Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Desktopový Cezanne, nástupce Renoir, má prý stále socket AM4

To je sice hezký, ale praxe ukázala, že ta zpětná kompatibilita je jen pozlátko. AMD totiž chrlí tak obrovské množství variant procesorů v každé generaci, že se to nevejde výrobcům desek do flash pamětí a tudíž tu podporu nedrží (plus se jim ani nechce, protože chtějí prodávat nové desky s novými čipsety a ne podporovat co už jim lidi jednou zaplatili a znovu za to nezaplatí). Naopak to dělá paradoxně potíže uživatelům, když zkombinují novější procesor a starší skladovou desku. Tady, kdyby ta kompatibilita byla v AM4 od Summit Ridge po Cezanne, tak by to bylo OK, člověk by si koupil nějaký výběhový ryzenek za pár šušní a flashování by nebyl problém, takhle, když je kompatibilita maximálně 2 generace, to problém prostě je.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Výrobci desek si za to můžou sami. Buď tam osadí čip s malou pamětí a/nebo mají mraky grafických pí*ovin v BIOSu/UEFI. Proč to musí vypadat jako dětské omalovánky? Stačil by čistě textový režim. A nebo klidně i grafický, ale a-la "značkoví" výrobci typu DELL nebo HP. Já měl ostatně "grafický BIOS" už na 486-ce :-)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

1/ Buď tomu uživatel rozumí a ví, že kromě procesoru musí občas vyměnit i desku, nebo se v tom nemá vrtat. :)
2/ Výrobcům nic nebrání v průběžné inovaci desek a oslabení podpory pro výběhové modely.

Nemám na to data, ale počítám, že drtivá většina běžných uživatelů se v tom vrtat nebude, vystačí s levnou deskou, která tu podporu po 2 - 3 letech mít stejně nebude. A ti pokročilí, co se v tom hrabou a za desku utratí jak za 3 "normální desky", tak ti si tu podporu zaplatí už v pořizovací ceně, ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim. Je to jen takove pozlatko, ktere moc v praxi vyznam nema. Nejvetsi vyhodou je snad to, ze muzou fanaticti fanousci AMD ukazovat na Intel, ze "kompatibilitu" nevede.

Nesouhlasim ale s tim, ze by za to mohlo AMD tim, ze chrli mnozstvi procesoru. Nikoliv, AMD vydava rozumny pocet procesoru a je problem vyrobcu desek, ze davaji malo pameti flash, popripade ji "zaserou" grafickyma vychytavkama.

A ze bude jeste APU Cezanne na AM4 na soucasnych deskach je urcite rozumny krok.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Který vydaný AM4 procesor nedáš do AM4 mainboardu od Asusu?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když to vezmu extrémně, tak BristoRidge do X570. Ale našlo by se toho víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak to je fakt pravěk. Kdo by skládal takovou kombinaci? Starý odpad s novou "high-end" deskou?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Praktické použití neřeším, chtěl odpověď na otázku "Který vydaný AM4 procesor nedáš do AM4 mainboardu od Asusu?", tak ji má :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono to tak je, na nejméně pravděpodobnou kombinaci se vykašlali. Nicméně, pokud potřebuješ upgradovat procesor, tak jsi pořád v pohodě.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně že lidi do staré vyřachtané desky chtějí dávat nové high end procesory a libují si jak je to luxus že AMD umožňuje do předpotopní desky dát nový procesor. Přitom deska je typicky to co umírá, ne procesor

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

@JirkaK "Přitom deska je typicky to co umírá, ne procesor"

Ale veď o tom to je. U intelu keď sa ti pokazí doska tak musíš kúpiť aj nový procesor. A pôvodný nebudú už chcieť ani v bazári.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mne doska funguje asi 13 rokov, AMD má max asi 3 roky staré dosky... Ale samoz. že musíš mať názor, ktorý podporuje Intel = výmena dosky asi každé 2 roky. Inak si v poriadku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to mě fakt rozsekalo :-D Bych chtěl vidět toho blázna, který by to takhle koupil :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba Picasso do B550..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no vidíš a já bych si chrochtal, kdybych si do své desky mohl osadit aspoň 6/8C Intel CPU a až přijde čas, tak budu muset koupit to zlé AMD :)))

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ešte napíš, že podpora 2 gen. je OK, ale podpora 3 u AMD to nie je OK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„takhle, když je kompatibilita maximálně 2 generace, to problém prostě je.“

Mno, „maximálně 2 generace“; Například moje deska s B450 podporuje asi všechny AM4 Ryzeny, které byly doposud uvedené na trh. A zatím nic nebrání ani podpoře příští generace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kto chce rozbeha si na sve AM4 platforme co mu je libo, k prikladu A320 od AsRocku na ktere jede i 16 jaderny Zen II procesor Ryzen 9 3950X, ostatne vysla i nova AGESA od AMD ktera shrnuje vse od nejstarsich po nejnovejsi Zen-y vyjma Bristol Ridge, je uz jenom na vyrobcich jak se s tim vysporadaji, za mne podobne, vyjebat z UEFI tunu grafickych prvku a nejlip ponechat jenom textovy bios, zbytecne to zere pamet tak zneprehlednuje samotnou orientaci v nem, jinak se mi libi pristup vyrobce Gigabyte ktery umoznuje flashovat bios i bez procesoru, operacni pameti a graficke karty, staci jenom board, usb klic a zdroj, skvela to vec.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

.. ja jsem cekal ze v tuthle dobu budou na trhu bezne op. pameti s vyssima frekv. 4000MHz + ( efektivne) ..a nizsim napetim 1,1-1,2V ( LPDDR4 ?) ..a ono nic .. frekvece vysoky by byly .. ale jsou to slotove primotopy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono totiž ty LPDDR4 zas až tak moc procáků neumí (u Intelu jenom notebooková 10th gen, desktopová ne a u AMD jenom Renoir). V této chvíli snad ani nejsou žádné LPDDR4 SoDIMM a NB co mají LPDDR4 mají RAM pájenou na motherboardu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

njn kdyby aspon byly vyssi frekvence na normalnim napeti .. a ne ty prevoltovany RAMovy primotopy... a nemuselo by to byt ani LPDDR(X)4 ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Budeš si muset počkat na DDR5 - DDR4 čipy to prostě na nižším napětí fyzicky nedávají (LPDDR4X sice dají i na nižším napětí vysoké frekvence, ale za cenu celkem šílených latencí)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.