Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k DisplayPort 2.0 je lepší, než se očekávalo, zvládne i 16k včetně HDR

Moje nova grafika uz bude mit DisplayPort 2.0. Koupim si k ni prevodnik na DisplayPort 1.4 a ten zapojim do prevodniku co mam ted na HDMI do monitoru.
Lituji chudáky, kteří mají monitor jeste pouze s VGA a budou potrebovat teda prevodnik jeste HDMI-VGA.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nechapu, proc pouzivat v IT HDMI, vsechno na DP (a nebo historicky DVI) a nic neresim. HDMI patri do AV.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Můj monitor neumí vypnout DDC/CI, tak při použití DP mi po ručním vypnutím monitoru tlačítkem odebere systém odpovídající obrazovku a všechna okna a ovládání přehodí na další obrazovku - tedy do obýváku na TV, z čehož uživatelé Kodi nejsou nadšeni. HDMI kabel je v tomto směru tupější, tak mi tuto zlomyslnost neprovádí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na základě jednoho nepovedeného fw nějakého obskurního modelu monitoru posuzovat rozhraní, tak to je teda metodická síla. Vás bych si najal na falšovaní výkazů :)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kecy prdy bedary.
Presne takhle se chova vic jak pulka vsech monitoru!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čím víc převodníků, tím víc monitor, přesně tak. Bacha abys to nezapojil do kruhu, mohlo by tě to někam teleportovat... třeba do čekárny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, neustala zmena konektoru vyzadujicich bud koupi noveho monitoru nebo koupi prevodniku je vyhodna jen pro vyrobce monitoru a prevodniku, ale pro uzivatele je to totalni kravina a jen zbytecne tahani penez z nasich kapes. Opravdu nemam zajem si kupovat novy monitor ani prevodnik jen proto, ze uz mi ty "curaci" vyrobci grafik prestali davat na grafiku DVI a HDMI konektory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na co převodník? Displayport ti staci a HDMI tam je taky a jsou s nami tak dlouho ze bys musel mit velmi stary monitor nebo nevhodny vyber abys byl nucen pouzit redukci za par korun :)

Se podivej jak dlouho je tu DP a HDMI .... pry neustala zmena konektoru :) ale ty bys nejradeji d-sub na veky veku vid :)
Moc si to sam zbytecne komplikujes a pritom je to tak jednoduche :) a je jen jedna situace kdy je absence DVI konektoru problem a to urcite nebude tvuj pripad

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spousta monitoru nema DP a kdyz chces pripojit monitor + TV nebo treba dva monitory, tak jses s jednim HDMI v prdeli a potrebujes prevodnik.
(Nikdo tady nemluvi o VGA, ale kdyz uz jsi to nacal, tak po prichodu LCD monitoru jsem mnohokrat upozornoval na to, ze VGA konektor na LCD nedava zadny smysl a hodnekrat jsem to schytal, ze tomu nerozumim, ikdyz to bylo presne naopak, takze i dneska je furt mezi lidma spousta LCD monitoru jen s VGA konektorem, ale to neberu v potaz, ti si za svou blbost, ze si takovy smejd koupili, mohou sami.)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nepotřebuješ převodník! Kde se tahle fáma vzala? Prostě si koupíš kabel, kde na jednom konci je konektor DP a na druhém je HDMI.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A v kabelu je integrovany prevodnik. :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

DP podporuje nativny signal pre HDMI, bez prevodnika.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne nutně. Zařízení podporující DP++ (dual mode) od DPverze 1.1 mohou přenášet DVI/HDMI po druhém kanálu a stačí jen pasivní redukce. Podpora těchto reudkci mezi zařízeními bohužel není 100% a omezením je ten jeden kanál. A není k dispozici při přenosu DP over USB-C.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

přesně jak napsal MP zařízení si samo pozná jaký typ adaptéru je na druhém konci a přepne signalizaci (VGA/DVI/HDMI) proto je DP "nejlepší" a stačí k tomu levný kabel a nebo i pro fetišistu na redukce jako jsi ty existují adpatéry :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DP samozrejme nic neprepina a signal DP je s VGA, HDMI(DVI) nekompatibilni. Ze je prevodnik integrovan v kabelu a ty ho nevidis na tom realne nic nemeni.
(Boze chlapi vy jste material!)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

VGA pomineme, to je analog, tam musí být aktivní převodník. Ale u HDMI a DVI jsou v kabelu opravdu jenom dráty, není tam žádný převodník, DP na kartě pak jede v tzv dualmode režimu (dneska už všechny karty dualmode umí), výstupní transmiter zjistí do je na něj připojené a přepne se do patřičného režimu. Převodník musí být jenom pro duallink DVI (trotože DP transmiter umí nativně jenom singlelink)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Material jsi akorat tak ty ;) jedine co potrebuje prevodnik s externim napajenim je dual-link DVI(tyka se max par starsich hernich monitoru kvuli vyssi obnovovaci frekvenci ) a pak jen VGA ale prevodnik je napajeny primo z DP a HDMI/DVI staci jen kabel/adapter a cele to probiha na strane grafiky

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Na základě jednoho nepovedeného fw nějakého obskurního modelu monitoru posuzovat rozhraní, tak to je teda metodická síla."

Vidim, ze mas hovno skusenosti z praxe. Tych monitorov je nezcetne mnozstvo, co tento nemily jav delaj. Vcetne mojho "obskurniho" 4k widegamut 10b LG 31MU97-B za pouhych 28 tisic. ;) Podotykam, ze v case, ked som monitor kupoval, tak neexistovala kvalitativna nahrada pri zachovani podmienok pokrytie ARGB, 4k, IPS, 10b. A jak sa tak kukam, tak ani po 2 rokoch alternativa neexistuje... Tak a teraz mudruj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi bych si stěžoval u výrobce/výrobců... to že lecjaká firma zaprasí co může, je vidět i na příkladu M$ a jeho updatů. Někdo si na tom postaví i existenci, prostě kupte si náš nový model, který má tuto a tuto chybu opravenou atd., je to svého druhu kurvítko. Proto je potřeba před nákupem každého zařízení číst recenze zvlášť s ohledem na kompatibilitu případně počkat na alternativy, dokud se ta kompatibilita nevyjasní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podivej, ako.. nie ze by som bol hlupa ovca, co nahadze do kosika prvu vec co vidi, ale ja mal konretne poziadavky na 4k monitor a na trhu bol (a co je smutnejsie stale je), jenom jeden jediny model za ludske peniaze. Citat mozes fora kolko len chces, ale to, ze mas pripojene 3 obrazovky (4k + 4k + qH) a ta sekundarna ani nemusi byt zapnuta (aktivna) a ty vypnes knoflikom svoj primarny monitor a po zapnuti druhy den nevidis jedine okno, ktore mas v liste, to neni uplne pripad, na ktory sa ako potencionalne zakaznik akokolvek zameras. To je proste takova <>, ktoru zistis az doma. A v mojom pripade asi az po pol roku, az ten monitor rozsiris o 4k TV a neskor o dalsi monitor... Aj keby som sa o tej chybe nejakym stastim predom docital, asi aj tak bych ho kupil, pretoze.. Co ineho by som vybral, ze.. :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak trochu blbost, co jsi napsal, nemyslíš?
1) DP 2.0 má plně zpětně kompatibilní = žádný převodník DP 2.0 na DP 1.3/1.4 netřeba!
2) Pro počítače je stejnak nejlepší DP, a valná část monitorů jej má. Ano, řadě monitorů,
obzvláště těm levným DP chybí :-(. Pokud karta nemá i HDMI, nebo je již obsazen,
bez převodníku to nejde! Osobně se mi nápad vybavovat "spotřebitelské" monitory, stejně jako
NTB, pouze HDMI nelíbí, ale výrobci to stále jedou ve velkém :-(
3) Na DVI, stejně jako na VGA jsou převodníky přímo z DisplayPortu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Termínu "HDMI" rozumí všichni, DP spoustu lidí tak nějak minul. Navíc za fajnovou a bombastickou nálepku nálepku HDMI zabírající určitou plochu výrobku dostanou slevu na licenční poplatky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud karta nemá i HDMI, nebo je již obsazen, bez převodníku to nejde!"
Pokud za převodník považujete všechno, co má na jednom konci jiný konektor, než na druhém konci, tak máte pravdu. Příčinou malého rozšíření DP je podle mě právě neinformovanost lidí o tom, že můžou jednoduchým kabelem propojit počítač s DP a televizi/monitor s HDMI. Ty kabely jsou běžně k dostání.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Příčinou malého rozšíření DP

"male" je dost relativni pojem. Dle toho co jsem videl, rekl bych ze v segmentu OEM pocitacu urcenych pro firmy, je rozsireni shruba tak 100% uz nejaky ten patek. To same business laptopy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na busines laptopech v lepsim pripade najdes mini Display port, ale to spis na tech drazsich. Osobne nechapu proc to tam vubec davaj. Bud mam laptop pripojenej k docku takze Display port na tele notebooku je mi k prdu nebo potrebuju pripojit projektor a na to tam mam HDMI, protoze display port vetsina projektoru nepodporuje...
Novejsi laptopy uz samostatnej display port nemaj vubec protoze uz je jedno jestli potrebujes redukci na velkej display port z mini display portu nebo z USB-C

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hlavní je, že DisplayPort podporuje předešlé standardy vč. HDMI a pokud neřešíš velkou vzdálenost zařízení tak nic nebrání tomu použít DP ( je fakt že HDMI 1.4 zvládné delší vzálenosti levněji bez ztráty "hvězdičky")
standard právě počíta s různymi konektory a je v podstatě jedno z čeho to vytáhneš :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jo ale proc resit nakou redukci, kdyz HDMI (aspon na vetsine laptopu) je furt stejny a funguje (narozdil od display portu obcas) dobre? :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz jsme tedy presli od stiznosti ze moderni karty maji jen jeden HDMI vystup k NTB tak i tam to ma smysl uz jen kvuli mensim rozmerum konektoru a schopnosti tam protlacit obraz stejne(HDMI) nebo vyssi kvality na vice vstupech sucasne(DP)
Btw kdyz budes kupovat kabel tak proste koupis ten co potrebujes a memusis resit nic navic :)
Alt mode pres USB-C podporuji oba standardy, ale i tak ciste DP vychazi lepe pro cloveka co nema obyc 6-bit FHD panel s 60Hz(tech je bohuzel stale vetsina a tam uz zustava jako posledni vyhoda DP zamek na konektoru)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono neni moc hubenejsich notebooku nez X1 carbon a i tam se HDMI porad vejde ;).
10 metrovej kabel sebou vsude fakt tahat nebudu, nehlede na to ze v zasedackach bejva HDMI kabel od projektoru na pevno zabudovanej. Cili vyber jestli proste pripojit HDMI nebo shanet redukci na display port vyhraje vzdy HDMI...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"je fakt že HDMI 1.4 zvládné delší vzálenosti levněji bez ztráty "hvězdičky"" - ta ztrata tam je:
1) HDMI negarantuje vzdalenost (kam to az jde, tak to jde. Kdyz ne, tak ne, my nic neslibovali)
2) Se vzrustajici vzdalenosti (neprimo) klesa bandwidth coz se projevi primarne poklesem refresh rate (ktere u HDMI nikoho moc extra netrapi, pac si primarne hralo na refresh do 30Hz, protoze film/AV technika).

Naproti tomu DP uvadi _minimalni_ garantovany vzdalenosti na kterych to musi jet (jinak to neni poctivy DP).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HDMI sice neslibuje vzdálenost apřitom prakticky zvládá i víc jak 10m! :-) DP slibuje jen tuším 2m a někdy nad 1,5m je to problém (dle ceny a tak (ne)kvality kabelu) :-( Takže v těchto parametrech bych DP moc nevyzdvihoval. Slubuje sice, ale málo :-( ...

A AV si nehraje na žádných 30Hz, ale na 25 a 30 fps prokládaně! Tedy na 50i a 60i tedy a tedy na 50Hz až 60Hz!

Apropo HDMI 1.4 zvládne v 8bitech (což je u AV stnadard i standart ;-) ) až 50p (osobně odzkoušeno a stále provozováno pro moje FullHD videjka o 50p a na 10m kabelu se specifikací HDMI 2.0)

Jeden rok po vyjítí grafik a lepších TV taky s HDMI 2.0 a 2.0a, byl víc jak rok DP pozadu a nepřenesl 4k korektně :-( A dlouho ani nebyly 4k monitory s takovou elektronikou :-( HDMI 2.0 sice umělo 4k až 60Hz, ale 10bit "jen" ve 30Hz (některé dražší TV od LG s 10bit IPS panely to uměly ;-) ). Což pro vídejko bohatě stačilo logicky , neb FullHD umělo i v 10bitech a 4k kamery dlouho neuměly 4k víc jak 30p :-/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na 50i potrebujes mene (nebo max stejne) jako na a) totez rozliseni, ale 25Hz nebo b) polovicni rozliseni (resp. radkovani). Takze tim se radeji neohanej, pac tim jen rikas ze to neposila cely :-).
Strucne receno veskera porovnavani DP vs HDMI kde HDMI "vyhrava" se porovnavaji jabka a hrusky, kdyz u HDMI je pouzito bud zretelne nizsi rozliseni nebo zretelne nizsi refresh rate (t.j. nizsi datovy tok, t.j. vyssi odolnost proti ruseni).
Kdyz das u DP stejne nizke parametry, tak ten kabel muze byt taky delsi. A naopak, pokud budes chtit po HDMI totez co chces po DP, tak se ti funkcni vzdalenost taky osklive zkracuje (pokud dane rozliseni a refresh vubec da).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nějak si nerozumíme??? :-( Psal jsem, že FullHD umělo i v 50p! A 4k umělo od verze 2.0 sice jen 30p, ale v 10-ti bitech (50p umí taky, ale jen v 8-,i bitech, pro video však dobrý) a tak HDMI nachvíli předběhlo DP ;-)

V té době 4k monitory ani nebyly a 4k TV zase neměly IT rozhraní - DP. Naštěstí měly HDMI 2.0 PC grafiky již od od GTX980 , kterou mám dodnes. Už mám sice krom velké TV i velký 42" 4k monitor /10bit IPS) s novším DP 1.2a a tak , dnes už staré dobré PC (i7 4,4GHz) a tato stará stále dobrá grafika slouží dál a zvládne plynule až 4k 50p-60p 10bit :-)

HDMI tedy na přechodnou dobu posloužilo velmi dobře. A HDMI mi slouží pro FullHD video o 50p z PC (neb jiné přehrávače čřasto ani ty SW ibterní v TV, 50p neumí...) na druhém "monitoru" - velké, velerychlém (100Hz/100p) velekontrastním ač jen LCD, TV SHARP AQUOS, dodnes :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S tou novou grafikou bych radši počkal.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Redmarx vyrostl a zestaral, narostly mu vousy a stává se z něho děda Saruman. Nediskutuje již stroze a věcně, je plně ponořen v trolo a v lolo.
-předseda čs. vlády soudruh Antonín Zápotocký (post mortem)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

to jste nepochopili ironii a nadsazku?
trocha humoru je zapotrebi, i kdyby tatu vesali....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

20Gb/s na linku? To bude pouzivat stejne PHY jako TB3 / USB4 ? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A kupodivu i stejnej typeC konektor, normalne zapojuju na sve Z15G3 monaky do typeC a je to

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koľko riadkov kódu to bude vyžadovať v ovládačoch?

AMD Posts 459 Linux Kernel Patches Providing Navi Support - 412k+ Lines Of Code
on 17 June 2019
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMD-Navi-10-Linux-Ke...

AMD Sends In Navi Support & Other Remaining AMDGPU Changes For Linux 5.3
on 23 June 2019
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMDGPU-Linux-5.3-Final

AMD Navi Support Makes It Into DRM-Next For Linux 5.3, AMDGPU Hits Two Million Lines
27 June 2019

MDGPU driver stack within the kernel (including the compute components, PowerPlay, etc) is 1,752,237 lines of code, 196,991 lines of comments, and 89,569 blank lines. That combined 2,038,797 lines is spread currently across 1,179 files. Of course, this is just counting the AMDGPU (not Radeon DRM) kernel driver code and not counting the multiple user-space components, such as their OpenGL and Vulkan drivers.

For perspective, the Linux kernel state ... a grand total of 21,979,397 lines as of writing.

The modern AMD graphics kernel driver amounts to just over 9% of the total code-base of the Linux kernel!
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMD-Navi-DRM-Next-Lands

Radeon Navi Support Pending For RadeonSI OpenGL Driver With 47k Line Worth Of Changes
26 June 2019
while this week has brought dozens of patches amounting to 4,293 lines as a patch for their RadeonSI Gallium3D driver in order to provide OpenGL support on these next-gen GPUs being introduced next month as the Radeon RX 5700 series.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=RadeonSI-Navi-Merge-...

Mesa 19.1.1 Released - Led By RADV & Intel Driver Fixes
25 June 2019
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Mesa-19.1.1-Released

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jen si tak rikam, jestli to nezacina byt lepsi na prime propojeni dvou pocitacu, oproti treba Ethernetu, protoze ten realne dostupny konci na 10Gbit/s (no mozna i nejake 40Gbit/s Mellanoxy).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na to se dá říct jenom jedno - vzdálenost. DP v závislosti na kvalitě kabelu zvládne jenom jednotky metrů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale furt je to lepší než USB všech verzí...
Na ethernet to pochopitelně nemá, bohužel Eth 10G nebo rychlejší zařízení jaksi v konzumentském sektoru zatím, za rozumné ceny stále schází (adaptéry se sice koupit dají, ale nějaké routery existují jen pro podnikové použití. Takový nejlacinejší Mikortik s SFP+ pod 10KKc jistě nepůjde). Donedávna byl vlastně problém pořídit si i rozumné glan na provozování síťového disku atp.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám doma stále 100Mbit a vúbec to nic nebrzdí. ADSL modem končí na 20MBit, a data lokálně po síti přenáším minimálně.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

40GBit lze poridit i Intel (zrovna v praci takovej mame). NIC stoji tusim 300-500 eur a kabely taky nejsou levne.

Nicmene na prime propojeni to ma zadrhel - ty 40GBit NIC maji nejdelsi kabel tusim 10 metru, a ten DP 2.0 bude jeste kratsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na *prime* propojeni dvou pocitacu slouzi PCIe s NT bridgem. Jednak to ma nejmensi latence a pak nejvyssi rychlost - v zavislosti na tloustce propojeni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stěží si dneska někdo koupí 4K, ještě hůř 4K s HDR, takže se domnívám, že i tady začínáme narážet na limity.... na lidské limity, že to každýmu je u zadele.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A právě v tom okamžiku nastupují reklamní oddělení, aby uživatelům řekli co je dobré, co špatné a co si musí koupit. Lidé by si neměli utvářet vlastní názory a příliš používat mozek, protože by se pak mohli rozhodovat nezávisle a hlavně jinak, než si výrobci přejí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

sám mám 4k HDR TV a rozdíl mezi FHD a UHD TV je drastický (dokonce i když pustím kvalitní FHD obsah tak je vidět posun k lepšímu) a měl jsem možnost si testovat pár dnů 8k panel a mohu říct jako jedinec co zatím nemá žádnou zrakovou vadu, že tam ten posun opět je, ale není vidět na první pohled jako u FHD .. (k čemu bych to asi přirovnal>> asi jako když si pustíte na kvalitní sestavě hudbu s nizkým a vysokým dynamickým rozsahem >> většina lidí bude mít problém vnímat kvalitativní rozdíl, ale ten zbytek si to vychutná)
>>> přiblblé kecy typu, že vysílání je SD max HD apod. jsou sice pravdivé, ale takové panely se nekupují na sledování zpráv, ulice apod. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

právě, na ulici a ordinaci v růžové zahradě je 8K k ničemu, tudíž se domnívám že tyhle kabely tu budou na dlouhou dobu poslední výkřik hi-tech technologie a 16K+ budou tak za 10 let... 2029...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

na tradiční formu budoucího VR/AR je to tak akorát (a další pohon pro vývoj už bude nejpíš profi segment a právě to VR/AR)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš by mně zajímalo, kdy konečně ten bazmek HDMI zmizí v propadlišti dějin. Je to takové to osedlávání mrtvého (ale draze licencovaného) koně, někomu se to halt vyplatí...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

HDMI nezmizí - pro spotřební elektroniku je ideální a navíc zvládne o dost větší délky kabelu než DP.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

problém je v tom, že hrubé nedostatky HDMI pro standardní elektroniku (FHD/UHD/AUDIO..)řeší až verze 2.1 a opět pro nově nastupující standardy pokulhává (v tomhle směru je DP nadčasovější .. )

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„zvládne o dost větší délky kabelu než DP“ - Ano, pokud porovnávám HDMI 1.x, které nezvládá 4k, s několikanásobně rychlejší verzí DP. Stejně jako starý USB kabel mohl být pětimetrový. Jenže stejně jako USB 3.1 kabel nemůže být pětimetrový, tak ani nové verze HDMI nebudou zvládat dlouhé kabely.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Při troše štěstí a kvalitním kabelu jde 4k po HDMI 2.0 tak na 7m, displayport tak 3m. Co je ale důležitější, na HDMI jsou za celkem rozumné peníze kabely se zabudovanými repeatery případně kabely s převodem na optiku. U DP sice kabely s převodem na optiku jsou taky, ale z ceny se protočí panenky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

však o tom je řeč DP standard je univerzálnější, umí toho mnohem víc, má vyšší datovou propustnost, zvládne multistream atd atd a jelikož je HDMI v tomhle směru méně náročné tak zvládne větší vzdálenosti porovnej si to s HDMI 2.1 za kolik a jak dlouhé jsou kabely

jak si řekl při troše štěstí potřebuji velmi kvalitní kabeláž abych přes HDMI 2.0b procpal HDR 4k@60Hz 4:2:0 na delší vzdáleost jak 5m (tohle u DP jednoduše nemusím řešit a protlačím tam 4:4:4 a z DP klidně vyvedu HDMI/DVI/VGA)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jak u optiky, ale pro zesilovače signálu platí v podstatě totéž, co jsem napsal pro kabely. Pro HDMI 1.x jsou docela levné, ale pokud potřebuju, aby podporovaly alespoň HDMI 2.0 pro vyšší rozlišení nebo vyšší obnovovací frekvence, pak mě zesilovač garantující 16,5 metru pro HDMI 2.0 vyjde na $66, kdežto zesilovač pro DisplayPort garantující 30 metrů vyjde na $87.

https://www.newegg.com/p/N82E16812400884?Description=hdmi%202.0%20cable%...
https://www.newegg.com/p/N82E16812400826?Description=displayport%20signa...

Pokud bych tedy řešil vzdálenost 20-30 metrů, pak mě řešení postavené na DisplayPort vyjde nejenom levněji, ale ještě umožní přenesení vyššího rozlišení / obnovovací frekvence než propojení s použitím HDMI.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

20m 4k/60Hz HDMI optický kabel vyjde na cca 2k Kč. Jinak je třeba se podívat do popisu, ten DP zesilovač co je postovaný dá 4k/60Hz jenom na 7m a nemá HDCP

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vážení, nevím jak je to přesně technicky, nebo proč, ale HDMI má (krom přenosu audia a ovládání pro automatické přepínání zdrojů videa - např mezi satelitem a přehrávačem, jen jak jeden zapnu a druhý vypnu, automaticky se přepne vstup, navíc je HDMI oboustraný rozhraní! a j.) navíc synchronizaci fps a Hz obrazovky a hlavně, hlavně v Evropě přenese 50i i 50p!!!!!!!!!!!!!!!!!

Totiž, z osobních letitých praktických zkušenstí vím(!) že: většina PC monitorů neumí 50Hz!!! Tedy přeněji že umí nativně, skutečně fyzicky!, "jen" 30i, 30p a 60p :-( A i když jde na grafice nastavit 50p a i když to vstup monitoru po DP náhodou akceptuje (nezahlásíli rovnou Out Of Range), stejnak si tiká dál svých 60Hz (60p) i nadále a obraz 50p jemně potrhává nepravidelně (interference blízkých ale nestejných frekvencí - fps a Hz obrazovky) navíc, neumíli grafika i monitor nějaký to Sync, uvidíte krom potrháváníní v obraze navíc i ten typický zlom při pohybu v obraze - to pro totální nesynchronizaci Hz ani fps :-(

Jen slepí to nevidí :-(

Tedy - krom mého kdysi 24" "jen" FullHD IPS monitoru, dnes 42" IPS 4k monitoru, musím pro větší obraz nutný ze vzdálenosti 3m, pro moje tzv evropská videa - o 25p , natož 50p, mít připojenu i TV(!!!) určenu pro Evropu, která jediná zaruší krom často i 60p, i 50p (umí 50Hz až 100Hz a přepočet 50fps na 100fps! Lze to vypínat pro jinou práci). Pak jedině vidím veleplynulý pohyb, skoro jak realitu :-)

A bohužel, TV nemaj DP :-( Nebo bohu dík? Spíše ne díky bohu, ale výrobcům má HDMI a synchronizaci signálu (fps) s Hz obrazovky :-)

Proto! Proto má i dnes v IT smysl HDMI! Pro VIDEO! A synchronizace zrojového fps a Hz obrazovky má smysl nejen pro evropské video, ale i emerické a japonské (30p a 60p) :-)

A IT a výrobci TV (skoro klasické elektroniky - neb již dávno taky diti-technika) jsou konkurenti! Ti se, bohužel, na sjednoceném rozhraní nikdy nedohodnou, z principu :-(

Naštěstí maj některé grafiky krom DP i HDMI 2.0 jako jediné dobré pojítko s TV - pro větší obraz vjhodnější pro videjko z pohodlí gauče a pro vyšší rozlišení. Jen vázne přenos 10 bitové hloubky a fps u HDMI :-( I když verze 2.0 nachvíli předběhla DP! :-() Až DP 1.2a to napravil :-)

Tak to mám zkušená já - 55-ti letý fotokameraman ;-) , co léta točí nejen rodiný dokument do FullHD o 50p! A 4k? To pojmu za své leda zase až bude 50p a né jen 30p natož jen 25p - pro pohyb v obraze velmi málo! :-(... a navíc 10bit. :-) Ale ještě je na to, pro amatéra myslím cenově, moc brzy :-(

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.