Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k V další části Tchaj-wanu dva dny v týdnu nepoteče voda, zásoby klesly na 3-10 %

Připomíná mi to tu slavnou historku o návštěvě Gorbačova u M. Thatcherové. Gorbačov se ji ptal: "Jak dokážete jako ostrovní země uřídit ekonomiku, aby lidi netrpěli nedostatky?" T. odpověděla: "My ji neřídíme, to ceny ji řídí." Tahle situace se zastavováním vody problém akorát prohloubí, lidé si budou dělat zbytečné zásoby budou o to víc plýtvat. O dané situaci vědí už několik měsíců. Nebylo nic jednoduššího, než provést odečet vodoměrů a odstoupit od dosavadních smluvních cen a zavést nové ceny vody, aby odpovídaly nabídce. P.S. Předpokládám, že v takto vyspělém státě, jako je Čínská Republika nemají socialistické manýry jako u nás, kde ČEZ vlastní vláda a používá ho jako prostředek předvolební kampaně.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

To, že nezapršelo, žádný trh nevyřeší. Jen déšť :-)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Není už čas začít nabízet odbornou pomoc těch "doktorů a inženýrů", které Angela tak ochotně přivítala do EU?

Mohl by se mezi nimi najít nějaký ten shaman se specializací na "Přivolání deště".

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zase další, který do toho cpe politické kydy...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ale vtipné to je!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Spíš by měl Taiwan nakoupit odsolovací zařízení na bázi reverzní osmózy pro pitnou vodu jako má Izrael. Chápu že déšť je zadarmo, ale teď mají lováky z výroby čipů tak by mohli taky něco investovat zpět.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A to že to Izrael používá jen jako doplňkový zdroj kvůli nízke efektivitě a energetické náročnosti už nezmíníme , že? :)
Jediný kdo to používá jako hlavní zdroj je Saudská Arabie a její sousedi, protože na to prostě mají a ropa je levnější něž voda.

a btw
https://www.osel.cz/3079-odsolena-morska-voda-skodi-polim.html

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš Izraelci mají odsolovací zařízení na 1 miliardu m3/rok.
Naše Labe má v Ústí nad labem průtok cca 9 miliard m3/rok. Stačí chtít.

Náklady na odsolenou vodu mají Izraelci 0,5 USD /m3 ... tedy 10 Kč/m3
Náklady v ČR za vodné a stočné .............................................. 90 Kč/m3

Přidáš hořčík a nějaké ty minerály, což v reálu uděláš tak že to necháš protect přes hromadu písku a štěrku odkud si ta voda ty minerály natáhne sama. Když se chce tak jde totiž všechno.

Izrael hledá způsoby jak něco zrealizovat. V ČR se akorát vymýšlí důvody proč furt něco nejde. Asi proto má 5 milionový Izrael v poušti fabriku na výrobu CPU Intel i s obrovským vývojovým centrem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Náklady v ČR na odsolenou vodu = 0 Kč/m3. Ona jaksi sama naprší a pak se jen odvede do a stočí z Musíš se konečně naučit porovnávat porovnatelné a ne jen vytahovat nesrovnatelná čísla z rukávu ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na Taiwanu nikdo se zdravým rozumem odsolovačky stavět nebude protože postavit větší odsolovačku trvá dva roky a aby se zrentovala musí být v provozu aspoň deset let. Jakmile tam kapku víc zaprší (a to se stane) tak z odsolovačky je jen bezcenná hromada nepoužitelného vybavení (protože cenově vodě z přehrad konkurovat nemůžou). Jinak pro představu na Taiwanu spadne normálně 3x tolik srážek než u nás, akorát že to mají rozdělené na období dešťů a období sucha, loňské deště se moc nevydařily tak to holt musí doklepat do dalšího období dešťů které začne začátkem prázdnin. Pro ně je řešením postavit víc přehrad ať mají větší zásoby. To sucho je stoleté, jakmile pomine, je tu šance že dalších 50 let nic takového nebude.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš, postaví víc přehrad a problém vyřešen.

Mne spíš udivuje, že se tu řeší takové krávoviny jako sucho na Taiwanu. Přitom tento týden máme několik velice zajímavých novinek z CPU architektur:

- největší in-order jádro na světě
- sdílená FPU mezi dvěma jádry, taky docela unikátní věc
- L4 cache sdílená s GPU, takže obdoba eDRAM / Infinity cache
- čistě 64-bit CPU bez zpětné kompatibility, což taky docela šok
- IPC o 25% nad Zen3 je taky docela masakr

Tohle kdyby uvedlo AMD tak je tady 30 článků od rána do večera.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

1) Pro mě, jestli je jádro in-order nebo out-order, je sekundární informace. Hlavní je, jak je rychlé/úsporné/levné. Zajímavé by bylo, kdyby in-order jádro dotáhlo out-of-order jádro na stejné ISA (instrukční sada). Ale navrhnout ISA, aby šlo udělat in-order jádro, které se vyrovná out-of-order na jiné ISA, není takový problém. Takhle byl navržen třeba ARM 64bit (tehdy aby úsporný CPU do mobilu nebyl moc pozadu za desktopovým x86) a koneckonců DSP procesory (na úzkou oblast úkolů, ale není třeba plýtvat tranzistory a dělat to moc složitě; takovým DSP fungujícím jako obecný CPU bylo třeba Itanium a je ruský Elbrus).
2) Sdílená FPU mezi 2 jádry byla už u Buldozeru (tam pokud vím byl spíš problém v dekodérech instrukcí, že to nedokázaly krmit jako 2 pravá CPU jádra).
3) Už bylo u starších Intel Iris Pro (rok 2015), kde byla L3 cache sloužící jak pro CPU (např. ve hrách to prý dost pomáhalo), tak pro iGPU (jako taková eDRAM).
4) Spousta CPU konkurujících x86 v minulosti byly 64bit only. Např. Alpha z devadesátek: "The Alpha was designed as 64-bit from the start and there is no 32-bit version. " (https://en.wikipedia.org/wiki/DEC_Alpha#Alpha)
Jen pro info: To že na tom Windows NT spouštěl 32bit programy neznamená, že CPU není 64bit only. Prostě se ošetří pointery, často na to maj takovýhle CPU nějaký instrukce/flagy. Např. PowerPC G4 má flag pro prohození drah do RAM, aby simuloval Little Endian pro emulaci x86 (sám mám doma Apple iBook G4, na něm Microsoft VirtualPC a v něm virtuálky Windows 2000 a 98). Podobně Apple M1 umožňuje emulovat strong memory architecture x86, aby mohl efektivně emulovat x86.
5) Tyhle IPC "až" je třeba brát s rezervou. Reálně se k teoretickému výkonu (počet ALU) dostaneš jen vysoce SIMD instrukcemi nebo více vlákny na jádro (pak ale nejde přímo o IPC, protože to se počítá na jádro). Samozřejmě SIMD je budoucnost, jak vytáhnout všechen výkon (no ono už pár desítek let i minulost - i na x86, použitelné SSE je na Pentium 4 z r. 2000). Ale byl by omyl to brát tak, že všechny aplikace se zrychlí o dané zvýšení IPC.
EDIT: Tady je AMD a částečně Intel pozadu - AMD má zatím jen 256bit instrukce a Intel má AVX-512 jen na některých CPU, z toho plný výkon AVX-512 (tj. ne že se spřáhnou 2 AVX2 jednotky) jen na pár modelech. Tady opravdu ARM ruluje, protože ISA je dopředně do 2048bit a i lowend CPU do nejlevnějších mobilů to bude umět spustit, i když fyzicky do pojede na 128bit jádrech. Tady nejde ani tak o výkon (128bit na ARM SVE bude podobně rychlé jako 128bit na ARM NEON a jako 128bit na x86), ale o softwarovou podporu, kdy vývojáři nebudou mít důvod nepoužít velikost vektorů, kterou potřebují (a v budoucnu na novějších jádrech pak bude platit deklarované zvýšení IPC, aniž by bylo aplikace třeba přepsat na jiné instrukce).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Alespoň někdo tomu trochu rozumí.
1) Ne. Ono vytvořil opravdu výkonnou ISA aby v obecném C++ kodu měla výrazně vyšší IPC není žádná sranda.
2) Ano Dozer, jenže ten neměl sdílenou jen FPU s L2 jako A510 ale většinu CPU.
3) JJ, protože to má přínos větší než Infinity cache, proto se o tom na Diitu nemluví :)
4) V prehistorii ano, proto Intel Alphu koupil, vytuneloval a zrušil. Problém je v tom, že x86 zahodit 16-bit mod nemůže, protože by zahodila všechny ostatní moderní přílepky. Prostě toho odporného variabilního kódování se nemůžou zbavit pokud chtějí zachovat binární kompatibilitu na HW úrovni. 64-bit ARM je totiž úplně jiná ISA než 32-bit ARM, binárně nekompatibilní a museli mít v CPU dva dekodéry. Přechod na čistě 64-bit má tedy docela dost benefitů pro ARM. I tak je dost odvážný krok.
5) IPC udávají pro SPEC který se skládá z 15 subtestů od H264 až po kompilaci. Takže to je REÁLNÝ nárůst IPC, nikoliv jen teoretická hodnota. ROB buffer zvýšili na 288 položek, což je víc než má Zen3 s jeho 256. Prostě IPC o 25% větší než Zen3 a možnost zpracovat 2048-bit SVE2 kód dělá ze Zen4 neprodejná křáp. Jen pro info serverová N2 je postavena právě na letošní generaci X2/A710.

Nemáš pravdu s těma SIMD. SVE2 i AVX512 přidává cca 20% výkonu při stejné šířce díky novým instrukcím (scatter/gather, bfloat16, int8 atd.).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

4) Naštěstí lidi z Alphy odešli do AMD a tam vytvořili Athlon, který rozdrtil Intelí Pentium 4. Jinak Intel teď zahazuje 16bit kód, nejprv v serverech, pak i v desktopu (už nebude na výběr Legacy BIOS, ale jen UEFI). Problém je, že Intel zahazuje 16bit v době, kdy ostatní zahazujou 32bit. A taky to neřeší variabilní délku instrukcí (limit výkonu dekodéru).
5) Tak softwarový enkodér videa a kompilace jsou multithread úlohy, takže platí druhá půlka mé odpovědi - všechny ALU využiješ hozením více vláken na jádro (krmíš ALU vícero dekodéry instrukcí, když výkon jednoho dekodéru je u x86 silně omezen).
6) Tak jasně, když už se dělají nové instrukce, tak se vylepší i pro původní délku bitů. Ale řádově platí výkon zhruba 128=128, 256=256, 512=512 (výhoda ARM SVE je ale v tom, že 512 bitů nebude jen v pár programech, které to nutně potřebují, ale i v běžných, které pak dostanou boost s příští generací CPU, aniž by je bylo třeba překompilovávat a přidávat další codepath).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady očividně někomu skončil ban. Doufám, že druhý brzo přijde, fanatiku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aneb, jak se říkalo po povodních v Čechách a na Moravě ...

I ti největší pesimisté úpřimně doufají, že stoletá voda nepřijde více než dvakrát do roka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani ne. Navíc oni tam mají podobný zástup "doktorů a inženýrů" hned vedle. Malajsie, Indonésie a další blízké státy jsou jich plné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen se obávám, že specializace na "Přivolávání deště" není v daných končinách zrovna běžná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Treba ich poslať na rekvalifikačný kurz :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uctívači volného trhu věří své pravdě stejně iracionálně a fanaticky jako fanatičtí zastánci jakéhokoliv jiného náboženství. S tím nic nenaděláš.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Fanaticka je jenom ta hloupejsi a chudobnejsi cast. Ta chytrejsi cast neuctiva volny trh iracionalne, uctiva ho velice racionalne - pocas cele doby kdy jim prinasi zisk. V momentu kdy jim nejaky jejich uzasny tah vybouchne do xichtu, se z nich stavaji komuniste ze by Mao zavidel, a jejich drobnou chybicku musi plebs zaplatit z dani, protoze prece "too big to fail".

Co se tyce vody, tak OP jen dokazuje ze vsichni umi byt v mziku experty na vsechno.

99.99% spotreby vody jde do prumyslu a agro. Staci se podivat na TSMC:

https://diit.cz/clanek/na-tchaj-wanu-jiz-dva-dny-v-tydnu-netece-voda-tsm...
"Celá TSMC má denní spotřebu vody kolem 156 000 tun"

... jinak receno, 156 milionu litru denne. Pocitam-li osobni denni spotrebu 40 litru (sprcha + zachod + ruce) tak to je ekvivalent spotreby 4 milionu lidi. A to je JEDNA firma.

Ale jo, treba obyvatelum zariznout vodu; sice to ma dopad na situaci = absolutni hovno, ale vypada to ze vlada neco dela, a to je prece to hlavni.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Já pochopil článek tak, že omezení se bude týkat celého města a ne jen obyčejných lidí. Předpokládám, že nebudou dělat rozdíly, jestli v dané budově sídlí nějaká firmička, živnostník, nebo bydlí rodina.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Údaj o spotřebě mimo domácnosti beru jako hyperbolu, ale u TSMC zanedbáváš nezanedbatelné a sice recyklaci. Spotřebu na osobu můžeš počítat kolem 40, ale i 400, záleží na státě (a jestli se rozhodneš nezanedbat nádobí, úklid, zálivku).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Než fabulovat se zjevně nesmyslnými čísly, není lepší si nějaká najít?

20 % spotřeby domácnosti
9 % průmysl
71 % zemědělství

https://eng.wra.gov.tw/cp.aspx?n=5155
(odkaz z https://en.wikipedia.org/wiki/Water_supply_and_sanitation_in_Taiwan)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A ještě té fabulaci dá hromada sledujících +. Marnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To taky netvrdím. Tvrdím, že nutnost si dělat zásoby, aby vaše firmička, podnik, nebo domácnost mohla fungovat do dalšího dne situaci nepomůže

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě že vyřeší. Rostoucí cena omezí zbytnou spotřebu. Pokud ani to nebude stačit a poroste dál, tak se pak bude vyplácet třeba dovážet vodu v tankerech místo ropy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Není tomu u nás naopak? Cena se zvedá, protože spotřeba klesá?
https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3285968-zdrazuje-voda-i-odpady-m...
Cena stoupala v i minulosti, přestože spotřeba klesala a do infrastruktury se neinvestovalo.
Ruka trhu? Nikoliv, vysávání Česka zahraničními vlastníky.
https://youtu.be/iBlF4sTFLLg

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U nás je to samozřejmě špatně, cena vodného není dána vzácností vody natož trhem (nabídkou), ale pouze tím, jak moc se daří monopolům obhájit před omezenými regulacemi své hamounské požadavky.

Já nehájím nenažrané monopoly, ale naopak - tvrdím, že existuje podle mě vhodnější alternativa k plošnému vypínání vody. Prostě prodávat docházející surovinu za stejnou cenu přece nedává smysl, protože pak opravdu dojde. Pokud by vzrostly ceny (klidně i sociálně tak, že každá domácnost má nárok na xx litrů za původní cenu, to je OK), tak jednak by teď po čtvrt roce měli v zásobě víc vody a druhak by to motivovalo víc firem investovat třeba do nových odsolovacích zařízení, takže by dlouhodobě vzrostla nabídka, klesla cena a už by podobné problémy nezažili.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Žádná vhodnější alternativa neexistuje, když se jedná o výpadek, který je běžně nepostihuje. Nepostavíš nic, co by se vyplatilo, ani nic v tom množství nepřivezeš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi dobře EUrosocialisticky vymletej. A až voda dojde, tak nastane plán 2. Stát to začne dotovat vid?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vymletej jsi ty. Pokud nezaprší, tak jim voda dojde, nezávisle na ceně. Šetřit nejde do nekonečna a potřebné množství tam nijak rychle nedostaneš.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

kua, ale v Evropě vodou "prozatím" v rozumné míře (větší než u nich ;-) ) oplývající stavět nechtějí..hmmm.. čímpak to bude?
že by jsme k vodě a pracovitým lidem měli takový nepěkný "bruselský bonus"? :-D a cpou se raději kamsi do ami pouště?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na Taiwan-e študuje technické odbory 70% študentov,
V OECD je priemer 13% a Slovensko má 12%, EÚ bude nikde tam okolo priemeru OECD.
A na takú výrobu potrebujte technikov...

Some were new, but many were upgraded junior colleges or technical institutes. In 1991, the net enrollment rate (NER) was 20 percent, only slightly above the threshold of an “elite” system. It quickly increased to 50 percent in 2004, reaching the “mass” threshold, and 70 percent in 2013 reaching “universal” coverage.

https://www.insidehighered.com/blogs/world-view/higher-education-crisis-...

V počte absolventov technických odborov (inžinierstvo, spracovateľský priemysel a stavebníctvo) má Slovensko na magisterskom a bakalárskom stupni porovnateľný počet absolventov ako je priemer OECD (na bakalárskom stupni sme v roku 2014 mali 12 % absolventov, zatiaľ čo priemer OECD bol 13 % a na magisterskom stupni sme mali 13 % absolventov rovnako ako bol priemer OECD). V doktorandských programoch je Slovensko s 21 percentným podielom absolventov v technických odboroch nad priemerom OECD (17 %). Rovnako aj v prírodovedných odboroch máme porovnateľný podiel absolventov ako je priemer OECD, keď máme na bakalárskom a magisterskom stupni len o 1 % nižší počet absolventov týchto odborov ako je priemer OECD (9 % a 8 %).
https://todarozum.sk/aktualita/115-slovensko-ma-malo-absolventov-technic...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je tak, když se "vzdělání přeceňuje", protože nejdůležitější je přeci "vysoká škola života".
:)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte, že když jim pošlu petku s vodou, že by mi mohli vyrobit a poslat grafiku? Prostě výměnný obchod...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

:-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Určitě, když těch petek s vodou bude několik stovek kontejnerů, tak ti nějaké to GPU pošlou. Pak jen poslat další kontejnery s tím GPU někam kde ti ho zapájí do osazeného PCB a doplní chladičem. :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Stačí, aby se domluvil přímo v Asusu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U nás je taky problém s vodou! Máme tu 500leté a teď podle seznamu i 1000leté sucho :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je tak, kdyz se cerpa podzemni voda prakticky bez omezeni. Tohle by melo byt regulovano, jinak to neni udrzitelne ani ze strednedobeho hlediska. Nicmene rikejte tohle v bazenove velmoci, nikde na svete neni tolik bazenu jako u nas.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bazénová velmoc má posledních 25let klesající spotřebu na hlavu a v rámci EU je také mezi šetrnějšími, stejně jako sousedé: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Water...
https://www.statista.com/chart/19591/average-consumption-of-tap-water-pe...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No já nevím, ale poslední dobou furt prší a spodní voda je na maximu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spodni voda jak kde. V loziscich odkud nektere obce cerpaji vodu se zas tak rychle nedoplnuje, coz je logicke, pac ta loziska se plnila stovky let a clovek je dokaze vyzdimat za desetileti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To, že se voda vyčerpá je snad logické. V podzemí nikomu nepomůže, nikomu neprospěje.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Prosim? Ja zapomnel, co clovek nevidi to ho netrapi ... . A pak se prestehuju jinam ... .

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To budou ruské dezinformace :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To neustále padající 1000 leté sucho už mi odrovnalo několik stěračů na autě, za poslední asi měsíc.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To nesmíte dřít "na sucho".
Na to není imitace "made in PRC" stavěná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jestli jsem se správně trefil do lokality, tak by jim tam trošku sprchnout mohlo :).

https://www.yr.no/en/forecast/graph/2-1675151/Taiwan/Taiwan/Hsinchu/Hsinchu

Edit: nikdy by mě nenapadlo, že budu koumat počasí na Taiwanu kvůli grafickým kartám :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Spíš by to chtělo nějaký ten tropický cyklón. V oceánu jsou nachystané dvě "invests" ale zatím to vypadá že půjdou spíš mimo, tedy pokud se z nich ten tropický cyklón vůbec stane...
https://www.tropicaltidbits.com/storminfo/90W_gefs_latest.png
https://www.tropicaltidbits.com/storminfo/99W_gefs_latest.png

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten nejvyšší sloupeček jsou 3mm. To asi moc nepomůže.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co kdybychom jim nabídli pomoc. Tady kousek od Labe se najde pár hektarů a kdyby sem tu fabriku přestěhovali tak by to pomohlo jim i nám. Dokonce by to mohli i posvětit amíci když jsme teď solidárně na stejné černé listině nepřátel Ruska :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A ve finále by z fabriky do Labe tekla možná i čistší voda, než na vtoku do fabriky...
;)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak Češi měli první 32-bit počítač na světě s plně redundatní samoopravnou logikou - SAPO navržený prof. Svobodou v roce 1958 o čemž v IBM jenom snily. Pan Intel ještě tahal kačera a do první 8-bit 8080 / Z80 nedejbože 16-bit 8088 bylo ještě daleko. Prof Svoboda taky jako první na světě vymyslel pipelining, dnes základ každého CPU a GPU.

https://www.root.cz/clanky/prichod-hackeru-pribeh-profesora-svobody-poct...

Není důvod proč by češi nemohli mít lepší fabriky jako TSMC. Výrobce litografických strojů ASML je z Holandska, stačilo by nějaké přikúpit a rozjet výrobu. Písku na výrobu křemíku je tady dost tak co :)

Jenže v ČR není žádná vize a žádný dlouhodobý plán. Bez toho to nejde.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A pomineme takovou nepodstatnou drobnost, že hi-tech fabrika na čipy stojí cca čtvrtinu ročního rozpočtu ČR

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Spíše záleží na tom jakou by to mělo návratnost? Každopádně v rámci protektorátu EU to je nemyslitelné.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Návratnost velmi špatná, TSMC krachuje a nikdo ty čipy nechce ani zadarmo. :D

Výhled do budoucna je ještě horší. Prý budoucnost jsou celé vodiče. Proto opálená elita ČR se tak zajímá o měděné materiály.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To by bylo z bláta do louže. Posledních pár let je v Polabí dost sucho. Už tak je na Labe žalostný pohled, když je hladina vody v letních měsících kolem 130 cm. TSMC by to vycucla na polovic.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je třeba šetřit polovodiči, které jsou čím dál dražší. Jako první bych uspořádal soud se zodpovědným manažerem Lenova, které prodává notebook za 15k Kč co má jen připájené RAM.

Napsáno s pomocí 13 let starého procesoru, který je díky podtaktování při prohlížení webu úspornější než většina dnešních výkřiků techniky nechaných na defaultu. Smutný to důkaz o špatném návrhu procesorů, které se nechají zbytečně vybičovat na maximum i blbým webem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"aktuálně je pouze 0,4 % veškeré spotřeby kryto vodními elektrárnami"

Takto podaná informace je mi k ničemu.
Autor zřejmně předpokládá, že běžný čtenář diitu ví kolik % vyrobí v Tchaj-wanu vodní elektrárny v běžném provozu. Bohužel já jsem tupej a nevím. Mohl by mi prosím někdo, komu pán bůh nadělil více moudrosti a vědomostí, s tímto pomoci, abych si to mohl dát do souvislostí? Předem moc díky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://en.wikipedia.org/wiki/Electricity_sector_in_Taiwan

"Installed capacity
At the end of 2016, the total installed capacity of electricity in Taiwan was 49.06 GW, which came from coal-based thermal (34.73%), gas-based thermal (32.32%), nuclear (10.49%), renewable energy (9.10%), fuel-based thermal (8.06%) and pumped storage hydro (5.3%).

Power generation
Total power generation in 2017 was 270,279 GWh – which was supplied from coal (46.6%), natural gas (34.6%), nuclear (8.3%), renewables (4.6%), oil (4.7%), and pumped-storage hydro (1.2%)."

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No fujky fujky, takový podíl fosilních paliv! EU nás snad zachrání 100% clem na výrobky od těchto kacířů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, ale kde tom hledat podíl vodních elektráren na celkové výrobě? V obnovitelných zdrojích? Pumped storage jsou předpokládám přečerpávací nádrže jako u nás Dlouhé Stráně.

Meziroční nárůst vyrobené energie je působivý i když je do značné míry díky uhlí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Měl by být částí obnovitelných zdrojů. I když ty pumped storage jsou podivné, protože ty samy nic nevyrobí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V EU legislatvě nejsou přečerpávací stanice brány jako storage, ale jako výroba. Mložná to mají stejně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesmál bych se. Do 1/4 století budeme řešit podobný problém v ČR.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže my jsme narozdíl od Taiwanu v EU, a tak snížíme CO2 emise a to nás zachrání.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Strašit nedostatkem vody když 80% povrchu planety tvoří voda je fakt síla.
Zvlášť dneska když si reverzní osmozou dokážeme vyrobit kolik pitné vody chceme.

Bububu.... nebudou čipy
Bububu.... nebude voda
Bububu.... globální oteplování
Bububu.... nebude x86 .......... akorát to je pravda a všichni si oddechnou až se tak stane :)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jsi tak s prominutím blbej nebo jen trolíš? Možná jen mladej a z velkého města. Osmózou se voda nevyrábí, ale filtruje. Když není voda, která by se dala filtrovat, osmóza "nevyrobí" ani kapku pitné vody. Vodu pro lesy, louky, pole chceš "vyrábět" z mořské vody a tu přivádět vodovody? A rovnou i nějakou vodu do vltavské kaskády, aby fungovaly vodní elektrárny.

https://www.kupredudominulosti.cz/jansky-bohumir-1d-clovek-ovlivnuje-kli...
https://www.kupredudominulosti.cz/jansky-bohumir-2d-klicem-k-reseni-prob...
https://www.kupredudominulosti.cz/jansky-bohumir-3d-kdyz-nic-neudelame-t...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ano Izrael valí vodu potrubím z moře a zavlažuje tím pole.

Nejsou líní, taky oni bojují o přežití.

Neznáš Darwina? Silnější, chytřejší a pracovitější přežije. Tak to bylo je a bude.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Zatímco my si tady v ČR válíme šunky, tak Izrael s pouhými 5 miliony obyvatel:

- má nejlepší tanky na světě Merkava
- má nejlepší protiraketový system Iron Dome
- má hromadu naváděných raket a bojové techniky vyvinuté doma

- má továrnu Intelu
- má vývojové centrum Intelu

- a to všechno dokázali v poušti bez surovin-
- obklopeni nepřáteli a jen tak mimochodem se vždy vojensky ubránili i proti přesile

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Silnější, chytřejší a pracovitější přežije. Tak to bylo je a bude".
To platí u živočišných druhů. U člověka ne. Tam to je bezohlednější, nenežranější a nejprolhanější do té doby než začne být opravdu ouvej a padne se na první stupeň Maslowovy pyramidy.

"Ano Izrael valí vodu potrubím z moře a zavlažuje tím pole."
Izrael má moře a vnitrozemský stát by za odsolenou vodu krvavě platil. Ale čím? Levnou pracovní silou?

"Silnější, chytřejší a pracovitější přežije"
Silnější člověk nedovolí být závislý ve svých základních potřebách na jiném. Chytrý člověk najde způsob jak si základní potřeby zajistit dlouhodobě a pracovitý to udělá. Tak jsi to myslel? ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nemáš pravdu. Skupina bezohledných podrazáků si v cigánské férovce troufne na jednoho, ale je slabá jako celek. Proto Izraelci dají počuni komukoliv ze sousedů třebaže je jich násobně víc. Proto výcvik elitních jednotek jako US marines je zaměřen na výkon ve skupině, důvěru a obětavost. Jeden můj kamarád z USA je bývalej mariňák, zápasí v MMA a naprosto zlatej člověk. Ale podraz na něj zkusíš jen jednou, v celém okruhu jeho známých si už nešrktneš. V jednotě je obrovská síla.

Proto když chceš ovládat kolonii a levnou pracovní sílu, tak musíš v lidech vypěstovat nenávist a bezohlednost. Budou se killovat mezi sebou a vůbec jim nedojde že s nima někdo nahoře vyjebává. Stejně to dělali komunisti/bolševici nebo Angláni když kolonizovali Indii. Poštvali národy proti sobě, dodávali jim zbraně, ti se killovali mezi sebou a mezitím jim vytěžili a zobchodovali ty nejcennější suroviny co tam měli. Ostatně v Jistě pane ministře to v jednom díle přiznali, proč rozdělili Kypr a Irsko. Rozděl a panuj stále platí.

Přežije jen silnější národ jako celek. Keltové taky vymřeli, protože měl skvělý nápad vítat Slovany. Kdo chce blábolit musí počítat s bolestí.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Keltové Slovany nevítali, měli ale horší strategii využívání krajiny. Keltové dokonce ani nevymřeli, zajeď do Bretaně, Walesu, Irska...
A Jistě, pane Ministře jsi sledoval blbě. Angličani Kypr nerozdělili, tam část okupovali Turci. Irsko už vůbec ne, to se oddělilo samo a Severní Irsko je ta část, co Britové uhájili. Indii rozdělili, ale fakticky proto, že už to jinak nešlo...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kecy. Keltové na našem území vychcípali tak rychle že dodnes o nich skoro nic nevíme.

Samozřejmě že nevítali Slovany. Nemusíš vítat nepřítele abys byl eliminován, stačí když budeš slabší. Vítači mají jenom rychlejší konec :D Podívej se na francii, už to vypadá na vojenský převrat.

Kdyby se Izrael nedokázal ubránit muslimům už by dávno neexitoval. Evropa s nima válčila po staletí, dokonce až u Vídně a dnes z našich daní sponzoruje lodě aby je vozili z Afriky. Lidi kteří dobrovolně dávají peníze aby si nastěhovali domů nepřítele, tací si za svou hloupost eliminaci zaslouží.

Žádný android Inkvizitor neexistuje. Darwin slabochy eliminuje stejně jako ty Kelty.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

My nevíme nic ani o těch, co tu žili mnohem déle, takže to je blbý argument.
Tvrdils, že je vítali, tak teď neřikej, že samozřejmě nevítali :-)
Zbytek jsou jen politické srágory.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, o hlavním městě Velké Moravy toho taky dodnes moc nevíme. Ono to znělo jako kdyby Keltové se odstěhovali do Bretaně. Neodstěhovali, byli zabiti.

Ale když lepší vyhraje, tak je to fér. Průser nastává tehdy, když vyspělejší civilizace prohraje svou hloupostí s mnohem primitivnější civilizací. To je degenerace což evoluci moc neprospívá. Jako když vyspělá Římská republika schopná vybudovat obří přehrady, viadukty, vojenské katapulty atd. byla vystřídána temným středověkem který nic z toho už neuměl. Prakticky se věda zastavila na několik století.

Tohle reálně opět hrozí. A opět jako v Římě bude v hlavní režii zkorumpovaná vláda vyspělé civilizace.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nochápu proč si za tenhle lkomentář dostal mínus.

"Souhlas, o hlavním městě Velké Moravy toho taky dodnes moc nevíme. Ono to znělo jako kdyby Keltové se odstěhovali do Bretaně. Neodstěhovali, byli zabiti."
Kámoš který na keltech ujížděl tvrdil, že Češi jsou geneticky víc kelti než slované. Vycházel z náchylnosti na určité choroby. Konkrétně zmiňoval nějakou plicní. Molžná by to šlo dohledat. Zeptat se ho nemohu, už není mezi námi.

"Průser nastává tehdy, když vyspělejší civilizace prohraje svou hloupostí s mnohem primitivnější civilizací. "
To se začíná dít v Evropě. Afričané mají efektivnější evoluční strategii. Evropané se dostali na ekonomickou a zdravotnickou úroveň, kdy se nemusí množit co to de, aby potomstvo dorostlo do plodného věku a +- stabilizovali počet obyvatel. A teď se sem hrnou uprchlíci, kteří tuhle zkušenost nemají a budou se množit jako kobylky a evropa jim dá na to zázemí a prostředky. Zaplatí si svůj vlastní zánik jako kultury.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Velice stručně se dotknu jediné ze všech blbostí, které tu píšeš: abys mohl vyrobit pitnou vodu, potřebuješ vodu. Nám v ČR dojde voda. Tečka. Spodní vody klesají už X let a trend se nezlepšuje. Jestli nebudou čipy, to asi přežijem, akorát se asi budeme muset obejít bez tvých famózních komentářů v diskusích. Když nebude voda, jsme v pr*eli. Když globální oteplování překročí jistou hranici, jsme v pr*eli.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Bububu ..... nebude voda.

Minulý rok a letos prší jako kráva, ale pořád se bude strašit že umřem jak na Sahaře :D
Labem ročně odteče 9 miliard kubíků vody a ty tady budeš strašit suchem.
Viděls někdy Káhiru? Město v poušti v Africe a přesto jedna řeka uživí všechny lidi.
5% Sahary by dokázalo díky FV panelům uživit celý svět elektřinou.
Všechny střechy v ČR kdyby byly pokryty FV panely tak by ČR nepotřebovala žádný jiný zdroj.

Bububu ..... Ježek má plné gatě a prázdnou hlavu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Redakce, prosím, dejte tomuhle bláznovi konečně trvalý ban. Tohle je diskusní rakovina.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chceš více vody, tak je potřeba ještě více oteplovat. Pokud chceš všude pralesy a zelené pláně, jako ve třetihorách, tak je potřeba aby globální teplota stoupla o dost stupňů, aby roztály všechny stálé ledovce, jako tenkrát. Sice bude o něco méně pevniny, přijdeme o Nizozemí apod., ale většina zbývající plochy bude zelená, takže celková plocha obyvatelné a =rodné země možná i větší.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, vyšší teplota = vyšší odpařování vody = víc deště.

Spíš bychom se měli bát záplav než sucha.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou je kde bude pršet. Při oteplování se zastaví golfský proud e Evropa se ochladí a vláha půjde jinam. Vody je dost, ale problém je její distribuce a kvalita. Slanou vodou pole nezaleješ a odsolovat dost vody pro zemědělství?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně pane Ježek, nikde není voda! Tenhle měsíc jsem ani o kapku nezavadil! 500 leté sucho!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nic takového jsem nenapsal. Voda je a ještě chvíli bude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Voda bude pořád. Jen ne tam, kde ji potřebujeme :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jen ho nechte ať se bojí :)

Prej voda ještě chvíli bude :D

Holanďani mají problém že stoupá hladina oceánu, ale prej podle ježka vody bude málo :D

Možná by se Ježek měl jet podívat do Indonésie kde prší 8x denně, ono totiž horko = více se odpařuje voda a více prší. Ale pšššt, Ježek na hodinách fyziky chyběl. Parciální tlaky plynů mu asi nic neříkají :D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vody bude habaděj, ale v ní mloci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Import mloků už pár let probíhá.
Však ve francii už si mloci vytvořili svoje no-go podvodní zóny a požadují stále větší práva.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V porovnání s Taiwanem?

https://rac.es/ficheros/doc/00671.pdf

Strana 4: Taiwan: odběr z prostředí kolem 200 mm/rok, ČR: 2-20 mm/rok.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, možná ano, možná naopak budeme mít vody moc. Nebo začne doba ledová, což není nereálné, To naprosto nikdo neví. Je potřeba se připravit na všechny eventuality. Sucho je horší než vlhko,. takže je dobré stavět nádrže apod, ale jinak opravdu nelze nic předpovědět. Aktuálně už druhý rok prší, jestli to takhle bude pokračovat dalších pár měsíců, tak se zacelí všechny rány, co tu nechalo sucho.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cina Taiwanu mozna take sebrala srazky svym haarpem, ktery pry ma lepsi nez USA ci Rusko... ale kdo vi. Indie Cinu uz pry uz zalovala u nadnarodniho soudu, ze jim krade vodu z mraku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Anketa. Čtete nekdo ještě komentáře od ASCII?

Plus - čtu rád
Mínus - vyhýbám se obloukem

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je dost blbej způsob ankety. Když 1000 lidí odklepne mínus a ASCII si napíše bota, co 1023× odklepne plus, budeš možná z výsledku hlasování překvapen.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ASCII si napíše bota?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jistě a díky 8ALU bude neskutečně rychlej a úspornej.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Chybí mi možnost
- to mně netrápí, skript jeho komentáře schoval

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já ten skript taky používal na několik jedinců, jenže některé diskuze pak dávaly zhruba stejný smysl jako náš prezident.
A do vivaldi na mobilu ten skript asi stejně nedostanu, co? :-/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.