Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k CyberLink vyvíjí MPEG2 enkodér pro Windows XP MCE

Keby som mal mat pocitac na ktorom by mal byt WinXP MCE tak im poviem - strcte si svoj softverovy mpeg2 encoder niekam.

Takyto pocitac bude vacsinou niekde v obyvacke a tichy hw mpeg2 encoder je lepsi ako huciaci procesor (microsoft vie preco si dal podmienku hw encodera).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Se současnými výkonnými P4 a A64 není HW MPEG2 nutný, protože záznam v plné kvalitě jede i s timeshiftigem na 50-60% (u Win MCE nejde ten timeshifting vypnout...). Semprony i Celery D se při takovém provozu dusí a záznam je nanic.
HW MPEG2 chip je na tunerech spíše kvůli odlehčeným Celerům a Sempronům, kterých se skládá nejvíc (počítá se s nimi hlavně do tichých domácích MM kostek) - prostě těch pár tisíc oproti plnokrevnému CPU se musí nahradit HW berličkou na tuneru.
Pochybuju že nějaký program dokáže na levných současných procesorech ten chip nahradit i když jsou programátoři šikovní. Zoptimalizovat ano ale nahradit. hm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Autor - David: A bude ten zaenkódovaný signál, který je na výstupu toho enkodéru taky enšifrovaný? Aby pak nedošlo k enprodloužení takové karty.
Autore, mohl bys mi říct, ve kterém slovníku bych si mohl najít, co znamená to tvoje slovo "enkodér"? A pokud budeš v tom hladání, tak se můžeš třeba ve slovníku na www.seznam.cz podívat, co znamená v češtině slovo "encoder".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to není spíš nějaká příprava na ochranu kopírování.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja osobne na Contexant HW MPEG-2 u svoji Hauppauge WinTV-PVR 150 nedam dopustit, ve chvili kdy nahravam z TV, tak muzu na pc delat v podstate cokoli, prehravat DVD, XVID, MP3, mit pustenej Firefox, nebo klidne treba strihat video v DV (to jsem delal vcera :-) ... a to mam obstarozni Athlon XP 2000, proste jen pustim gbpvr nebo WinTV 2000 a je to, to sezere par procent cpu a sem tam si to zapise neco na hdd... maximum je 12Mbps a to je v podstate nerozpoznatelny od puvodniho analog tv signalu, takze kdyz chcete kvalitu, tak to nahrajete v 12Mbps a potom si to muzete prekomprimovat do ceho chcete a kolika pruchodama chcete.. Pokud chcete vysledky vicemene stejne jako ze stolnich rekorderu, tak tam jsou nastaveny v podstate stejny profily, ktery si muzete v mezich moznosti zmodifikovat podle svyho a je to.. SW codec IMHO nebude kvalitnejsi ne HW, protoze budou muset spoustu vypoctu nejak odrbat, aby to stihlo vsechno co ma... Tech reseni uz tady nekolik je - WinDVR, MainConcept PVR, Cyberlink taky neco takovyho ma a nekolik dalsich..
Dlouho jsem se z nakupem TV karty s HW MPEG-2 rozmyslel, ale nakonec jsem hodne spokojenej...

Hauppauge WinTV PVR-150 existuje i v MCE verzi, ktera ma polovicni vysku karty a dva tunery, takze muzete na neco koukat a zaroven nahravat, nebo nahravat dva porady naraz atd.. Nevim, jestli ta MCE verze jde koupit i u nas.. Koho by o tom neco zajimalo, tak doporucuji www.shspvr.com nebo mrknout na tvfreak.cz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Vlada: Já myslím, že pojem ekodér - encoder je v oboru zpracování videa dost zaběhnutý a nikoho moc neudivuje. Mám pocit, že nemá (pokud vím) vhodný český ekvivalent - snad jedině komprese, ale to se používá spíš pro ZIP a jiné archivy. Postě když se mačká, tak se ekóduje, když se rozbaluje, tak se dekóduje. Rozhodně to nemá nic moc společného s navrhovaným slovníkovým překladem "zakódovat", o to se teprve snaží filmová studia...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bob: Slovo "enkodér" je zaběhnuté leda tak na CDR serveru. Ukaž mi jeden článek v nějakém tištěném nebo odborném médiu, kde by se toto slovo vyskytovalo. Česká gramatika nedovoluje používání anglických předpon s českými slovy. Pochopitelně existuje správný český ekvivalent - viz jakýkoliv AJ - ČJ slovník, např. ten na www.seznam.cz. Modulátor moduluje, demodulátor demoduluje. Komprimační program komprimuje a dekomprimuje. Šifrovací program šifruje a dešifruje. Tak proč by nemohl kodek (nebo kodér) kódovat a dekodér dekódovat?
 
Profesionální publicistika se pozná i podle odborného slovníku, což je důvod, proč CDR server už tolik let vypadá pořád tak, jak vypadá...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Vlada: Nechci se hádat, uznávám, že pravopisně to správně nebude, ale rozhodně to je hojně rozšířené slovo - například zde je důkaz 5940 odkazů http://www.google.com/search?hl=cs&q=enkod%C3%A9r&lr= :-), CDR server tam zas takový podíl nedělá. Našel jsem tam i CHIP, nebo PC WORLD. Osobně si myslím, že se to začlo používat, aby se odlišilo (za)kódovat jako encrypt od (za)kódovat jako encode. Jsou to dost odlišné činnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"encrypt" znamená v češtině "(za)šifrovat". Takže netřeba nějaké odlišování od slova "kódovat".
 
Správně česky je: Kodér kóduje až zakóduje. Jak bys to řekl ty? Enkodér enkóduje až zaenkóduje? To doufám ne...
 
Anebo se na tu češtinu můžeme úplně vykašlat a používat enkódování, enkryptování a další patvary, hlavně když to bude znít odborně, když to přešlo z angličtiny. Ve skutečnosti ten, kdo používá tato slova jen dává najevo svou neznalost správných českých překladů slov, která se běžně používají (těch "kodérů" je přece jen na netu víc než "enkodérů").

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.