Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Další paradox doby: stále rostou prodeje polaroidových foťáků Fujifilm Instax

Prodeje instantních fotoaparátů neměl Fujifilm tak vysoké nikdy. Přístroje řady Instax a s tím související instantní materiály rostou už více než 5 let a není důvod se obávat, že by se růst zpomalil.

Fujifilm tak má malý důvod k oslavě. Samozřejmě, jiné obchody tak skvěle nejdou, filmové negativy i pozitivy od zlatých dob padly extrémně dolů až firma postupně začala ukončovat různé typy výrobků. Ale instantní film nejen přežil, daří se mu přímo výtečně a Fujifilm již vymýšlí strategie, jak je dostat mezi širší spektrum zákazníků.

V tomto kontextu zmiňuje zejména uvedení modelu Instax Mini 8 před 3 lety, který cílil zejména na mladé dívky. O rok později uvedený model Instax Mini 90 umožňující detailnější nastavení expozice se zaměřil na dospělé. To se ale bavíme o Instaxech Mini, kromě nich je tu i řada reprezentovaná modely Instax 210 Wide a 300 Wide, která používá větší formát obrázku a cílí mj. na rodiny.


Fujifilm zapomněl na desetinnou čárku, je to 3,87 miliónu prodaných Instaxů.
Pro rok 2015 očekávají 4,6 miliónů kusů a pro rok 2016 už 5 miliónů prodaných Instaxů.

Celkový výsledek je takový jak jej prezentuje graf. Koncept Instax se pochopitelně rodil v dobách, kdy bojoval nejen proti samotnému Polaroidu a snadné barevné C-41 fotografii, ale i proti brzy nastoupivší digitální fotografii. Nemohl se tak rozjet tolik, kolik by si Fujifilm přál, nicméně nikdy zcela neumřel, takže se mu podařilo přežít až do doby, kdy nejenže se stal známým fenomén lomografie a s ním i „alternativní fotoaparáty“, ale začalo být „cool“ fotit něčím jiným než smartphonem. Ostatně dosaďme si to do ekonomického rámce:

Samotný fotoaparát je poměrně levný, Fujifilm Instax Mini 8, což je základní model, se prodává kolem 1800 až 1900 Kč. Balíček kartridží nesoucích 20 fotopapírů systému Instax Mini koupíte kolem 390 až 450 Kč. To znamená náklady zhruba 19 až 23 Kč na snímek velikosti 62×46 mm a citlivosti ISO 800. Je tedy jasné, že nejde o věc na focení „stylem Michaila Timofejeviče Kalašnikova“ a rozhodně nejde o levnou záležitost či o technickou fotografii (přestože existují zajímaví fotografové, kteří právě s Polaroidem/Instaxem pracují). Každopádně čím je věc dražší a jedinečná, tím větší marži na ní můžete mít. Ví to Impossible Project, který reinkarnoval výrobu fotomateriálů původně právě pro přístroje Polaroid, ví to firma Lomography a ví to i Fujifilm.

A nemám tím na mysli, že je Fujifilm zlý, ono tohle je technologicky hodně specifická záležitosti, onen fotomateriál je 18vrstvý a v kartridži s 10 filmy je vždy vše potřebné pro vyvolání. Celý systém pak Fujifilm doplňuje o podpůrné produkty jako materiál s různým grafickým provedením rámečku (ano, včetně Hello Kitty), krabičky na fotografie i podivnější věci jako úchyty pro fotografii na krabici s botami či hodiny, kam na pozice hodin dáte fotografie. Celé to vytváří dojem zvláštního „ekosystému“, s nímž souzní jistá skupina zákazníků. Tedy spíše zákaznic. Skupina, která co do počtu neustále roste, a zajímavé je to hlavně z toho hlediska, že v téhle třídě fotoaparátů opravdu nemáte ani potřebu ani důvod upgradovat svůj přístroj každých pár let.

Tagy: 
Zdroje: 

Fujifilm [pdf]

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Další paradox doby: stále rostou prodeje polaroidových foťáků Fujifilm Instax

Úterý, 25 Srpen 2015 - 18:51 | HKMaly | Me by strasne zajimalo, proc nekdo nezkusi narvat...
Úterý, 25 Srpen 2015 - 12:21 | Pety | Jednoduchý Polaroid jsem kdysi měl. Kazeta s osmi...
Úterý, 25 Srpen 2015 - 10:54 | aa bb | Prekvapuje ma ze zrovna ta cielovka ktora tieto...
Pondělí, 24 Srpen 2015 - 23:06 | petr22 | Lomografie je klasika - jak prodat Ljubitel 166...
Pondělí, 24 Srpen 2015 - 15:47 | Kedar Míša | Lepší recenzi jsem neviděl :-D
Pondělí, 24 Srpen 2015 - 14:25 | David Ježek | na tuto otázku prakticky odpovídá tato osoba:...
Pondělí, 24 Srpen 2015 - 14:24 | xvasek | Tak přepočtené ohnisko je 35mm, takže prostor pro...
Pondělí, 24 Srpen 2015 - 14:01 | Ano Ano | zasadna otazka: A dokaze to selfie? :)

Zobrazit diskusi