. Jednoduše tyto extrémní modely - škoda že se nejmenují Extreme jako dřív nejsou na dlouhodobé vytížení pod MT.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Problém je, že na základních taktech nikdy neběží (tedy pokud byste na něj neupevnili chladič, který zvládne odvést přesně těch 150 wattů) a v boostu je spotřeba násobně vyšší."

Autor asi nezna cpu-freq, kterym se da nastavit maximalni frekvence. Kdyz ji date stejnou jako specifikaci base freq, tak to boostovat nebude.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To si rovnou můžeš koupit Ryzena a ještě si můžeš TDP snížit, nastavit si svůj TPD limit.

Takže si koupíš vlajkovou lod Intelu, pojedeš na základnách taktech, tedy 150W.
Performance-core Base Frequency 3.2 GHz
Efficient-core Base Frequency 2.4 GHz

Core i9-14900KF stojí 15700,-Kč, 14900KS bude dražší, pro tebe je to dobrá koupě.
Do hodnocení nezapomen napsat: 100% spokojenost, cena/výkon/kvalita.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim co to tady blabolis za h*vna, ja psal jenom o zpusobu dosazeni konkretnich frekvenci primou sw cestou, bez nutnosti laborovani s chladicem co by se choval ponekud zvlastne z pohledu fyziky, coz byla autorova fantazie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hovno seš ty, pamatuj si to.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

co je to za blbost?? kdo vyhodi penize za porsche aby si na nej namontoval omezovac na 40 km/h??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dalsi co nechape takhle jednoduchy post - ja pouze prezentuji snadnejsi a primy zpusob omezeni na zakladni frekvence, nez neprimou metodou skrze frikulinsky chladic s konstantne variabilnim chladicim vykonem, ktery zpusobi jenom to, ze cpu bude drzeno na 100 st. a proto bude mit default frekvence.

Takze zde mame porsche, omezeno na 40 skrze to, ze autor vypusil chladici kapalinu, vs. moje tri kliky na cudliky. Ktery zpusob vam prijde normalnejsi, kdyz by jste ten limit 40 chtel a mel dosahnout?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

'' ja pouze prezentuji snadnejsi a primy zpusob omezeni na zakladni frekvence ''

co si takhle nejdriv precist definici tdp intelu??

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jak to s tim souvisi? Autor vyslovil prani to provozovat na zakladnich frekvencich - treba z duvodu ze nechce aby zral vice nez TDP (at uz nema spravnej zdroj, nebo potrebuje vykon pro gpu, to je jedno):

"Problém je, že na základních taktech nikdy neběží" ... " a v boostu je spotřeba násobně vyšší."

A ja mu doporucuji zpusob, jak toho dosahne - jako samozrejme nejsnadnejsi cesta je vypnout turbo-boost v BIOSu :-) pak nepotrebuje OS specificke tooly k danemu ucelu. Ale zas to potrebuje reboot pro zmenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U 1 (2) vláknové zátěže může CPU pracovat na vyšší frekvenci než je uváděný základ .. a zároveň .. mít nižší spotřebu než je uvedené TDP.

Pokud to někomu ještě pořád nedochází ...
Pokud chcete omezit spotřebu, omezte příkon.
A frekvence nechte na CPU, ať dělá, co s tím povoleným příkonem dovede.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.