Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Crucial uvede levná SSD s 16nm čipy již za pár týdnů

Škoda, že tyhle se už budou chovat úplně jinak než to SSD co jste tady v torture testu umučili k smrti. Až HDD přejdou na hélium a předehřívání laserem, tak to asi bude jedno, ale do té doby věřím svým maximálně dvouplotňákům a reklamací moc nemám.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

takze reklamace mas?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jeden 500GB Seagate v mém okolí odešel. Jako kdyby SSD neodcházely, ať už z jakéhokoliv důvodu.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Možná jsem to tu nedávno vlepoval - http://www.extremetech.com/extreme/175089-who-makes-the-most-reliable-ha... - ten Seagate mě moc nepřekvapuje. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Miro, musím tě zklamat. Jestli máš na mysli toho Intela320 40 GB, tak je pouze papírově mrtvý podle výrobce. Totiž ještě pořád žije a je plně funkční. Jen se nachází ve fázi dlouhodobého testu data retention na přísně utajeném místě, aby ho speciální komando Intelu nesejmulo kladivy, protože to škodí maloobchodnímu prodeji, když podle všeho nedopatřením vyrobili nesmrtelné SSD.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Hm, tímhle stylem těch SSD záruku asi mnoho nepřežije... Mechanický disk má tu výhodu že obvykle nechcípne z minuty na minutu jak mají ve zvyku elektronické paměti. Nejvíc se jedná o vadné sektory tak je čas na evakuaci dat, a málokdy se poškodí hned na začátku disku takže jde přesunout oddíl se systémem a vcelku beze ztrát fungovat dál.
A mimochodem, když jsme u těch pamětí, dnes jsem naformátoval paměťovku 16GB exFAT systémem a Android s ní vůbec nekomunikoval a bral ji jako poškozenou! Nejde o nejnovější - 4.2.2, ale tohle by měl umět, přeciž FAT32 už je pro moderní použití hodně zastaralý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že exFAT je uzavřený MS FS...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

ale jak na to koukam tak to asi bude ROMkou, jinak FAT32 je taky MS system....

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Nechci tě zklamat, ale jednou 7k2 2,5" WD mi tu zdechlo. Najeto cca 3 dny čistého času a vzdechlo to fakt hodně rychle. Nejdřív to vypadalo na breberu v OS, nakonec to po rebootu nenaběhlo vůbec. Do SMARTu jsem se nedostal a veškerá jiná diagnostika taky selhala... takže tak k mechanickým diskům.

Životnost a spolehlivost je relativní a nelze se spolehnout ani na jedno, ani na druhé. K tomu snad jen dodat, zálohovat v mirroru a ideálně s disky s jiným výrobním datem, nebo sérií (vlastní zkušenost).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

3 dny čistého času znamená výrobní vadu (nikoli závadu dlouhodobé spolehlivosti), to se stává.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Však ano, ale pamatuješ jak třeba i tady na diit náhle umřelo nové SSD? S umrtí disků a SSD někde ve prostřed doby jejich očekávaného provozu zkušenost nemám, zatím mi nic takového v takovou dobu neumřelo. Ale obecně mi životnost HDD připadá na 5-6let, pokud je aktivně využíván (cca 5 kousků co jsem vlastnil, zbylé mi žijí - nejsou využívané). U SSD je životnost určena přepsanými bloky.

A vzhledem k tomu že nastaly náhlé úmrtí SSD i HDD, obojí bych mohl postavit na stejnou rovinu. Pokud se echt podělá plotnový disk (už jsem jeden z poloviny vybroušený skleněný kotouček viděl), tak z něj stejně jako z SSD disku nevydoluješ ani prd.

Jako ideální bych považoval nas v mirroru, jenže... může se stát tomu nasu něco nepěkného. Cloud, DVD/CD disky, pásky. Všechno má své neduhy a samozřejmě i výhody. A statistika disků... pořád je mnohem víc reálných nezahrnutých uživatelů(serverů), než statistika napovídá a lze s jistou nadsázkou statistiku vyloučit. Co lze ze statistiky spolehlivě vysledovat, tak neduhy některých modelů a sérií, ale né samotné technologie.

Samozřejmě nelze od SSD disku očekávat read-only režim, který mi ale moc nefungoval ani u plotnových disků :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jenže polovodičové paměti taky povětšinou odcházejí po částech, ne celé najednou. A mně osobně všechny pevné disky vždycky selhaly natvrdo. Tak babo raď.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo chystám se koupit nový HDD, ale do SSD nepůjdu, používám klasiku desktop, který si sám rozšiřuji a z hlediska kapacity a ceny je pro mne daleko lepší klasika harddisk. Tahle "tzv." levná SSDéčka s malou kapacitou jsou dle mého cílené na platformy jako jsou tablety, smartphony, možná smart televize, atd.
Pro běžného uživatele je SSD zatím příliš neefektivní, uvidíme v budoucnu snad nedopadnou jako Blu-ray disky, které mají své období slávy též za sebou.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Už tě někdy napadlo disk rozdělit na partišny a systém mít zvlášť na první? Tak přesně na tohle je ideální i menší SSD do domácího desktopu (a nezáleží jestli jsi ho stavěl sám, nebo kupoval na krámě).
Třeba pro mě by stačil na systém do práce pod linux bohatě 60-80GB a ještě by byl tak ze 60% prázdný ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Disky na jednotlivé partišny rozděluji od začátku co používám PC, pro svou práci používám i více operačních systémů, virtualizace je pro mne nevhodná. SSD mám v pracovním notebooku netvrdím, že je to špatné. Pro mne je stále výhodnější vysoká kapacita na harddisku, než vysoká rychlost předraženého SSD.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Az jednou zkusis koupit SSD a nainstalovat na nej OS, budes si rvat vlasy ze jsi to nezkusil driv :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Až si jednou zkusíš koupit Ferrari budeš si rvát vlasy, že si jezdil jenom ve škodovce :)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Jenze na Ferrarri ma malokdo finance, zatimco na SSD skoro kazdej. to prirovnani je tim padem uplne mimo. Navic pises "Pro běžného uživatele je SSD zatím příliš neefektivní" - to je prave naprostej nesmysl.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jsi ovlivněný předsudky, způsobené tím, že se furt píše o krátké životnosti paměťových buněk. OS už bych na nic jiného než na SSD nedal, ten rozdíl je diametrální. Já jsem za dva roky vypotřeboval 2 % životnosti SSD v běžném provozu. Fotky mám na mechanických discích. Navíc jak na mechanickém disku není systém, má možnost se při nepoužívání zastavit a tím se ještě znatelně stiší celý komp.

SSD je jeden z nejlepších upgrade desktopu a notebooků posledních let. 120 GB jsou už za velmi rozumné ceny. Kdo nepotřebuje extra-ňuňo-super výkonný CPU udělá se SSD a třeba o dvě tři generace starším CPU spoustu parády a počítač vyloženě omládne.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Já SSD nevěřím, ale přesto jsem si v květnu pořídil ono levné od Kingstonu (V300 tuším) ve verzi 120 GB a nainstaloval jej do notebooku, kde na rozdíl od desktopu má velký smysl: u notebooku dochází k neustálým otřesům a tohle nemají magnetické disky rády. Nezajímají mne rychlosti (po startu systému i magnetický disk v kombinaci s RAM 2GB je dostatečně rychlý) ale to, za jak dlouho a jestli vůbec to SSD odejde. Dal jsem Windows 7 a je tam zapnutý ten "TRIM". Běžná práce v Office, surfování, balení RAR archivů, vypalování DVD... Uvidíme...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.