Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nejkomplexnější OS na světě? Debian Linux 7 zabere 73 CD!

Zatím vždy, když jsem instaloval debian, činil jsem tak z vizitkového CD, jestli ho chtějí zrušit, bude to škoda. Né že bych snad takové médium fyzicky vlastnil, ale přišlo mi vždycky zbytečné tahat celé CD, když se pak stejně většina věcí tahá z online repository.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy s tím naděláte, vždyť se to vejde na jeden dvouvrstvý blu-ray ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a ja si vzdycky myslel, ze kdyz si poridim vetsi disk, cinim tak proto, abych na nej dostal vic dat. Ne proto, aby se tam vesel jeste nabubrelejsi system a na data zbylo stale stejne mista.

V tomhle smeru je debian uzasny :) Instalace plne funkcniho systemu vcetne desktopu a nutnych aplikaci ma okolo 2GB, coz je oproti cca 15GB na Win7 docela solidni :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Fujtajbl bulváre!

"Zatímco Microsoftu se daří díky stále velmi omezené nabídce softwaru přímo v OS držet ve srovnání s rostoucími kapacitami HDD na uzdě " je buď velmi hloupý omyl, drzá lež, nebo prostě jen novinářsko bulvární žumpa (nejpravděpodobněji)

Jen stručně, instalovaný Linux se dá pořád v pohodě udržet v řádu jednotek GB (řádově okolo 5 - 8GB typická instalace i s aplikacema), Windows 7 ani omylem (bez specielních zásahů zkušeného administrátora).

A zadruhé, zkuste si posčítat Windows + aplikace a zdrojáky k nim, které tenhle repozitář Debianu jistě obsahuje ...

Nic proti pokračování článku, ale ten úvod ... vážně toho máte zapotřebí? Píšete to tak úmyslně, z rozkazu investora, nebo dobrovolně? Nebo to nesmíte prozradit?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Říká se obvykle C) je správně :)
A to se tu ještě nemluvilo o počtu podporovaných architektur, to by teprve bylo monstr číslo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co to žvatláš????? Vzhledem k tomu, že jsi evidentně Linuxák, tak ti budu tykat, protože si žádnou úctu nezasloužíš!

Takže! Když NEZNÁŠ! A evidentně NEZNÁŠ! tak o většinovém systému na desktopech NEMLUV!

Jak si vůbec zastánce toho na desktopu umírajícího "systému" DOVOLI napsat "Windows 7 ani omylem (bez specielních zásahů zkušeného administrátora)."

Jses zbláznil???? VSICHNI na této planetě ví, že na LINUX jsou třeba zkušení administratoři - PROTO SE NA DESKTOPU NIKDY LINUX NECHYTIL!

Vzbuď se!

B.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Má pravdu! Kvalitní bullshit bullheade, všechna čest :)

Spousta lidí si něco "myslí", většinou jako teď vy ví prdlačku (dojem přebil pojem). Příště by to chtělo chladnější hlavu. Zkušenost je dobrá vždy, a je jedno ve kterým OS se patlám. Chci vidět jak budete řešit nějaký problém bez např. sysinternals, ccleaneru apod. Windowsáci žijí v bludu jak je jejich OS dobrý, neb neznají nic jiného a spolehají se kolikrát na pomoc druhých.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neplácej tady blbosti, gurulix má naprostou pravdu. To, že je to nad tvoje chápání, je věc jiná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono ten hlavni rozdil je v tom, ze Windows nainstalovat v podstate cele MUSITE, zatimco z toho debianu by jenom naprosty magor nainstaloval vic nez 10% jednoduse protoze 90% tech aplikaci nepotrebuje (dodavam ovsem, ze kazdy potrebuje JINYCH <10% aplikaci).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak bylo řečeno, máme možnost volby.
Instalace z mnoha CD/DVD je pro případ kdy není připojení k internetu jako za starých dřevních časů. S internetovým připojením každý zvolí buď 1 CD/USB živý systém nebo rovnou 35MB síťovou instalačku v textovém režimu.

Instalačka windows dělá něco ve smyslu rozbal ZIP se jménem Install.win z DVD na C:/ a čekej až to udělám.

CD/DVD je mrtvé médium a drží se díky relativně malé výrobní ceně za médium (a co ten odpad?), setrvačnosti trhu (Dinosauři by rádi zakonzervovali trh, viz ACTA) a rozvojovým zemím (než u nás draze likvidovat, raději dovézt a darovat).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro větší údernost, šlo by to přepočítat na diskety?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trefa do cierneho. Ozaj nechapem naco sa dnes niekto na jednej strane tentuje so 700 MiB CD a na strane drhuje bluzni o 50 GB BR DL. Obe tieto veci su extremy !!!

CD som osobne nenapaloval uz neskutocne veky a polovicu neskutocnych vekov nenapalujem vobec. Na DVD SL som presiel, ked DVD pekarne klesli na z 10 tisic 3-4 tisic. NA DVD DL som presiel, ked DVD DL klesli zo 100-150 korun na 50 korun. BR napalovacia era ma uz nezastihla, nakolko vysokokapacitne HDD hovoria za vsetko.

CD je archaizmus a kazdy NTB dnes obsahuje DVD pekaren a nie iba CD pekaren. Vlastne mat IBA CD pekaren a nie DVD pekaren (alebo aspon DVDromku) indikuje stroj a opticku mechaniku staru aspon 10-12 rokov a taky by som okamzite vypol a zacal ho osetrovat ako veterana s investiciou do buducnosti. To je jedn extrem.
No a na strane druhej BR pekaren (alebo aspom BRcombo) dnes veru nema kazdy PC alebo NTB. Skor sa jedna o snobske riesenia, alebo o desktop replacement NTB s monstrozne vykonnymi komponentami, dvoma sachtami na HDD, BR optikou, 5 cm hrubkou, 18,4 palcovych displejom a 4,5 kilami. BR pekaren je zase troska "nie az tak bezna vec". To bol druhy extrem.

Totalne drviva vacsina optickych mechanik su uz roky DVD pekarne so schopnostou citat a piect 8,5 GB DVD DL. Preco nikto neuvazoval o nich? Bolo by ich treba len 6 ks.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.