Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Devuan GNU+Linux 1.0.0 RC - blíží se finální verze Debianu bez systemd

Z podstaty věci (dle mne) tyhle pokusy zakonzervovat "něco", co bylo překonáno dalším vývojem a to nové se začíná stávat přijímaným standardem, jsou odsouzeny dřív nebo později k neúspěchu. Už jen proto, že náklady na udržování starého vůči také toho i "vedle" a co souvisí a co je také ve vývoji začnou růst ... až to toho "někoho" přestane za čas bavit. Sázet na takovou "větev" vývoje byl jsem už zkušenostmi poučen nedává smysl. Možná tak získat čas než se nové věci víc odladí.
Věc systemd byla už tolikrát moc přemletá, chyby se a tak jak bývá obvyklé postupně vychytají. Co jsem v posledním roce (a něco k tomu) zvědavě odzkušoval linuxové distribuce tak na nevybočujícím hardware a pro obvyklé účely jsem u sebe a pro sebe to, že jedu už se systemd, ani vlastně nezaznamenal. Takže to jako problém neřeším.
Dle mne se věc systemd čím dál více stává střetem postojů na takové ideové úrovni než praktické, střet stoupenců ideové čistoty linuxu vůči těm prý zavrženíhodným, kterým už nějaké to pošpinění "komercí" vadit prý přestává. Ale to mne, běžného uživatele a jako akademické půtky jdoucí mimo mne, nezajímá.
To, že nějaká distribuce Linuxu systemd pořád řádně "nestrávila" a přesto na něj přešla, tak je to věc dostatečného předchozího odladění a odpovědnosti právě autorů té oné ... distribuce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Z podstaty věci (dle mne) tyhle pokusy zakonzervovat "něco", co bylo překonáno dalším vývojem a to nové se začíná stávat přijímaným standardem, jsou odsouzeny dřív nebo později k neúspěchu."

Často to pak ale máte stejné, jako když Lisp byl "překonán" Javou... :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Když Systemd vydali tak zabugované tak se nemůžou divit, dost dlouho jsem zůstával u verze bez systemd (ale průběžne jsem zkoušel jsem i verze se systemd). Teď jedu na debian jessy (se systemd) je to jakš takš použitelné ale pořád je tam pár otravných much, takže přemyšlím nad devuanem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ktore bugy ti konkretne znemoznili pracovat, proslim linky, idealne s tvojim reportom

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mozna nezaznamenate ze jedete se systemd. Ale az se systemd nepojedete, tak to poznate - protoze "nejede to" bude jedine co budete vedet, zatimco normalni sysvinit s normalnim syslogem by vam primo rekli kde je problem.

Pokud porovnate dva programy, jeden ma megabyte a druhy 10MB, opravdu vas prekvapi ze v tom 10MB je vic chyb? (A to mam pocit ze ten rozdil je vetsi.)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a mozno je to tym ze ste si dostatocne nenastudoval problematiku a zlyhal ste vo svojej praci a neviete sa dalej ucit nove veci

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

no urcite vyskusam, ale je uz dost neskoro, desktopy premigrovavam na MX16. Vo firme zatial stabilna Mint 17.3

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Např. na virtuálních serverech není systemd potřeba. Tam jej odstraňuji ručně podle http://without-systemd.org. Dále na některých embedded zařízeních je zbytečný, tam jej taky ruším.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a kolko penazi si predrbal tymto tvojim poslanim od tvojho božstva, kolko inej uzitocnej prace si mohol vykonat, co nato hovori tvoj zamestnavatel? ak nejakeho vobec mas, ale pochybujem ze niekto koho vzrusuje systemd moze mat realne zamestnanie vo frime so stovkami serverov

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pracoval si na Systemd? Alebo si len liečiš dáky komplex? Keď prestaneš urážať ludi v diskusiách a skúsiš sa pozrieť ako funguje reálny svet, tak zistíš, že firmy si úplne bežne upravujú distrá pre svoje embedded použitie. A stovke serverov to nemusíš riešiť 100 krát manuálne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

praveze systemd funguje lepsie v masovom nasadeni, ale to by si otom musel nieco vediet :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

az 5 fedora typkov zajasalo, hura je du denuvan..denuvon?... nvm

... dalsi kanal pls

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.