Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Detaily o Intel McKinley procesoru

Intel logo staré
Intel si na svém FTP připravil materiály, které hodlal uveřejnit až 4. února a do té doby jsou prý pod přísným embargem. Jenže se mu to nevyplatilo, neb si jich někdo všimnul a samozřejmě si to nenechal pro sebe. Díky tomu můžeme vědět třebas to, že Intel plánuje prodávat McKinleyho na 5 GHz!

Intel si plánoval odhalit na Solid State Conference 4. února detaily o příštím 64 bitovém procesoru, nástupci dnešního Itania, procesoru známém jako McKinley. Jenže si v přílišné horlivosti připravil PDF prezentaci dopředu na FTP a tu se podařilo vypátrat novinářům, takže se společně můžeme podívat na informace o pár dní dříve.

Intel McKinley

Nový McKinley procesor má pro nás připraveno několik překvapení. Bude obsahovat mimo L1 a L2 cache i L3 cache. A to až o kapacitě 3 MB. Ze začátku bude vyráběn 0,18 mikronovou technologií, ale až Intel přejde na 0,13 mikronů, tak hodlá zrychlovat až na 5 GHz!

Intel McKinley: vnitřekJak už jsme napsali v půlce prosince, hodlá Intel stále uvést tento procesor v první polovině tohoto roku. Přesněji začne dodávat vzorky ještě tento měsíc a plná produkce se rozběhne příští čtvrtletí.

Když už jsem se zmínil o až 3 MB L3 cache, tak by bylo vhodné dodat ještě nějaké její charakteristiky. Propojena s L2 cache bude rychlostí 64 GB/s a měla by dokázat zachytit až 85 % požadavků na čtení z paměti!

Ze začátku budou tedy uvedeny jen 0,18 mikronové verze a to hned tři. Nejpomalejší na 900 MHz s 1,5 MB L3 cache, rychlejší 1 GHz s 1,5 MB L3 cache a nejvýkonnější 1 GHz s 3 MB L3 cache. K sehnání budou za 1330, 2240 a 4220 dolarů.

PS: V diskuzním fóru serveru sandfile.com se objevily odkazy na ty PDFka s prezentací.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Detaily o Intel McKinley procesoru

Žádné komentáře.