Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Čtvrtina uživatelů internetu jsou piráti

MPAA logo
Ne přímo těmito slovy, ale velmi podobným způsobem vykládá MPAA svou studii světového internetového pirátství. Největší stahovači jsou Korejci (58%), nejméně stahují v Japonsku (10%). Sami Američané jsou právě na úrovni průměru (tedy 24%). Ve své studii se MPAA tentokráte zaměřila na stahování filmů chráněných autorským zákonem.

Nejprve stručně ke způsobu provádějí studie: Výzkum probíhal v osmi vytipovaných zemích světa: Austrálie, Francie, Německo, Itálie, Japonsko, Korea, Velká Británie a Spojené Státy Americké (takže Japonci jsou nejlepší pouze z tohoto seznamu). Byli vybráni takoví účastníci průzkumu, kteří chodí na filmy do kin a používají převážně širokopásmový internet (má se jednat o potenciální budoucí generaci uživatelů internetu). Dále byli účastníci vybráni tak, aby polovina byli muži a polovina ženy a pokrytí čtyř věkových kategorií bylo stejné (13 až 17, 18 až 24, 25 až 34 a 35 až 54 let). Celkem bylo osloveno přes 3 600 účastníků.

Počty uživatelů stahujících filmy

Počty uživatelů stahujících filmy

Na grafu docela jasně vyčnívá Korea, kde v průměru tři z pěti uživatelů stahují filmy. To je poměrně velké číslo. Zajímavější je, že „pouze” 56% stahovačů hodlá v této činnosti pokračovat. Na druhé straně 17% těch, kteří ještě filmy nestahují, hodlají tuto činnost v budoucnu provozovat.

Z těchto stahovačů filmů většina z nich prohlásila, že chodí do kina méně často než v minulosti.

Pokles nákupu filmových titulů

Pokles nákupu filmových titulů

Tento graf ukazuje procentuální pokles nákupu originálních nosičů s filmy. Opět je zde na prvním místě Korea. Zde by se dalo trochu polemizovat s tím, jaké faktory mají na celý průměrný pokles vliv. Já se domnívám, že výhradně v možnosti stahování to nebude. Ovšem čísla ze studie se snaží právě tento důvod posadit na první, ne-li jediné místo. U Korey je to více než nápadné.

Mezi nejčastějšími důvody pro stahování je skutečnost, že takto získaný film je prakticky zadarmo. Ruku v ruce s tímto důvodem jdou skutečnosti, že filmy bývají často dosti drahé, zejména v Evropské Unii.

Nezřídka se objevuje názor, že si uživatel film nejprve stáhne a shlédne, než jej koupí nebo navštíví v kině. Celkem 21% dává přednost stažení před uvedením v kině, téměř polovina stahovačů k filmu přijde ještě před vydáním na DVD a drtivá většina si jej stáhne i poté.

Stahovačům filmů k jejich činnosti nemálo nahrává další fakt: rychlost připojení k internetu se zvyšuje. Proto méně stahují uživatelé s pomalejším připojením, neboť čas strávený stahováním pro ně není zanedbatelný. V neposlední řadě je také žádána kvalita a co je zajímavé, lidé se snaží najít i způsob, jak k filmu přijít aniž by porušovali zákony. Chraň nás Bůh, aby nevznikla nějaká aktivita pro snižování rychlosti internetu za účelem redukce míry pirátství (ptáte se, co mě to napadlo? Já už bych se v tomto světě nedivil ničemu)(Pozn. Martin: No moment! Není náhodou ono tohle už přímo z praxe? Nesnižuje se náhodou rychlost ADSL připojení po překročení nějakého limitu? Raději nebudu nikoho jmenovat, nejsem si jist, kdo všechno tuhle vymoženost už u nás zavedl.).

Pro nestahující uživatele je hlavní motivací fakt, že toto pirátství je nelegální, což žene MPAA vodu na mlýn. Mezi dalšími důvody jsou upřednostňování originálu a její kvality, vychutnávání filmů v kině. A také přiznávají, že pořádně nevědí, kde a jak na internetu filmy shánět.

MPAA si z toho samozřejmě bere ponaučení a nadále hodlá šířit osvětu zejména v tom duchu, že pirátství je nelegální a co všechno vás může postihnout, pokud budete tuto činnost provozovat. Uvádí také, že hodlá nalézat způsoby, jak snáze přijít k filmovým titulům legální cestou.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Čtvrtina uživatelů internetu jsou piráti

Středa, 14 Červenec 2004 - 12:08 | Anonym | Hele s tim pripojenim, kterym se honosi...
Úterý, 13 Červenec 2004 - 01:13 | Martin Bartoň | JFB: Řekl bych, že na tom jsou stejně tisíce...
Pondělí, 12 Červenec 2004 - 22:51 | Anonym | No ja,  pokud se mi film libi, tak na...
Pondělí, 12 Červenec 2004 - 20:26 | Anonym | 2Petr (81.) No konkretne ty Bondi nejsou zadny...
Pondělí, 12 Červenec 2004 - 20:21 | Anonym | Musim se smat tehle diskusi, vzdyt na severni...
Pondělí, 12 Červenec 2004 - 17:13 | Anonym | oton: Mimochodem, ono jim už to došlo a ví to,...
Pondělí, 12 Červenec 2004 - 17:12 | Anonym | oton: Jsme rádi že tu všem sděluješ, že stahuješ...
Pondělí, 12 Červenec 2004 - 12:25 | Anonym | kdo by jim cpal prachy když už to maj 1000x...
Pondělí, 12 Červenec 2004 - 10:18 | corwin78 | Krozyk: Filmů které stojí za to koupit je spousta...
Pondělí, 12 Červenec 2004 - 10:18 | Anonym | Kdyz chci jit do kina, tak jdu. Filmy z netu...

Zobrazit diskusi