Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Crytek oficiálně: CryENGINE bude podporovat Linux

Máme to chápat tak Crysis 3 a Ryse bude portováno na GNU/Linux? Kdyby raději ten čas a peníze investovali do samotných her. Zvláště ten Ryse to je naprostá herní katastrofa. Stejně jako Valve co raději práci investovat do her a nikoli nesmyslných konverzí.
U Valve stejně tak co kdyby raději udělali halflife 2 epizodu 3 než ten nesmysl SteamOS :-(

+1
-43
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to v žádném případě neznamená, že Crysis bude na linuxu.

Sám bych se moc divil, kdyby Crytek vůbec nějakou hru pro linux vydal. Jde o to, aby mohli samotný engine licencovat. To že bude běžet na linuxu třeba zláká pár vývojářů. Ale Cryengine pro linux je vydaný spíš z povinnosti, když se teď o linuxu jako herní platformě tolik mluví. Crytek si nechtěl nechat ujet vlak, kdyby to s hraním na linuxu nakonec vyšlo. Podle mě na něm mimo Windows žádná velká hra stejně nevyjde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, radši čtyři hodiny hraní, než celou platformu a nakopnutí konkurence mezi operačními systémy pro hráče. To dává smysl.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne to dava smysl z pohledu vyvojare. Pro ne je vyhodne (jeddnodusi), kdyz je jeden system dominantni. Znamena to mene prace pri stejnem vydelku. Pokud se linux na hrani bude rozsirovat, znamena to vice prace aby si zachavali prodeje.
Takze timto si splnili "povinost", ale vic od nich neocekavam.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Jaka konkurencia medzi OS pre hracov ? Ale ved tu sa vobec nejedna o OS. Fascinuje ma ako sa vzdy zatiahne do toho OS, hlavne ked sa hovori o Linuxe, pri hrach. Zakaznik kupuje hru ktoru chce hrat a podla jej poziadaviek sa zariadi. Kupi PC aj OS alebo kupi konzolu alebo si to nakresli. Ako kupa Windowsu fakt neni uz nejaka kruta polozka a na Macoch je OSX v cene. Hrac fakt neriesi nejaku filozoficku otazku otvorenosti OS. To je ako ked chcete auto tak si ho idete kupit a akurat riesite z obchodnikom ci tam chcete taku alebo onaku vybavu koli cene ale primarne Vam ide o auto na presun. Len z boku sa tam priplichti predajca "Linux" ktory Vam bude ponukat dodavku, lebo sak tou sa odveziete tiez a dokonca pri prepocte palivo/naklad este lacnjsie (pri plne nalozenej) oproti autu...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Filozofickou otázku otevřenosti OS nikdo neřeší. Jaký je rozdíl v portaci hry na masox a na linux? Vaše paralela s auty trochu pokulhává. Spíš je to tak, že buď je v autě diesel (drahý motor, drahé opravy, cokoli se pokazí - vyhodit), nebo benzín, nebo je tam motor na kosmickou energii, který je levný, ale nikomu se nevyplatí stavět pro něj čerpací stanice, takže hráč sice má auto, ale nemůže nikam jezdit. No a já oslavuju další průlom na poli hustoty kosmickoenergetických pump :)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

>kupa Windowsu fakt neni uz nejaka kruta polozka
Win8.1:
OEM: 2400
FPP: 2900

Win8.1PRO (pokud se nepletu tak nutnost pro TCG Opal 2.0/IEEE-1667 a rdesktop):
Pro studenty: 1500
OEM: 3500
Full: 6600

Takze jako student zacinas na cene Ackoveho herniho titulu. Ostatni (vetsina) zacina na cene 8GB RAM a konci u ceny solidniho procesoru/grafiky... Coz uz je pro hrace vcelku zajimava castka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Slyšíte to praskání? ... To se pod Microsoftem prolamuje led.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Ale houby. Lidi maji velkou setrvacnost. I kdyby bylo od zitrka vse dostupne jak pro win tak pro linux, tak lidi zustanou u windows uz ze zvyku. Lekolik let se situace nezmeni (jakou maji doted setrvacnost XP).
Takze zadne praskani se nekona, led je pomalicku taje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je stejné jako říct že se prolamuje led pod Intel který vyrábí ty nekvalitní, nestabilní, chybové procesory.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale za CPU od Intelu není výkonově srovnatelná náhrada, bez Windows se dá snadno obejít.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ehm coze?:-)))
Jasne, mozna nemá AMD nejrychlejsi CPU na svete, ale to co maj je naprosto dostacujici i na herni high end.
Takze tuto poznámku moc nechapu :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Obvykle je to Lojza ale teď má vyjímečně pravdu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No Crytek sa stale placa niekde na pol ceste. Sice robia stale velky buzz a pr enginu len realne je viac hier ohlasenych ktore maju bezat na CryEngine ako realne vydanych. Asi tu technicku podporu stale nezvladaju. A CryEngine na Linuxe je skor PR joke nez nieco co vobec niekto potrebuje. Ak to bude v cene pri nakupe celeho enginu bez potreby nejakeho priplatku tak studio ktore kupi cryengine mozno vyda hru aj pre Linux ale ak to budu predavat nejak samostatne tak pochybujem ze to niekto bude chciet. Jednak sa stale hovori ako je PC trh na tom blbo a je slaby (hmm skor keci), tak totalne minoritna Linuxova mensina nema uz vobec sancu zaplatit ani tu portaciu/upravy a potom aj kupyschopnost tejto minority je otazna. Ludia, myslim bezny uzivatelia, niesu na linuxe moc zvyknuty za nieco platit alebo kupovat sw.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Zvyklí možná ne, ale ochotní určitě. Uživatelé Linuxu zpravidla nemají ve zvyku si špinit OS warezem nebo celkově něco krást. První věc je, že kradením SW svoji platformu nepodpoří. Druhá, že kradený software narušuje takovou tu čistotu linuxových OS, kde je zpravidla vše legální a všechno funguje bez nějakých trial/demo hovadin či cracků, navíc stažené z bezpečných repozitářů (stahování pochybných věcí odněkud z internetu odporuje zvykům). A třetí věc, často kradené linuxové hry stejně nejde sehnat a jedinným způsobem jejich pořízení je koupit si je na Steamu (naštěstí).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Docela ma bavi to pekne zhodnotenie a obhajenie prave Linuxovymi fans/ultrafans, sice nevadi ze je to utrhnute od reality ale tak dobre sa to pocuva... Si ako myslite ze uzivatelia Linuxu su nadludia s dvomi mozgami, cistym svedomim a zijuci v zene hej ? Na Linuxe je malo kradnuteho sw pretoze je tam aj malo komercneho sw, pretoze je tam malo ludi/zakaznikov - nechce sa to nikomu crackovat. Ano, ono totiz sa kludne moze stat ze skompilovana binarka ani na konkretom Linuxe nebude fungovat, lebo linuxovy uzivatel-mag ma svoju "vytunenu" distribuciu takze jedina moznost je kompilovat zdrojaky. To je ako ta vojna linuxakov za licencie a cistotu distribucii. Za kazdu cenu ziadne uzavrete ovladace, lebo licencia. Sice s otvorenymi to ani nefunguje ale to nevadi, sme aspon mentalne cisty, aj ked 90% beznych uzivatelov je to jedno, ty chcu aby im to fungovalo. No nic uz aj sem sa presunuli Linuxovy idealisti a budu sirit slovo bozie, teda Linusovo...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jedna vec je mit engine, druha vec je mit duvod neco vydat pod linuxem. A kdyby mel nejaky vydavatel AAA titulu nejaky umysly vydat ho i pod linux, MS mu to celkem snadno zarazi. Uz ted jim plati za excluzivitu pro konzole (i pres velky trh na PC), zaplaceni excluzivity pro windows bude levny (vzhledem k rozsirenosti). Ledaze by je Valve preplatil.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Me osobne spise prekvapuje, ze to všechno tak dlouho trvalo/trva.
Predpokladal bych, ze vyvoj věci pro Linux (obecne) pujde dopředu rychleji, nez pro Windows, však je Linux takovy free cool a in jiz delší dobu, a ono porad nic.
To nemá byt ironie, to je proste fakt - spousta lidi tvrdi, ze vyhoda Linuxu je v tom, ze na tom pracuje (ne-li zadarmo) mraky vyvojaru a všichni si všechno sdileji a je to super, proto bych ocekaval, ze Linux bude reagovat velmi pruzne na pozdavky trhu.
Trh rozhodne tlaci hry, a ne ze ne - je to velmi lukrativni oblast, je v tom hodne penez. Takze me vždycky matlo, jak to, ze banda vyvojaru z celého světa uz davno nepohrbila v tehle oblasti MS kamsi pod zem.
Osobne, ac Linuxu neholduji, VELMI fandim tomu, aby uz konecne ten Linux alespoň dohnal MS v tehle oblasti. Co si budeme povídat - bude to tlak a to nejen na ceny. Kdyby to prislo před 10 lety, tak to bylo mozna uz pozde.

Mimochodem myslenka, ze uzivatele Linuxu nemaji ve zvyku něco "krast" je sice mozna pravda, ale rozhodne bych neprecenoval jejich zvyk za něco platit, a ještě ne uplne malo. Osobne soudim, ze to, ze se na Linuxu "nekrade" je především dane tim, ze není co. Uz vidim ty davy Linuxových uzivatelu, jak kazdou jednu hru kupuji. Ono je to velmi brzo prejde, po nejakem pocatecnim nadseni. Imho je ochota platit ci neplatit zavisla na necem uplne jinem a vůbec s vyberem OS nekoreluje (ale mohu se mylit, samozrejme, lec si to nemyslim)

Ostatne, to byl třebas pripad viru a Androidu. Neustale se z pocatku mlelo dokola, jak Android je super a nejsou na to zadne viry. Jasne, dokud to byla minorita, tak je nikdo nedelal. Pak se to rozšířilo a dneska jsou na to viry snad ještě horsi, nez na Windows. Uplne to same bude s Linuxem. Jasne, zatím je to minorita, tak se tim moc lidi nezabyva, neboť tvorba dnesnich viru je v drtive vetsine ciste vydelecna cinnost.
Jen co se to vice rozsiri, tak si vzpomente, co jsem tu psal :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A teď už jsi zas mimo. Bože proč mají lidi kteří nemají základní znalosti takovou potřebu své pomatené teorie troubit do světa.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, není nad konkretni argumenty...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lojziku netrolluj.

Co se tyce toho Androidu a zminovanym "virum" - nejedna se o zadne viry. Jedna se o to, ze si clovek sam, dobrovolne nainstaluje nejakou aplikaci, ktera mu muze delat vsechno to, co ji uzivatel behem instalace povoli.
Ano, pro nektere to muze byt problem kdyz instaluji pofiderni aplikace, ktere vyzaduji pristup k telefonnim hovorum, chteji bankovni ucty, atd... Tady nejde o zadne viry, jen o holou blbost lidi.
Bohuzel proti tomu se nebojuje snadno. Google muze pouze pritvrdit schvalovaci politiku aplikaci.
Rozhodne se nejedna o viry zname z windows, kde si mohou delat co se jim zlibi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak to jo..
Teda, vlastne, coze?
Vir na Windows, kterej by si mohl delat co chtěl, a nenainstaloval se tam tak, ze bych to primo povolil...premyslim...ne, sorry. Nemohu slouzit, to jsem nezazil uz peknych par let. Mozna nekdy něco na win98 ještě, od te doby si nevybavim, ze bych mel problém s jednim.
Vlastne, když nad tim premyslim vice, tak poslední vir, který se mi dostal na PC nepozorovane a skutecne něco delal a skodil byl OneHalf.
Ono je to totiž dneska v podstate i na Windows uplne to same, o cem pises. Rikame tomu "viry", a nebo tomu rikame "malware" a nebo nejak jinak, hovorove.
A pokud mas dojem, ze tim, ze nejakej Google pritvrdi nejakou schvalovaci politiku, dojde najednou k vyreseni všech problemu světa a android zacne byt nejbezpecnejsi na svete...No, asi zijeme každý v jinem svete...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Lojzíku otevři knihy nebo Wiki a uč se. To je fakt hrůza .... jak sám píšeš jsi opravdu v jiném světě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ziadna novinka. Uz ked Roberts slubil StarCitizena na linux tak uz bolo vsetko jasne. Niekto s takym menom si nedovoli povedat nepravdu. To iste Vavra s jeho KingdomCome nedavno to len specatil.

Skorej ma zaujima ci bude komplet cele SDK a teda aj samotne nastroje alebo bude k dispozici len vysledok, a samotny vyvoj bude stale prebiehat inde, podobne ako v Unity dlhu dobu. Tam tusim su uz portovane aj samotne nastroje.

Proste pomaly sa to uzaviera. Unity, CE , Source (a buduci Source2), este nakoniec chyba UE4 (prip starsi UE3) a je to komplet vybavene. To pokryje absolutnu vacsinu produkcie, teda okrem trapnej EA ktora smrdi s Frostbite furt a tych par hier ktore stavaju na niecom neobvyklom.
Spolu s normalizovanim ovladacov zo strany amd aj nvdie, postupnu pomalu penetraciu sMachines to bude proste pohoda, pomaly sa z toho stane aj herna platforma. Dnes ma k tomu este daleko.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

UE3 je v linuxovych hrach jiz nekolikrat pouzito a UE4 by mel byt kompatibilni od zacatku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.