Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Demonoid vstal z mrtvých, je v plné síle zpět online

Mezi uživateli poměrně oblíbený torrentový portál Demonoid je po 20 měsíční odmlce znovu online. Bývalé uživatele Demonoidu čekalo překvapení, podle všeho jsou stále funkční jejich přihlašovací údaje a mnoho starých torrentů se i nadále nachází na stránkách.

Když comeback, tak se vším všudy. Demonoid byl jedním z opravdu velkých poloprivátních BitTorrent trackerů. Na svých stránkách nabízel statisíce torrentů a poskytl útočiště miliónům Peerů. Sdílené soubory byly z větší části samozřejmě chráněny copyrightem. Bylo proto jen otázkou času, kdy mu různé autorské svazy zlomí vaz.

Začalo to masivními DDoS útoky proti Demonoidu a skončilo razií ukrajinských státních orgánů. V srpnu 2012 přestal Demonoid existovat. Když ani po roce nebylo po Demonoidu vidu ani slechu, tak se mnozí z uživatelů vzdali naděje, že by v budoucnosti mohla být tato služba ještě někdy nějakým způsobem obnovena. Přesto před několika týdny byl spuštěn Tracker a koncem minulého týdne nakonec došlo i ke vzkříšení původního webu. Samotný web je odteď dostupný na doménách *.ph, *.com a *.me.

Zpráva o comebacku zveřejněná na homepage Demonoidu oznamuje, že byly provedeny změny v backendu, a proto se mohou objevit i problémy třeba s přihlašováním. Nicméně několik uživatelů Demonoidu nezávisle na sobě potvrdilo, že jsou schopni se řádně přihlásit i pomocí svých starých přihlašovacích údajů. Dále tým Demonoidu oznámil, že stránka nyní běží v cloudu a bylo provedeno mnoho změn v kódu. Takže tu a tam se mohou vyskytnout nějaké drobné poruchy. Tým se bude ale snažit, aby v co nejkratší době vše běželo hladce.

Existují ale pochybnosti jestli vedení staronového Demonoidu je opravdu stále ve stejných rukou jako předtím. Plus stará, respektive původní databáze uživatelů, se minulý rok nějákým způsobem dostala ven do oběhu za nejasných okolností. Mají se tedy uživatelé služby obávat? Možná tým Demonoidu nakonec poodhalí roušku tajemství, co se skutečně dělo během těch bezmála dvou let, co byl Demonoid uložen k ledu.

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Demonoid vstal z mrtvých, je v plné síle zpět online

Středa, 2 Duben 2014 - 17:27 | Pety | Ale heslo mám z D2. Na původním by mi nešlo.
Středa, 2 Duben 2014 - 16:02 | Peter T | http://www.demonoid.ph/ mi funguje ale stretol...
Středa, 2 Duben 2014 - 13:09 | Chewbacca | Tak nevim, ale me nefunguje ani jedna z domen......
Středa, 2 Duben 2014 - 11:32 | Fakovnik | Myslis na starom :P , novy d2.vu mal kopiu...
Středa, 2 Duben 2014 - 10:44 | Pety | Chodil jsem občas na Demonoid 2 (www.d2.vu). Ten...

Zobrazit diskusi