Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Další novinky v grafice Intel Ivy Bridge: 4K video a výkonnější Quick Sync

Už se těším, příští rok by mohla začít pěkná cenová válka v low a mid end segmentu. Konkrétně se těším na trinity a low end ivy bridge.
Diky za článek.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

taka blba otazka, co je zle na low-endu SandyBridge. Vykonu ma dostatok, cena tiez dobra. Nevidim zmysel hnat sa vzdy za niecim novym.

Tiez cakam, ze low-end bude mat okresane niektore funkcie a to 4k pravdepdobne nebude podorovat. Ale to je jedno lebo 4k tu tak skoro nebude a to nehovorim o nezmyselnosti takehoto rozlisenia.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Full HD byl před deseti lety taky nesmysl, že :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

FullHD obsah tu este stale nieje, aspon v nasich koncinach. Ty uz chces 4k.
FullHD nebol az taky nezmysel ako 4k. 4k na telku do obivacky je zbytocne. Pri normalej pozorovacej vzdialenosti ti to nic neprinesie, uz FullHD je az az. Oko je nedokonale a je zbytocne pouzivat rozlisenie, ktore oko aj tak nevie spracovat. Na telku nepozeras zo vzdialenosti jedneho metra a je to aj dynamicky meniaci sa obraz. A hlavne je to o obsahu a nie rozliseni. Ak je raz film o nicom, tak ani 4k ho nezachrani a dnesny obsah nestoji ani za FullHD.

Je to iste ako u rozlisenia snimacov vo fotoaparatoch, nieje vsetko o megapixeloch. Od urciteho rozlisenia je to kontraproduktivne a prinasa skor nevyhody ako vyhody. Ludia radi zeru cisla a maju radi rovnicu - cim viacej tym lepsie. Je to blbost ale to mnohym ludom nevyhovoris.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja se za ničím neženu, má to pragmatický důvod - příští rok pravděpodobně budu kupovat desktop PC :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4K přehrávání je pěkné, ale budu si moct k té grafice opravdu připojit tolik monitorů, aby mi dalo celkem plné 4K rozlišení nebo jsou to jen krasožvásty?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A proc zase prevadeno na pocet monitoru?? Me by stacilo HTPC pripojene na 4k zobrazovadlo s uhloprickou nejakych 50". Vic nez nekolik zravych monitoru me zajima, kolik si ten narust vykonu grafiky vyzada spotreby navic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna včera jsem objížděl místní obchody se spotřební elektronikou - máme těch, co stojí za zmínku, jen 7 - a ptal se po 4k televizorech. Nikde nevěděli, co to je... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to neni zbytecnost. 4K, 8K to je spis pro kina. Az budu mit doma stenu velikou jako platno v kine, tak zacnu o 4K uvazovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je přesně ono, zrovna včera měnil kamarád grafickou kartu protože ta co měl neměla HDMI a přes VGA nechtěla zobrazovat 1080p. Třeba dnes je to zbytečné ale za 3-5 let se to bude náramně hodit.
Navíc je to moc pěkná příprava na Retina Display do běžných Maců :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

OK, kolik datových kabelů bude takové hypotetické zobrazovadlo potřebovat?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tenky opticky kablicek :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1, slovy jeden HDMI 1.4 kabel.

HDMI 1.4 má ve standardu podporu přenosu 4k rozlišení ;-)

Už aby byly dostupné 4kx2k projektory a samozřejmě dostupný i obsah. Ať mohu vyměnit fullHD projektor. Přeci jen na 125" uhlopříčku i u FullHD jsou vidět body :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak trošku pohni tím kolečkem u objektivu, ať tomu dáš trochu přírodního anti-aliasingu, body zmizí, uvidíš ;).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Rozostřovat ostrý obraz nebudu.

Jestli býváš spokojený s rozmazaným obrazem, budiš. Taky názor ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Este keby tak isiel vo filmoch vypnut motionblur ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když se budu dívat z takové blízkosti, že uvidím body, tak už zase z filmu moc neuvidím - jen výřez. V kině taky nechodím lízat plátno :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vaše názory mě připomínají debaty snad před 5-ti lety zda je k něčemu dobré FullHD...

Neviděl jsi, tak nevíš a pindáš. Chápu. Mám rád "rozumy" lidí, co něco někde jen četli, ale v reále neviděli ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Lidské oko má rozlišovací schopnost cca 1' a to pouze ve žluté skvrně a pouze zdravé. Při tvé úhlopříčce 125" bys na ni musel koukat ze vzdálenosti maximálně cca 2,4 m, abys byl schopen rozeznat horizontálních 4096 bodů. Tak kdo tu pindá? :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Z vašich příspěvků je jasné, že nikomu z vás nic neříká jemnost detailů. Ale i méně chápaví lidé jsou taky lidé. ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jemnost detailů je samozřejmě vcelku důležitá, ovšem záleží na využití. Cpát 4k na 42" obrazovku je dost zbytečnost, ve většině případů.

Akorát mě zaráží, že při tom celém honu na rozlišení ještě nikoho nenapadlo opustit dle mě extrémně zastaralé FPS. 24 nebo 25 za sekundu je prostě málo. Nejenom třeba při sportovních přenosech, ale i u lecjakého akčního filmu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě na uhlopříčku 42" je 4kx2k celkem zbytečnost. Píši však o uhlopříčce 125" a podobných a větších velikostech.

24 FPS vychází z kinematografie čili filmového pásu. Kdy se točí filmy právě na filmový pás pro zachování maximálního možného rozlišení zaznamenávaného obrazu. Ten se potom pro potřeby kin digitalizuje do 4k či 8k.
Proto se zavedl ve videu režim 24p pro zachování právě původního záměru tvůrce, který natáčel na film.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

IMHO není důvod setrvávat u 24 FPS, ať už to točím na film nebo digitálně. 24 FPS bylo zvoleno z ekonomických důvodů, protože to je hranice, kdy oko vnímá sekvenci snímků jako jakž-takž rozumný kontinuální pohyb. Další věcí (tady trošku OT, já vím :) byly snímkové frekvence 25 a 30 FPS, historicky dané (pokud je mi známo) jako polovina z frekvence střídavého proudu v rozvodných sítích v Evropě, resp. US, opět z ekonomických důvodů - bylo levnější při návrhu zařízení brát frekvenci sítě a dělit ji dvěma než muset použít oscilátor s jinou frekvencí.

Ovšem tyhle důvody už jsou v době dnešní techniky pryč, takže drží se spíš jako historicky dané standardy, než že by to nešlo rozumně řešit jinak.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono se de-facto nic nedělilo, protože byly snímky prokládané, tzn. bylo 50, respektive 60 půlsnímků. V podstatě jeden půlsnímek byly liché řádky, druhý sudé.
Původně to bylo opravdu synchronizované z nn sítě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jackson už natáčí Hobita ve 48 fps, tak doufejme že nezůstane sám. Prý zkoušel i 60 fps, ale z ekonomických důvodů šel na tento kompromis.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja som tiez skor za prijatie 60fps standardu ako 4k rozlisenia. Inak Cameron sa vyjadroval, ze chces uz tocit len s 60fps prip. 48. Avatar 2 ma byt so zvysenym poctom FPS.

Mam zopar ukazok 60fps a to je uplne nieco ine ako obycajnych 24. Na tu nadhernu plynulost obrazu sa nic nechyta.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Houby. 60fps je malo na takovy rozliseni, to je plynulej obraz tak mozna u FullHD a jeste ani tam to neni u scen s rychlym pohybem ono. 120fps bych dal jako standart pro nasledujici 2 roky, pak podle potreby zvysoval.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lidské oko a mozek jsou analogové. Bavíme-li se o FPS, musíme říct také čeho FPS a jakým způsobem zobrazených (LCD/plasma/kino). Je velký rozdíl mezi vnímáním po sobě jdoucích naprosto ostrých snímků (počítačová hra - nepřirozené) a např. filmových políček, kde je v obraze při rychlejším pohybu motion blur (podstatné snížení detailů - přirozený efekt). Naprosto ostrých snímků musí být pochopitelně mnohem víc, filmovým s motion blurem stačí na ošálení našeho zraku těch cca 60 do sekundy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

...aký dokáže byť zrazu Intel akčný... predpokladám že uvádzané výkony sú zatiaľ len na základe syntetických testov a prepočtov na základe toho čo HW dokáže. Beriem že 3D technológia vo výrobe prinesie nové výzvy ale doteraz Intel vo svojich grafikách a chipoch za nehorázne ceny ledva zvláda fullHD... Tak som na toto naozaj zvedavý

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.. jen aby ve skutecnosti ta hw akcelerace-dekodovani, nebylo hw dekodovano pomoci cpu s nejakou tou optimalizaci integr gpu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neni to viacmenej fuk ci CPU alebo GPU? Stejne je to jeden chip.Hlavne nech to ide plynulo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takže si to shrneme: Intel nabídne akceleraci šílených rozlišení, které nikdo nikdy nepoužije, respektive nějaká ta promile uživatelů by použila přes více monitorů, na to ale nebude dost výstupů, takže zase nepoužije. Už Sandy Bridge má perfektní možnosti akcelerace videa, nevidím tedy důvod pro něco "lepšího". Výkon v 3D hrách bude oproti Trinity směšný, AF klasicky 10let zpět a podobně. Je sice pravda, že komu stačí grafika v SB, tomu bude stačit i grafika v IB, to ale neznamená, že bychom měli Intel za tuhle "novou" grafiku chválit. Na poli integrovaných grafik je prostě Intel to, co AMD na poli x86 jader - nic moc. No a u grafik to platí obráceně. Já osobně sázím na Trinity. U IB mi bude vyhovovat CPU výkon a nevyhovovat GPU výkon, výsledné skóre 1+0=1. U Trinity mi bude vyhovovat CPU i GPU, výsledek 1+1=2. Nakonec ale zákazník rozhodne co potřebuje víc, takže se nemá smysl na tohle téma přít

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že to trochu přeháníš. Intel udělal u SB oproti starším grafikám dost pokrok, navíc nezapomeň, že existuje dost lidí, kterým stačí si pustit akcelerované video nebo zahrát nějakou starší hru. A hlavně - Intel má dost prostředků na to, že když OPRAVDU bude chtít s výkonem svých grafik pohnout, tak to prostě udělá :).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ale notak, peníze nejsou všechno. Kvalitní lidi nejsou jen tak k mání a patenty jsou taky obsazené a NV a AMD licencují jen takové které jim nemůžou uškodit. Co jsem četl tak nové Intel grafiky vychází z Kiro grafik, tedy hw je použitelný byť na AMD/NV nemá ale největším problémem Intelu je obslužný software. Vždyť kvůli ovladačům se zpozdilo vydání nové platformy protože ovladač Intelu neprošel ani certifikací u MS....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžu vědět v čem konkrétně přeháním? Pokud s tím AF 10 let zpátky, pak se vás zeptám jestli přehání i redakce když o tom napsala celý článek? Nebo snad s tím, že něco jako eyefinity nebude? Nebo s tím, že výkon oproti nejvýkonějším APU je horší o 50-60%? Co z toho je prosím nepravda? Jinak o lidech co jim stačí plocha + video jsem psal také, stačí číst. Za tohle jsem chválil už stávající generaci Intel grafik, těmto lidem ale stačí grafika v SB a nic "lepšího" nepotřebují, nepotřebují tedy ani grafiku v Ivy Bridge. A to vaše "když OPRAVDU bude chtít" jste mohl klidně napsat velkými písmeny celé. Mě je to ale ukradené, protože já jako zákazník si určuji co chci/nechci sám a podle toho nakupuji, rozhodně nebudu čekat na Intel & Apple a podobné výrobce, kteří mají ve zvyku diktovat lidem kdy/co už potřebují/nepotřebují, zvláště když to co chci mi nabídne konkurence

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no to je sice pekne taketo rozlisenie ale ked to nie je cez co pripojit tak je to na prd. Ja som mal docela problem pripojit 30" monitor. 2560x1600 sa neda pretlacit cez nic ine ako dual link DVI. Klasicke HDMI pusti len maximlane full HD a 1.4 HDMI kable a konetktory sa bezne nevyrabaju ani nemontuju. Takze napriklad k notebookom nemam sancu tu 30tku ani pripojit (DVI sa uz moc na ntb nemontuje :-( )

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Např. všechny Apple booky (nové, staré to uměly jen některé) umí přes redukci na DVI obsloužit rozlišení 2560x1600. Dále je hodně booků, které přes docking station umí DualLink DVI (mají DVI konektor). Jsou notebooky umějící na externím monitoru přes kabel HDMI->DualLinkDVI také rozlišení 2560x1600. HDMI rozlišení 2560x1600 umí. Hledal jsi špatně. Pokud opravdu potřebuješ notebook, který má umět na externím monitoru 2560x1600, tak je bez problémů najdeš.
Samozřejmě nemůžeš hledat v cenové relaci "do 10kKč".

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale jednak vyrobcovia upustaju od docking station a potom ako som pisal cez dnesne HDMI nemate sancu preniest cez ziadnu redukciu 2560x1600, pretoze vsetky dnesne kontektory su HDMI 1.3. (ono technicky je sice HDMI 1.3 schopne preniest 2560x1600 ale len ako single link nie dual, to dokaze iba 1.4 ktora sa ale nevyraba existuje len ako standard). Nejak kruto to zasa nepotrebujem, ale bolo by fajn obcas zapojit notas aj na monitor.Ale je fatk ze dnes uz ma pomerne dost notebookov display port.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Treba HP Elitebook ma docking station s DVI, ale tej je jen single link. Pro vyuziti 30" je treba monitor nechat pripojenej v DP konektoru. A pak mala nevyhoda je ze ty duallink redukce z DP (at uz apple nebo jine) potrebuji plus napajeni z USB, desny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale neplacejte, nesmite kupovat levne smejdy za 10 tisic :) Spousta nb ma HDMI nebo DP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podla mna tam tu podporu pre 4k video dali uz teraz na ziadost Applu. Apple zacal hromadne prechadzat na ich "interne grafiky" a odjakziva boli Mac pocitace povestne svojou vynikajucou podporou pre video (ci uz prehravanie, alebo strihanie - kto pracoval aspon s iMovie vie o com hovorim).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.