Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Desky pro Comet Lake budou podporovat PCIe 4.0, zůstane však vypnuté

Kdyz se dari tak se dari ... :-|

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

ked amd vydalo fosne s 500-vkovym chipsetom s podporou pcie4 a zacalo sa hovorit o tom ze pcie4 by mohli podporovat aj fosne s 400-vkovym ci dokonca aj 300-vkovym chipsetom, bolo to uzasne zjavenie, ale potom ako sa ukazalo ze to nebude az take samozrejme a ze nie vsetky 400 a 300 fosne budu pcie4 zvladat (detto zrejme kvoli stabilite signalu), tak intel-idioti hned zacali drizdat ze co je to za "amaterizmus", ked doska vyrobena iba pre pcie3 nepodporuje pcie4

a tu intel-dementel vyraba dosky s podporou pcie4 a ono nie su s podporou pcie4, lebo "signal je nestabilny" ... tak tomu hovorim amaterizmus najhrubsieho zrna ... to jak keby chudence amd fosne s 500-vkovym chipsetom nezvladali pcie4

trapny intel-dementel ani nevie vyrobit generaciu fosni s podporou pcie4 na prvy krat

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ty si taký opačne orientovaný Redmarx. Akurát že na nič nečakáš.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ja som hlavne realista a pozeram sa s otvorenymi ocami
ked amd nemalo nic iba bulldozer absolutnu sracku, ktora sa ku koncu optimalizacii a roznych inych stavebnych strojov dotiahla na ipc phenom II a obdobie 2011-2017 bola absolutna 32/28 nm stagnacia, tak som istotne pred tym nestrkal hlavu do piesku ako dnesni intel-idioti, pretoze ked som niekedy v 2010 ci 2011 videl prve uniky v 1-vlaknovom superPI a FX8150 tam na 4,0 ghz dostal totalne na hubu (25% nizsi 1-vlaknovy vykon) od Ph II na 3,7 ghz, tak som hned vedel kolka bije a vysledokm bolo ze marketingove amd FX 4-modulove 8-kvazijadraky boli v multi-vlakne jakz-takz vyrovnany super pre intelovske 4C8T procaky, v 1-vlakne to bola cira zufalost

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Neslo by to bez intel-idiotu, intel-dementel a podobnych? Za to mas ode me to minus.

P.S.: jsem AMD fan

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

neslo :)
P.S.: ja som "simple reality" fan

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za uprimnost mas tedka ode me plus :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

XD

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Comet Lake, tedy 10nm 14jádrovými procesory"
Drobný překlep, řekl bych ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky si říkám že by to mělo být opačně, ale nemůžu vědět všechno a ty Lake se fakt pletou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ty clanky o Lake se uz skoro nedaji cist... :-) to je jak nejaka hadanka nebo test pozornosti... viz. druhy odstavec ...
"původně vyvíjenými...dočkaly několika odkladů...na serverových derivátech...desktopových derivátech...To měl být původně desktopový...byl nakonec back-portován"
a zazvonil zvonec a pohadky je konec...
:-D

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

v tom sa nevyzna uz nikto, 15 jazier, 20 odkladov 10nm za 5 rokov + prusvih za prusvihom

jedine co drzi teraz cpu diviziu intelu nad vodou je ich vydareny 14 nm proces (s ktorym ma konkurencia doteraz najvacsie problemy v mobilnych cipoch), znacka, OEM segment a zotrvacnost server segmentu

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Intel by sa mal asi prestahovat do Finska. To je predsa "krajina 1000 jazier".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Možná by mu to prospělo, ve Finsku se víc maká a míň žvaní...
A z Intela se stala v posledních 5 letech žvanírna akcionářské lobby za pomoci marketérů. Pro technologickou firmu je tohle hřebíček do rakvičky. Chvíli to vydrží a pak ten poslední s naditýma kapsama zhasne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám takový dojem, že kdyby se o intelích procesorech od teď dva roky nenapsala ani řádka, o nic bychom nepřišli... A ze všech amíckých jezer mám nejradši Lake Memfremagog.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já vám nevím, dřív jsem neměl problém si pamatovat ty procesorové jádra, akorát xeony a určité úchylárny, jako P4D a různé další variace prskotu, ty šly lehce mimo mě. Stejně jako některé C2D deriváty, ale to, co předvádí po haswellu je děs. Nedá se v tom orientovat, co je vlastně 14nm a co není, co je skylake, co je něco novějšího, co má fixnuté jaké chyby a podobně.

Jestli se v tom jirka orientuje, tak klobou dolů, já na to rezignoval. Intel se začiná podobat sovětskému svazu, kdy tranzistory měli záměrně otočené vývody proti "standardu" ve zbytku světa, stejně jako často značili nikoli záporný, ale kladný pól u polarizovaných kondíků a značení IO, které byly klony "západních" IO byly samozřejmě "pro zmatení nepřítele" naprosto jiné (zrovna včera jsem o tom četl). Já je podezřívám z toho, že cíleně matou zákazníky, ale i sebe, aby v tom byl tak neskutečnej bordel, aby oni sami nevěděli, jak jsou v háji a pouze se poplácali po zádech při uvedení dalšího CPU s číslovkou Core i12 12980XEKFCSH, který bude procesor, jež měl být vydán v roce 2022, ale protože 10nm výroba měla stále problém, tak ho backportli na 12nm GloFo, když má samsung a tasemnice plno. Mezitím papírově vydal dalších 30 generací včetně 10 na 5nm procesu, který ještě nemá a bylo objeveno dalších 6 bezpečnostních problémů. XiXi DeGen 3 byl taky vydán, opět backportován na 12nm, protože na 10nm to žralo jako tank a běželo to sotva na 1GHz, takže to bylo horší jak Zen5 APU, tak z toho udělali alespoň zobrazovadlo pro prezentace. Mezitím vydali DeGen 2, oznámali DeGen 4 a DeGen 5, který už mezitím stihli i prodat do superpočítače, který už měl dávno být (zatím si kluci v arizonské univerzitě postavili hezkej stan a kolektivně počítají na mobilech diferenciální rovnice).

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

doplnim ta: plny marketingovy predajny nazov CPU musi byt takyto, tak ako je to dnes vo zvyku:

"Intel TM Core i12 12980XEKFCSH 3,9/4,9/5,0/5,1/5,2/5,3/5,4 GHz 140/270W"
(musia tam by uvedene aj vsetky hyper turbo v4 thermal velocity erocity super boosty a prislusne hodnoty PL1 a PL2)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Dalších 6 bezpečnostních problémů? Nedávno jsem někde četl, že už jich mají přes 170, takže přidej, človíčku skromný, a zvedni to na 106.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani ja doma nepodporuju PCIe 4.0, neni to potreba, nic na PCIe 4.0 stejne nebezi. Na PCIe 4.0 pocitam prejdu nejdriv 2022, jestli uz tou dobou nebude PCIe 5.0, na ktere by se vyplatilo pockat.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

a pochopil si ty vobec podstatu veci v prispevku? odpoviem si sam: nie.
napoveda: podstata nebola v malom casovom odstupe pcie4 / pcie5 (zrejme bude mensi ako mezi pcie3 / pcie4), podstata nebola ani vo vyuzitelnosti pcie4

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

máš pravdu. Radeony si nikdy nekoupíš a ultrarychlé NVMe SSD taky ne. 8-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak někde se začít musí, ne? ;)
Dneska má PCIe 4.0 význam hlavně v serverech, tam je to mazec. V desktopu to ber spíš jako bonus a příslib do budoucna.
U každé nové verze PCIe se tvrdilo, že je zbytečná, ale její čas přijde ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bezesporu. Ale chce to poresit tepelne ztraty. Doma radeji, aby to netopilo a nemusel jsem to vetrat. V serverovne je to jedno, tam je stejne nejaka centralni klimatizace.
Dneska do desktopu je PCIe 4.0 uplne k nicemu, grafika to nedokaze vyuzit ani od AMD, jen mohou fandove stastne hykat nad napisem "support PCIe 4". Ohledne SSD je to jeste vetsi zbytecnost. Poridil jsem SSD NVMe a nepoznam rozdil v rychlosti od SSD SATA.

Zajimava poznamka: Pres spoustu kecu ruzne po forech mi startuje rychleji pocitac se SATA SSD v MBR rezimu (legacy bios) nez pocitac s NVMe M.2 SSD v GPT rezimu (uefi bios). Rozdil je pouze 2s, ale i tak vidite, jak jsou posledni zmeny v hardwaru z pohledu domaciho uzivatele zcela nepodstatne!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

jake tepelne ztraty? omg co to zase mlatis.. to ze nema pro tebe xpress gen4 smysl tady nikoho nezajima a ze vlastnis pentium G a bootojes ho v legacy modu jakbysmet... delas ze sebe jeste vetsiho vola, radsi mlc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proc myslis, ze to musis chladit ventilatorem?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

proc myslis ze holubi letaji.. tva deska nema heatsink?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak maš šopu nvme, 4K + fronta mi ide oveľa rýchlejšie na 960 EVO oproti 850 EVO, pri štarte sa mi spúšta asi tak 25 programov a nahrajú sa všetky o mnoho rýchlejšie. S čistým Win so 130 prosesmi to rozdiel neni alebo len minimálny, ale ja ich mám 240-320, threadov 4500+. Kvôli tomu ide 3900X permanentne v idle 6-15%. Práca je svižná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli mas 230 procesu uz po startu, tak asi nejsi domaci uzivatel. Jak rikam, na mem domacim pocitaci na hry, multimedia a internet nic nepoznam.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No-X, šlo by udělat nějaký schématický obrázek Lake CPU a do článku o Intelu ho vždycky vložit? Jak už tu píší, je to zmatek. Text je ok, jen prostě aby se to lépe představil člověk. Díky

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Cili kdyz si to pekne zhrneme, zas umele novy socket LGA 1200 a s tim i cipset Z490, ano Z490 prinese oproti Z370/Z390 kulovy, neprinese totiz PCI-Express ctvrte generace i kdyz v budoucnu na desku jim vybavenou osadite i x-nasobny 14nm rekvas v podobe 300W+ Rocket Lake, cili kdyz vas Intel nedonuti vymenit socket, donuti vas vymenit kuli funkci(rychlejsim linkam) cipset, pote zas slavne kupujte Z590 kde mozna ten PCI-Ex 4 uz bude/pojede, a kto vi mozna to pojede i s Comet Lake ale jako dobre Intel sam znam, pojede to az s Rocket Lake, tohle je takovy amaterizmus a debilizmus ze ja vubec neverim a oteviram vlastni oci!, to jako si Intel nevi u sebe tak vyrobcu pohlidat vystupni kvalitu zakladnich desek? nemaji měď ci co? delaj tam jenom placeny ukazkovy debilove/trollove?? uz dlouha leta mi totiz pripada ze ano!

Intel se krasne ocitl v ukazkove tri-pasti, z leva ho bije AMD se svym Zen-en II generace, z prava Comet Lake s 300W zizni a bez PCI-Express 4 generace, se zhora ho zas klesti Cascade Lake - X ktery mel byt jiz davno mainstreamem a v HEDT rade Intel nic min nez 20 jader nemel nabizet, jo ma az ted prijit i 22 jadrova krava ale se skoro 1kW spotrebou, jenze na to lidi ukazkove Intel-u dopredu serou.

Autora clanku prosim opravit text: "které Intel vydá letos s generací Comet Lake, tedy 10nm 14jádrovými procesory s architekturou Skylake" - bylo by to pekne ale je to stale nerealne, celkove si prosim pohlidejte kvalitu vytvareni clanku, sou v nich dost preklepy, hlavne vety se mnohdy nespojujou a musim si je tak v hlave sam vykladat, dekuju.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jó intel, na ten já nedám dopustit. Je to záruka kvality, stability a nulových problémů. Zrovna včera si se mnou intel vytřel řiť když jsem hledal novej bios na jeho desku DB75EN. Jeden z těch Haswellů, který i po letech díky intelovský stagnaci jede jak víno, ovšem intelem odepsanej kus HW. To už je snažší najít ovladače na noname desky z přelomu tisíciletí, než kvalita jménem intel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, tohle nedávno intel doposral do nejvyšší dokonalosti: soubory pro starší hardware prostě vyházel do háje a aplikoval tržní mechanizmus ( = zákazníku, trhni si). Zrovna Intel, kterej dlouho držel soubory na kdeco a byl tím pověstnej, ale asi jsou už tak v řiti, že nemaj ani na pár disků pro starší drivery a biosy, jinak si to neumim vysvětlit.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Krasna ukazka praktickeho vyuziti kodovych jmen "neco neco". Dokud ten produkt neni realny, neni duvod tomu davat realne produktove jmeno, a je treba to brat jen jako napad ve fazi pokusu :-) Jak se ukazuje, mnoho napadu casto konci nekde na papire. Z intelu se stala jakasi tovarna na sny a probuzeni bude nektere zucastnene hodne bolet.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

On ten Intel obusfikační comet-xxx marketing evidentně fuguje a setrvačností se zákazníci ještě nějakou dobu bullshitovat nechají. Teď měli totiž historicky nejvyšší tržby takže prodávám akcie se ziskem +44%. A nechám si díl za 1 USD abych sledoval jak to bude postupně padat - čistě pro to srovnání kdy realita jaký s Comet udělalí obrovský kráter začne postupně docházet i akcionářům...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.