Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Čtení datových CD, overburn a CD-DA

Apacer Disc Steno
Tak takovou vypalovačku jsme v testu ještě neměli. Sice jsme tu už měřili stolního Philipse CDR 775, ale toto bylo zcela něco jiného. Disc Steno se totiž tváří jako klasická externí CD-R/RW vypalovačka, ale funguje i bez PC a navíc umí kopírovat i paměťové karty na CD-R/RW a zárověň funguje i jako jejich čtečka externě připojená k PC. Prověřili jsme ji důkladně, včetně práce v terénu, autě i na cestách!

Kapitoly článků

4.  Čtení datových CD, overburn a CD-DA
6.  Hodnocení

Datové CD 74 min.

DiscSteno - CDspeed čtení CD lis. 74min

Klasické hladné CAV. Přístupová doba 120ms není pro notebookové mechaniky nic neobvyklého. Naopak. Tato rychlost je odpovídající.

Datové CD-RW 74 min.

DiscSteno - CDspeed čtení CD-RW 74min

Schválně jsme mechanice předloži rovnou vypálené CD-RW. A hle! Čte ho stejně jako lisované. To nebývá zas až úplně samozřejmé. Přístupová doba dokonce ještě o něco lepší.

Datové CD 99 min.

DiscSteno - CDspeed čtení CD-R 98 min.

Tak to už bylo horší. Problémy začínají tesně za 80 minutou. Ale jak už jsem řekl. Tato mechanika nebude určena nikdy pro žádné extrémy. 99min CD-R jsem zkusili je proto, aby byl test kompletní. Pro zálohování bude vždy leší používat 74 min nebo 80 min média i když overburn má o něco dále.

Overburn

DiscSteno - Overburn

Ano, overburnem se dá zapsat až téměř 90 minut. To je ale vlastně jen teoretická hodnota, kterou v praxi (tedy v terénu) nikdy nepoužijete. Nepředpokládám, že by si někdo Disc Steno pořídil jako normální palírnu, když tyto jsou k mání již za méně než 1500,- Kč.

Čtení na USB 1.1

DiscSteno - CDspeed čtení CD lis. 74min na USB 1.1

Protože ne každý má zatím USB 2.0, vyzkoušeli jsme i čtení výše uvedeného lisovaného CD na USB 1.1. Výsledek asi není třeba komentovat. Zkrátka větší datový tok na USB 1.1 neprotlačíte.

CD-DA lisované

DiscSteno - CDspeed čtení CD-DA

Při testování audia jsme se omezili jen na čtení lisovaného CD-DA s klasickou velikostí. Je vidět, že deklarovaných 24× by mechanika dosáhla jen při plné velikosti. Potvrzen byl Accurate stream a kvalita za 10. To potvrzuje i výsledek DAE speed testu

Advanced DAE speed test

DiscSteno - Advanced DAE speed test

Pro faknšmekry konstatujeme kombinovaný offset 2 812 bytů a kvalitu za 100%. Potrvrzuje se i čtení CD-Textu a subkanálů. Lead-in, ani Lead-out ale nezvládá. Bohužel, musíme se tentokrát obejít bez výsledků z EAC, který mechaniku ani neobjevil. To ale není na USB žádná výjimka.

Kapitoly článků
4.  Čtení datových CD, overburn a CD-DA
6.  Hodnocení

Diskuse ke článku Apacer Disc Steno (přepisovač paměťových karet na CD-R/RW)

Středa, 17 Březen 2004 - 19:32 | Anonym | nikde se nepíše, jestli umí i karty MS Pro. Když...
Středa, 31 Prosinec 2003 - 11:06 | Anonym | xD karta sa da pripojit pomocou redukcie...
Čtvrtek, 25 Prosinec 2003 - 13:41 | Anonym | A koukám neumí to xD-karty, což je škoda :-(
Středa, 24 Prosinec 2003 - 11:54 | Martin Bartoň | Milan: Já bych řekl, že tam, co nám to půjčili,...
Úterý, 23 Prosinec 2003 - 15:10 | Anonym | vypadá to perfektně, něco takového bych...

Zobrazit diskusi