Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Data o české informační společnosti 2009

Na tom "SPT Telecomu" je krásně vidět, jak ty boží mlýny přece jenom melou, ale melou fakt pomalu. :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Strašná cenová politika? Tak si přečtěte tohle: http://tinyurl.com/y8mud3a

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, lebo az teraz sa vas Telecom zobudza. Tie roky naspat, to isto nebolo pod europskym priemerom. Stratili zakaznikov a teraz sa to snazia zmenit cenou. U nas na Slovensku platime za ADSL 20€ za 2Mbit/256kb (samozrejme nezaratal som tam jeden rok tzv. "akcie" s polovicnou cenou)

V niektorych dedinach dokonca sa ludia nemozu pripojit, pretoze ustredna nema dostatocnu kapacitu :-) Sa im to pre par uzivatelov neoplati ani upgradovat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Když bezdrát máte už od 150,- na měsíc, tak ADSL nemá nejmenší šanci. Pouze tam, kde bezdrát není, nebo to uživatel neřeší. Ale kdo jednou jednal s telekomem (ať už se jmenuje jakkoli), tak už s ním NIKDY VÍCE nechce mít nic společnýho.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ono to není tak horké. Bezdráty se svou kvalitou a stabilitou taky nejsou žádná výhra. Já už několik let DSL používám a za ty roky telkáči veškeré problémy řešili promptně a k mé spokojenosti. Dost často se ozvou i z druhé linie (tedy už lidé, kteří věci opravdu řeší, ne "telefonisté" z první linie).

Osobně mi u kyslíků vadí, jak se dříve stavěli k internetovým službám (cena, pokrytí apod.). Dnes se jim dá vytknout už velmi málo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám ADSL od O2 tři roky a za tu dobu mi přestalo fungovat jedinkrát - v pátek ve 20:00 jsem nahlásil závadu a v sobotu v 17:00 byla opravena. Takže si opravdu nemůžu stěžovat.

Bezdrát "od 150,- na měsíc" zní hezky, ale je potřeba dodat i celkem podstatné parametry jako rychlost a FUP...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem trošíčku přestřelil, ale jak teď koukám, tak u nás na jihu jsou minimálně 3 poskytovatelé, kteří za 190-250/měs nabídnou i 10Mbps bez FUP...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

není bezdrát jako bezdrát.... pokud má pořádnou infrastrukturu a 5Ghz pásmo, tak je to i docela použitelný ;-) teda není to můj případ, mám pouze 2,4Ghz , ale víš když nemáš k dispozici kabelovku, optiku ani ADSL tak si stejně vybrat nemůžeš... ale i tak můžu narozdíl od kámošů s kabelovkou zakládat online matche protože mám opravdu vlastní IP a oni oba net přes kabelovku u stejného poskytovatele se jeden na druhého nepřipojí, protože se do netu stejně přihlašujou přes nějakou stejnou IP :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A porad je to skoro 1/3 vys nez kabelovka. A to je ta kabelovka i rychlejsi. UPC nabizi za 500,- ruchlost 10 Mbps (1 Mbps upload), zatimco O2 za 600,- 8 Mbps (512 kbps upload). Za 600,- je u UPS uz 25 Mbps (1,5 Mbps upload).

Je mi jasne, ze ne kazdy muze mit kabelovku. Ja cekal na spusteni internetu pres kabel snad 15 let (od ty doby, co u nas kopli do chodniku a slibovali, ze to bude umet i pocitacovou sit). Loni jsem se dockal.

Nekdo zase nedosahne ani na to ADSL, z uplne stejnych duvodu. Proste v jeho lokalite to nejde. To je potom WiFi s 1 Mbps (128 kbps up), a jeste sdilena, dobra.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Anebo optika, za 750,- Kč měsíčně 100/100 mbps. Popravdě, pánové, kdo z vás to má?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám za 536 Kč optiku 48/48 Mbps a popravdě řečeno, nevím, nač by mi 100 Mbps bylo - jediný server, který mi kdy byl schopen posílat data rychleji, než 20 Mbps, byl VMware. A na 48 Mbps můžu klidně provozovat 2x HD IPTV televizi a k tomu internet najednou...
Až budu chtít 100 Mbps, můžu si na to připlatit, ale zatím nevidím důvod. Stálo by mě to o něco víc, než těch 750 Kč.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No já když měl 30M tak jsem neměl problém to využít na Rapidshare.com (víc souběžných stahování) a ikdyž jsem to nikde jinde nevyužil tak u toho rapidu to bylo super. Teď když mám "jen" 10M tak tahám BluRay rip ve fullHD odhadem 3 hodiny (cca 13GB) no a na 30M to bylo 3x rychleji.
Petyy můžu se zeptat odkud jsi a od koho máš tenhle net?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Známej má od svýho známýho taký 100Mbitovou přípojku a na placeným Rapidu si s těmi limity, kolik toho smí za ty prachy stáhnout, připadá (časově) jak za starých časů neplacenýho Rapidu s unikátní IP adresou ;).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je právě ten problém - k čemu takové rychlosti, když málokterý server umožňuje takovou rychlostí stahovat a např. limit rapidu se vysaje za nějakých 40 minut. Další otázka pak je, co může člověk z rapidu pořád stahovat, že využije kompletně všechny limity? Napadá mě pouze warez. Takže tvůj známý je pirát :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Využívám HappyHours a nemám problém např. 500GB i více za měsíc stáhnout, když chci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

:-) No se 100Mbps ten denní limit 25GB asi vycucne rychle... zase pointa je v tom že chci večer přijít z práce, stáhnout film a ještě se na něj i podívat a to se 100M jde :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pitrs81: Chomutov - Grape sc

Rapid nedojím...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?
+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V tejto dobe a za MESIAC? Ja som bol na studentskej optickej sieti SANET a v roku 2003 100/100 Mbit za 1500 Sk/ROK - to uz bolo nieco. Ping na nemecke servery bol 4-6ms (samotni nemci mali 30-60ms). A viem, ze na Strahove v Prahe maju 1Gbit/1Gbit uz niekolko rokov, ale pravdepodobne obmedzeny na mnozstvo dat. Tiez plateny za rok.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

UPC tragédi mě tak před rokem rozesmáli. Byli u mě a chtěli mi nabídnou jejich skvělý internet. Vyhnal jsem je, že mi těžko nabídnou lepší - mám 50MBit down/15MBit up bez FUP za 490,- :)
Ale je pravda, že dnes se začínám rozhlížet po konkurenci, protože po koupi lokálního poskytovatele firmou RIO Media je to naprosto příšerné. RIO bych nejradši zrušil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já mám teď od UPC 10M/1M za 300kč. Ale je to teda jen akční cena na jeden rok. Po roce se to má zvýšit na 500kč, tak nevím jestli to není už moc. Bydlím v Brně a v baráku je nataženej jen kabel UPC a O2, takže není moc z čeho vybírat :-(

Wifi jsem zařídil rodičům na venkově. Za nějakých 140kč mají 3M/0.5M. Sám bych ale Wifi už asi nebral, přece jen ty rychlosti u kabelu jsou dnes někde jinde.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Lidi od UPC mi zvoní 2x do roka u dveří a že prý jdou zkontrolovat moji účastnickou zásuvku. Když je vyhazuju, nechtějí mi věřit, že žádnou jejich zásuvku nemám... Spíš tragikomici.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj podobnej problem s nima a 02 to stejny a kdyz jim reknu ze u nas ve meste nepresvedci nikoho tak vyvalujou oci. no akdyz jim reknu ze kvuli lidem jako jsou oni (podomni pochuzkari) musi byt tak drazi protoze z neceho je prece musi platit, tak uz utikazi ze schodu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1.) ted uz ceny prehnane nejsou, jde spis o ceny kolem r. 2004-6-7
2.) je fajn ze v evrope mame nejlevnejsi internet ale srovnavat to z cenou nekde v nemecku nebo francii, jeste by se v tom pripade sluselo jsem prihodit odkaz s prumernou mzdou ... kdo to ma pak levnejsi hm ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

France Telecom udělal kdysi v dřevních dobách něco nevídaného: Poskytl službu! Účastníkům rozdal terminály videotexu a tím jim dodal neustále aktuální telefonní seznam zdarma. Motivem byla úspora nákladů na neustálý tisk papírových telefonních seznamů. Na tento systém se posléze nabalilo několik desítek tisíc! nejrůzněších aplikací, dostupných tímto způsobem, něco placěně, ale podstatná část zdarma.
Uživatelé pevných linek ve Francii tak měli něco, na co se tak hned nezapomíná - když pak přišel internet, ani o něj moc nestáli, měli svůj videotex.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Menovalo sa to "Minitel" a este mam niekde v pivnici ten ich terminal. :) Inak, fungovalo to priserne pomaly - 1200 baud prijem a 75 baud odosielanie (V.23). Jedna obrazovka sa prepisovala cca 2-5 sekund. Ale v podstate na dany ucel to uplne stacilo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jó ,když jsem si zřizoval net bylo to ADSL 590kč měsíčně + FUB a nebo WIFI 300kč bez FUB musím říc že rozhodování bylo hodně složité :))))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

FUB :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to neznas? Fair User Benga :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Fair User Buzerace = FUB

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

FUB = Fair Use Bullshit ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

mnounouu ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

výkřik právě kastrovaného kocourka? :o)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Za povšimnutí jistě stojí vybavenost Slovenska optickými linkami. Vidno další věc, ve které si Slováci odtržením z federace polepšily - zbavili se Telecomu.
K rostoucí popularitě pevných linek v Německu - neznám poměry u sousedů, ale v Americe má pevnou linku taky každá domácnost, je to běžné příslušenství domu a to zejména proto, že vnitrostátně volají zadarmo a jistě taky neplatí bezmála 20$ paušál jen za drát trčící ze zdi, že, milý Telecome, teda dneska už O'shit^2.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je videt ze vubec nikdo nepochopil dlouhodobou strategii Telecomu.

Kdyz Telecom zacal (po prevratu), mel jednoduse monopol v pevnych linkach. No neco takoveho neni prece zadna vyzna pro dynamicke managery! Jak chcete dostat premie za super rizeni, kdyz se vam za rok podari zvysit podil na trhu z 99% na 99.1%? Ani to neklade zadne vyzvy - lidi jinou moznost nemaji, tak plati jak mourovati. A pritom klidne cekaji nekolik let v poradniku, nez jim telefon zapoji.
Proto manazeri vymysleli plan - co nejvice lidi odradit a zbavit se jich a pak, po letech, kdy uz budeme mit jen treba 50% trhu na to slapnout. Vymyslet ruzne strategie, porady, metody a brainstormingy jak pritahnout zakaznika od konkurence - no proste si poradne zamanageovat. A ty rocni vysledky potom - obrat nam stale roste - o 15% atd. To je hned jina, to se to pak prezentuje! Zadna nuda ale vyzva! A ty premie - taky super!

No a jak to vymysleli, tak i ucinili a vysledky se dostavily.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

myslím že tohle by byl dobrý plán por někoho aby se bavil, ale rozhodně ne pro velkou společnost ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to dobry plan pro ty manazery. Nejakou spolecnost, zamestnance a zakazniky maji na haku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no, nevím, ale ztratit poddíl na trhu a tím pádem i příjmy a potom je získávat zpět? to mi moc logické nepřipadá, už jen proto že většina lidí co odešla se nevrátí ani kdyby jim zdarma monitor slibovali...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

k tomu grafu 2PC v domácnosti... nevím, zdá se mi to nějak málo pouze 6,5 procenta... my máme doma s braterm každý vlastní pc, bratr v olomouci spolu s manželkou taktéž, snad i víc než polovina kámošů co mám taktéž 2+... kdybych měl tedy tipovat podle svých odhadů tak se dostanu k číslu minimálně 20-30 procent...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taka tak, máme doma dvě pecka a tři noťasy (jeden z nich je služební). Zaplať pánbu za WiFi, protože všechny ty pitomé firmy vyrábějí domácí routery jen se 4 LAN porty - já bych bral s osmi hned...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No v tomhle průzkumu šlo možná opravdu jen o PC, tedy o takové počítače, jaké si běžný smrtelník vybaví. Velké kysny s nějakým tím OS, kde se hýbe myší... Notebooky a jiné compy nechali dle mého stranou. Já mám také doma 9 počítačů, ale PeCko jen 2x (pokud tedy započtu i notebook)...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak jako já počítal taky jen ty běžné věci, tedy PC/notebooky/mac (ne že bych znal moc lidí co má mac ale je to de facto taky "klasický" počítač)... takové věci jako starý 8bit Atari 800XE což je dnes muzejní záležitost a i tak to doma ještě někde mám, se dnes počítat nedají ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ják nedají? Tím mi chceš říct, že moje 2 C64, jedno 800XL a 4 Amigy se jako počítačová gramotnost nepočítají? ...no ještě, že toho iMaca si tedy můžu započítat... :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

;-))) no já ti v tom bránit nebudu, klidně to tak počítej ;-) ale chci vidět jak na tom budeš pročítat diskuse třeba zde na diit.. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bych počítal jen "PC" tedy počítače s procesory "Intel 8086 a kompatibilní", tak jsem aktuálně někde u 8mi funkčních a použitelných (z toho půlka noťasy).

Dalších cca 10-15 bych nazval "šrot" a o jejich použitelnosti a funkčnosti si nedělám iluze (XT, Nec V30, 286, 386, 486 a možná i nějaký Pentium). Pak by tam byl ještě Didaktik Gama s 3.5" disketovou mechanikou, Sharp MZ 800 s kazeťákem a ramdiskem 64KB, Sapi 80 s 2x8" mechanikama a 256KB RAM).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kde jste přišli na 6,5% domácností s 2+ počítači? Imho nezanedbatelná část domácností s 2 pc bude mít i 2 noťasy - neboli tady nelze sčítat velikost dvou množin s nenulovým průnikem ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

což znamená že ve skutečnosti je to číslo ještě menší než 6,5% - o to více je to zarážející

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Optické sítě se ve větších městech musí časem prosadit. Já už na svojí symetrickou optiku čekám jak na smilování, ale už je na obzoru...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.