Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Daala ukazuje, že oproti H.265 umí leccos lépe

"licencemi či softwarovými patenty nezatíženého" - to si nějak nedovedu představit. Když má někdo patent na kolo a já budu chtít vyrábět bicykl bez patentového zatížení, mohu tak maximálně kruh nahradit nějakým hodně moc mega mnohoúhelníkem. A přesto by mě asi někdo v USA žaloval.
U tak komplikovaného software, jakým komprimace videa určitě je, se snad nedá patentům vyhnout. I kdyby to někdo napsal úplně znovu a úplně jinak, tak stejně musí "nějaké normy" dodržet. Když si někdo může patentovat kdejakou ptákovinu, určitě bude patentovaná každá "myšlenka" kolem komprimace.

Mimochodem největším přínosem pro komprimaci videa by bylo, kdyby se do procesu zakomponovala minimální hodnota datového toku, pod který by nešlo jít. A hodnotu by stanovili samotní vývojáři, ne komerční firmy, které pak tu kompresi budou používat k "výdělečné činnosti".

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

v programovani existuje mnoho cest, kudy se vyvojari mohou vydat. myslim ze Daala je je od h265 dal nez je Google od h265 a h264 se svymi VP8 a VP9 a presto si je dovolili vypustit pod open licenci.

tu druhou cast nebudu ani komentovat. Totalni bulshit v podani laika. Pokud chces stahovat kvalitni ripy, tak si predtim precti alespon MediaInfo k tomu videu a mnohdy vis uz dopredu co te ceka. Ale to bysme chteli od laiku asi hodne, ze?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Co tím máte namysli?
"Mimochodem největším přínosem pro komprimaci videa by bylo, kdyby se do procesu zakomponovala minimální hodnota datového toku, pod který by nešlo jít. A hodnotu by stanovili samotní vývojáři, ne komerční firmy, které pak tu kompresi budou používat k "výdělečné činnosti"."
Jestli jsem to pochopil správně, tak si neumím představit jak by se to líbylo lidem co koukají na anime. Tam je bitrate i několik vteřin pod 100kbits i při fullhd a naprosto ničemu to nevadí, právě naopak.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No dobře, to byl jen takový úlet spotřebitele, který se dívá třeba na satelitní vysílání, nebo i pozemní DVB-T, a nestačí se divit, jakým průměrným bitrate "profesionálové" distribuují svůj produkt ke koncovému zákazníkovi. Zbytečný povzdech. Kdyby ty přenosové kanály nešly takhle škrtit, dalo by to kvalitě víc, než to, že se podařilo vyřešit kvantizační chybu vedoucí k "čtvercovým" artefaktům ve videu. Například. Protože v praxi to bude při daném bitrate kostičkovat míň, což ale okamžitě povede k "úspornému" snížení bitrate, takže výsledek bude nejspíš horší, než před uvedenou optimalizací.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To ale není problém komprese, to je problém propustnosti kanálů, dnes spíše multiplexů. Klidně větší bitrate mít mohou, ale více by platili za kapacitu, méně získali (protože méně kanálů v multiplexu). Jediná možnost je naznačit nespokojenost s kvalitou neodebíráním služby.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ano, o tom mluvím. V rámci optimalizace zisků se digitální kvalita zmrší na "digitální kvalitu". Bohužel neodebírání služby není v krátkodobém čase reálné řešení, protože těžko se statisticky významná část obyvatelstva přestane dívat na televizi. To je otázka generační změny. Ale i tak, než by začali vysílat kvalitněji s menším ziskem, tak to radši zabalí. Takže nevidím budoucnost růžově. Ale asi to sem do této diskuze nepatří.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je ale úplně jiná věc. Vysílací stanice platí za frekvenční pásmo (multiplex/kanál) a pokud se do toho multiplexu podaří nacpat víc programů, je to jasně výhodnější. To že ještě nedávno (možná stále, na vysílanou TV se již prakticky nedívám) byly ty čuňata schopný nacpat do 20-24mbits multiplexu 4 programy v mpeg2 + 8 rádií je věc jiná. Vychází mi to na 4-5mbits na kanál a to není ani DVD kvalita (8mbits) a to tu máme 50+" TV. V h264 je to už slušné, ale nedělám si iluze. Až se nasadí efektivnější komprese(h264 se používá jen někde, hevc ještě není nasazený), nacpe se víc televizních kanálů do jednoho plexu a budem zase na začátku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hehehe, a co teprve MUX 3 - 10 televizních a 1 rozhlasový kanál a MUX 4 - 9 TV kanálů :D Oproti tomu jsou 4+8 pohoda jazz...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem si říkal že se držím moc zpátky. :) Ale alespoň jsem teda uvedl ten "nejlepší" možný příklad v našich končinách. Na kostičky se jim na metrový placatý televizi koukat nebudu. Nehledě na kvalitu obsahu. :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevi nahodou nekdo kolik dava UPC? A nemyslim na sifrovane kanaly, ale na DVB-T ktere je na tom kabelu taky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Datový tok SD programů v DVB-T, ale i DVB-C je obdobný jako ve vysílaných muxech nebo satu. HD programy - ČT2 má okolo 7,5Mb/s, ČT1 a ČT4 asi 9Mb/s, ovšem cbr. Proti RS7 je to pokrok, ovšem kodér pro ČT2 je blbě nastaven a i při tomto datovém toku v určitém typu scén (dlouhá prolínačka) nadměrně kostičkuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Fígl je v tom, že ty si nemůžeš pantetovat „kolo“ (to je moc obecné), ale maximálně tak „kolo určené k pohybu dopravního prostředku poháněného šlapáním lidských nohou.“ A ve chvíli, kdy nahradíš jenom jednu z daných podmínek, tak se na to ten patent nevztahuje. Například pokud bys nahradil „lidské nohy“ za „šimpanzí nohy“ nebo „nohy“ za „ruce“ nebo „šlapání“ za „kvedlání“. Že se pořád jedná o kolo, nebo že to fakticky je skoro to samé, je z hlediska patentového práva naprosto irelevantní.

No a Daala přesně na tomhle staví, že vezme to, jak fungují klasické kodeky, ale několik málo klíčových technologií/přístupů nahradí radikálně jinými. Např. to, že spoustu věcí nedělá v 2D prostoru, ale až na rovině DCT koeficientů. Pak je totálně jedno, zda-li dělá „prakticky stejnou věc“, protože z hlediska patentového práva se jedná o něco totálně odlišného.

Tím pádem může Daala obejít naprostou masu patentů, které jsou na klasických kodecích „nasáty“...

Viz tohle video: https://www.youtube.com/watch?v=Dmho4gcRvQ4 (obzvláž od cca 9:00m)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Porovnavat staticke snimky je teda prisernost ..... jinak je s podivem, ze uz se vse davno nedela v HEVC ..... jsem ted nahradil 720p dextera za FHD HEVC a usetril cirka 150GB .....

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem dextera smazal úplně a ušetřil jsem 500 GB , v případě potřeby si ho kdykoliv můžu stáhnout z torrentu :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim. Na jednotlivé snímky se při filmu nedívám, dívám se na sled snímků. Osobně tedy dávám na pocit z videa než na porovnání kvality 1 rámu. Kamarádovi jsem pustil nového MadMaxe v 1,5mbits HEVC na 49" TV a nepoznal nic. Sám teď zkouším rekompres některých titulů do HEVC a až na dithering který mě v některých scénách trápí (barevné přechody v tmavších místech) jsem se vnitřně rozhodl že 3mbits na FullHD HEVC stačí. Věřím, že kdybych Vám některý reencody pustil a neřekl vám kolik mají GB, ničeho by jste si nevšimli. Přijde mi to asi tak stejné, jako když si starý vysloužilý hifista koupí sluchátka za 10k, pustí si 24bit/196khz a bude tvrdit že hrajou výborně, přitom už 20 let neprochází u testů sluchu a frekvence nad 10khz už dávno nebere.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dávám cca 3,3 Mb/s při 1920x800, cca 3,9 Mb/s při 1920x1080.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mi prosim ta povedz akou rychlostou ti bezi encoding do h.265? Mozem sice encodovat na nvidia gpu, ale vylezie z toho uplny blivajz. Pre mna je jediny akceptovatelny x265. No a tam som na Haswell i5@4700 dosiahol cca 2-3fps. Encodovat jeden film 5 dni je padnute na hlavu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Používám NVENC v DVDFab. Od 160 fps výš, viděl jsem i 240. Haswell i5-4590 a GTX950. Koukat se na to IMHO dá úplně normálně. Nebo nemám takové nároky.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono prave "mapy" jsou to co dela obcas rozdil mezi kvalitnim a nekvalitnim ripem a to hlavne v tmavych scenach nebo filmech, ktere maji tmava pozadi. Docela by mne zajimalo, jestli na to je nejaka vychytavka, aby clovek nemusel zvysovat bitrate.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je na to vychytavka, ale viem ako to fixnut iba pri x264: --no-fast-pskip

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jsem koukal, toho maxe mám nakonec v těch 3Mbits.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A jakym zpusobem to chces teda porovnavat?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi bych zacal astatickou(:) scenou .......

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

myslis snimkovou sekvenci?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Myslim treba tohle tmave v pohybu ...... jedno je 720p h.264 rip z bluray a druhe 1080p HEVC asi taky z bluray, poznas, ktery je ktery? ..... otazka, jestli si ten h.264 fakt zaslouzi byt 6.3x vetsi:) Tady neco videt je, ale u dextera mi prisel obraz z HEVC ostrejsi a to bylo taky cirka petinasobna uspora mista. A 1080p dexter mi bezi i na 3 roky starem baytrail tabletu, takze asi tak ..... s cherrytrail se ani procesor neprobudil ..... fakt nechapu, proc dnes neni uz vsechno zcela automaticky delano v HEVC ....

EDIT: ehm, mozna jeste ten link:) http://goo.gl/x89YTk

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

HEVC jde ve fullhd úplně v pohodě dekódovat na kde čem. Nejslabší mám doma G530 a N3700 a obě to dávají přes procesor s prstem v nose. H264 zvoní hrana.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já to přehrávám z LAN na Odroid-C2 a LibreELEC 7.0.1. Nebo strčím flešku do TV rovnou.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Když vytváříš kodek od píky, tak je jasný, že začneš statickýma obrázkama a vypiluješ nejdřív ty a pak teprve se pustíš do technologií spojených s pohybem.

V tuhle chvíli se zdá, že statické obrázky v Daale jsou na špičce toho, co dnes existuje, což není špatné na to, že ten kodek skutečně dělají od píky a ne jen inkrementálně updatují kodeky stávající.

Nicméně se zdá, že budou-li chtít dostat se na stejnou pozici i s pohybem, budou zřejmě muset některé věci oproti statickým obrázkům revidovat...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.