Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Další recenze Core i9-11900K: Výkon lepší, jako konkurence pro Ryzen 7 5800X

Taky si myslim, ze Intel postavi i9-1190K proti R9 5900X. Jenze pro Intel je blba doba, herni grafiky, ktere by vyuzily singl vykon, prestaly existovat a v multicore ty chybejici jadra nenahradis.
Ve vysledku tak i9-11900K i i7-11700K mohou byt konkurenci pouze pro R7 5800X. Pak uz je to jen otazka ceny.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pro Intel je vhodná doba. Prodávají se i odpadky, takže 11. generace Core nebude mít zásadní problém. Jenom těch notebooků s 8GB RAM co se prodává.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

11900K bude snad jen papírový drak, to nikdo normální nemůže koupit při stejném počtu jader

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neboj, dnes je tak zvrácená doba a vše je v obchodech vykoupeno, takže i tyto CPU se určitě prodají.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Alza teď má minimálně 6 prebuildů s RTX 3070 v počtech > 5ks, 5ks je max co u sestav uvádí, takže jich může být kolem 40 nebo taky přes 100... S RTX 3080 na alze taky koupíš několik hotovek a několik notebooků, jsou skladem.

Takže stačí chtít, pár kliknutí a grafiku máš doma... Pokud se ti nelíbí cena, chápu, ale nemění to nic na tom že grafiky se koupit dají pokud ji chceš.

Já to vyřešil, v pátek jsem prodal PCčko a to za cenu za kterou, až budou grafiky zase na svých běžných cenách, můžu postavit o něco výkonnější mašinu komplet novou. Otázkou je zda to někdy udělám, pořídil jsem si Macbook Air s Apple silicon, na některé méně náročné hry to stačí a AAA tituly i s RTX si zahraju v pohodě přes Geforce NOW za 700 stovek na půl roku. Na svém internetu nemám pocit že by tam byly latence v ovládání, prostě to běží fakticky jako lokálně. Jako bonus ušetřím elektřinu a hlavně ten notebook je pasivně chlazený, takže dokonale tichý.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tys už fakt zblbnul.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem, že už nemůžeš klesnout níže, ale překonal si sám sebe. Např. o jaké úspoře za elektřinu to mluvíš, když si se tady pral za to, jak Intel žere málo? To, že nepozoruješ latence a horší grafiku o tobě hodně vypovídá yksprte přes herní HW a single thread simulátory s min. 5,2GHz CPU:). Jo a i jako fanda pasivního chlazení (nebo ventilátorů co nepřesahují 900 rpm) se fakt směju - při hraní mi nevadí i hlučnější komponenty (cca 2000 rpm), protože mám sluchátka nebo repráky co je přehluší.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ano, při hraní intel žere 50-80W, grafika dalších 200, celkový odběr ze zdi 300-350W, ten Apple má 30W adaptér, ale při téhle činnosti bude mít odběr tak kolem 10W, což z části kompenzuje poplatek za geforce now. A že nevnímám latence, možná jsem jen méně náročný než někdo jiný.

A že tobě nevadí hlučnější komponenty vylučuje že někdo jiný chce mít ticho? Někdo nemá pracovnu, kde by mohl hrát aniž by někoho nerušil, někdo nemá rád ani ševelení ventilátorů ani při běžné práci. Někdo dokonce hraje hry bez zvuku nebo je má velice slabě puštěné reporoduktory. Ne nadarmo jsou tady lidi kteří se stavbou ultra low noise sestav zabývají, své zákazníky si to najde.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Někdo hraje hry bez zvuku? Omlouvám se, tuhle promili uživatelů jsem omylem vynechal. Já taky čekám na nějaký pasivně chlazený notebook (x86 nebo ARM), ale jako jediný stroj to nebude. Geforce Now pro méně náročné hraní nahradím nějakým polopasivně chlazeným (Noctua atd.) APU - větší výběr her, větší zůstatková hodnota a univerzálnost.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tam nebudete mít 10x ALU a o 367% vyšší výkon s 10W spotřebou.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Fakticky nevím co vlastně to ALU je a je mě to ukradené, stejně jaký to má výkon. Aktuálně mi hraje Spotify, YT, Twich stejně rychle jako s 8700k+2070S, načítání stránek je stejně rychlé, ani psaní třeba tady na diit není pomalejší a ani rychlejší. Rozdíl, který vnímám je že na pozadí neševelí vzduch ve skříni, mám display navíc a potřebuju si koupit lampičku protože skříň a LEDky v ní mi poskytovaly dostatek osvětlení i v noci, dvě prťavé ledky na dock station to nenahradí :)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ty takový chytrák místní nevíš co je to ALU? :D Mno nedivím se, když ani nevíš co je rozum nebo logika.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No ty vole, tak ty jsi řádný deme.t (sorry redakce)
Jirka tady srovnává desktop/2D aplikace na PC a noťas, že mu nefouká větrák... To, že IT moc nerozumíš, ale máš pořád potřebu něco komentovat, to už jsme zvyklí (a když ti někdo něco vyvrátí, tak si "při-ohneš" realitu, aby se ti to hodilo), ale po tomto komentáři jsi spadnul do kategorie BFU tupé blondýnky (čest vyjímkám), která se snaží složit PC. Chudáci ti, co jsi jim něco navrhoval a nedejbože stavěl.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ne, vždyť je přece IT expert, zaměstnavatelé se o něj perou a nabízejí mu milióny ročně...jak nám tu tvrdí. On tomu snad někdo věří, že IT rozumí? Nikdo nemá patent na rozum a neví vše, nicméně ty jeho věčné demagogické kecy a bláboly tady dávají celkem jasný obrázek...onehdá jsem ho viděl pohybovat na poradně živě...no, jestli se ti tázající chudáci řídili zrovna jeho radami, tak potěž koště...

Ale mohlo by to mít výhodu, že si koupil Apple...mohl by přestat prudit tady a jít otravovat na jablíčkáře a podobné servery...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná špatně sleduješ, třeba u mobilních her je hraní bez zvuku zcela normální a možná dokonce v majoritě a já takto opravdu hraji občas i na desktopu, nechci mít sluchátka a mít puštěné repro znamená že tím ruším okolí.

Samozřejmě že mít stroj lokálně je lepší, univerzálnější, ale vyhodnotil jsem to tak, že to nutně nepotřebuji a dokážu bez toho fungovat i když někdy to znamená nějaké to odříkání, například MSFS v cloudu neběží, ale lokálně omezeně zvládnu X-Plane. V cloudu mám ale zásobu her možná na 2-3 roky hraní :)

Pokud by mě to za nějaký čas vážně začalo vadit, tak už bude trh s grafikama v normálu, budou tu nové generace CPUček a já si za to za co jsem staré PC prodal, koupím nové. Když jsem počítal prodejní cenu, tak jsem vycházel z toho že v případě kdy cena grafik bude standardní, tak za to v klidu pořídím 10400F+3060Ti, což mi dokonce poskytne o něco víc výkonu než původní sestava. Macbook mě stojí jen pár stovek měsíčně, nekupoval jsem ho, mám ho na operák a peníze za PC jsou "pod polštářem"

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

„Možná špatně sleduješ, třeba u mobilních her je hraní bez zvuku zcela normální...."

Tohle je přesně ten způsob argumentace, který znemožňuje jakoukoliv normální diskuzi. Chápu, že ti tvůj nový stroj připomíná víc mobil než PC, ale my se bavili o jiném typu hraní. Drtivá většina her o kterých se bavíme je bez zvuku o něco významného ochuzena, proto jsi tou promilí. No třeba se MSFS v cloudu dočkáš, když už to je tak náročné na diskový prostor, že se něco stejně tahá z cloudu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak bavili jsme se o hraní bez zvuku a to se děje, ano na mobilech daleko více než na PC, ale i na tom PC to není zase tak ojedinělé. Nedávno jsem viděl na nějakém herním serveru anketu, zda právě lidé hrají se zvukem, případně jak ho mají nastavený a těch co hrají zcela bez zvuku nebyl zrovna bezpředmětný zlomek, jak by mohlo z tvých příspěvků vypadat.
Lidí co si pak třeba při hraní pouští vlastní muziku je už opravdu hodně. Sám hraju nejvíce looter hry, kde často plníš monotónní aktivity v zásadě mechanicky, máš v tom stovky či tisíce hodin a když daná činnost nepotřebuje výrazné soustředění, tak při tom zvládnu třeba koukat na seriál nebo nějaké YT videa a preferuju slyšet to video a ne hru, když si pak zapnu nějakou příběhovou hru kterou hraji poprvé, tak tam se zase naopak nenechám ničím rozptylovat aby mi nic neuniklo.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Blablablabla....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem jediny, komu postup, ze si koupim slozeny pocitac, z nehoz pouziju grafickou kartu a zbytek prodam, prijde jako naprosto na hlavu?

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Nejsi, ale napsal tolik kravin, že tohle už neřeším.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

To je proste JirkaK, on mysli jinak. :-)
Ale s tim Macbookem to fakt zabil. :-D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

nj, jeden den to vypadá takto:
http://download.jirikocman.cz/stul/1612948224019.jpg

a den na to takto:
http://download.jirikocman.cz/stul/1613376388810.jpg

zatím dočasně zamaskované kabely bedničkou, čekám na designový stojan k tomu noťasu a pak dořeším cable management.

Krom hraní je ten stroj stejně výkonný jako původní mašina, vše funguje stejně rychle. Kdyby pak přišlo na encoding videa, tak to myslím i překoná, ale ono na většinu práce by mi stačil i ten iPad, ale dva monitory k němu nepřipojím a práce s myší na něm není úplně ideální, stejně jako limitované možnosti multitaskingu

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Sedět u takhle kolotočářskýho osvícení, tak jsem si radši dávno podřezal žíly.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Na to je snadné řešení, vůbec takové osvětlení neinstalovat případně vypnout pokud nelze pořídit bez něj, tohle je pouze otázka osobního vkusu a nijak nesouvisí s pointou že ten ultrabook s procesorem z "mobilu" dokáže posloužit možná lépe než průměrný desktopový procesor.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ti plyšáci jsou tvoji ?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A proč nepoužít celý počítač? Ale ano, je to cesta jak se k té grafice dostat a při prodeji zbytku bude cena cca odpovídat reálné ceně té grafiky na trhu.

Kdo tu grafiku skutečně chce hledá řešení, ne výmluvy.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

On ji nechce za každou cenu...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je mi jasné :) Ale stejně, kdyby ji skutečně chtěl, tak ji má, hlavně 3070tek je poměrně "dost". Cenu samozřejmě akceptovat nemusí, když se na aukru může 5700XT prodat za 22 tisíc, tak je to fakt bída.

Zase tahle situace v podstatě ukazuje jak moc jsou schopni lidi za takové věci dávat a žabomyší války v diskuzích kde se řeší každá stovka pozbývají smysl.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

To jedine, ale kdyz pocitac nechci, tak kupovat sestavu a z ni vypreparovat grafiku a zbytek sestavy prodat, to mi prijde jako kdyz chci volant z Mercedesu, ale Merecedes jako takovy nechci, tak si to auto koupim, volant si necham a zbytek auta prodam (treba s volantem ze stare Skodovky)...
(teda, nevim, mozna se daji volanty od Mercedesu koupit, netusim)

Cele mi to prijde fakt absurdni. Taky jsem si pockal nejakou dobu na 6800XT, ale v zivote by me nenapadlo, kvuli tomu poridit novy pocitac a ten potom prodat. To neni, ze kdo chce, hleda reseni a ne vymluvy. To je o, jak to nazvat - pomer cena/vykon/lenost - prece nebudu tohle absolvovat, i kdyby miu ta grafika mela "zachranit zivot", tak tudy fakt ne!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nj a to je o tom zda to člověk potřebuje, nebo chce a kolik je ochotný pro to obětovat. Řešení existuje, to že to řešení nemusí být pro někoho to nejlepší nikde nepopírám

Pro mnohé může být celá mašina kompletní upgrade i když ho vyloženě nepotřeboval a starý počítač prodá, pro někoho to může ukojit okamžitou touhu ať si to nechá celé nebo prodá zbytek bez grafiky, pro někoho může ta varianta koupit hotovku a zbytek prodat vyjít levněji než koupit samotnou grafiku. Tenhle způsob rozhodně odradí většinu překupníků, pro které už je to komplikované a nejisté, podobně to může být už příliš pro amatérské těžaře, takže herní grafiky se nakonec dostanou k hráčům.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"...zda to člověk potřebuje, nebo chce a kolik je ochotný pro to obětovat..." Čekám kdy příjdeš s nápadem prodat jednu ledvinu...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Buď rád, že ke grafice nemusíš koupit raketoplán...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ten test je hroznej, viděl jsem ho a akorát zkriplili samotný 5800X, může to být BIOSem, kdy když někdo nechá PBO na auto, tak to akorát pere vyšší voltáž do CPU a limity se nemění (musí se nastavit ručně), tím pádem se CPU v zátěži spíše začne podtaktovávat.
Navíc holka to dost celkově motala, někde CPU11900K na default a někde nastaven na 5200 MHz allcore

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jen malé info k dostupnosti RTX3080 (spíš grafik obecně). JSComputers mi zrušili objednávku. Nyní je 1ks na jednoho člověka, předběžné datum dodání cca květen/červen za současné ceny. Měl jsem objednanou 3080 TUF za necelých 25tis. Takže doufám, že mi současná 3080 neumře, protože pochybuji že by reklamaci někdo vyřídil jinak než vrácením peněz.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ač v současné době fandím AMD, tak musím uznat, že je to vcelku pozoruhodný výsledek. Teď dejme stranou možné “upravené” výsledky ze strany Intelu. Na dnes už poměrně “obstaróžní” výrobní technologii dokáže konkurovat Zenům 3. Samozřejmě mám na mysli 8C vs 8C. Určitě by bylo zajímavé, kdyby AMD backportovalo Zen3 na 14nm. A srovnat výsledky. Dle mého názoru je Zen3 už dostatečně vyspělá architektura, aby dokázala na stejném procesu důstojně konkurovat soupeři. A prosím neřešme, čí proces je lepší a že Intel má výrazně horší spotřebu a podobné ptákoviny. Čistě akademicky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ta spotřeba je důležitá. Pokud by Zen byl nadesignován na 250 W, tak jsme s výkonem také někde jinde.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To vyplývá z frekvenční krize křemíku. Zen3 má tak veliké cache (to je ta snaha tu krizi nějak řešit), že backport osmijádra na 12/14nm by asi neprošel. Až přijdou opravdové testy bez kriplení AMD, tak si jsem jistý, že na tom Intel tak dobře nebude. Hlavně poměr spotřeba/výkon při tak vysokých frekvencích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je dost nesmyslne uvazovani, protoze i na 28nm technologii muzes postavit vykon Zenu3, akorat by to melo ne 300W odber ale treba 1200W.
Takze neni vubec podivne, ze Intel konecne dokazal konkurovat svym 8 jadrem jinemu 8 jadru od AMD. Mimochodem, co Intel uz nedokazal, je konkurovat svym 10/12 jadrem 12 jadru od AMD. A vis proc Intel nedokazal postavit 10 jadro? Protoze na definovane plose by to melo takovou spotrebu a tudiz i takove odpadni teplo, ze by to v desktopu neslo uchladit.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A kdo se tady “ty experte na všechno” baví o 10C+? Jen jsem hodil do placu myšlenku, kdyby současnou generaci AMD hodilo na stejný proces jako Intel, tak jak by stál oproti Inteláckým raketám. Nic víc, nic míň. Radši čekej dalších 10 let co si koupíš, a v celé ČR na všech IT fórech zasírej dál diskuze, jak je dneska na pytel doba, že nejde nic koupit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No a ja ti na tu myslenku odpovidam, samozrejme teoreticky, ale je velmi pravdepodone, ze kdyby Zen3 byl na 14nm procesu, ze by mel stejny vykon jako ma Zen3 na 7nm, akorat spotrebu by to melo jako Rocket Lake.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď by to ještě chtělo porovnat ty dva procesory se stejným příkonem. Těch inteláckých 125W může znamenat cokoli od 150 W až do 450 W. Vzhledem k tomu, že Intel o svých Wattech zcela nepochybně a dlouhodobě lže, ten výsledek není nic moc. Ono to pro Intel není nic moc, i kdybych jim těch 125 W porovnatelných s AMD věřil. Rozdíl ve výsledcích je pouze v řádech jednotek procent pro Intel.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

už vidím jak to Intel nabízí za cenu 5800X mínus 2 až 3 tisíce za ty horší provozní vlastnosti. A teď tu o perníkové chaloupce, kterou je potřeba nejdříve celou vyšňupat, aby si tohle mohl člověk koupit

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak současné i7 u nás člověk koupí už za nějakých 7 tisíc, což je o nějakých 5 tisíc méně než AMD 5800X. Když byl na koni Intel a AMD v hnoji, AMD nabízelo slabší ale také levnější procesory, aktuálně se role otočila. Výkon je na straně AMD, cena na straně Intelu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Napsal by si, který konkrétní model porovnáváš s kterým ? Děkuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

10700F se dá sehnat například na Alze za 7 tisíc, 5800X tamtéž stojí 12200Kč.

Ve hrách je 10700F v rozsahu cca -15 až +5%, v multicore třeba CB je 10700F řádově o 20% níž. 5800X stojí ale o 74% více, Intel tak nenabídne super výkon, nabídne však přivětivou cenu. 10700F za 7 tisíc je i dobrá konkurence pro 3700X za 8500 stojí o více jak 20% více.

10100F vs 3100, tam to je rozdíl už bezpředmětný, ale fakticky je jedno zda si člověk koupít ten či onen procesor, běžný uživatel rozdíl nepozná

Podobně se můžeme bavit u i5-10400F vs 3600 vs 5600X, tady Intel nabízí procesor sotva za půlku ceny AMD, ale AMD není 2x rychlejší, 3600 pak stojí o dost víc a v mnoha ohledech je pro uživatele srovnatelný

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pozor! Psát zde chválu na 10700F a zejména vyzdvihovat jej proti 5800X, to se tady trestá mínusy! :-D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Občas seš trapák Davide. Tím, že to napíšeš pod toho demagoga ho akorát podporuješ.
Možná kdyby to napsal normálně, tak se dá bez problému uznat, že ten procák je na některý věci dobrý. Tím, že to vždycky zabalí do demagogických vylhaných keců a začne porovnávat milion věcí kolem to vždycky naprosto deklasuje. Ta úmorná snaha obhájit Intel a nVidii je fakt smutná.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

A co jsem napsal špatně? 5800X se neprodává za 12 tisíc? 10700F se neprodává za 7 tisíc? Je snad 5800X o 74% rychlejší než 10700F? 10400F se neprodává za 3,8? 5600X se neprodává přes 8 tisíc? 3600 nestojí přes 5 tisíc? Je 5600X 2x rychlejší než 10400F? Je 3600 výrazně rychlejší než 10400F?

pouze konstatuji známá fakta, to že to někdo nechce vidět není můj problém ale jeho.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

.... ne.. ale jelikoz se jako redaktor chovas hur, nez vagner na PCT, dal jsem si tu praci, prihlasil se a jedno minus ti daroval.... apropo, kazdy vi, ze tu places na jednu stranu. uz i vrabci si to stebetaji... co kdyby jsi se na to uz vykaslal a zacal se chovat profesionalne?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

David prochazi nejakou krizi. Muj odhad je, ze v covidu prisel o konicky/praci/smysl zivota (pripadne kombinace) a tedka se utapi v ruznych drogach a snazi se marne vyvolat zaslou slavu. Hadam, ze DiIT nema zdroje, aby ho to uzivilo (jako +1 k no-Xovi) poradne, navic nema uz ani "strevo" ani kontakt s realitou, takze poradne prispivat nemuze.

Zustaly mu tak jen trapne komentare v diskuzi :)

Ale sranda je, ze se tu neobjevil zadny jeho "clanek" o tom, ze ten vysledek Ryzen 5800X byl urcite o paste a dalsich milionech vlivu a ze nesmime zahazovat flintu do zita :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Not great , not terrible...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

not terrible? kdyz amd vydala posledni procak co nebyl celkove rychlejsi nez last-gen a k tomu vic zral, rikalo se tomu bulldozer a povazovalo se to za pruser..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Objektivne to strasne nazvat nemozete. Zatial to vyzera ze to nebude ani skvely ani dobry produkt ale myslim ze to nebude ani nic strasne. Proste cisty priemer toho co vydal Intel za posledne roky. Svojich zakaznikov si to najde. Terrible produkty tu boli a ja osobne by som do neho Buldozer nedaval. Podla mna bol terrible produkt cela rada CPU atom ktore boli proste priserne. Do embledded zariadeni prosim ale koho to preboha napadlo davat do NTB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A přitom si to své užití najde i v tom notebooku. Ženě jsem kupoval notebook s N4000, má ho už přes dva roky a pořád bezproblémů zvládá vše co po něm žena potřebuje a necítí potřebu to měnit. Na kouknutí na net, prohlídnutí fotek a přehrání videa na YT, HBO apod to stačí, na baterku to vydrží bezmála 10 hodin, je to absolutně tiché, má to jen lehce přes kilo, za těch 6 tisíc co to stálo, naprosto parádní přístroj když si ho člověk koupí pro účel pro který je navržený a nemá od toho přehnané očekávání.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

N 4000 v pc (notebooku) - tak to bych neudělal ani tchýni a ještě nějakej Umax ne? micro usb karta místo HDD a 4 GB RAM ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nabídku na nový žena dostala nejednou a pokaždé je odpověď stejná, "tohle slouží dobře, proč kupovat nový?" a to je uživatel který má k dispozici daleko výkonnější počítače, přesto vše ji to na to co na tom dělá plně dostačuje. Jak jsem psal, Spotify ti hrát rychleji nebude, YT nebo HBO i kdyby tak rychleji pouštět nechceš a na dvě/tři záložky v chromu ten prcek pořád stačí, víc se na tom počítači nedělá. Vítej mezi nenáročné uživatele kterým takové stroje bez problémů pro konzumaci obsahu stačí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

N4000 :D:D:D Tvl, ty v tomto vlákně perlíš. Když teda bereš ty milióny, to nemáš na něco aspoň s i3? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sorry, ne.. to neni prumer intelu za posledni roky.. vsechny procaky intelu generaci od generace zvysovaly celkovej vykon.. tohle ne.. to ma horsi (sem-tam stejnej) vykon jako last-gen.. lepsi je to jen v jednojadrovy zatezi..

cinebench r20: https://www.cpu-monkey.com/en/cpu_benchmark-cinebench_r20_multi_core-10

8700k.. 3689 bodu.. 63% nad 7700k..
9900k.. 4995 bodu.. 35% nad 8700k..
10900k.. 6399 bodu.. 28% nad 9900k..
11900k.. 6140 bodu.. 4% _pod_ 10900k..

fakt sorry, ale tohle neni prumer, tohle je poprvy co intel vydal ''novinku'' co je pri plny zatezi slabsi jak last-gen..

phenom ii x6-1100t.. 1093 bodu..
bulldozer fx-8150.. 1156 bodu.. 6 % nad phenomem.. https://youtu.be/8j3V5Q5LtN0?t=184

ani ten bulldozer nebyl ve stejnym testu pomalejsi nez last-gen..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Světe div se že od 7700k po 10900k ten výkon rostl když s každým tím CPU přibyly 2 jádra a 4 vlákna.

11900k je 8c/16t, dle tebou uvedených čísel má na jedno jádro výkon 767 bodů, kdežto 10900k jen 640 bodů - 19.8% vyšší výkon na jádro u 11900k. Pokrok ve výkonu, který jsme u Intelu neviděli hodně dlouho. že to nepřekoná 10c procesor, who cares, koukáme na 8c procesor který fakticky srovnává 10c předchozí generace.

5600X překonává na jádro 3700X v overall výkonu jsou na tom podobně jako ta 11900k vs 10900k, je 5600X špatný procesor proto že má o 2 jádra méně než 3700X?

Ano pro možná 5% trhu, který kupuje víc než 8 jádrové procesory to bude procesor k ničemu. Ale pokrok u 8c/16t CPU tu je na Intel docela obrovský

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

udelat rocket osmijadrovej bylo vlastni blby rozhodnuti intelu, za to si muze sam.. jeste za krzanicha mel bejt desetijadrovej.. podekuj ucetnimu swanovi..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je irelevantní kdo za co může nebo co mělo být čím, podstata věci je že nové 8 jádro v podstatě dohnalo dřívější 10 jádro, což je dost výrazný pokrok u kterého fanoušci jako ty u červené značky nestačili slavit.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

a jejej, jirik nam utoci, to uz dochazej argumenty.. (:

hele a k cemu je zakaznikovi dobry mit osmijadro co ma vykon nizsi nez desetijadro co si moh od intelu koupit uz loni? ((:

celkovej vykon horsi, spotreba vyssi, nejde to ani do vsech loni vydanejch desek, v mezigeneracnim srovnani nejhorsi procak intelu za celou historii firmy, ale pro tebe jsou porad -4% vykonu ''dost výrazný pokrok''.. (((:

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano mínus 4% je dost výrazný pokrok při uvážení že 100% výkonu podává 10 jader a 96% jader pouze 8.

Ano pokud potřebuješ výkon větší něž mělo těch 10 jader, tak ti Intel nic nového nenabídne, ale to ti fakticky nenabídl ani teď, pro ty kteří si vystačí s 8 a méně jádry, což je drtivá většina trhu s počítači, tak se mají na co těšit, zvláště pokud by Intel zachoval současné ceny procesorů.

A že něco nejde do nějakých desek? Už si to zkoušel? Ale hlavně, proč budeš kupovat loňskou desku pro letošní procesor? Koupíš desku která je pro ten procesor dělaná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To srovnání je srovnání TOP modelů jednotlivých generací. To, že intel tentokrát nejen že nebyl schopný přidat žádná jádra, ale dokonce dvě ubral je jejich problém.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A psal jsem snad něco jiného? Pointa je pořád ta že z 8 jader tlačí výkon téměř stejný jako tlačilo 10 jader, pro mě zajímavý nárust výkonu.

To že někdo nedělá top produkty přece ničemu nevadí a finančně to může být dokonce zajímavější cesta, protože top produktů tolik lidí stejně nekupuje. Já třeba za poslední 2-3 roky nenašel jediného člověka pro kterého by mělo smysl pořídit procesor s více jak 6 jádry.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ty testy uvedené spolu s Intelem mi přišli hodně divné. A je vidět, že nejen mě.

Ale mě přijdou dost divné i ty průměry 5800X.
1T výsledky prakticky stejné s mým měřením
MT mám o 5-8% lepší.

Nepřijde mi, že bych měl obzvlášť výjimečný kus CPU nebo extra rychlé paměti.

CPU řady 5xxx hřejí (nebo to alespoň tvrdí senzory) více, než řada 3xxx. Nechce se mi věřit, že většina sestav, která přispěla výsledky do databáze měla tak špatné chlazení, aby to dělalo takový rozdíl ve výsledcích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba máš přesně to co tvrdíš že nemáš. Lidé často trpí zkreslenou představou že mají něco obyčejného a ve skutečnosti to mají vymazlené. Ale 5-8% je faktikcky zanedbatelný rozdíl.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Fanouškové modré stáje, kteří slavili 5% nárůst s kažkou generací, měli trochu jiný názor.
A 10% to už byl pomalu důvod na upgrade.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je možné že fanoušci modré stáje byli rádi za 5%, já nejsem fanda modrá stáje a i když jejich produkty využívám, tak zcela oprávněně. 4790k byl nejlepší procesor na FSX, koupil jsem ho, později začal používat P3D a X.-Plane. 5. generace fakticky neexistovala a 6 nebo 7 generace nepřinesla výkon který by byl motivací upgradovat. Až 8. generace pro to přinesla víc výkonu a upgrade z 4790k na 8700k znamenal 30% v základu a kolem 50% po přetaktování a to jen v P3D a X-Plane, vše ostatní ten extra výkon navíc nepotřebovalo a klidně bych ještě dnes vystačil s Devils Canyonem.

9. a 10. generace pro můj use case nepřinesla výkon navíc, který by byl poznat, natož aby mě měl motivovat k upgradu a pokud mě sleduješ tak jsem tady mnohokrát říkal že mi procesor stačí a zřejmě by stačil ještě několik let kdybych to PC neprodal. Takže pokud si narážel na fandovství a chválení 5% posunů výkonu, tak si mě asi s někým pleteš. Protože já už aspoň 3 roky měl výkonu dost a aktuální M1, jakkoli velice výkonný čip ve své kategorii, tak na 8700k jistě nemá, kromě hraní všechnu moji činnost pokryje a pokud tam nějaký rozdíl je, tak jako uživatel ho nepociťuji.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"já nejsem fanda modrá stáje" - ftip roku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mé paměťové buňky už jsou značně ošoupané, tak jsi nejsem zcela jist ...
Je to ten samý expert, který dlouhá léta (a zimy) potřeboval mohutný jednojádrový výkon a nejvýkonnější supr-dupr grafiku, aby si mohl zalétat s MS Flight simulator?
A to mu teď ke štěstí stačí pasivní "Japko"?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hm, vyssi vykon a extra vyssia spotreba?
neviem ci tie drobne rozdiely stoja za ten rozdiel v spotrebe, cene Mobo cpu atd.
Inak fakt by ma zaujimalo kolko zrala cela testovacia zostava v UEFI, v systeme a pocas testu.
Tam budu, podla mna, 100-180W rozdiely

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Double

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.