Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Desktopové grafiky Intelu vyjdou jako limitovaná edice: Arc A750 i A770

Njn, Intel propásl tu nejlepší možnou dobu, kterou mohl mít na uvedení grafických karet na trh, a naopak se ty karty snaží uvést v tu snad nejmíň vhodnou dobu. Tomu se říká dokonalé načasování, opravdu skvělá práce!

A Nvidii ať klidně ty karty v těch skladech shnijou. Pakovala se na kryptohovadinách a na hráče zvysoka kašlala. Teď je zase řada na hráčích, aby dali jasně najevo, co si o takovém chování myslí. Stejně jich už spousta přešla na konzole. A já sám už půjdu cestou APU, takže osobně už taky o dGPU nemám zájem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim s nacasovanim - to by nezvladli lip, kdyby to naplanovali...
Na druhou stranu nechapu kritiku firmy vedene za ucelem zisku za to, ze se snazila vydelat. Spis je treba nadavat na kryptomeny a tezare, kteri za to muzou v prvni rade, protoze grafiky vykoupili za prakticky libovolnou cenu. Toto je totiz naprosto dokonala paralela maleho obchudku s potravinami na vesnici (vlastni zkusenost) - tam jednou za cas vykoupi vyletnici vsecko pecivo a mistni ostrouhaji. A svete div se, nikdo tam nenadava prodavacce, ze si dovolila ty rohliky prodat, protoze oni jako mistni na ne maji vetsi pravo. Oni nadavaji na ty vyletniky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Toto je totiz naprosto dokonala paralela maleho obchudku s potravinami na vesnici (vlastni zkusenost) - tam jednou za cas vykoupi vyletnici vsecko pecivo a mistni ostrouhaji. A svete div se, nikdo tam nenadava prodavacce, ze si dovolila ty rohliky prodat, protoze oni jako mistni na ne maji vetsi pravo. Oni nadavaji na ty vyletniky."

Mám opačnou zkušenost, místní obchůdek odmítal prodat rohlíky nám, co jsme přijeli do vesničky na chatu k rodičům přítelkyně - protože je měli naobjednané pro místní. :-) Takže jsme my jako "přivandrovalci" ostrouhali a museli jsme jet do města.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Klíčové je to slovo objednávka(potvrzená). Odhaduji, že komu potvrdili objednávku na GK, tomu je i dodali...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nedodali, objednavky normalne rusili, i zaplaceny objednavky predem, dokonce ted nevim jestli alza nebo czc precislovalali inventarni cisla aby to vypadalo jako nova polozka, byl to fakt hell

vsude je cejtit takova pachut od hracu, ktery chteli upgrade, ze se ji amd i nvidia budou zbavovat dlouho, zalezi jak naceni next gen :) zatim navi 33 za 400$ jako 7600xt vypada slibne :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takze vy nadavate nvidi ako vyrobcovi cipu, ale na mineroch sa pakovali predajcovia, potazmo vyrobcovia fyzickych grafik (= GPU + PCB?).

To sa takto skraja spytam: doma vsetko v poriadku a jest vam chuti? :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ano mám víc problém s výrobcema potažmo s amd a nvidií protože je beru jako autoritu, která s tím reálně mohla něco udělat, taky politici mohli něco udělat s cryptem, ale neudělali, ale nadávat na ten milion? minerů je zbytečný oni využili podmínek, který jim někdo nastavil, ale taky doufám že shnijou na pádu bitcoinu

když jsem volal jednomu borcovi co prodával víc kusů karet, tak říkal, že si nechal dovézt grafiky (6700XT) na paletách přímo z číny minulej rok, v podstatě jim byli úplně ukradný nějací hráči, na kterých mají postavený business

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> ale nadávat na ten milion? minerů je zbytečný

lol, takze vsichni jsou na vine krome skutecnych vinniku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozřejmě mineři jsou ten kořen problému, ale nvidia je prostě jedním z těch, co té situace využila a prostě dle MÉHO názoru mohla situaci korigovat tak, aby dala výrobcům GK najevo, že minerům jen tolik a tolik. Ona na to páky bez debat měla, jako dodavatel klíčové komponenty. Ale jí se to hodilo do krámu, tak proč se na té vlně nesvézt, že ano? A hráči ať utřou, ale až je budem potřebovat, tak to nám budou zase dobří. Jde mi o princip, že to co je dostalo na výsluní, tedy hráči, tak v nouzi na ně hodila bobek (v nouzi těch hráčů)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To neříkám, ale reálně jak bys řešil tuhle situaci? přece by jsi nehonil minera po celém světě a nezavíral je do basy, jak jsem psal politici mohli ovlivnit crypto taky, ale oni nejsou schopný se dohodnout na základnějších důležitějších věcech natož řešit nějaký crypto.

Nejvíc to mohla ovlivnit nvidia s amd, bandlujou čipy i s paměťma a prodávaj to takhle výrobcům určujou jim msrp v podstatě oni řídí gpu trh, koukni jak to fungovalo na konzolích došels do datartu dostal ses na pořadník a za pár měsíců si dostal
a ono to taky vypadá, že ten nedostatek, alespoň u nvidie byl nejspíš i částečně uměle živen už pár měsíců, když mají tisíce a tisíce karet v distribuci, který nikdo nechce

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když vyměním "výletníci" za "chataři", tak u nás na chatě pokud chci v sezóně rohlíky, tak si je musím objednat předem. Mně se ta analogie líbí :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jak by se mistni koukali na vyletniky kdyby jim vykoupili rohliky, ktery by hazely kacenam pred obchodem?
za me kdyby firmy chteli tak se ty grafiky dostanou k hracum a ne k minerum a ne prodavat karty na ebay jak to udelala msi

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pointa je v tom, že za to nemůže prodavačka, ale výletníci :-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

já to beru tak, že za to může prodavačka, ona rozhoduje komu co prodá, pokud ji živý po celý rok místní a pak na dva měsíce prodává výletníkům na úkor místních, tak pro paní prodavačku to není dlouhodobě dobře, ale je to její rozhodnutí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten výletník by ji mohl zažalovat, kdyby mu neprodala.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, to bych docela rád viděl, komu by to za to stálo. A jestli je to vůbec možné, pochybuju. Když řekne, že to má rezervované pro zákazníky na objednávku, tak ji těžko někdo může něco vytknout. Asi jako kdyby měli pro mne v autosalonu připravený vůz dle mých požadavků a pro mne, načež mi řekli, že už ho nemají, protože přišel zákazník přede mnou, auto zahlédl, a aby je nežaloval, tam mu ho prodali.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Úředník by si mohl tu objednávku vyžádat, jestli nekecá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ústní objednávka?

A čím dál tím víc se to pohybuje v absurdní rovině. Už vidím někoho, jak podává žalobu pro pět rohlíků za 2Kč a úředníka, jak to zkoumá...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

stačí napsat ceduli že rohlíky jsou na objednání s tím, že objednávka vzniká automaticky nákupem rohlíku místními, nebo odvolávkový systém,kdy paní drží skladovou zásobu pro místní, vůbec by tohle nikdo reálně neřešil, stejně jako v kempu nám nechtěla paní prodat rohlík, ikdyž měla plnou bednu, ale měla to pro lidi co objednali předchozí den

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Pakovala se na kryptohovadinách a na hráče zvysoka kašlala."

Ty si ale chytrák. A ako to asi mala podľa teba urobiť ? Nvidia sa chová presne ako každá súkromná firma, ktorá nechce skrachovať. Intel mal možnosť celé roky si ukrojiť svoj krajec koláča, ale to by nesmel zamestnať namiesto inžinierov, dementných manažérov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz zacinej s tema nesmyslama i tady! NVidia potazmo vyrobci NVidii maji plny sklady RTX3080Ti a RTX3090. Nizsich modelu je malo a naopak NVidia slapla na brzdu moc brzy, nechce si kanibalizovat prodeje nove generace, ale vypada to, ze to prehnali a grafiky se doprodaji driv nez nova generace prijde, takze si asi uzijeme zase sucheho podzimu, nez teda prijdou ty mene vykonne modely.
AMD ma mimochodem karet stale malo a uz to asi lamat pres koleno taky nebudou a bude snad lepe zasobena az na zacatku zimy ta nove vyjita RDNA3.

Intel tam ma limited edition, protoze tam ma chladic pro novinare na ukazovani, potom to nahradi tema jejich plastovyma boxama, co davaji k procakum! :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

IMHO je tam napsáno Limited Edition proto, aby si ti youtubeři mysleli, že mají v ruce něco extra. Zrovna tak tam mohli napsat Premium Quality, ale to by jim nemuselo projít...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak jo, limitovaná edice by mohla být i zajímavá...ta karta je taková sra*ka, že skončí opět v propadlišti dějin, takže za takových 10/20 let by její limitka mohla být pěkná kuriozita.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Doporučuju nerozbalovat krabici, aby měla větší hodnotu. Zvlášť když jich bude limitovaný počet ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč bych ji rozbaloval? Snad ne abych to skutečně používal :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ta karta je tak hrozne zbytecna, ze ji nikdo normalni nekoupi. A proto vydaji limitovanou edici, aby ji sberatele a lidi jako ty koupili. Na tohle fakt muze skocit jenom "sberatel".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

spotreba je vysoka, ale pokud to bude mit deklarovany vykon za rozumnou cenu tak to budou prodavat v pohode, jelikoz do 200W spotrebu nikdo moc neresi, amd i nvidia se na low end v podstate vykaslali a intel umi prodavat levne dobre veci kdyz mu tece do bot viz 12400f nebo 12100

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

> do 200W spotrebu nikdo moc neresi

ale resi. Ale hlavne, kdyz budou k sehnani Nvidie/AMD za podobnou nebo nizsi cenu, s nizsi spotrebou, kupovat to nebude temer nikdo.

Kdyby to melo alespon vypocetni vykon, nebo nejakou featuru (treba vysoky vykon ve FP64) a podporu OpenCL, tak by to mohlo byt pouzitelne na vypocty, pro par lidi. Na hrani to bohuzel nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neviděl bych problém ani tak ve výkonu vůči konkurenci (zej. pokud ta by nebyla dostatková), ani ve spotřebě (protože zas tak moc horší není), ale v tom, že ty GPU zatím neprokázaly svoji použitelnost, tedy že se lze spolehnout na to, že jakoukoli hru na tom budu chtít pustit, tak pojede podobně bez obtíží jako na Radeonu či GeForce. TOHLE je to, co musí Intelu šlapat, pak mu fanoušci klidně odpustí, že to stálo o 15% víc a při hraní to žere o 20% víc než srovnatelnej Radeon. Já se spotřebou nemám nejmenší problém prostě proto, že 90%+ času mi CPU i GPU jedou v klidu, kdy nežerou skoro nic. Nemluvě o tom, že významnou část dne je PC vypnuté, žejo (tedy pokud zrovna něco nekóduju přes noc).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže pokud vůči podobně drahé konkurenci zaostává jak ve výkonu, tak ve spotřebě, je otázka, proč to vůbec kupovat.
Když jste masochista, který si to koupí právě aby ukázal co všechno dokáže používat, tak ano. Jenže takových lidí moc není.
Další věc je, že co se týká těch ovladačů a podpory se v nic moc nedá doufat. Pokud výrobek pro málokoho dává smysl, asi si ho moc lidí kupovat nebude. A výrobky s malou uživatelskou základnou nemívají kdovijakou podporu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak přesné parametry nevíme. Může to být v něčem lepší než AMD (např. enkodéry) a přitom levnější než NV.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jde to ještě zachránit cenou, ale podle zatím vydaných modelů to nevypadá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A výjdou doopravdy nebo na způsob Intelu?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.