Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Dell nám bere kšeft, stěžují si prodejci AMD procesorů

Dell s AMD logo (vymyšlené)

Není to tak dávno, kdy firma Dell používala procesory výhradně od firmy Intel. Pak však nastal zvrat a od té doby se Dell AMD procesorům nebrání, ba naopak, staví na nich servery, desktopy a už i notebooky (prvním takovým je Inspiron 1501). Někteří distributoři procesorů si však všimli pozoruhodné věci. Od té doby, co se AMD kamarádí s Dellem, dostávají o poznání méně procesorů, někteří dokonce vůbec nic. A celkem dle očekávání spílají AMD, že vše dává Dellu a na ně si ani nevzpomene. „Je to tragédie. Na trhu nejsou žádné procesory (AMD), všechno jde k Dellu,“ stěžuje si třeba Glen Coffield, prezident obchodu CheapGuys z Floridy. Zmínil se též, že měl vždy pocit, že „Intel dává těm větším a AMD nám, menším“. To se však nyní podle jeho slov zjevně mění. „AMD produkty šly vždy k těm menším, nyní však AMD peče s Dellem a nás nechává na holičkách“, lamentuje dále Coffield. Jiné obchody přitakávají a dodávají, že nyní jde vše vedle Dellu také k HP, dvěma největším výrobcům. „Dávají nám jen samá jednojádra a nízkonapěťové mrzáky, které nikdo nechce,“ vzdychá jeden zástupce tvůrců počítačů, který si nepřál být jmenován.

AMD na tyto nářky reaguje ústy svého šéfa Hectora Ruize slovy, že je prý opravdu velká poptávka, popírá však, že všechno, co AMD vyrobí, jde k Dellům. Situace se prý pomalu, ale jistě zlepšuje, zde měl pravděpodobně na mysli spolupráci s firmou Chartered a probíhající přechod na 65nm proces, jehož odladění do opravdové velkovýroby však nejspíše ještě chvilku potrvá. Menší výrobci počítačů však nevěří, že by nedostatek procesorů nebyl způsoben firmou Dell. „Oni to nakupují ve velkém za milióny dolarů, to se pak musí projevit na koncovém trhu,“ zmínil se další nejmenovaný obchodník.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Dell nám bere kšeft, stěžují si prodejci AMD procesorů

Žádné komentáře.