Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Čtyři astronauti NASA pomohou SpaceX a Boeingu s komerčními lety k ISS

Spojené státy chtějí vrátit vypouštění a návrat astronautů na svoji půdu. Jak víme, NASA to zabalila s raketoplány, takže jejím současným cílem je pomoci firmám SpaceX a Boeing v dokončení lodí, které budou k ISS létat na komerční bázi.

Za tímto účelem sestavila NASA skupinu čtyř astronautů, kteří se projektu Commercial Crew Program účastní. Jsou jimi kosmičtí veteráni Robert Behnken, Eric Boe, Douglas Hurley a Sunita Williams.

Robert Behnken má za sebou lety STS-123 (připojení první části japonské laboratoře Kibó a kanadského manipulátoru SPDM k ISS) a STS-130 (připojení modulů Tranquility (Node 3) a Cupola k ISS), oba s raketoplánem Endeavour. Eric Boe sloužil jako ředitel NASA operací v Gagarinově tréninkovém centru v ruském Hvězdném městečku. Účastnil se misí STS-126 (servisní a zásobovací k ISS) a STS-133 (poslední let Discovery, který k ISS dopravil zásoby náhradních dílů a moduly ELC 4 a Leonardo). Douglas Hurley letěl s misemi STS-127 (instalace dalších dvou částí modulu Kibó) a STS-135 (poslední let Atlantis a vůbec poslední mise raketoplánů, která na ISS dopravila velké množství zásob a víceúčelový modul Raffaello). Sunita Williams strávila ve vesmíru celkově necelých 322 dnů s tím že aktuálně drží s časem 50 hodin a 40 minut ženský rekord v celkové délce pobytu přímo ve vesmíru. Byla členkou expedic 14/15 a 32/33 na ISS.

Tito astronauti budou úzce spolupracovat s týmy inženýrů v obou společnostech na dokončování vývoje lodí Boeing CST-100 a SpaceX Crew Dragon, dále pak na operačních postupech pro lety s posádkou, certifikačních nezbytnostech, to vše v rámci kontraktu obou firem s NASA. Smlouva vyžaduje, aby lodě obou společností podniky minimálně jeden let s posádkou s minimálně jedním astronautem NASA na palubě, aby tak bylo možné ověřit všechny systémy a jejich vzájemnou funkčnost, tedy potvrdit, že plavidlo s nosnou raketou je schopné startu, manévrování na orbitě, připojení k ISS a konečně také bezpečného návratu na zem. Smlouva se týká i tréninku posádek s tím, že právě lidé z NASA mají přispět k vypilování tréninkových postupů.

A jak dodávají lidé z NASA, tohle je první krok na cestě k cíli současné americké administrativy, tedy přistání na Marsu ve 30. letech tohoto století.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Čtyři astronauti NASA pomohou SpaceX a Boeingu s komerčními lety k ISS

Žádné komentáře.