Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Dell má nové špičkové monitory, pokrývají 99% AdobeRGB

Kdyby Ježek pořádně četl ty recenze n TFTcentral tak by zjistil, že panel není podsvícen bílými diodami ale tzv. GB-r LED čili zelená a modrá dioda s červeným fosforem
http://www.hy-line.de/fileadmin/hy-line/computer/csv/datasheets/LM240WU9...
A panel je od LG Display nikoli LG electronics je to samostatná oddělená firma.

24 a 27" verze toho panelu je 8-bit+A-FRC( Advanced Frame Rate Control)
30" je plně nativní 10bit panel bez A-FRC http://www.hy-line.de/fileadmin/hy-line/computer/csv/datasheets/LM300WQ6...

Stejně jako předchůdce v Dell 3011 a to je důvod o tolik vyšší ceny ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A ještě něco odkud bere Ježek, že to jsou špičkové monitory? Každý přece ví, že ty špičkové jsou jen ColorGraphic od Eiza a Spectraview reference od NECu.
Ano stejné panely/obrazovky ale "nadřazená" elektronika.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to mi říkáte zrovna teď, jako byste věděli, že jsem zrovna včera odeslal platbu za nový Dell U2711. Radši snad zásilku nebudu ani rozbalovat a počkám na první recenzi této nové řady, snad se dočkám do 14 dnů, abych mohl případně poslat zpět na §53 odst. 7 občan. zák., kdyby ta nová řada byla nějak zásadně lepší. Achjo, zkazíte člověku hned všechnu radost :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Klid, mám jej asi rok a je skvělý (teda jestli máš poměrně typické potřeby a chceš jemný rastr (u mě sRGB bohatě postačuje)), pokud ti nevadí hrubší anti glare. Já jsem už byl zvyklý z HP 2065.

Spotřebu u monitoru neřeším, ani když si elektriku platím sám :), prostě vypínám světlo v kuchyni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A umi tyto monitory aplikovat konecne nejakou LUT a tvarit se ze nejsou wide gamut? Ne vsechny aplikace na windowsu jsou totiz schopny color managementu - naposledy jsem narazil na neresitelny problem s Premiere Pro (kdezto ostatni apps od adobe jako napr. photoshop nastaveni lut maji) :(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale widegamut monitory jsou vždy pak widegamut? to je věc chemie v podsvícení. Všechny ty "newidegamut" rec.709/sRGB, SMPTE-C, EBU módy jsou čistě software emulace.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jenže záleží na tom, jak je ta SW emulace dobře udělaná, kolikabitová je LUT i displej.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě já jen, že tu "widegamutovost" dělá u LCD obraovky právě to upravené podsvícení a to emitované bíle světlo potom září na "širších frekvencích"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejen upravené podsvícení, ale hlavně vhodná volba filtrů u RGB subpixelů. Zvlášť G je proti RGBs o dost jinde, tam se přitom nejedná ani tak o jinou vlnovou délku, ale hlavně užší spektrum filtru. Zelená barva je tak proti RGBs modelu mnohem sytější, blíž obvodu CIE diagramu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale proč hlavně také ten upravený RGB filtr? Když v npř. CCFL trubicích ty uravené nové sloučeniny fosforu. Potom je stejně důežité jak RGB filtr tak podsvícení
A tyhle nové LG panely( v těchto monitorech) mají GB-LED podsícení, což je podle všeho zelená a modrá dioda s červeným fosforem. A to má jako vytvořit bílé světlo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť vůbec není potřeba, aby podsvícení svítilo bíle. Stačilo by, kdyby podsvícení svítilo přímo v základních barvách. Stejný princip se přímo používá u OLED nebo CRT.
U CCFL trubic se používají upravené fosfory proto, aby v kombinaci s filtry vyšla pro všechny 3 kanály stejná intenzita. Protože platí, že čím užší filtr, tím míň světla propustí, takže s normálními trubicemi a úzkým filtrem by zelená svítila málo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, chápu myšlenku a v podstatě souhlasím, ale termín "podsvícení u CRT"? Tomu by se elektronový paprsek asi vysmál.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, ani u CRT ani u OLED se z principu o podsvícení nedá mluvit. Ale o světlech přímo v základních barvách ano.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No mam U3011 teda zrovna ako totalna spicka mi to nepripada. Je do dobry monitor ale uz len ked ho porvnam s takym HP ZR rada z prace, tak HP je jednoznacne lepsie, a dnes uz aj trochu lacnejsie. Samozrejme Eizo je uplne niekde inde.
Mimochodom neviem ci je to iba moj kus alebo bezna zavada ale pri zobrazovani vecsej svetlej plochy (tak viac ako 20-30% obrazu) docela pocut bzukot na vysokej frekvencii (asi nejaka cievka v elektornike podsvietenia). Nein to nejak vyrazne ani hlucne ale je to pocutelne a obcas otravne.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

v čem s takym HP ZR rada jednoznačně lepší?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Niesom grafik ale v podani farieb sa mi zda HP lepsi. Na druhu stranu ovladanie HP je komplet cez USB a softu na PC kdezto Dell ma klasicky senzorove tlacitka na osd. A tiez dell ma citacku a usb hub (to HP je starsi model mozno novsie uz maju tiez citacku a nejake blbiny navyse).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja uz DELLu neverim, dostal jsem od nich totalshit a jiz nikdy od nich zadny nekoupim, za tu cenu radeji 22 ci 24 EIZO obycejny S-IPS s trubicemi .... tak nejak neverim, ze dell ty LED udelal dobre, zvlaste kdyz vim, ze graficke monitory, co se vyrovnaji trubicim jsou bud trubice a nebo RGB led a ne zadne white (tedy modre) co GB red s nejakym bazmekem ... sorry .... a tim padem je GAMMUT hezka vec, ale kdyz tahne v kazdem odstinu jinak mimo, takze to nelze ani zkalibrovat ... tak to je fakt k nicemu ...

Takze je to kacl monitor a mozna bude i pouzitelny, treba bude mit i kontrast a nejake pozorovaci uhly, protoze ja uz videl od dellu neco, co nema zadne pozorovaci uhly, ani kdyz na to cumim kolmo ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.