Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Paměti DDR4 zdraží, pokud plánujete upgrade, zvažte nákup

Ja mam v pocitaci 2x4GB a uplne mi tech 8GB RAM staci na vsechno, dokupovani neplanuju.

Ono ta nizka cena vedla tomu, ze spousta lidi kupovala 16GB RAM a jsou v podstate za vodou na nasledujicich 10 let. Tudiz se da ocekavat, ze letos by mohla byt poptavka po RAM vzhledem k prichodu RyZenu a predpokladanym masivnim upgradum PC ze strany fanousku AMD, ale v pristim roce bude zase mrtvo, takze kdo vi, ze potrebuje RAM letos, tak asi rychle objednavejte, ale kdo muze pockat na pristi rok, tak si myslim, ze to pujde zase dolu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to je individualne, ja by som napriklad s 8GB uz teraz neprezil :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem koupil pro jistotu rovnou 64GB a doufam, ze za vodou budu jeste par let :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já se zeptám na jinou věc. Co je myšleno tím přechodem z 30nm na 20nm? To jako že budou "úspornější" a nepůjdou tak dobře taktovat jako ty současné? Jaké výhody krom velikosti a výtěžnosti se dají ještě očekávat? Nebo nevýhody?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Spotřeba na jednotku kapacity klesá, dosažitelná frekvence stoupá (někdy ale až s doladěním výrobního procesu), potřebná plocha křemíku na jednotku kapacity klesá, takže je možné do čipu dostat vyšší kapacitu, což znamená menší počet čipů na modulech nebo možnost levnější výroby modulů s vyšší kapacitou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt je to tam vysvetleno - budou to mensi cipy a bude jich na waferu vice. Zarovem se timto zvysuje vyteznost a tak celkove ve vysledku lze vyrabet levneji (na kus).

Prakticky je ale rozmer jen o neco mensi, protoze v soucasnych pametech je pametova matice dosti mala a vetsinu cipu tvori zesilovace aby tu matici precetli :) A zmensovanim se zmensuje i naboj na bunku a rekl bych ze to bude vice nachylne na chyby.. vyhodu maji ti, co vedou ECC :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jo, tiez som do zasoby kupil 2x8GB kit, priprava na zen - alebo ked to poseru, tak kaby

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nespěchal bych . Je pravdou , že z 16GB DDR3 se na 8 v případě DDR4 nebude chtít , ovšem cena je tím jediným kritériem , které stojí v cestě .Nakupovat dopředu DDR4 , když testy RyZenu absenují a APU , které by mohly těžit z rychlejších variant jsou zahalený oblakem spekulací může být krok který poté těžko odůvodníte .Pokud se přidá ČNB v půlce roku , mohlo by to s proklamovaným zdražováním dopadnout nakonec přesně naopak .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Pokud se přidá ČNB v půlce roku , mohlo by to s proklamovaným zdražováním dopadnout nakonec přesně naopak“

Do poloviny roku mají ceny růst. Pokud by se růst podařilo zastavit přechodem na 20nm výrobu a v ČR by začaly ceny klesat v důsledku ukončených intervencí, pak to logicky neznamená, že ceny budou nižší než nyní, ale nanejvýš to, že se k současným cenám začnou vracet.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Keby len to. Ale koncoví predajcovia si radi podržia ceny aby mali väčší zisk.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nevěřím tomu že ukončí intervence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky si myslim ze neukonci, ale tvrdit budou ze ukonci. On by to byl velky sok nahle to ukoncit, takze bych cekal postupny, nekolikalety, snizovani sily intervence, coz nahlas nereknou, alespon ne hned na zacatu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

K teto debate bych chtel prispet malym myslenkovym experimentem. Intervence se dela tak, ze se "tiskne" koruny a nakupje se za ne eura, coz snizuje hodnotu koruny (a zvysuje hodnotu eura ale je to jen jako plivanec v mori). CNB takto zatim pouzila cca bilion korun. Konec intervenci znamena, ze to prestanou delat. Ale ta obrovska hromada natistenych korun tim nezmizi, sedi na uctech hlavne spekulantu sazejicich na rust koruny. Vsichni ti spekulanti budou chtit (radeji drive nezli pozdeji) koruny prodat a nakoupit treba eura za cenu nizsi nez 27kc/euro. Aby je mohli prodat, musi byt nekdo ochoten je za tu cenu nakoupit. CNB to delat nebude, ta bude sedet na hromade eur a bude tomu rikat devizove rezervy a tvarit se u toho dulezite. Nakupovat budou pouze ti, co z cech importuji (a nepredzzasobili se nebo se nezajistili forwardy). Ale nase bilance zahranicniho obchodu je takova, ze ten bilion se vstreba az za nejakych 7 let! Vysledek - je predpoklad, ze jeste nekolik let po ukonceni intervenci bude na trhu previs nabidky korun, ktery bude tlacit cenu CZK dolu (teoreticky i pod intervencni uroven jak bude rust frustrace spekulantu). Skokovy rust ceny CZK je malo pravdepodobny protoze nebude nikdo ochoten za takovou cenu CZK kupovat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Budou muset. Nemuzou tisknout stovky miliard korun do nekonecna. Navic jestli je pravda, ze na tom za leden provarili pres 300 miliard....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledme k tomu, že je díky netáhlům v ČNB koruna uměle podhodnocena o 5 až 10Kč a ČNB již nemůže dlouho tisknout tak bych viděl trend v Kč spíše opačný. Na druhou stranu soudruzi v ECB tisknou eurohnuj jak smyslu zbavený tak těžko říci.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

'' koruna uměle podhodnocena o 5 až 10Kč ''

(((: v cem jedes? kurz € pred: 25 kc, kurz € po: 27 kc.. podivej se na ten graf jak ceny rostou.. nejakejch 8% dolu po skonceni intervenci vrati cenu tak o tri tejdny zpatky..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nějak v té úvaze chybí o kolik by mezi tím za ty tři roky koruna vůči Euru posílila kdyby se to nechalo na přirozeném vývoji. Dlouhodobý trend byl cca 2 kč za dva roky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Analytici předpokládají, že kurz koruny k euru se po ukončení intervencí vrátí k úrovni před jejich zahájením v listopadu 2013, tedy kolem 25,50 koruny za euro.
https://www.novinky.cz/ekonomika/415123-konec-intervenci-cnb-se-vzdaluje...

Koruna k euru může po ukončení intervencí Českou národní bankou (ČNB) posílit krátkodobě až k hranici 25 korun za euro.
https://www.novinky.cz/ekonomika/419351-cnb-ukonci-intervence-po-letnich...

Bez zásahu ČNB může být euro za 25 korun
https://zpravy.aktualne.cz/finance/kam-miri-ceska-koruna-a-co-cekat-od-c...

Průměrný kurz koruny by měl být na základě údajů zveřejněných Českou národní bankou ve čtvrtém čtvrtletí 2017 na 26 korunách za euro.
http://www.kurzy.cz/zpravy/411396-cnb-po-konci-intervenci-ceka-posileni-...

..takze 25-26 korun.. proste do konce roku nebude € pod 25 ani omylem.. vliv na ceny hardwaru nula nula nic.. proste kdo ceka ze pameti co vylitly o 100% a dal lezou o 10% za mesic z niceho nic stahne ukonceni intervenci, tak je totalne mimo realitu

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V lednu roku 2016 jsem kupoval 16GB DDR4 za 2100,- a dnes stojí to samé 2800!! Takže pokud to zdražení má teprv přijít tak to bude hustý. :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Faktem je , že už dlouhodobě výrobci skuhrali na nízké marže . Několik tajfunů , záplav ,konsolidací a přechodů na novou výrobní technologii , ve výsledku podpořených kartelovou dohodou a hned mají podmínky pro násobení zisku ....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V lete jsem si delal orientacni propocet, co by stal kompletni upgrade strev pocitace. Jeste to tu mam, jeden modul Kingston HyperX Fury Black 16GB DDR4 2400 z CZC za 1720 Kc. Plan byl, ze jako dostatecna rezerva na par let dopredu by mi stacily dva. Ale lehce jsem uvazoval, kdyz je to vlastne relativne levny, jestli se nerozsoupnout a nenarvat tam rovnou maximum co se da, tzn. ctyri na 64GB (jako maximalista Lojza v diskusi vyse :). Dneska bych tohle dilema opravdu nemel, aktualni cena toho samyho modulu poskocila na 3656 Kc...

Co se upgradu tyka, nakonec jsem si to nedokazal zduvodnit. Soucasnej pocitac uz ma sice sedm let, ale at s nim delam co chci, porad mi neprijde pomalej. Tak dostal 4x4GB DDR3 (misto puvodnich 4x2GB), z Aukra za 1100 Kc a vypada to, ze je vystarano na dalsich par let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U DDR3 jsou narusty take docela velke. Ne tak, jako u DDR4 ale i tak.

Ja kupoval v unoru 2016 8 kusu Kingston 16GB 1600MHz DDR3 ECC Reg CL11 DIMM DR x4 za 2620,- za kus. Dneska stoji o tisicovku vice takze usetrenych 8000.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To máš 128GB RAM? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mne to pripadá, že to dával k Xeonu soc. 2011, taká lepšia pracovná stanica

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejmne ze ma 128 GB RAM, kdyz 8 krat 16 je 128.

A nejspis ma taky 8 pocitacu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

- netrefa, přesunuto -

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bylo rozsireni puvodnich 8 modulu stejneho typu takze mam 256 GB

http://imgshare.free.fr/uploads/a70aee25d4.png

Jinak 8 pocitacu nemam, jen 6 (pokud se NAS s nejakym atomem pocita jako pocitac). Ale maji dohromady 8 procesoru takze skoro trefa ;-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Pamatuju dobu, kdy jsem si říkal že jakmile dokoupím paměť na 256MB, tak těm zatraceným W95 zakážu swapovat ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V podstate som teda mal pravdu, len som netušil že je to rozšírenie k dvojprocesorovej WS :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi ma tu budu mat mnohi za blazna, ale mna prave ceny RAM (a ocakavanie vydania 6-core Coffee Laku) dokopali k tomu vykaslat sa na nakup Kaby Laku a nakoniec som kupil zanovny Skylake a dosku s podporou DDR3. Predminuly rok som totiz vo svojej archaickej AM3 zostave vymenil 4 GB RAM za 16 GB, s tym, ze moduly podporuju aj beh na 1,35V. Takze asi tu budem jeden z mala ludi, co maju Skylake s DDR3, ale hovorim si, ze na tie 2 roky mi to v pohode vydrzi. A v tej dobe by uz mohli byt DDR4 zas na nejakej rozumnej cenovej hladine.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Trochu s krizkem po funuse... Nedavno jsem si chtel udelat radost a poridit druhy par ramek (2x8GB) jen v jiny barve od g.skillu a s hruzou jsem zjistil, ze ty same, co jsem kupoval cca pred rokem, stoji skoro o 900 vic, coz je vice jak 25% narust. Tohle vedet, tak je koupim rovnou. Nekdy bych vazne potreboval vesteckou kouli...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mi došlo na začátku roku,tak jsem si s předstihem koupil 16GB 3000Mhz za 3000Kč,týden na to stála 3500 a koukám,že není konec...Výrobcům tahle situace naprosto vyhovuje,v době krize se zbavily konkurence a teď můžou rejžovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... a uz se vi jake pameti se k Zenu budou hodit? Aby clovek nenakoupil dneska 16GB RAM a pak zjistil, ze je moc rychla, moc pomala, moc ECC, malo ECC, moc chipu, malo chipu, moc voltu, malo voltu nebo tak ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

26.8.2014 - Kingston HyperX Fury White 4GB DDR3 1866 za 1102,-
Tak doufám, že jsem si smůlu s načasovaním potřeby nové RAM už vybral :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.