Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Crossflashing mechanik NEC ND-3550A až ND-4551A

NEC ND-3550A
Po webu začal nedávno kolovat nástroj, po kterém někteří prahnete od té doby, co jsme vás informovali, že NEC ND-4550A lze předělat na ND-4551A. Informace o možnosti takovéto předělávky z ND-3550A pak touhu po onom nástroji jen vystupňovala. Jenže nástroj bylo zakázáno šířit, což byla jistě pro mnohé studená sprcha. A proto si můžete už nyní pustit opět pěkně teplou, protože se objevila alternativní utilita, která dokáže mezi sebou měnit řadu ND-3550A až ND-4551A, kromě možnosti vyrobit si vlastní ND-3551A, ta z nějakého důvodu ve seznamu chybí. Nicméně se dá předpokládat, že na ND-3550A, ND-4550A či ND-4551A budete moci předělat i ND-3551A, zatím však není cesty zpět.
V tomto článku uvedený postup a odkazy na softwarové nástroje jsou pouze informativního charakteru. Pokud tento postup sami provádíte, činíte tak na vlastní nebezpečí. CD-R server neručí za škody, které by mohly jeho aplikací vzniknout. Berte na vědomí, že tím ztrácíte záruku na vypalovačku, se kterou tento postup provádíte.

V první řadě bychom chtěli poděkovat Bobovi z diskuze, že nás na tento postup upozornil. Na ruském fóru serveru ixbt.com se objevil odkaz na stažení souboru, který obsahoval instrukce a software na předělávání mechanik NEC ND-3550A až ND-4551A. To bylo první vodítko. Pomocí googlu a vyhledávání frází z přiloženého html dokumentu se povedlo najít stránku, ze které pravděpodobně celá záležitost pochází (žádný vyšší zdroj jsme již nenašli). Na té je celý postup (v angličtině) a nástroj ke stažení. Soubor je zabalený v RAR archivu a na uvedené stránce je k dispozici i heslo pro rozbalení.

V archivu jsou k nalezení tři soubory: INDEX.HTM (popis stejný, jako na uvedené stránce), NECBFL.EXE (samotný nástroj) a PLSCSI.EXE, což je vlastně interpreter patřičných příkazů pro mechaniku. NECBFL.EXE se bez něj neobejde.

Celý proces má jednu zajímavou vlastnost: Nese se v duchu příkazového řádku. Rozhodně nejde o uživatelsky přívětivou „klikací“ aplikaci, určitě budete potřebovat klávesnici ;-). Přestože se však aplikace s uživatelem domlouvá v textové podobě, její ovládání je relativně jednoduché. Spustit je ji možné i z průzkumníku (nevyžaduje spouštění přímo v příkazovém řádku, protože nepotřebuje zadávat žádný parametr), ale spouštění z příkazového řádku je lepší, protože aplikace nakonec něco vypíše a v systémech Windows 2000/XP a podobných se okno po skončení zavře a není vidět, jaký je vlastně výsledek. Pro názornost jsme tedy zvolili spouštění přímo z příkazového řádku.

Výpis všech disků, mechanik a dalších úložišť

Hned po spuštění NECBFL.EXE se vypíše seznam různých zařízení, které v PC jsou. Zahrnuje to pevné disky, optické i virtuální mechaniky a možná i další připojené jednotky. Z nich musí uživatel sám určit, která je dotyčný NEC.

Zadání správné identifikace mechaniky NEC

V našem případě jde o NEC ND-3550A (na obrázku zvýrazněn modrým podtržením). To, co je napsáno za set PLSCSI= u příslušné mechaniky, je třeba programu říci, sám si to prostě nezjistí (přenáší tak odpovědnost za případný omyl na uživatele ;-). Uvedený příklad je mechanika NEC ND-3550A zapojená na USB redukci, takže se v tomto případě jmenuje \\.\E: a přesně to je potřeba programu říci. V jiném případě samozřejmě může být mechanika označena jinak, třeba 3.0.0, pak by bylo nutné zadat programu právě takový řetězec. Zadání se samozřejmě potvrzuje klávesou Enter.

Výpis informací o zadané NEC mechanice, volba předělání

Jakmile je programu řečeno, které z uvedených zařízení je NEC, určený k předělání, program si jej „očuchá“ a něco zajímavého o něm vypíše. Pohledem na více či méně srozumitelný výpis se může uživatel ujistit, že jde skutečně o tuto mechaniku. Další je na řadě zadání typu, ve kterou chceme našeho NECa proměnit. Sami vidíte, že ve výběru chybí NEC ND-3551A, tedy varianta s LabelFlash a bez DVD-RAM.

Na tomto místě by bylo vhodné upozornit, pokud postup provádíte, abyste tímto způsobem neupravovali kromě ND-3550A, ND-3551A, ND-4550A a ND-4551A žádnou jinou mechaniku. Je vysoce pravděpodobné až téměř jisté, že pokud by prošel třeba bootflash mechaniky ND-3540A, byla by nefunkční a kdo ví, zda by se ji povedlo ještě oživit (nezkoušeli jsme ani to, ani ono).

Poslední možnost couvnout před předělávkou

Po výběru toho, jakou mechaniku chceme mít, se program naposledy zeptá, zda chcete toto opravdu provést. Potvrzením klávesou Y a Enter se započne proces nahrávání patřičného bootcode do mechaniky.

Průběh flashování bootcode

Jakmile jsou vidět postupující tečky, proces nahrávání bootcode opravdu probíhá. Je-li úspěšný, skončí vše zprávou, co je potřeba udělat pak.

Úspěšně dokončeno

Pak už není potřeba udělat nic jiného, než nahrát do mechaniky patřičný firmware podle toho, jaká to nyní mechanika je. Program NECBFL.EXE sice píše o nutnosti restartu, ale to opravdu není potřeba (nicméně tím nic nezkazíte). Restart bude nutný až po nahrání firmwaru, aby o tom věděl i operační systém (připojení přes USB má tu výhodu, že stačí mechaniku jen odpojit a připojit). V našem případě jsme NECa ND-3550A předělali na ND-4551A a tedy musíme použít firmware pro ND-4551A. Tento proces je popsán v našem původním postupu, takže jej nebudeme znovu opakovat. Stačí použít BinFlash a nějaký firmware, který je k nalezení u Liggyho a Dee. V případě, že tvoříme mechaniky ND-3550A a ND-4550A je možné použít přímo oficiální firmwary od NECa.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Crossflashing mechanik NEC ND-3550A až ND-4551A

Pondělí, 5 Leden 2009 - 18:25 | Anonym | Přestože je většina odkazů dnes už nefunkční,...
Středa, 23 Leden 2008 - 19:18 | Anonym | Martin: http://www.sonynec-optiarc.eu/uploads/d7/...
Neděle, 12 Srpen 2007 - 14:08 | Dušan Veselý | tak aj pre ND 4551 mame aktualizaciu od Liggyho:...
Sobota, 3 Březen 2007 - 20:36 | Anonym | Možná to sem nepatří, ale zajímalo by mě, jestli...
Pátek, 16 Únor 2007 - 14:11 | Anonym | Pak nevim, proc ten clanek pisete...
Středa, 10 Leden 2007 - 12:52 | Martin Bartoň | wanthom: Viz.
Úterý, 9 Leden 2007 - 20:34 | wanthom | Je možné na crosflashnutú mechaniku 4550@4551, na...
Pondělí, 18 Prosinec 2006 - 14:39 | Martin Bartoň | duves: Já myslím, že ano.
Neděle, 17 Prosinec 2006 - 12:11 | Dušan Veselý | Mne mechanika 4550@4551 ide naflashovat spet na...
Pondělí, 20 Listopad 2006 - 15:21 | Martin Bartoň | petyx: Zkus to u Michala.

Zobrazit diskusi