Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Další PCIe SSD se SandForce SF-2281 má Mushkin, umí 2150 MB/s

Rekl bych ze ty rychlosti budou jen s jalovymi daty kdyz je pouzit radic SF 2281. Rychlost s nekomprimovatelnymi daty bude stezi 1/4. Osobne bych si SSD s timto proflaklym radicem nekoupil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tieto radice maju aj ine problemy. Staci najst test akehokolvek SandForce disku na Anandtech. Po uplnom zaplneni nahodnimi datami sa ani po secure erase uz nikdy nevrati na povodnu rychlost.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A cena? Deep in IT... a cena nikoho nezaujima? Ked su tam klasicke sandforce, tak by som cakal nejaku "normalnu" cenu. Preto ma zaujima.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

při čtení těchhle článků se vždycky zamyslím nad tím, k čemu vlatsně máme RAM... Tahle potvora už překonala DDR I.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

RAM vo svojej životnosti určite dokáže viac prepisov ako SSD ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No to jo, ale zase vzhledem k velikosti cash těch zápisů stejně nemusí být tolik a zbytek dat se stejně jen čte. A když si to dáme do souvislosti s testem výdrže SSD disku, který se tu prováděl, kdy disk hlásí klinickou smrt, ale pořád zapisuje, tak můžeme s klidem říct, že tam, kde je potřeba udržovat obří RAM a přitom se jen poskytují data, by to nemusela být špatná aplikace. Určitě by se ušetřila energie a při vypnutí by systém naběhnul tam, kde skončil, takřka instantně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

LATENCE a IO. SSD nemaj ani vzdáleně tak rychlej přístup jako ram. Tečka.

Jinak dobrou koupí budou pravdá SSD pro PCI. Ne tohle, což je jen raid řadič a na něm nasázené Satové SSD v raidu, to fakt neni fobré řešení (každej kdo kdy provozoval SSD v raidu ví své).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud Linux udela podporu pro TRIM do sveho "md" (sw raidu), nic nebrani pouziti SSD :)

Ostatne i toto zarizeni je sw raid, takze vse zalezi na ovladacich.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejde tu jen o TRIM (opravdu dobrá SSD maj funkční garebage collection a nepotřebujou asistenci OS), ale i třeba o to, že SSD v raidu neškálujou. Naopak jejich IO výkon spíš klesá, zvedá se jen sekvenční čtení/zápis. IO a 4K výkon nestoupá jednoduše proito že tyto operace jsou menší než je velikost stripu toho raid pole, tzn jeho přítomnost to neurychluje spíš zpomaluje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nepotrebuji asistenci OS? Jak rozlisi mezi tim, co je garbage a co neni, kdyz je to blokove zarizeni? Ze to dekoduje fat/ntfs za behu?

Pokud nemas trim, SSD ti bude zbytecne presouvat bloky dat ktere jiz nejsou potreba.

Rekni me jak muze vykon sw raidu klesnout, kdyz je OS/ovladac schopen vygenerovat pro kazdy disk plny pocet IOPS. Ten disk se nikdy nedozvi o tom, ze je vedle neho druhej.

Jedina moznost je, ze swraid driver nepodporuje na vstupu NCQ (neni vicevlaknovy) takze musi synchronizovat vice zdroju - to ale neni problem samotneho SSD ani toho ze je to RAID. Je to jen odflakly driver, ktery lze nahradit, bude-li nekdo dostatecne chtit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spis bych to ocenil naopak poradny RAMdisk s baterkou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba takovej Cruacial M4 dovede udělat přesně to co říkáš, dovede nahlížet to FAT/NTFS (nevim jestli i jiné filesystemy) a podle toho jednat. Takovej Samsung 840 nebo sandforce based SSD do nedovedou, proto M4ku doporučuji do sestav kde nemůže bejt TRIM, jedno z mála konzumních SSD které toto dovedou.

Upřímně řečeno nevim jak SWraid funguje, ale myslel jsem si stejně jak HW raid funguje na principu stripů, ala rozsekávání dat na částí a ty pak podsouvá jednotlivým diskům. Pokud to co čteme či zapisujeme je menší jak danej blok, nemůže bejt raid přínosem ani hypoteticky.

Raid ti u SSD nepomůže pokud na něj dojde požadavek "číst 4k či menší bloky z x tisíc míst). Nevim jaké máš ty zkušenosti s SSD raidem ale já veskrze negativní škáluje jen sekvenční rychlost, místy i zápisové IO ale to je hlavně o SW a řadiči. Co se IO a práce s malými bloky dat týče, nezleší se obvykle vůbec. A vzhledem k tomu že sekvenční rychlosti jsou u SSD to poslední co by bylo limitující faktor, je takovej raid bezpředmnětnej.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže myslíš že takýto disk by bolo možné použiť do staršieho XPéčkovského notebooku? Tie tuším TRIM v základe nepodporujú.
(Oázku typu či by nebolo lacnejšie dokúpiť licenciu Sedmičiek a extra RAM vynechám ;-) )

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Crucial M4 konkrétně ano. Ale nevim co je to za stroj že jsou tam XP. Pokud to neni aspoň core 2 duo nad 2Ghz s 2+Gb ram, neni to moc rozumná investice.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.