Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Desky od MSI s čipsety řady 300 nepodporují Ryzen 3000 / Zen 2

#*&(*@&*(!!! #!@@!!!
ehm...</sebecenzura>

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co tak jednoduse vydat treba dve verze biosu s ruznou podporou CPU tak, aby si uzivatel mohl podle potreby vybrat?
No nic, jsem rad ze kdyz jsem pred vice nez dvema lety porizoval prniho ryzena, tak sem tehdy vlastne jen kvuli drivejsi dostupnosti dal prednost Crosshairu VI - ten mi mmj. podpruje i precision boost z az te dalsi generace, takze spokojenost.
U me ma MSI teda posledni roky hodne posramocene jmeno, grafiky od amd taky uz par let delaji jen v tech druhoradych edicich. No dobre jim tak..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak. A přitom měli před pár lety docela dobře našlápnuto...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dvě verze BIOSu znamenají, že si někteří uživatelé stáhnou BIOS, který nepodporuje aktuálně osazené CPU a přes všechna varování ho nahraje. Pak zavolá na support MSI. A to bude MSI stát peníze.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme, vydat dve verze BIOSu pro ruzne sady CPU by byla naprosta picovina. zastupy retardu, kteri by si "novejsi" verzi nahrali uz se tlaci u dveri...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Od uzivatelu, kteri si sami flashuji biosy bych ocekaval alespon nejakou zakladni uroven uvedomelosti a kdyz uvidi dve ruzne verze vedle sebe, tak by si mohl dat tu "namahu" a zjistit si cim se lisi. Rekl bych, ze bezne bfu si samo bios flashovat nebude a uzivatel co se k tomu odhodla, tak by si snad mohl precist technicke listy, nebo aspon tech par vet vedle downloadu. Nebo proste zakladni verze pro nove cpu a legacy verze schovana pod hyperlinkem tucne zvyraznenou jednou vetou ze nepodporuje to a to na ukor toho a toho. Kdo si to neprecte, tak si troufam rict dobre mu tak..
Tak nebo tak bude problem spise v tom, ze pravdepodobne jde o jednoduchou snahu prodat novou desku a nic jineho - aspon u toho top modelu bych ale cekal ze vyrobce by mohl udelat i neco navic (jako treba vyse zminovany Crosshair VI).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

moc hezka teorie, ale kdyz ti "zakaznici" zacnou na netu vyrvavat, ze jim update biosu znicil desku, tak ti je logika a tucne zvyraznena veta k hovnu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vim, tak flashovanim obecne uzivatel souhlasi s tim, ze tak dela na svoji vlastni zodpovednost (mnoho vyrobcu ma vylozene okno s vyskakovacim souhlasem, bez ktereho patricny firmware/bios ani nestahnes). Pokud uzivatel bude z te kategorie totalni ignorant-idiot a presto zvladne flashnout jednu verzi a nepujde mu to, tak by ho mohl zkusit tu druhou. Tak nebo tak je to jenom jeho hloupost a kdyz bude nekde chtit verejne vyrvavat jak je hloupy, tak se mu kazdy muze akorat tak vysmat.

U tehle desky tomu tak ovsem nebude, msi vydalo prohlaseni ze doslo k chybe (nebo jednoduse vycouvalo).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„A co tak jednoduse vydat treba dve verze biosu s ruznou podporou CPU“

Ano, to stejné se píše i v článku.
Jenže to by si uživatel nekoupil novou desku, že.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mam za to, ze to v te pulnocni verzi clanku jeste nebylo..
Navic mi pred chvili v mailu pristalo tiskove prohlaseni, ze to je chyba a podpora bude. Mozna ale taky jednoduse "hodili zpatecku", alespon nejake plusove body ;)

https://www.msi.com/news/detail/4c78f7b58f4de12ed2cab9bcb9ec0ba0

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dik za info, uz som sa nadychoval k vybuchu. Ale vyzera to, ze Bios k B350 Pro Carbon sa tiez uz pecie, takze budem mat sancu na upgrade CPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

njn, to je to AMD, vysoká spotřeba, nízký výkon, hlavně že to má hodně jader, kompatibilita žádná, nechápu, že ty levné krámy někdo kupuje.

[:

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Vysoká spotřeba ???? intel má jistě nižší že,nízký výkon kde žijete výkonu mají dost jen ze sebe děláte šaška a kompatibilita co konkrétně ??? intel co nová revize procesoru to téměř vždy nutnost nové desky takže nevím kde hledáte problém když tady není.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

AMD Ryzen 7 2700X - 105W TDP
Intel Core i9-9900K - 95W TDP

Kompatibilita se software, Intel má lepší jednojádrový výkon, dosahuje vyšších frekvencí přes 5GHz, má lepší AVX2 a AVX-512 výkon, je lepší v hrách a vlastně v čemkoliv.

Nemyslím si, že by existoval někdo, kdo by měnil procesor na desce, procesory by měly být připájené, výměna nedává smysl. Stejně tak BIOS, výrobce vždy dodá odladěný a funkční BIOS, nemá tedy smysl hračičkovat se s nějakým jiným BIOSem, kterým desku rozbijete.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Táhni trolovat jinam!!

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Dětem a BLBCŮM IT do ruky nepatří. Pokud nemáš dostatečnou mozkovou kapacitu na pochopení zjevného Ftipu (vyjádřil to na konci tím - [: ) tak táhni jinam ty, Jaroušku...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zjevná snaha trollit.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Sakra, byl jsem odhalen :(

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Krom trollení, taky nelze srovnat TDP AMD vs. Intel, protože první je maximum a druhé je průměr...
Vyjádření o kvalitě biosů na základních deskách by odpovídalo realitě, leda tak na apríla.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak na jednu stranu pokus o "vtip" na druhou docela pravda.

Ano top Intel po OC v max zátěži si něco pápne a TDP to není, ale stejně se chovají Ryzeny.

Tady je například side by side video 2600X vs 9400. 2600X jede stabilně 4.2GHz (počítám že tomu musel pomoci, tedy OC) vs 9400 na 3.9GHz. Výkon je až na kosmetický rozdíl ve prospěch intelu de facto srovnatelný. Ale u toho Ryzenu standardně vidím spotřebu 80-110W kdežto u té i5 je to 30-40W
https://www.youtube.com/watch?v=FLKzG37_rAM

Stejnou zkušenost mám se svou 8700k nataktovanou na 5GHz, při hraní spotřeba se hýbe typicky mezi 50-70W v závislosti na titulu, tady příklad https://www.youtube.com/watch?v=_KXskRTxBpg nejtypičtější spotřeba 60-70W - zdaleka nejsem na max TDP. V zátěžovém testu to umí jít na 130W (pro jistotu, hodnoty uváděné v monitoringu odpovídají spotřebám reportovaných zdrojem - RMi - stejně tak měřák na zásuvce ukazuje to co tvrdí zdroj, takže to nebude chyba monitoringu)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Jak ty to delas ze vytahnes jen to co se to hodi ;)
Je zajimave ze vsude jinde vychazi 2600x podobne jak 2700x a ta rozhodne nema v hernim nasazeni takovou spotrebu jako v tom videu
...navic porovnavas 6t vs 12t CPU a za dalsi proc Intel ani v jednom okamziku nejel na max turbo a AMD bylo celou dobu nejpis OCnute na max? (Takze nejspis musel zvednout i napeti a tam uz bych narust spotreby chapal)Cely test tak trochu zavani par nesrovnalostmi a navic pro AMD pouzil horsi zdroj :)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Porovnávám dva procesory které jsou oblíbené na hraní v levných počítačích, že má něco 6 nebo 12t je irelevantní pokud to dělá stejně muziky.

Postuju to co mi přijde jako první pod ruku, další příklad: https://www.youtube.com/watch?v=AWvB95m6FMM opět Ryzen 5, tentokrát bez X a i5 9400F ve hrách, nepřetaktovaný ryzen jen 5W víc než Intel, přetaktovaný Ryzen spotřeba o 54W vyšší než Intel a výkon je tu lepší, tu hořší, v průměru stejný, podobně jsem viděl i v recenzích těch CPU, po OC prostě ryzen žere stejně/více jak Intel a že lidi často právě ty Ryzeny kupují místo Intelu protože jsou o něco levnější a po OC dotáhnou výkon na úroveň Intelu.

Tady je třeba dobový výsledek testů - https://www.techspot.com/review/1614-ryzen-2600/page4.html bez OC je to +- stejné jako i5 8400 ale herní výkon horší, po OC se výkon srovnává ale spotřeba roste (tady jen o 40W avg), podobně vycházejí všechny recenze co jsem kdy viděl. Takže pro hry má Intel navrch výkonem, případně pak spotřebou, pokud se Ryzen přetaktuje na úroveň Intelu. Fakt nechápu odkud se berou ty tvrzení že Intel proti Ryzenu žere ranec, když všechny zdroje tvrdí opak

Btw ten intel nemohl jet na max turbu, protože 4.1GHz turbo pro to CPU platí jen pro jedno vytížené jádro, při vícejádrové zátěži je nižší ale jak vidno, 3.9GHz nedělá problém držet krok s Ryzenem na 4.2GHz a leckdy ho docela slušně překonat.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Vykonove ve hrach jsou srovnatelne 9400f a 2600x. 2600 potrebuje trochu OC aby jej dohnal. Tohle ale plati stejne jen pro high-end grafiky. Pro normalni stredni tridu RX 550-Vega56 a 1050Ti-2060 budou rozdily s vyjimkou par her i u 2600 uplne minimalni. Kdo chce, muze popohnat Ryzeny rychlejsima pametma a OC. Tohle u Intelu standardne nejde, takze AMD ti nabizi "bonus" za min penez. Krome toho 2600x je stejne lepsi volba, pokud nechces taktovat, aspon mas v nem slusny chladic v cene, minimalne oproti 9400f

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"že má něco 6 nebo 12t je irelevantní pokud to dělá stejně muziky."
ano všichni uživatelé mají vždy čerstvou instalaci OS bez dalších procesů na pozadí a hrají jen "benchmarky" >> jistě sis všiml, že Intel jede úplně na krev a bez rezervy tam má Ryzen výhodu více vláken a větší cache ;)

"po OC prostě ryzen žere stejně/více jak Intel .."
to je zvláštní, že po OC žere AMD více ...hmmm to by mne ve snu nenapadlo :)
BTW žere více jak Intel bez OC nebo s OC ?

"Takže pro hry má Intel navrch výkonem, případně pak spotřebou"
větší rozdíl je jen s high end kartami a s kartami do 10k je ten rozdíl naprosto zanedbatelný a Ryzen má stále výrazně vyšší výkonnostní rezervu(tam kde už jede 9400F na krev) a teď jak by se choval vypnout SMT, který má spíše negativní dopad na fps, ale i své výhody pro běžný scénář nasazení (moc uživatelů nehraje jen benchmarky ;) >> znám i hráče co nají puštěných víc her naráz "fillery" a ještě nějaké APP případně komunikátory :))

jinak ti to neberu i za cenu vyšší ceny sestavy není 9400F špatné CPU... ale u low cost sestav se řeší každá "stovka" a nikoho nezajímá pár wattů navíc při OC(které není ani nutné) :) AMD nabídne aktuálně více univerzálního výkonu za méně peněz ..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V Softcomu je ten rozdíl něco málo přes pětikilo, ale není to jen o penězích, pro mě má podvozek co jde upgradovat vyšší hodnotu + tam jsou i věci jako zabudované fTPM, které Intel nemá, takže snadnější šifrování disků BitLockerem, což by měl být dnes standard, u Intelu si je potřeba koupit extra TPMko. Ryzen má navíc i více PCIe linek, byť to není něco co by uživatele extra trápilo. Také vidím výhodu v možnosti ladit RAM i samotné CPU i na nejlevnějším B350/B450 boardu, u Intelu můžeme s B3xx chipsety nastavit RAM leda tak do 2667 MHz a snížit výkon při použití AVX2.

Koukal jsem ještě na ceny v Softcomu a je to docela zajímavé:

Ryzen 5 2600 - 6C/12T - 65W - 4126 Kč
Ryzen 5 2600X - 6C/12T - 95W - 5186 Kč
Ryzen 5 1600X - 6C/12T - 95W - 3554 Kč
Ryzen 7 1700 - 8C/16T - 65W - 5305 Kč
Ryzen 5 1500X - 4C/8T - 65W - 3209 Kč
Intel Core i5-9400F - 6C/6T - 65W - 4653 Kč
Intel Core i5-9400 - 6C/6T - 65W - 4970 Kč
Intel Core i5-8400 - 6C/6T - 65W - 4758 Kč
Intel Core i5-7400 - 4C/4T - 65W - 4987 Kč
Intel Core i5-6600 - 4C/4T - 65W - 4650 Kč

Vlastně nejlépe vychází Ryzen 5 1600X, nebude moc daleko od novějších bratříčků, ale ta cena je fakt kulervoucí za ten výkon, poměr cena/výkon/featury je tedy nejlepší u R5 1600X, ale dostupnost je už trochu horší.

Ceny jsou platné k 17.4.2019 23:58, ale chvíli mi trvalo tenhle komentář napsat a asi ho v téhle diskuzi zdupluju.

PS: Byl by zájem o test R5 2600X vs i5-9400F ? (:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U toho PS si děláš prdel, nebo to fakt myslíš vážně, když o post dolů máš odkaz na to "samý" z PCT? ... ;))))

PS : Chápu - David x Goliáš bylo natolik populární, že pro velký úspěch chceš repete Svorka x Obr :))))))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé jak se ta témata začínají "nenápadně" :))))) objevovat, když se o nich zmíní konkurence, že? :)))
https://pctuning.tyden.cz/hardware/procesory-pameti/56681-intel-core-i5-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co to ma bejt?

'' Cena sestav je totiž stejná. ''

sestava s ryzen 5 2600 je o 700 levnejsi nez sestava s core i5-9400f.. ceny by byla stejna, kdyby tam misto r5-2600 dal r5-2600x, kterej je presne o tech 700 drazsi.. ale to by mu nevysly vysledky jaky potreboval.. ((:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Co to ma bejt?"
.. Obrmajer ;) zbytek je zbytecne resit :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V Softcomu je ten rozdíl něco málo přes pětikilo, ale není to jen o penězích, pro mě má podvozek co jde upgradovat vyšší hodnotu + tam jsou i věci jako zabudované fTPM, které Intel nemá, takže snadnější šifrování disků BitLockerem, což by měl být dnes standard, u Intelu si je potřeba koupit extra TPMko. Ryzen má navíc i více PCIe linek, byť to není něco co by uživatele extra trápilo. Také vidím výhodu v možnosti ladit RAM i samotné CPU i na nejlevnějším B350/B450 boardu, u Intelu můžeme s B3xx chipsety nastavit RAM leda tak do 2667 MHz a snížit výkon při použití AVX2.

Koukal jsem ještě na ceny v Softcomu a je to docela zajímavé:

Ryzen 5 2600 - 6C/12T - 65W - 4126 Kč
Ryzen 5 2600X - 6C/12T - 95W - 5186 Kč
Ryzen 5 1600X - 6C/12T - 95W - 3554 Kč
Ryzen 7 1700 - 8C/16T - 65W - 5305 Kč
Ryzen 5 1500X - 4C/8T - 65W - 3209 Kč
Intel Core i5-9400F - 6C/6T - 65W - 4653 Kč
Intel Core i5-9400 - 6C/6T - 65W - 4970 Kč
Intel Core i5-8400 - 6C/6T - 65W - 4758 Kč
Intel Core i5-7400 - 4C/4T - 65W - 4987 Kč
Intel Core i5-6600 - 4C/4T - 65W - 4650 Kč

Vlastně nejlépe vychází Ryzen 5 1600X, nebude moc daleko od novějších bratříčků, ale ta cena je fakt kulervoucí za ten výkon, poměr cena/výkon/featury je tedy nejlepší u R5 1600X, ale dostupnost je už trochu horší.

Ceny jsou platné k 17.4.2019 23:58, ale chvíli mi trvalo tenhle komentář napsat a asi ho v téhle diskuzi zdupluju.

PS: Byl by zájem o test R5 2600X vs i5-9400F ? (:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co to ma bejt? ... Co to ma bejt? ... CO TO MÁ BEJT?
...
a to se ptáš mě? Já to fakt nepsal a ani cash mi za to na účet neposlali :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mně se tato sofistikovaná trollba dlouhodobě líbí! :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jj, je dobrej, ale už moc profláknutej... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no moc proflaknuty neni, kdyz vidim ty idioty co mu na to skacou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

..se to nauci :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dyk říkám... je dobrej :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

TDP Intel je udavane na zakladnom takte.
TDP AMD uvadza prakticky realne TDP

pripajane cpu je kravina. to je mozne tak v htpc. dokonca kedysi bolo aj v notebookoch mozne menit cpu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TDP je hlavně zcela irelevantní, podstatné je, jak se to chová, pak ani přetaktovaná i7 například v těch hrách co dávám příklad výše nemusí zdaleka dosáhnout svého TDP, natož aby ho překonávala o několik desítek W, vytočený Ryzen ve finále cca udrží spotřebu na svém TDP, bude mít ale o dost nižší výkon.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"TDP je hlavně zcela irelevantní"
..to je kravina. TDP samzorejme relevantni je, bohuzel ne v pripade Intelu. Podle ceho si mas asi tak koupit chladic a dimenzovat zdroj? Podle modrych oci na krabicce intelu? :)
To ze TDP nehraje az moc roli v pripade tech levnych 6jader pokud netaktis a nebo nezatezujes CPU na max je vicemene pravda, ale porad si potrebujes koupit aspon ten chladic a zrovna treba u 8700 tech 65W nesedelo v zatezi ani nahodou ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud mám dimenzovat chladič podle TDP tak nikdy nebude potřeba víc jak stock, chladič se nevybírá jen podle TDP. CPU které zmiňuji není problém použití stocku, ono taky aby ne, když to pak žere sotva to TDP.

Zdroj pro běžný herní počítač taky není moc relevantní, chytří ví a vyberou adekvátní nízkou hodnotu, typicky lidi ale koupí daleko silnější než je potřeba, obvykle podle toho co se píše na krabici grafiky.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ty zase meles...aspon se podivej na spotrebu 8700, kdyz uz jsem ti to tam napsal...
Dalsi blbost co jsi napsal je, ze nikdo kdo chce trochu klidu, krome mozna nejakych 'pentii', nebude pouzivat intelovsky stock..je to vysavac.
Aspon si neco nastuduj nez napises dalsi fantazii..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>Kompatibilita se software,

to jediné sa dá zobrať pri GPU aj CPU, keď sú tam také rezervy...

Radeon Software Adrenalin 2019 Edition 19.4.2 Highlights
Support For

World War Z
Up to 24% greater performance with AMD Radeon™ Software Adrenalin 2019 Edition 19.4.2, on a Radeon™ VII in World War Z.
Up to 19% greater performance with AMD Radeon™ Software Adrenalin 2019 Edition 19.4.2, on a Radeon™ RX Vega 64 in World War Z.
https://www.amd.com/en/support/kb/release-notes/rn-rad-win-19-4-2

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

si totalne mimo. V 2002-3 som mal abit bx6 + celer333@420, vymenil som to za celer 566@920. Asi pol roka na to odisla doska(alebo cpu?), celer isiel len na default, tak som to predal a kupil athlonXP. Odvtedy som mal vzdy amd, najdlhsie som mal 2007-2013 asus m2n-e. Ako prvy A64 3000+, potom x2 4200+, potom x2 5800+BE, potom x4 640, potom phenom2 820, potom som phenom predal a do dosky dal phenomI 9550, ktory mam dodnes ako testovaci pc. 2013 som presiel na x6 1055T, s tym ze mozno nejaky buldozer.. to som si ale v 2015 rozmyslel a presiel na i7 4790. Odvtedy nic menit nemozem, nejak zmysluplne sa tej i7 musim zbavit a idem do ryzenu ;) zial uz je celkom neskoro, vzhladom na to, ze bude uz asi len 1 generacia do sAM4 kym pridu ddr5 a sAM5.. kazdopadne ten co kupil prvy ryzen a ktomu dobru dosku si tam teraz moze dat 3kovy a zrejme neskor dalsi ryzen. A tak to ma byt! Ak by mi hlupy intel umoznil dat do dosky napr. i7 9700, tak by som na ryzen neprechadzal, ale ked nie, tak nie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak i kdyby socket a vše fungovalo tak z toho Haswellu se stejně měnit deska musela kvůli přechodu z DDR3 na DDR4 a to samo o sobě v mém případě udělalo dost výrazný boost výkonu. Nicméně pro mě je Ryzen stejně nepoužitelný, možná je levnější ale proti intelu výrazně pomalejší tam kde ten výkon potřebuju

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

niektore amd mali aj ddr2 aj ddr3 radic a bolo jedno ci to osadis do sAM2 alebo sAM3 dosky.. podobne to mohol spravit aj intel. Rozdiel vykonu medzi ddr3 a 4 je imho zanedbatelny, pozri si 4jadrove I3 s ddr4 vs 4jadrove i5 s ddr3 na rovnakej frekvencii.
edit: netvrdim, ze je to to iste, ale bude to podobne ako v tomto pripade... na urovni statistickej chyby
https://www.tweaktown.com/articles/1782/amd_phenom_ii_ddr2_vs_ddr3_perfo...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na takový sofistikovaný trolling pozor, ten už může být někým spleten za vážně míněný názor :-D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

vazeny pane blbe, vam asi nema zmysel vysvetlovat ze s uvedenou NEpodporou novych CPU na prislusnych doskach NEma AMD absolutne nic spolocne?

vam pane blbe to fakt nema zmysel vysvetlovat

ked chcete trolit, aspon pouzite parovy tag, ze kde to zacina a kde konci, napr.:
<humor> debilna hlaska </humor>
<irony> debilna hlaska </irony>
<troll> debilna hlaska </troll>
......
v html 6 by malo byt toto podla mna zakomponovane, lebo inak si ludia budu mysliet ze tie debilne hlasky myslite vazne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, tohle konkrétně není AMD, ale MSI.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

asi ironie, předpokládám...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

MSI - klasika. Přesně kvůli těmhle věcem ho (krom grafik) nikdy nedoporučuju. Jejich "zázračné" rudé desky na C2D/Q, které umíraly na napájecí kaskádu do dvou měsíců po záruce mi k ponaučení stačily...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

červené chcípaly všechny. Dodával jsem 5 ks v jedné várce pro tehdejší Athlony. Všechny do jedné v rámci 2,1 - 2,5 roku chcíply na kondíky. Po výměně jedou dodnes.

Před cca 2 roky byl TwinFrozr to nejlepší, co se dalo v grafikách pořídit - už na první pohled skvěle vypracované, precizní, domyšlené. Dnes prodávají šitky Armor z recyklovaných plastů. Člověk by až řekl, že to tam řídí Mr. Jekyll & Mr. Hyde.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takže teď už i grafiky, jo? Zatím jsem s nima (krom vysoce přetaktovaných) žádný problém neměl, takže jsem je bral jako OK, ale díky za varování...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak když srovnává prémiovou Gaming edici se základní edicí armor, tak se nemůže divit, když si koupí gaming trio tak to asi problém nebude, ale to samo musí nějakou tu tisícovku dvě přihodit.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Gaming je platinova edice, Armor je premiova! Jeste maji standardni edici Vytrus.

Edit: Jezisi, pardon, ja to spletl, ta edice se jmenuje Ventus.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

armor je osizene pozlatko, ktere ma za cil svou podobnosti s gaming edici vzbudit dojem, ze to je dobre chlazeni. Nicmene verim, ze tynyt narazi na ten fakt, ze MSI zhruba od afery s GPP uz nevyrabi nereferencni AMD karty budto vubec (Vega), nebo maximalne jenom ty osizene edice jako je treba ten armor. Dokonce puvodne Gaming edice RX 580 a 570 delali, ale od GPP se "zahadne vytratily z trhu"...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Platí obojí - jak to, že Armor je gimmick původní Gaming řady (což je zdaleka nejhorší), tak to, že MSI přestalo některé modely v Gaming řadě úplně nabízet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stavěl jsem, stavím a budu stavět na Asusu....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně? Asus má taky spoustu much, stejně jako Gigabyte (ten je snad nejtragičtější z téhle top trojky)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

heh tak zrovna gigabyte je jeden z mala co daval na nekery x370 desky 32mb flash.. (:

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna GB prasí BIOSy a zvuk už docela dlouho. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Môžem potvrdiť, až teraz f25 je ok, mam pretočené úplne všetko až na hranu, ale ak aj GB znemožní upgrade na R3000 ta sa ma na co tešiť, mám "len" 6x40A mosfety na X370. R7 1700 mi ťahá pri skoro 4.2GHz nejakých 140A (1.45v - 1.512v) LLC Extreme. Papá dosť :), ale ja to môžem osrať :) hm 2 x 128 Mbit flash,(PnP 1.0a, DMI 2.7, WfM 2.0, SM BIOS 2.7, ACPI 5.0), no uvidíme

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ma sve mouchy, ale takova GA-X79-UP4 (Rev. 1.0) maka zatim dodnes a vetsnu zivota jela s pretaktovanym CPU, prestal fungovat akorat jeden slot na ram po nekolikatem stehovani, takze dosluhuje jako 3 kanal a na GA-AX370-Gaming K7 (Rev. 1.0) si zatim taky nemuzu stezovat, ale uvidime co bude, tu mam kratce zatim ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, teď jsi naťukl důležité. U GB brát *vždycky* jen revizi 1.0 !!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, máš pravdu precedo... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co je "precedo" a proč by mě to mělo zajímat? ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Njn, preklep... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Z praxe? RMA ve Foxconnu PCE používalo (pár let zpět - nevím jak dnes, už tam nejsem) UltraDurable GB MB na testování "vadných" CPU z výroby. Prostě ty, co nefungovaly na těch HP šitkách od Pegatronu a... ano - i lowend MSI ;) Když jsem viděl, co tam ty ubožačky testovací GB desky musí vydržet, řekl jsem si - kvalita ! Je fakt, že na GB stavím jen Intel, ale léta jsem nezažil problém...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja mel >= 1 desek od vsech hlavnich vyrobcu MB, a zazil jsem problemy s kazdou, nicmene z toho statistiku delat nelze. Kazdopadne MSI mam dlouhodobe za nejhorsiho vyrobce. Nejde ani tak o "kvalitu" - to je vicemene houpacka u kazdeho vyrobcu - ale spis o jejich pristup kterej lze videt i tady.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nelze. Ono když "trefíš kus" tak i ten Pegatron bude úžasný proti Aorusům, Strixům a podobným... Nicméně z toho se nedá vyvozovat vůbec nic. Ono prostě když "trefíš kus" dokáže i ten Sencor být lepší než Apple se Samsungem a Sony dohromady... ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je sice hezké, že po stránce mechanického provedení je GB dobrý (ano, uznávám, že jejich politika "hodně mědi" má něco do sebe), ale selhává v jiných oblastech. A co se týká desek, ve kterých "straší", je s přehledem první. Integrované síťovky, zvukovky = problémy. Zastrčíš více karet = problémy. Biosy "zapomínají" nastavení, potkal jsem toho u GB už fakt hodně.

To u MSI, když se teda vyhnu hororovému "červenému" období, kdy desky byly schopny bez 5Vsb napájení vybít CR2032 baterku za 2 týdny, a podobné storky, se dá říct, že kromě pár lapsů v Biosu to není zase tak špatné. Mechanické provedení je samozřejmě horší a napájecí kaskáda "svojská" (i když u posledních modelů mám dojem, že to už zlepšili). Pro uživatele, kteří to sestaví a X let to pak leží v bedně je pak takové řešení celkem OK. Sám mám už od roku 2011 MSI Z68A-GD55 a zatím musím zaťukat, vše OK. Jediný problém jsem řešil s přechodem na UEFI BIOSy grafik, kdy jsem musel upgradovat na BIOS pro IvyB, ačkoli mám Sandyho.

U Asusu se pak vždy bojovalo se stabilitou pamětí - většinou to končívá nutností ručně nastavit profil, nebo nutností přidat pár drobků na napájení, protože "auto/default" není dostatečně stabilní (neprojde můj 48h memory torture test). Ověřeno prakticky na mnoha deskách a pamětech - značkové, levné, OCerské, certifikované/necertifikované výrobcem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"neprojde můj 48h memory torture test" ... to jsem taky kdysi dělal, ale pokud člověk není vyloženě tester (platí ho za to), nebo vyloženě fanda (prostě ho to baví), je to na nic. Ty syntetický testy totiž zatěžují RAM celou dobu tak, že se s tím jinak v praxi nikdy nepotká. Dnes už razím - pokud je schopna absolvovat hodinu Memtestu bez chyb, je OK.
Podotýkám - koment není o serverech a profi sféře, jedná se o můj aktuální postoj, neb dnes už dělám jen "osobáky" pro známý a okolí a tam to prostě není problém...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

čas od času stavím "spešl" stroj, který pak běhá bez restartu klidně několik měsíců (nejedná se o server), a tam volkynevolky takhle testovat musíš.
I své stroje podrobuju takovým testům, protože potřebuju/chci naprostou stabilitu.

Ono v podstatě nejde o to, že by ta RAM samotná měla chybu, ale o to, zda celý cirkus okolo funguje správně - tj. frekvence, časování, napájení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bolo by to prvykrat, co pracovnik na prvej urovni podpory ma "informacie" a nie informacie?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

https://www.techpowerup.com/254669/msi-issues-clarification-on-next-gen-...

skor ide o to, ze maju bordel v tom ako komunikuju

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna včera jsem flashoval BIOS jedné MSI B450 desky a když jsem stáhnul a rozbalil 16MB soubor, tak si říkám: "Safra 16MB, nebejvaly ty BIOSy menší?"

Z toho je patrné, že ani na některých deskách s B450 chipsetem není větší. I když mě trochu udivuje, že dřív deskám stačily 2MB BIOSy a dneska je i 16MB málo. Že by grafické UEFI bylo tak žravé, že nezbývá místo pro CPU mikrokódy?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Safra 16MB, nebejvaly ty BIOSy menší?"

Byly, ale to bylo před tím, než začal stagnovat růst výkonů jen zvyšováním frekvence a jednoduchým přidáním 1 či 3 jader. Dnes se výkon zvyšuje odhadováním výsledků, přehazováním horkého bramboru (inteligentní boost) a podobnými záležitostmi, které už vyžadují softwarovou podporu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nehlede na to, ze je tam ten operacni system na ty chipy v chipu nebo to se do biosu neuklada?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stale staci 2MB, ovsem plus 14MB omalovanek!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obě moje desky ASUS/MSI mají 16MB BIOS, na obě vyšel BIOS v jehož description píší "podpora pro nadcházející procesory". Cítím spíš potřebu, prodat nové desky, než že by to nešlo nacpat do BIOSu. :/

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mě zbývá jen dodat, tohle se Vám na platformě Intel stát nemůže, tam máte jasno od začátku :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zjavne sa MSI neľúbi že základná doska by mohla zákazníkom slúžiť aj niekoľko rokov po záruke. Od Intelu je zvyknutá na iné praktiky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

me prislo toto na email :D ani nvm proc...
Zjistili jsme, že zákaznická podpora MSI bohužel špatně informovala zákazníky MSI s ohledem na potenciální podporu procesorů AMD příští generace na základní desce MSI X370 XPOWER GAMING TITANIUM. Prostřednictvím tohoto prohlášení chceme objasnit současnou situaci.

V tomto okamžiku stále provádíme rozsáhlé testování na našich stávajících základních deskách řady 300 a 400 AM4 pro ověření potenciální kompatibility procesorů AMD Ryzen příští generace. Aby bylo jasné: Naším záměrem je nabídnout maximální kompatibilitu pro co nejvíce produktů MSI. Při uvedení nové generace procesorů AMD do prodeje vydáme seznam kompatibilních základních desek MSI AM4.

Níže je uveden úplný seznam připravovaných verzí systému BIOS, které zahrnují kompatibilitu pro příští generace AMD APU pro základní desky řady 300 a 400 Series AM4 založené na nejnovější verzi AMD Combo PI verze 1.0.0.0. Očekává se, že tyto verze systému BIOS budou vydány v květnu tohoto roku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asus má na B350/b450 16/128MB a podporu pro ZEN2 dostanou.
Spíše to vypadá že se MSI nechce nebo je problém s wrm.
https://www.techpowerup.com/254634/msi-betrays-amds-socket-am4-longevity...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych se chtěl MSI zastat:

1. Je těžké ohlídat, aby člověk občas neudělal nějakou hloupost. Tím těžší pro společnost, která má řadu zaměstnanců.

2. Vydali opravnou reakci. To původní tvrzení vzali zpět.

3. MSI je z výrobců základních desek spíše menší. Je pravděpodobné, že se v penězích nekoupou. Pokud by jejich podnikání skončilo, tak by to nebylo nic šťastného.

4. MSI vyrábí z hlediska spotřeby elektrické energie vůbec nejúspornější základní desky. V některý jejich deskách mají procesory AMD Ryzen v klidu s vhodným zdrojem spotřebu jen 10W. Ve formátu mini ITX a větší neznám žádnou úspornější desku, viz:
http://140.227.85.36/pcg3/amd_05.html#ac_09

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže jak se ukazuje, celé je to kachna jak pštros, vzniklo to na základě keců nějakého neinformovaného technika podpory - nebo se to ztratilo v komunikaci toho technika se zákazníkem.

MSI samozřejmě nové Ryzeny na starých deskách podporovat bude, vydalo v tom smyslu prohlášení.

Tady https://www.svethardware.cz/msi-napravuje-svou-chybu-a-oznamuje-ze-jeho-... najdete seznam desek, na které budou nové BIOSy pro 7 nm Ryzeny.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

dyt v tom vyjadreni neni ani slovo o tom, ze zen2 podporovat budou.. jen se to snazej rozkecat do ztracena.. (:

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo zákazník na prvním místě, ale zřejmě od konce

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fajn, další firma, jejímž výrobkům se vyhnu... U základních desek mně takovéto šetření překvapuje, budiž to poučením. Naštěstí u mé desky Gigabyte Gaming-3 je psáno něco ve stylu "GIGABYTE UEFI DualBIOS™", takže doufám, že to nebude ten případ!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, na DualBIOS mám taky jednu velmi šprýmovnou vzpomínku. :-) Mám dojem, že majitel nakonec desku demonstrativně rozšlapal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já si zatím nestěžuju, ale pravda, nějaký upgrade na budoucí nový Ryzen mně bude čekat až za rok, dva kdy to bude mít smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.