Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vyšší výkon zdarma v DX11 hrách aneb další výsledky z AMD May Preview Driver

Už veľakrát sme počuli, že AMD HW dozrieva ako víno, ale toto mi už pripadá, že začínajú víno meniť na kvalitný koňak...
Chystám sa so synom stavať nový herný PC, tak sa už neviem dočkať, že s akou GPU Radeon nakoniec skončíme. :) :) :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

další dobrá zpráva je, že na bazoši je teď docela dost radeonů 6700XT za 11,5 nebo za 12k, neříkám, že mě prsty nesvrbí, ale asi vydržím a budu doufat, že to nedopadne jako před dvouma rokama se startem ampere

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proč by někdo prodával Radeon 6700xt??
Mi přijde podezřelé, + ta divně nízká cena.
Dost velká šance že je to scam

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dva z těch 4 prodejců jsou mineři a ty dalši dva prodávají karty přímo od AMD, která se prodávala za MSRP
ale samozřejmě si musíš bejt jistej tím obchodem že je to vše v pořádku dle tvých představ

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To by me zajimalo, jak si muzes byt na bazosi jisty nejakyum obchodem, krome predani zbozi osobni cestou idealne i s vyzkousem, zda to v PC jede.

Jinak by se obchod musel uskutecnit pres nejakou 3 stranu, ktere oba duveruji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak já si třeba nechávám poslat fakturu předem, kupuju jenom v záruce a pokud to jde tak s osobním předáním a pak cejtíš jak ten člověk reaguje na tvoje otázky typy jestli je všechno s kartou v pořádku, jestli s ní nejsou nejaké problémy, proč to prodává atd. podle odpovědí poznáš podvodníka, stačí se zeptat jestli si ji můžeš ozkoušet u něj doma i když to třeba neplánuješ protože je z moravy, nebo dá zárunu třeba týden na ozkoušení, podle toho se rozhoduju jestli to koupím nebo ne, v podstatě takhle kupuju grafiky už od dob pascalu, protože nejsem ochoten za to dát ty peníze co oni požadují

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Proč by někdo prodával Radeon 6700xt??"
No možno preto, že ich mal nakúpených 8 kusov v mining rigu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„Proč by někdo prodával Radeon 6700xt??“

Protože za 4-5 měsíců budou na trhu nové karty, které za podobnou cenu nabídnou podstatně vyšší výkon, takže současný hardware už nebude prodejný ani za tuto (dnes „divně nízkou“) cenu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No dobře, ale proč by majitel Radeonu kupoval po prázdninách GeForce?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na tu podobnou cenu bych moc nespoléhal. Podle mě budou ceny nové řady o dost výš a k tomu se budou vesele prodávat současné Radeony s padesátkou v typovém označení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Navi 33 s výkonem Radeonu RX 6800 XT / 6900 XT bude stát do $500. To je v přepočtu a s daní asi 14 tisíc. Kolik lidí při takové nabídce bude ochotno dát 12 tisíc za kartu o 35-40 % pomalejší a navíc ještě bazarovou a s končící zárukou? Zcela přesně: Nikdo. Proto je v zájmu těžařů toho rozprodat co nejvíc co nejdřív.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Potvrdilo AMD cenu NAVI33 based karty? Zatim jsem videl jen odhady IT webu, ale nikde oficialni vyjadreni AMD (to stejne plati i pro nVidia).

Dekuji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Výrobci zveřejňují oficiální ceny při vydání. Tak to bylo vždy. Nic to ale nemění na faktu, že kdo nechce prodělat, bere v potaz informační úniky, trendy vývoje cen a podobně. Nejde o to, jestli bude oficiální cena o deset procent vyšší nebo nižší, jde o to, že ceny padají a s novou generací klesnou natolik, že Radeon RX 6700 XT nebude za 12 tisíc prodejný (ani nový, natož bazarový).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

greymon55, který má docela dobré info o amd kartách tvrdí, že bude v rozmezí 400-500$
https://wccftech.com/amd-navi-31-navi-32-rdna-3-mcm-gpus-radeon-rx-7900-...
což by i odpovídalo technickým parametrům: 128 bit sběrnice a 8 GB VRAM, taky bude mít ořezanou PCIe sběrnici na 8 linek, a tohle prostě nemůžeš prodávat za víc jak 500$ ikdyž to bude mít výkon >6800XT

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu si jsi jist že za tu cenu to prodat nemůžeš?
Já bych si po posledních letech teda jist vůbec nebyl.
Když se i teď pořád dobře prodává rx6800xt za 25000Kč, tak těžko bude výkonnější a modernější karta doopravdy stát 12tisic.
Leda ve snu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

opravdu si si jist že se dobře prodává rx 6800XT za 25k?
na alze za posledních 5 dnů se prodalo 6800xt 2 kusy, jenom 3090 ti se prodali 4 kusy za posledních 6 dní
není to všeříkající, ale i když AMD vydá trhače asfaltu NAVI 3x tak to vypadá, že za podobnej peníz radši lidi koupí stejně nvidii, takže NAVI 33 fakt bude muset útočit cenou, jinak AMD je v pěkný brindě s tím svým market share, tohle nejsou procesory a intel
za 12k asi nebude, ale dovedu si představit za 15k nitro edici, půjde taky o výrobní kapacity když se zase budou dělit s procesorama :-/
další věc je release plán obou výrobců, nvidia uspíšila vydání na červenec a jestli vydá 4090, 4080, 4070 s reálnou dostupností v srpnu a amd vydá v září navi 33 a navi 31 v prosinci (evidentně upřednostňujou procesory) tak v podstatě o high end přišli a budou muset opět bojovat cenou, do toho si započítej záplavu karet od minerů a v podstatě se z grafik do 10k stane low end což je i cíl obou firem proti intelu

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

AMD může být úplně jedno že oproti nVidii toho prodají mnohem míň.

Kdyby byl o jejich GPU větší zájem tak nemají kapacity to vyrobit když se budou kapacity dělit pro desktop, server a GPU.

Ta 7700xt pokud bude za 15tisic tak se vyprodá hned prvních 10minut a pak nebude dostupná což vystřelí cenu nahoru stejnak a ty peníze půjdou do kapsy ne AMD ale prodejcům.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mezi lidmi jsou "blázni", kteří to klidně koupí i předražené. Na aukru je stará 5700XT za 16500 a věřím tomu že to ten člověk prodá, i když za tu cenu jsou nové 6700XT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ale není úvaha odpovídající nadcházející situaci. Ta je taková, že těžaři mají (konzervativně odhadováno) statisíce bazarově zajímavých karet, a velká část z nich nebude chtít riskovat čekání na to, jestli cena těžitelných kryptoměn někdy stoupne natolik, aby se daly ještě použít. Takže budou hledat cestu, jak je výhodně prodat. Což rozhodně nebude po vydání produktů, které zcela zdevalvují ceny aktuální generace.

Otázka tedy není, jestli existuje jeden blázen, který bude ochotný koupit Radeon RX 5700 XT za 16,5 tisíce, ale jestli jsou takových bláznů statisíce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to se prodávat nebude, sám vidíš, že trh grafik se plní hrozně rychle a v podstatě každej tejden ceny klesaj, ne všechno najednou, ale model po modelu od obou výrobců
na to že 2 roky si lidi "nemohli" koupit skoro nic, tak jestli sis všiml tak nikdo nejásá z akce od nvidie na "Restocked and Reloaded" ani z xx50-kového refreše od amd takže jestli to teď lidi nekupujou tak za půl roku ani 6750 za 13k v eshopu nebude žádná výhra když 3 roky nazpět si za to kupoval o 30% pomalejší radeon 5700XT, takže není důvod k upgradu
a pak druhá věc je, pokud cryto tenhle rok půjde úplně do míst kam slunce nesvítí, tak se mineři budou zbavovat svýho vybavení a to budou teprve žně, k tomu etherum konečně přejde na POS a příští rok máš grafiky za půlku na bazaru, ale je možný, že to dopadne jinak a na konci roku máme tady situaci úplně stejnou jako 2 roky na zpět :-/

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Další podobné titulky, které lze psát s pravidelností cca co 14 dní jeden:
- Vyšší výkon zdarma v AV1 aneb další výsledky z Intel SVT-AV1
- Vyšší výkon zdarma v kompresi C++ aneb další výsledky z Intel ICC
To, že nějaký výrobce průběžně optimalizuje své softwarové prvky produktů, je celkem běžné po celá desetiletí. Důkazem toho jsou všemožné projekty všemožných firem ve všech oblastech. Tohle není ničím výjimečné, snad jedině že se to dotkne více běžných smrtelníků, protože se to týká her.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nepruď a raději napiš konkrétní příklad, kde se za poslední rok zvýšil výkon hardwaru alespoň o 5% díky nové verzi ovladače.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak je otázka, nakolik je dobré, že výrobce optimalizuje ovladače až dva roky po vydání hardwaru a rok nebo dva po vydání hry.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale tady se bavíme o zvýšení výkonu v jistých typech úloh. Pro GPU to jsou typicky hry, ale jak třeba roste výkon Radeonů v OpenCL? Pro CPU zase ty kompresní věci, kdy Intel v těch svých projektech kodeků dělá lepší a lepší optimalizace pro různé verze AVX instrukcí. Proč mu tohle neuznat podobně bombasticky? Vždyť je to v principu totéž. To je to, na co poukazuji. AMD "nedává výkon navíc zadarmo", ona prostě jen optimalizuje sw pro své produkty. To dělá každá trochu slušná firma běžně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud Intel upraví svůj kód pro novou instrukční sadu, na které to bude mít vyšší výkon, tak to není to samé, protože to vylepšení je dané tou instrukční sadou. Co se týče běžných programů, jako je třeba Fortran Compiler apod, tak tam si za novou verzi připlatíš, takže se žádná charita nekoná.
Nicméně, nemyslím si, že to od AMD bylo nějak cílené, spiš to bude nějaký "side efekt", algoritmus na který přišli při vývoji pro nové karty a šel vhodně aplikovat i na starší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno jo, jenže tohle je důkaz, že Radeony zrají jako víno!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nechtěli by jste to vy sami otestovat a pak nám to prezentovat než jenom opsat co naměřil někdo jiný?
Takový typ článku bych já a určitě spousta dalších čtenářů ocenila více.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nechtěli by jste to vy sami otestovat a pak nám to prezentovat než jenom opsat co naměřil někdo jiný?
Takový typ článku bych já a určitě spousta dalších čtenářů ocenila více.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.