Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Desky s čipsety Intel B460 a H410 nebudou podporovat Rocket Lake

Intel vsadil na jistotu, jiz ne socket, ani cipset ale zravost urcuje kompatibilitu...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Viac by ma prekvapilo keby súčasné dosky Rocket Lake podporovali. Už len preto že na nich nefunguje poriadne ani to čo majú napísané na krabici.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

copak, jakej maj problem??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak minimálně ta podpora PCIe Gen4 je papírová.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Vadí to nějak zásadně v reálu?

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Objednáte a zaplatíte si steak, a dostanete levnou prorostlou krkovici. Ale účel splněn, v reálu to ničemu zásadně nevadí, najíst přece dostanete, ne?

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ten steak není viditelně vyšší kvality než ta krkovice, tak proč platit řekněme 10x víc za steak. Já se ptám proto, že reálný rozdíl v reálných aplikacích (např. hrách či M.2/PCIe/NVMe SSD) není takový, jak by odpovídalo nové generaci PCIe a její dvojnásobné propustnosti. Jinak jak píše no.X níže: je někde prokázáno, že to prostě nefunguje a je to jen "papírovej drak"?

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tohle je krkovice za cenu steaku, ne naopak. To není levný CPU proto, že to neumí, ale drahý CPU, co to má umět, ale to je přitom sporadické, to je celé.

Tj. když koupím levnější starší CPU (=krkovice), který to neumí, tak vím, co kupuji, počítám s tím. Když ale koupím nový drahý CPU, který se chlubí, že je steak, ale ve skutečnosti je krkovice, je to podvod.

Já se nepřu o to, že PCIe4 je celkem zatím bez výrazného užitku, ale KU*VA když výrobce napíše, že to něco umí, tak to musí bezezbytku a bez výjimek umět, jinak je to podraz na zákazníka. Chápeme?

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Tak si představ Ježku, že pokud si někdo koupí takovou desku za účelem využití pro "budget"-build sestavu, kde se nejedou hry ale využije se ta rychlost třeba na domácí lab, tak to už k nas*ání je.
Že ty to nevyužiješ, neznamená, že ostatní jsou na tom stejně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

------------------ ------------------ ------------------ ------------------ ------------------
Pane - ide o princip. Nie o to kto dokaze/nedokaze PCIe v4 vyuzit.
------------------ ------------------ ------------------ ------------------ ------------------

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mně třeba v reálu dost zásadně vadí každý ojeb.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Davide, Gelsinger ti nepošle podepsanou i9 jenom kvůli zdejším diskuzím:). AMD nemůže Intel zašlápnout, tak neboj. I kdyby místo Gelsingera byl ten původní Swan, tak no problem.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já se nebojím a ani podepsanou i9 neočekávám :-). Jen v posledních týdnech/měsících zjišťuji, že se tu z toho opravdu stává hájemství AMD-fans, což v takové míře ještě před pát lety nebývalo. To mě trochu mrzí.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No podľa vás by ste dal do každého domu core2Duo. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To celkem sedí od někoho kdo 29. 1. 2021 vydal takový "objektivní" článek :D Musel být špatný matroš :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemám pocit, že by se tu něco za těch pár let změnilo. :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že v súvislosti s intelom sa už takmer každý deň objaví nový prúser a vyzerá to ako hejtovanie intelu. Ale to mi chce niekto povedať, že celý svet sa spojil proti intelu a celý svet je plný AMD fans? Nie, toto sú tvrdé fakty. Intel totálne zlyháva pri vývoji nových procesov a nie je schopný priniesť žiadnu inováciu ani na poli CPU ani na poli GPU. Proste zabehnutý systém 4 jadrá a každý rok 2-5% výkonu naviac už 3roky nefunguje, lebo konkurencia prináša každý rok 15% výkonu naviac a možnosť škálovania až do 64jadier.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

> Jen v posledních týdnech/měsících zjišťuji, že se tu z toho opravdu stává hájemství AMD-fans

Hmm, a co v letech 2011-2017, nebylo tady hajemstvi Intel-fans ? Tehdy ti to nevadilo ?

Nebo, ciste teoreticky, zeby mozna o zadne fans neslo, ale proste a jednoduse bylo AMD objektivne horsi v 2011-2017 (mozna krome porizovaci ceny) a momentalne je Intel objektivne horsi. Ohledne "v takové míře" - ta mira je mozna dana tim, ze zatimco v 2017 mel jeste Intel navrch v nekolika ohledech, ted je praticky ve vsech ohledech horsi.

> To mě trochu mrzí.

Me mrzi neco jineho - ani ne to, ze ses zaradil to tabora Intel fans, ale ze ses zaradil do tabora nekritickych Intel fans. Ja jsem treba nikdy neskryval ze jsem si koupil FX-8350, a byl jsem si od zacatku vedom limitaci a problemu toho procaku. Tobe dela evidentne problem uznat i to, ze Intel lze ohledem TDP, a ze PCIe 4 byl ojeb na zakaznika. V kteremzto pripade se asi nema cenu moc bavit o cemkoliv.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

tyvole, kdybychom nebyli na černé listině Intelu za to, jak jsme zhejtili Ivy Bridge, tak neřeknu :-). Přestaň překrucovat historii.

Mě nedělá problém uznat, jak to má Intel s TDP. Nemám vůbnec potřebu se k TDP vyjadřovat, u Intelu to není směrodatný údaj. Ten se už nejmenuje TDP, ale aktuálně PL2.

A PCIe4? Sorry, ale to já osobně považuju za marginální věc. Ne, to jak s tím nakládá Intel (či někdo jiný), ale to, že to není důležitá vlastnost produktu. Jasně, je papírově 2x rychlejší než PCIe3, která je zas 2x rychlejší než 2.0 atd. Ale sakra, kde je reálně vidět ta 2x vyšší rychlost v reálném použití?

Je to zhruba takové, jako když se inzeruje UHS-II u nějakého foťáku. Jasně, pokud seš sportovní fotograf, co střílí 10 RAWů za sekundu, tak se i UHS-II může hodit. Ale to je málokdo, běžným plebs téměř stejnou službu odvedlo už UHS-I. Je skvělé, že inovace probíhá, ale přikládat takto kardinální význam jedné dílčí vlastnosti jen proto, že "místo tří proužků má proužky čtyři" je lapení se do sítě marketingu. iPhone 12 taky není tak významně lepší než iPhone 11 - 10 - 9 - 8, jak by naznačoval pokrok v číslování. Ale prostě marketing to umí využít a lidský mozek si na to navykl. Proto už nemáme Firefox 3.6.25, ale máme Firefox 80. Protože takový Firefox 7.15.20 by oproti Chrome 85 vypadal jako zastaralý.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

:-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tak zrovna Ivy Bridge byl docela fajn , mel jsem i5 3570 asi 7 let nez jsem ji kvuli ryzenu poslal pryc :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>A PCIe4? Sorry,
jenze jak jiz bylo receno vyse - tady nejde o PCIe4, tady jde o lhani, to je ten problem. pokud by se intel vyjadroval na rovinu o TDP, podpore PCIe4 etc. tak tech hejtu bude podstatne min

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PCIe 4 u Intelu je jako výroba polovodičů v dobách ČSSR ... jen počkejte až zavedeme výrobu celovodičů.

Nějaký managor usoudil, že z marketingových důvodů by nebylo vhodné zavádět něco, co konkurence už nějaký ten rok má. Proto bylo PCIe 4 upozaděno a čeká se na "lepší zítřky" s PICe 5. Alespoň u serverových CPU už byl ohlášen záměr jeho nasazení (reálně bude tak v roce 2023 - při součnasném trendu odkladu odložených odkladů)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PL2 nenahrazuje TDP. PL2 není běžně inzerované v základních vlastnostech, musí se hledat v manuálech a datasheetech, u nekterých řad nelze neajít ani tam. Podle PL2 se nenavrhují sestavy, chlazení a napájení u velkých výrobců, ale stále podle TDP. POodle TL2 se nedělá marketing, alew stále podle TDP.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

" tu z toho opravdu stává hájemství AMD-fans, což v takové míře ještě před pát lety nebývalo. "

asi ne tolik, ale některé články zbytečně vyzdvihují některé věci od amd, které jsou minoritní a naopak o intelu se píše o spotřebě a výkonu vůči bůhví čemu, pak je jasné, že se tady shlukují podobně smýšlející jedinci
stálo by za to se kouknout na články o buldozeru co se o nich tam psalo jestli byli takhle shazovaný jako je teď intel, nebo hype na polaris 1x a přeznačený 2x jako že není přeznačený, nebo R9 radeony vs maxwell, možná že už si to nepamatuju tak dobře, ale to podbarvení pro amd tam bylo vždy
chápu intel je teď úplně v prdeli a jeho spousta modelů jsou neprodejný krámy
nvidii po letech taky amd šlape po krku, ale za to vyzvyhovat amd fakt nemá cenu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

@David Ježek, naprosto souhlasím, už to tady vypadá jak v Klubu přátel AMD. Dříve jsem sem chodil číst pravidelně, skoro každý den. Nyní sem kouknu už jen občas, ten příklon k vynášení AMD do nebes je více než znatelný a v podstatě už tady není moc co číst, objektivita je dle mého názoru absolutně mimo.
A samozřejmě to, že v diskuzi se na každého, kdo nezastává názor JEDINĚ AMD, slétne roj AMD fans, a snaži se zněj udělat blbce, tomuto webu také nepřidá.
Osobně si myslím, že někteří hlasití členové pravděpodobně vlastní akcie AMD, a smyslem jejich jednání je pomoci prodejům produktů AMD v ČR, a tím tak nějak popostrčit růst ceny akcií, případně namotivovat neznalé uživatele k přechodu / koupi CPU AMD, aby jich tak bylo víc a měli lepší pocit.. Jedná se o můj osobní názor. To, jestli se to týká i samotného autora článků, si nedovolím spekulovat. Avšak tuším, že přijem je z návštěvnosti a reklam, a pokud tady mají AMD fans "hnízdo", bylo by samozřejmě neekonomické psát něco co by jim bylo "proti srsti", protože návštěvnost a kliky jsou vše. A samozřejmě do toho vlaku mínusování a hejtění naskočili i lidé bez vazeb na AMD, jen se prostě nechali zblbnout.
Bohužel, kdysi dobrý web, se tím stává podprůměrným. Když už chci číst něco o HW, raději zajdu na EN weby, kde ta kvalita vzhledem k velké konkurenci prostě je. Jedniný CZ autor, který je stále objektivní, nestranný a má přehled, je Jan Olšan.
Mínusům zdar.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Porbléím je, že každá zpráva od Inbtelu poslední dobou jsou prostě jen lži, v lepším případě polopravdy, zmanipulované testy apod. 6e jsou momenntálně technologicky níže, je normální, to se stává, ale takové bláboly co z Intelu lezou, to nikdy nebývalo. Teď např. ten jejich blábol namířený proti Apple M1, plnýáá manipulací, a to přitom M1 opravdu neadoruji a věrozvěsty M1 a ARMu nesnáším.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sorry jako, ale Ježek v poslední době ztrácí absolutně soudnost.
Jestli si něco objednám a v reálu to tam nebude, tak ano BUDE MĚ TO ZÁSADNĚ SRÁT.
Nesebral ti náhodou Crha nebo mvladar účet/profil? Tak debilní komentáře jsem fakt nečekal.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Ono to jsou takové věci na pomezí přítomno/nepřítomno. Vzpomeň třeba na Bulldozery a žalobu za to, že to není 8core, ptž to nemá 8 samostatných FPU. Vadilo to reálně něčemu?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To opravdu chceš srovnávat? Demagogu...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Asi takhle pořvávali Intel fans v diskusích v dobách Bulldozeru o jeho FPU.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

AMD toho sice tehdy taky dost posralo (neřeším teď, co vedení a případní vývojáři), ale na druhou stranu, intel toho posral z mého pohledu víc a zásadněji.

Z největších průserů, co AMD mělo v době, kdy začalo zrácet, bych maximálně vyzdvihl Phenomy (1. generaci), kde se nafoukla bublina, že v jisté kombinaci faktorů dojde k BSOD. Phenomy II tímhle netrpěli a osobně jsem se s Phenomy (1) nesetkal. V ten moment se z intel fans tábora ozvalo mohutné bučení. Pak bylo ticho až do buldozeru, od kterého se očekávalo hodně (masáž, hype), ale nakonec přišla studená sprcha (v MT jakž takž, ST ale bída). S visherou to MT fungovalo (a nebylo to tak pozadu proti intelu, i ve srovnání se spotřebou), ale ST bylo na úrovni prvních Nehalemů, jenže tou dobou jsme tu měli celkem povedené sandy/ivy. Že by se to AMD extra promíjelo, to se asi říct nedá (ani z táboru "rudých", možná první měsíce bulldozeru si někteří stále nechtěli přiznat, že to není ono).

Tenhle web čtu jak dlouho, od roku 2007? Jo, někdy se píchne do něčeho, co se mi úplně nezdá košér, ale nepřijde mi to zásadně odkloněné na jednu či druhou stranu (po vzoru DD či jiných). Jasně, člověk kterého serou praktiky firem, tohle logicky promítne do svých názorů nebo článků (a dělá to tak prakticky každej). Mně osobně taky vadí postavení některých firem, ale že bych se kvůli tomu hádal kvůli každej chujovině.

Třeba v době, kdy by se tedy mohlo filozofovat nad těmi osmi plnohodnotnými vlákny vishery, intel uvedl haswell, který měl mimochodem umět TSX (nebo broadwell? teď to z hlavy nedám). No, jenže se zjistilo, že TSX nechodí všude dobře, tak ho paušálně vypnul a i ty CPU, které ho měly mít v pořádku, TSX měli deaktivované. Byla to fíčura, která byla prosím uvedena ještě před vydáním CPU, že ho budou umět, oficiálně od intelu, nebyl to jen drb. A pak se najednou vynořila v erratě. Rozmazávalo se to tu nějak? Nejsem si jistej, ale mám dojem, že jsem se o tom dočetl spíš na jiných webech, než tu.

pro info: https://diit.cz/clanek/intel-tsx-error-haswell-broadwell (v diskuzi se sice rejplo, ale rozhodně to nebylo protivné a nebylo těch příspěvků milion)

Jinak abych se vyjádřil k téhle "šlamastice". nePodpora PCIe 4.0 asi většině žíly trhat nebude, ale nePodpora CPU (byť nebyla asi oficiálně vyřknuta intelem ve smyslu, že produkt bude podporovat i novější gen. CPU) je docela zásadní, bych řekl. Na druhou stranu, u intelu celkem nepřekvapivá (pomalu víc patic a chipsetů jak generací CPU).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"nePodpora CPU (byť nebyla asi oficiálně vyřknuta intelem ve smyslu, že produkt bude podporovat i novější gen. CPU) je docela zásadní, bych řekl."

Opravdu? Tím jste myslel co přesně? Rocket Lake na Z490 bude. Nic jiného nikdo nesliboval. Pokud jste si vy něco myslel, tak to je váš problém.
Ohledně PCIE4 už je tady toho napsáno dost, stačí pochopit psaný text.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale noták, nebudeme se hádat.

Netvrdil jsem, že RL na Z490 nebude, ale na zbytku nebude, ačkoli tam není zásadní překážka. Zkrátka, působí to na člověka (znalého) tak, že se intel vlastně ani moc nesnaží, aby to chodilo, jako spíš o to, aby to nechodilo. Obdobné je to s Xe DG1 nebo jak se ten nesmysl jmenuje. Chybí tam jedna podělaná SPI flashka s FW, aby ta karta mohla být použitelná kdekoli. Ne, oni z nějakého důvodu vynechali 4 vývody, ano, 4 posrané vývody na GPU, které jich nese stovky/tisíce a udělali z toho vendor specific krám. A ne, výmluva ve smyslu "vždyť je to grafika pro mobilní krámy" u mně neuspěje, protože tu máme MXM grafiky (teda měli jsme) a ty si FW nesou na flashce též. Tohle je vyloženě ojeb, tam se snad nedá ani vymlouvat na neznalost (zároveň, pro debugování by to chtělo nějaké zadní vrátka).

PCIe 4, co se vám na tom nelíbí, nebo proč myslíte že tam něco nechápu? Psal jsem, že to není zas tak zásadní problém, ale dít by se to nemělo. Myslím, že jsem těch přešlapů intelu vyjmenoval dost na to, aby člověk dokázal usoudit, která firma víc "vyjebává" s produkty a spotřebiteli. Ano, obojí jsou korporáty, obojí má prim generovat zisk, protože růst a akcionáři. Jenže člověk má tak nějak po jistých létech fakt silnou pachuť v ústech... a to prosím, mám kolem sebe víc intel mašin a nV GPU, než produktů z rudého tábora. Sám stále funguje na intel HW a myslím, že mne to stálo víc, než co do toho spousta intel&nvFans dali (cena je šesticiferná). Věděl jsem o tom, že je to předražený, je tam s pousta výjebů, ale Zen ještě nebyl a AMD tou dobou několik let nevydalo v desktopu nic rozumného. Můžu je hejtit za to? Můžu, ale mám dostatek soudnosti. Intel má k dispozici daleko víc peněz, měl k dispozici dobré mozky, měl všechno (a stále mnohé z toho ještě má).

Tak mne prosím nenabádejte, že nechápu jak funguje PCIe 4.0 a kde je problém nebo není. Nemluvě o tom, že jsem přímo HW dev, byť né toho počítačového, ale to neznamená, že se o to také nezajímám (není to tak dávno, co jsem se i bavil s jedním kolegou na téma routování spojů pro rychlé sběrnice, kam PCIe patří).

Cílem bylo ochladit pana Ježka s argumenty, že se rudý tábor (zejména zde) rozhořel na stejnou, nebo i horší úroveň, nebyl intel tábor v době silného útlumu AMD. Nemyslím si to, přijde mi to +/- stejné a vypichování chyb jednoho či druhého tábora je podobné. Navíc jirka se snaží psát především o tom, co kdo kde špatně vydedukoval nebo vysondoval, většina pisálků jen překládá a nebo silně nadržuje velké modré nebo červené. To, že se poslední dobou nejvíce lže/fabuluje z modrého tábora je dáno marketingem intelu a je logické, že na to jirka bude upozorňovat. Když se nepovedla vega, tak o tom také psal a myslím že více než dost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za to. Kdyby byl každý jako Vy, číst diskuse by bylo skvělé. Mě jde jen o to, že kvalita diskusí pod články na našich HW webech obecně za poslední roky klesla pod úroveň kanálu. To, co kdysi začalo na Zive zejména pod články demagoga Belky, se bohužel v průběhu let rozšířilo i tam, kde bych to opravdu nikdy nečekal.
A proto, "nastavuji zrcadlo" stylem Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Ano, tím úroveň nepozvednu, ale nechci jen nečině přihlížet.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasně, ale tam to překročilo hranice osobního názoru s až bych si dovolil říct, fanatismem. Jedna věc je, mít zapálení a něco řešit (to co třeba dělá jirka), druhá věc je, za každou cenu se snažit tlačit to, co si myslím a je to tak nejlépe.

A v tomhle je pravděpodobně v česku (a nejen tam) dost fanatiků, poukazovat a jmenovat je nebudu. Vtip je ten, že se házet na ně jen špínu je taky vlastně špatně, protože tu a tam vygenerujou dobrý test, názor, materiál, ale člověk musí stát nohama na pevném místě a nehledat odpověď na svoji pravdu (tedy hledat potvrzení své pravdy, protože vyvrácení většinu lidí nezajímá, naopak lidské ego potěší, když zjistí, že má pravdu).

No a pak se to začne hádat, a to už všichni známe. Taky jsem se jednou určitě hádal a nakonec zjistil, že nemám pravdu. Nedokážu říct kdy, protože to bude moře let a posledních 5 let mého života bylo velmi "dynamických", bych řekl, na blbosti nebyl čas.

Jinak taková "nezajímavá" vsuvka. Tak před dvěmi-třemi týdny jsem zjistil, proč mám "nestabilní" systém s Vegou64 LC edici (vodní, co má zvedlé TDP i boost). Pamatuju, jak jsem to před těma dvěma rokama dotáhl domů (teda ono je to už víc jak 2 roky), vyměnil HD7970 a těšil se, že teď to bude "mazec" a budu si užívat poprvé i hi-end v grafice. Pustil jsem první benchmark a počítač se vypnul, doslova po několika vteřinách. Kolik driverů jsem vyzkoušel a tak, fakt jsem nad tím strávil 2 dny, než jsem to dotáhl do provozuschopného stavu. Dokonce jsem uvažoval i nad reklamací karty, protože se mi to fakt nezdálo a někdo mne tady v diskuzi na to trochu navnadil (ta karta byla stále velmi aktuálním tématem). Nakonec jsem to vyřešil pomocí catalystů, způsob rovnák na ohejbák. Až nedávno, mi to spadlo ve hře opět tím výše uvedeným způsobem a tentokráte (po letech provozu v mém profilu) jsem nehledal problémy v souvislosti s grafikou, ale zdrojem. A hle, nalezen "veselý" článek, že nejnovější zdroje od seasonicu mají problém s moderníma grafikama (jak AMD tak nV), protože karty mají tak skokovou spotřebu, že to OCP ochrana zdroje vyhodnotí jako zkrat a vypne se. Mimochodem, znovu jsem vygooglil:

první vodítko zde: https://www.overclockers.co.uk/forums/threads/new-psu-immediate-shutdown... a v diskuzi následuje vodítko sem https://bit-tech.net/news/tech/psus/seasonic-warns-of-focus-plus-psu-com...

To bylo samozřejmě už dávno po nákupu veky, tu jsem koupil v listopadu 2017, takže jsem to logicky vygooglit tehdy nemohl a v mezičase jsem to neřešil, protože to chodilo. Nezanevřel jsem na AMD, neposlal jsem nikoho v diskuzi do prdele, neposlal jsem do prdele ani nikoho dalšího. Vím že jsem se v diskuzi s někým hádal a důvod byl ten, že ten člověk od začátku nechápal, že mám V64 s AIO vodou, kterou sapphire prodával. Poté se to uklidnilo a pochopil, že tam opravdu flashnout bios na který mne navedl nemohu. Zkrátka, po kolika letech jsem zjistil "pravdu". A závadu zdroje jsem mimochodem tehdy taky vyloučil, protože jsem dohnal veku do TDP limitu, takže celá sestava byla v podstatě v burnu a zdroj to nevypnul, takže přetíženej nebyl. Navíc je to fakt dobře udělanej seasonic X, tehdejší hi-end :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě spíš přijde, že soudnost ztrácí ti, kteří už roky hlásají Intelu totální krach. Něco ve smyslu Dávám Intelu, rok, maximálně dva. Jenže, ono pořád nic, co? Ale neboj, příští rok už to určitě vyjde. A kdyby ne, tak ten další, nebo další... vydrž!
Nakonec, ať si každý koupí co chce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyzera, ze pri sucasnych GPU to nejak zasadne nevadi.
Rozdiel je ale napr. pri nvme ssd kde moze byt rozdiel v rychlosti PCIe3 vs. PCIe4 zasadny. A ak si niekto zaplati (priplati) za dosku+cpu s podporou PCIe4 lebo to chce vyuzivat (napr. pracuje s velkymi datami - video, velke hry, ...) a ono to nefunguje, tak je to celkom zasadny problem a dany priplatok sa mina ucinku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je prokázáno, že nefunguje? Osobně nevidím nic špatného na tom, že je produkt vybaven funkcí, jejíž využitelnost je podmíněna podporou na straně další komponenty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, jenže u Intelu je tohle už tradice, aby to nefungovalo. Dneska už složitost narosla do té míry, že se to neobejde, ale i tak, při troše studiu je ten záměr často očividný. Dříve to bylo až směšné, 2x jsem upravoval svoji desku pro podporu procesocu S370 -> FCPGA370 -> FCPGA2. V principu šlo jen o to ulámat správné piny (intel dal druhý ~RST na pin, který byl na staré verzi socketu na GND) - tzn. zpětná komatibilita snadno dosažena doma. To samé 775/771....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemám problém napsat, že je něco špatně, pokud se prokáže, že to fungovat nebude. Ale přijde mi trochu mimo mísu očekávat, že něco fungovat nebude, pokud nejsou ani indicie, které by něco takového naznačovaly. Krom toho implementace PCIe 4.0 na Z490 není věcí Intelu, ale výrobců desek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prosim o kombinaci desky a intel cpu (staci link na Alzu napr.), kde tedy funguje doopravdy ono bajne pcie gen4 (kdyz je to otazkou desky), tohle se hned musi vyzkouset :-)

Prozatim to vypada tak, ze dokud neco nefunguje, je spravne ocekavat, ze to nebude fungovat nikdy. Viz Xe DGPU, ktera je vam v 99% pocitacich k nicemu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

s tímto nelze než souhlasit. Ale jestli se mi textury nové lokace v Cyberpunku 2077 načtou za 1,2, nebo 1,8sec, nepovažuji za zas tak důležitou věc.

A hup, naházejte mi klidně 1000 mínusů kucí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem z generace odkojené overclockovacím bestsellerem Celeronem 300A a současné hokusy pokusy Intelu na zákazníky (CPU+grafika) jsou mi zcela cizí. Kdeže ta léta (1997-1999) jsou?:o)) Holt nyní jede AMD, ale Intel toho bude mít v šuplíku mraky, takže jestli podplatí technické ředitele z TSMC, a bude chrlit 7nm vlastní režií, tak bude zase na koni:o)) Peníze na to zatím má.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hele vypíchnout zrovna tak mega-výjimečnou věc jako Celeron 300A je trochu podpásovka.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A za zmínku o 2x300A@463MHy na Abit BP6 by se měl dávat rovnou BAN. :D Tohle "DualCore" mi vydrželo až do Opteronu 144. Nějak jsem nepostřehl, co se s ABITem v průběhu času stalo. :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tuto argumentaci nějak nechápu. Deska podporuje PCIe 4.0, ale potřebný procesor teprve bude vydaný. Intel podporuje PCIe 4.0 až s Rocket Lake, takže se o tom, zda něco funguje nebo nefunguje můžeme začít bavit, až někdo do stávající PCIe 4.0 kompatibilní desky osadí Rocket Lake. To se stalo už v říjnu a fungovalo to:

https://videocardz.com/newz/intel-rocket-lake-s-pcie-4-0-performance-all...

Na základě čeho se mám domnívat, že to po březnovém vydání fungovat nebude? Prosím argumenty, ne mínusy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne za takove svinarny si Intel zaslouzi poradne okopat kotniky a nebal bych se mirit i trochu vyse.

Zivotni postoj pana Jezka chapu, mozna. Trochu.. Nejsem ale 100% presvedceny ze vychazi z jeho nitra. Nerad bych mu krivdil - ten postoj mi prijde torchu krecovity, mozna az ucelovy.

Lidi jako prymulove, koubkove a jim podobni take nevidi pro stromy les. Nechapou souvislosti. Maji jen svuj pohled a svou pravdu. Tihle dva jsou na tom jeste dobre. Maji podporu mnohych jim podobnych.
P. Jezek ac take nevidi, nebo, ruku na srdce (verim ze je nadprumerne bystry clovek), nechce videt urcite souvislosti, tak zastani tady nedostane, protoze jemu byt jen podobnych je opravdu malo. Svym zpusobem skoda, svym zpusobem dobre. Dal bych to nerozvadel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Krásně papouškujete názory duševně nemocného Belky a Stacha, jen co je pravda. Asi životní postoj. A ne, není mi vás líto, dobře vám tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nečakalo sa, že s novým CPU bude PCIe 4.0 aj na B460 doskách?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Který výrobce vydal B460 desku s podporou PCIe 4.0?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

labutia piesen intelu pre predoslu gen. cpu.
kde je ten cas ked som mal socket 7 s amd / intel / IDT / Cyrix alebo mP6 v jednej doske a menil som si ich kvoli testom....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neviem za co minus, ale treba si uvedomit ze rozdiely v MB (architektura) je minimalny, len Intel meni socket lebo je nova gen Core cpu. :-)
AMD ma AM4 kolko generacii?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejvyšší čas pro zákazníky nepočítat s Intelem a jeho stupidním měněním socketů každou generaci :o))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak s ním nepočítejte :) Díky, že jste se nám svěřil, ale obávám se, že je nám to tak nějak jedno.
Změna socketů totiž překvapivě není pro většinu uživatelů problém.
Mimochodem, Intel se zodpovídá akcionářům. A ti si rozhodně nestěžují ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle by snad mohlo být i na soud, kdyby se větší množství zákazníků, co si koupili tu desku spojilo a podalo žalobu... V US by se tím možná daly vydělat i slušné peníze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejdříve si o tom něco přečtěte. Možná byste zjistil, že PCIE 4 Intel ani na Z490! opravdu, ale opravdu nesliboval, přišli s tím samotní výrobci desek. Intel to nepodporoval, a NIKDE netvrdil, že to bude fungovat. To, že to nakonec bude na Z490 fungovat, je tedy spíše dobrá zpráva! Ale to byste musel chodit číst i jinam, ne jenom sem. Ty soude....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A já ještě doplním příslušnou pasáž z no-Xova článku: "...kdy vyplulo na povrch, že Intel sice plánoval podporu rozhraní PCIe 4.0, ale z důvodu nedostatečné stability generátoru taktu v čipsetu tato podpora odpadla a zůstalo u PCIe 3.0. Někteří výrobci základních desek u vybavenějších modelů tento problém obcházeli implementací vlastního generátoru, takže určité modely bez ohledu na specifikace Intelu PCIe 4.0 podporovat mohly..." Část zdejších diskutujících evidentně nechápe psaný text, hlavně že mají důvod se spravedlivě rozhořčit, jací jsou v tom Intelu lumpové. Ano, v mnohém jsou, ale ne v tomhle případě (míněna podpora PCIe 4).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nepodporu nových CPU na B a H opomíjíte proč?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

@Jaroslav Brümmer A on některý výrobce vydal desku s B čipsetem, která slibovala podporu PCIE4? Tak možná proto? Zkuste přemýšlet, a udělat si někdy i vlastní názor, jestli tedy tušíte, o co jde...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdo chce intela na truc naštvat, tak si do své Z170 desky koupí mobilní comet lake upravený od číňana :) https://www.cnews.cz/cina-konverze-mobilni-bga-comet-lake-na-procesory-p...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.