Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Distribuce BIOSů záplatujících nestabilitu procesorů Intelu zahájena

Tak dávat BETA BIOS na PC mi v práci fakt nedovolí! A to máme tři nové PC: i9-13900K (vyměněno za nový), i9-13900KF, i7-13700.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

jo, docela prdel.. clovek si koupi pc s raptorem, to zacne padat, nahraje neoficialni beta bios, sestavu reklamuje a prodejce mu reklamaci zamitne z duvodu pouziti neoficialniho beta biosu.. pekne si to zaridili ((:

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

To je demence ala intel.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Demence prodejce. V civilizovaných zemích tohle nikdo neřeší. Jen ne východních pašalicích

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud prodejce tuto záruku neodmítne tak mu taková sestava zůstane na hrbu, protože většina výrobců sestav to zpět nevezme. Bohužel jsou záruční podmínky v tomto psané zcela jasně.
Na druhou stranu tu máme spoustu precedentů a na 99,9% to u arbitra vyhrajete a reklamace vám bude uznána na základě tohoto podmětu. Blbé jsou jen ty náklady kolem 3k :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem teď pro recenzi Ryzenu 7 9700X testoval i9-13900K, tak mi na tom stroji dokonce dvakrát spadnul Cyberpunk 2077!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Iba dvakrát? Keď ti spadne 2077-krát, tak potom napíš! :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je viditelně prvotřídní "kvalitka" 😃

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jste si jisti? Ano Beta BIOS tam je taky ale Zatím na MSI stránce aspoň té mimo českou verzi stránky je už plná verze.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

https://www.msi.com/Motherboard/MEG-Z790-GODLIKE-MAX/support

Já tam vidím teda beta?

Nicméně Intel říkal v půlce srpna takže má týden čas. (a dva roky zpoždění)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tak vystáva otázka který microcode to tedy opravuje? Já tu mám BIOS z 2.8.2024 který opravuje 0x125 a ano betu která končí 129 https://www.msi.com/Motherboard/MPG-Z790-CARBON-WIFI/support

Tak netuším která je ta hlavní verze

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani ten nejlepsi BIOS na svete neopravi oxidaci medi uvnitr spoju/hradel procesoru.

Degradujici ring-bus kuli prilisnemu napeti je doprovodny bonus intelu.

Neverim ze intel srazi Raptory ze 350/400W na 125/188W, tim by lidi pripravil cca. o 30% vykonu.

Proc jenom zakladni desky se Z790, Z690 sou jakoze jiz out? A co jine cipove sady???

Uz jenom to ze intel doted neopravil prohybani procesoru u socketu LGA 1700 dokazuje ze ma lidi v píči, ja bych si takovy smejd nikdy nekoupil.

Arrow Lake vubec zadny novy socket nepotreboval, dokonca pritlak noveho socketu LGA 1851 ma byt 2x silnejsi nez u LGA 1700, jestli tedy nevyresili prohybani, budou jim ty dlazdice na procesoru praskat, tyhle debilove to klidne dokazou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

lol.. reakce na beta bios z diskuse na videocardz..

'' This doesn't fix anything, it just causes the cd tray door to open and close non-stop. ''

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

:D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pořád je výhodnější, pokud opotřebením odejde mechanika (500 Kč) než procesor (15 000 Kč).

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak to je spôsob vetrania, rozpohybuje vzduch okolo nasávacích a vyfukávacích otvorov zo skrine a tým zefektívni chladenie

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

sakra a ked nemam mechaniku?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak zkontroluj dvere od hajzliku. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle byl můj první mallware. Ještě jsem k tomu docela věrně zreplikoval hlášku z Windows 98 o vložení instalačního média. když vzpomenu na toho chudáka "správce" na základce, jak tam žongluje s jediným cd mezi počítači, tak jsem vysmátý ještě teď.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na to jsme psali na střední skripty, které pak nic netušícím spolužákům nonstop vysouvaly a zavíraly CD mechaniku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mě to přijde že všechny ty problémy u Intelu souvisí se spotřebou. Prostě stovky wattů co to žere jasně ukazuje, že je to hnáno ad absurdum za každou cenu a nemůže to prostě dlouhodobě vydržet.
Meanwhile u AMD - 9600X/9700X - obojí 65W

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Zadat 88W latku Core i9 Raptoru plus vypnout atomy, konkuruje maximalne Ryzen-u 5 5600X.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ale naměřené bylo zvýšené napětí i když byl procesor v klidu, jen plocha Windows a zátěž 1%. Tam by vysoká spotřeba být neměla ani na Intelu.
Prostě to vyvinuli blbě, to je celé.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tím jak na novou generací ohrnují nos (kvůli nízkému posunu ve výkonu a vyšší energetické efektivitě) youtubeři jako GN a Vex konče, tak napjatě čekám, kdy uvede b), tedy X3D verze této generace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chtělo by to nejdříve ověřit než něco napíšu. Na oficiálních stránkách Asus je pro desku Z790 BIOS 2503 beta s microcode 0x129 ke stažení již od 8.8.2024
Oprava se jedná zatím pouze pro non-K procesory

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

usa jsou casove za nama az o 9 hodin, takze to nic nedokazuje..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Najviac tu placu ludia, ktori ani nemaju Intel procesor. Utvrdzuju sa v tom, ako dobre urobili, ked si kupili procesor od AMD. Situacia nie je v skutocnosti tak vyhrotena, ako to tu predstavujete. Mam Raptora, a kupil by som si ho znovu hned aj teraz ak by to bolo potrebne. Je to dobry procesor a vobec sa necudujem, ze Intel vravi, ze si stoji za svojimi produktami. Vyhovuje mi v kazdom ohlade pre pracu ktoru robim, zvlast v oblasti virtualizacie. Chyby sa mozu objavit uplne vsade, dolezite je, ze boli identifikovane a oprava je na ceste. Tieto dramaticke clanky o Raptoregate co tu sirite sa uz nedaju ani citat. Mam pocit, ze ich pisu ludia, ktori maju z Intelu nejake komplexy menejcennosti.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, podepisují. Mám kousky od obou, zrovna včera jsem objednal další R9.
Ale tu zaujatost a kopání do Intelu nechápu. Očividně netuší, o jak složité věci se jedná a že problémy bude mít čas od času každý.
Asi komplex z incelství...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Hele, ty seš tím incelstvím nějak posedlý. Připomínáš mi jednoho blázna co smrděl od pohledu a všem do zblbnutí opakoval, že oni smrdí. Nebo sis jen někde přečetl nové slovo a jako retard myslíš, že to bude frikulínské ho všude opakovat.

Tak si srovnáme problémy Intelu a AMD.
Ohýbající se procesory ve špatně zkonstruovaném LGA 1700. AMD nejméně od AM2 nikdy žádný srovnatelný problém.

Přímotopy s 300 W co ještě k tomu chcípají na oxidaci, ale kdyby nechcíply na oxidaci, tak by za pár let stejně odešly, protože takovou spotřebu žádný křemík nezvládne. AMD nejméně od AM2 nikdy žádný srovnatelný problém.

Zoufalé a nikdy jindy v historii zaznamenané zrušení již uvedených AVX-512, kvůli přiblblým atomům, které stejně většina nechce. AMD nejméně od AM2 nikdy žádný srovnatelný problém.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Hele, ty seš tím incelstvím nějak posedlý."
Zajimave, ze se na to vzdy chytis prave ty.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Aspoň někdo tady má slušnou paměť. Já ty štětky nesnáším!!!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Já ty štětky nesnáším!!!!"
??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Incel je severoamerická subkultura, jejíž členy spojuje nemožnost navázat sexuální či romantické vztahy. Výraz incel je zkratka anglického spojení involuntary celibate, česky „nedobrovolný celibát", a označuje skupinu lidí, které spojuje pocit zklamání, misantropie, misogynie, rasismus a odpor k sexuálně úspěšným mužům."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobře víte, že to není o incelství. Je to vaše domněnka. A zjevně s tím máte nějaký problém, protože kromě toho, že jste si to vymyslel, vám to docela slušně vadí. Za psychoterapii se dobře platí, zdarma ji provádět tedy nebudu.

"protože takovou spotřebu žádný křemík nezvládne"
Prosím ozdrojovat. Respektive nemusíte, je to jednoznačná lež. nVidia A100 až 400W v dlouhodobých průměrech. AMD Epyc, až 360W TDP. IBM Power 10, 300W. No a nedržme se při zemi, WSE-3 má v z jednoho kusu křemíku epických 23 kW.
Příště bych ocenil, abyste každé své tvrzení ozdrojoval, protože kecáte.

"AMD nejméně od AM2 nikdy žádný srovnatelný problém."
AMD hlavně žádnou výrobu nemá, že. Takže takový problém je může potkat těžko. Ale vzpomeňme na nikdy neopravené nefunkční SVE u prvních Epyců. Namátkou. Další kec.

Ten zbytek mi za ověřování nestál.
Bylo by pro všechny lepší, kdybyste se zabýval vlastním bordelem v hlavě, kdy si raději vymýšlíte a prosazujete svou vymyšlenou pravdu, než abyste ty výmysly ventiloval ven a ještě nadával ostatním.
Strašně to bolí, přiznat si takovou pravdu. Ale dřív nebo později k tomu budete stejně přinucen.

Jestli na tento komentář budete odpovídat, zkuste nelhat. Vynechte emoce a své argumenty ozdrojujte. Nebo mějte tu čest, a prostě neodpovídejte, to bude taky dost dobré. Sebereflexe není nikdy dost!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Knuuuu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to dobrý procesor ve srovnání s čím? Core i7 7700? Ve srovnání s podobnými AMD totiž dobrý není. Já Intel 13. generaci bohužel v notebooku mám a doufám, že brzo chcípne, protože větrák se točí, i když čtvrt hodiny idluje pod 5 % zátěže. Už dnes starý Apple M1 v pasivně chlazené žiletce je proti tomu vesmírná technologie.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Srovnávat zrovna v tomto Apple s kýmkoliv (a je jedno, zda Intel nabo ARM) je mimo. Apple má v tomto produkty perfektně vyladěný (v prvních dvou následujících OSX, pak de to s updaty výrazně horší).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš, že s updaty naroste na chladiči M1 ventilátor? V tom je ta krása pasivního chlazení - i po letech je pořád stejně tiché. Ten můj intel je 4+8 v Dellu a i malá zátěž ho vyprovokuje na frekvenci začínající čtyřkou - jo ladění Intel opravdu nezná a vlezdoprdelkové z Dellu asi taky ne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Moje dlouhodoba zkusenost s Apple je takova, ze s updaty osx zacinaji topit vic a vic. Toz vse. Vykonem to neni, proste u starych stroju kaslou na optimalizace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na Apple kašlu a dokud se jejich politika nezmění, tak i kašlat budu. To jediné, co se mně na nich líbí, jsou jejich pasivně chlazené verze. S windows se nestydí ani dnes prodávat dvoujádrové atomy a pasivně chlazené verze jen u předražených polotabletů apod.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja Apple pouzivam ted okrajove (a s Linuxem, kde je PM oproti OSX tragedie). Ale ma je zena, a chodi to dokonale. Protoze vim, kolik to muselo dat prace, maji moje velke uznani.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velmi dobre vies, ako je to v pripade mnohych notebookov a to plati bez ohladu na procesor. Velmi rozhodujuci je navrh ucinneho chladenia. Mam tu na stole firemne Lenovo s AMD kde sa hlucny vetrak toci o 106 a aj napriek tomu nevyhlasujem, ze je to v dosledku procesora. Ked sa pozriem na to ako je vyriesene chladenie, je mi vsetko jasne. Nie je notebook ako notebook. Bez ohladu na CPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To vím, jenže v kontextu diskuze, kde je zmíněna pasivně chlazená M1....snažíš se naznačit, že retardi v Dellu udělají horší chladič s větrákem než Apple bez? Musí to být i o naladění procesoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pochop, ze nikdo jiny nez Apple neudela tak vyladeny system k hw.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dej mně možnost nastavit napětí/frekvenci procesoru, povypínat jádra a nastavit otáčky ventilátoru jak chci já a dokážu to i s těma polozmetkama Windows 10 a tím současným 13th Intelem.

Jejich neschopnost je do nebe volající a jediné rozumné zdůvodnění, proč nedělají i pasivně chlazené edice pro dejme tomu třetinu zákazníků, co u notebooku oceňuje spíše tichost než výkon (nebo nechce čistit vnitřek notebooku), je - větrák je skvělé kurvítko. Jestli někoho napadne něco jiného, tak do toho, ale fyzika to opravdu není, mám to vyzkoušené a vím co jde uchladit pasivně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obavam se, ze vubec nemas predstavu, o jak komplexni problem kolem power managamentu jde.
Ja posledne stravil asi mesic s ladenim kodu na pomerne jednoduchem zarizeni, abych se priblizil vypoctenym hodnotam spotreby.
Na systemu slozitosti PC to budou min. vyssi stovky hodin prace to na konkretni konfiguraci vyladit. Navic to ma mnoho urovni, od hw, nekolik vrstev FW, biosu, nekoliv vrstev OS..... Do spousty veci se integrator ani nedostane, je to v blobech, ktere dodaji vyrobci komponent (microcode, ICH fw, IME, moduly uefi pro danou platformu, os,drivery - kazdy jeden musi implementovat PM, a systemu rika, co umi...). Apple je v tomto v naprosto jedinecne situaci, protoze ted uz jako jediny vidi do vseho.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mně jde jen o obyčejný starý dobrý undervolt/underclock, kdy si nastavíš max. frekvence a max. napětí. To co si doma dělají docela obyčejní lidé, nedokážou v Intelu-Dellu? Dokážou, ale nechtějí. V notebooku nepotřebuji frekvence začínající trojkou a jsem tak zoufalý, že bych se kvůli fanless vzdal i frekvencí začínajících dvojkou. Takových max. 1,9 a méně GHz, je pořád slušně použitelné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. Navic to ma mnoho urovni, od hw, nekolik vrstev FW, biosu, nekoliv vrstev OS .."

Pláčeš hezky, ale u špatného hrobu.
Když Intel dodá do Dell CPU s informácí, že TDP je 35W, u Dellů "zoptimalizují" návrh chlazení tak, aby to za příznivých okolností dokázalo trvalo odvádět právě 35W.
Problém je, že to CPU si klidně sežere i 105W .. a dokud generování dalšího tepla neklesne pod těch 35W, tak to teplo tam někde zůstane a větrák se snaží i s ntb odletět někam za polární kruh.

Je to na té úplně nejnižší úrovni HW, doslova v železe (hliníku, mědi, nebo z čeho to mají udělané) a FW, UEFI, drivery, OS mohou akorát reportovat, že je to (ne)hezky nahřáté.

A procesor s nižší spotřebou to nezachrání, protože CPU (GPU, whatever) s nižší spotřebou jsou motivací na další "katování kostů" na systému chlazení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ocividne vubec netusis, jak se to dela.
1) Dell zadny procesor do ruky nedostane. Notebook navrhuje nejaky cinan, typu compal, wistron etc
2) Integrator toho procesoru dostane do ruky devboard, na kterem si muze kazdou konfiguraci otestovat a charakterizovat. TDP xxW je marketingove hausnumero, k termal designu m na rizzeni a Intel pro kazdou radu procesoru stostrankovy dokument.
3) cinan, co to integruje na to sere. Proto jsou vsechny notebooky /mimo Apple/ hnuj jako pres kopirak. Zajimaji je pouze naklady, kvalita produktu ne. Viz. ten obrovsky sesup kvality IBM -> Lenovo
4) Aktualni prikon je vysledkem mnoha veci, a je radikalne zavisly na rizeni spotreby skrz cely ten system.
5) Fyzicke chlaeni byva velmi ojebane. Pro dnesni procesory s boostem proste potrebujes masu materialu, ktera poskytuje nejakou tepelnou kapacitu (tam se proste ulozi energie toho boostu, cip sam o sobe maminimalni, idel je kostka medi - kdyz tam neni, mues akorat okamzite tocit vetrak).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

5) Na tomhle se zhodnem. Je to ošizené jak jen to jde a někdy i o něco víc. Protože katování kostů.

Zbytek není relevantní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Par stovek hodin snad neni u vyvoje NB zas tak moc, ne? Pokud se jich prodaji desitky stovky tisic.... Apple ma samozrejme vyhodu, ale pasiv jde udelat na Win. A nejen NB, ale i desktop.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Congacka mentalita. Kvalita produktu je nezajima, jen cena. Toho, co se da udelat lepa za par drobnych na kuse je spoustu, ale realita je takova, ze /krom Apple a mozna Razor/ se dela cim dal vetsi hnuj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Je to dobry procesor" - zakladnou vlastnostou dobreho procesora je spolahlivost. Tu Raptor nema. Je to prvy nespolahlivy procesor vo viac ako 40 rocnej historii vsetkych procesorov x86.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To co pises je samozrejme blbost a stavim sa, ze si Raptora videl len niekde zdialky na internete. Znovu, tendencny prispevok. Prevadzkujem Raptory niekolko rokov a funguju uplne spolahlivo. Takze tvoje tvrdenie o nespolahlivosti nie je mozne takto zovseobecnovat.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ty seš typický zákazník Intelu - omezený.

Tvoje zkušenost je víc, než zkušenost té velké skupiny zákazníků co brečí na netu? Nebo ty firmy co zveřejnily čísla - ty seš prostě víc a je podplatilo AMD?! Ale no tak...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A sme tu znovu pri tom istom. Zakaznik Intelu, ktory ma dobre skusenosti je obmedzeny a hlupy. Moja skusenost patri do skupiny uzivatelov, ktora je podstatne vacsia, ako skupina ktora ma problemy. V skupine, ktora breci, sa nachadzaju aj uzivatelia, ktori ani Raptor nemaju. Ti brecia najviac. Co viac k tomu dodat.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ano, zatím je a předpokládám, že i za pár let bude "podstatne vacsia" (pokud v Intelu nejsou megaretardi), jenže tohle není o velikosti podílu ve volbách do parlamentu, ale o zmetkovitosti a zde hrají malá čísla výrazně větší roli.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zákazník, ktorý z niekoľkých kusov usudzuje spoľahlivosť výrobkov danej firmy obmedzený JE. Intel vyrába mnohonásobne viac CPU ako máte Vy a teda Vy nie ste vzorka ani omylom. Intel problémovým CPU predĺžil podporu o 3 roky. Prečo asi? Prečo nie všetkým 13. a 14. generácie??? Neskutočné kam siaha obmedzenosť. Sám Intel pripustil problémy, ale akýsi Ampe trvrí, že má viac pravdy ako výrobca CPU. A tuším že Frank Horigan mal Raptor, ktorý mu degradoval (nešiel nabootovať OS nad asi 2 GHz).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takže všetky články, ktoré na túto chybu upozorňujú a zvlášť tí, ktorým CPU odišli, sú tendenční?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Když už neumíš číst a porozumět psanému textu, tak doufám že si otevřel sbírku pro propuštěné zaměstnance Intelu.
A až ti tvůj cpu klekne, tak doporučuji článek "Jak vdechnout starému PC nový život? Stačí jen následovat tyto kroky". V bazarech je havěti s logem Intel dost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

My neplačem. My se valime smíchy po podlaze. Intel poslední roky to je jedna perla za druhou.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Toto na zaplakanie je, lebo keby sa Intel zastavil (s vývojom) na nejaký čas, AMD môže spať (a nesnažiť sa Zen vylepšovať) a to nechceme. Zhaoxin AMD zatiaľ nekonkuruje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ony ty komplexy menecennosti musi mit i YT kanaly s milionovou sledovanosti, kdyz o tom pravidelne informuji. Coz je spravne, protoze ulohou novinare by melo byt informovat o srackach ktere chodi z firem.
Hold kazdy si pod pojmem 'menecennost' asi predstavuje uplne neco jineho :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chyby sa môžu objaviť všade? Prečo ich nerobí AMD? Ahaa, AMD nepúšťa do súčasných CPU nezmyselných 1,72 V, len aby bol o 1% nad Intel, že? O Raptor kauze píše celý svet, ale Ampe tvrdí, že všetci sú akýsi zaujatí, len Ampe je lietadlo. OMG! Keď Vám CPU idíde, obúchal by som Vám Váš kompentár o hlavu napísaný na kladive. Ako môže niekto takto zaslepene popierať pravdu? Je dôležité, aby chyby boli indetifikované? Ale Intel ich popieral. A kvôli tomuto gate nejaká firma opúšťa Intel... Ste akcionár Intelu, alebo zabednený vo svete, kde o problémoch Intelu nie je ani slovo, alebo podľa toho, že Váš CPU funguje usudzujete, že fungujú všetky?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A už sa vie o koľko ten BIOS zvýši výkon procesoru ?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Znovu dalsi tendencny prispevok. Kazdy vie, ze oprava ma tentokrat vyriesit vyskyt zvyseneho napatia, ktore moze mat negativny dopad na zbernicu RING bus. Nejedna sa o zvysenie a podla Intelu ani o znizenie vykonu procesora. Napokon, vysledok uvidime. Ale je dobre, ze si sem mohol vlozit tento ironicky prispevok, snad ti to urobilo dobre.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ono to klidne muze i vykon zvysit. Pokud dochazi k chybam, a tim dost mozna i opakovani prenosu, tak po oprave muze narust propustnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezvysuje, dle ocekavani snizuje, specielne ve hrach..byt ne nejak dramaticky.
Podivej se na test na jay2cent

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jaká ironie?
Mně když přistane nová AGESA, tak většinou zvedne výkon.
Většinou jen zlepší podporu RAM.
Jsou to nárusty v procentech. Takže zanedbatelné. Jednou se stalo že nárust výkonu požralo něco jako zenblead. Ale obecně ten výkon jde nahoru.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nová AGESA mi výkon běžně nezvyšuje ani o procenta. Jestli tam nevidíš něco, co v reálu není a jen si to přeješ.
Přitom zdaleka neupdatuju každý vyšlý BIOS a každou AGESA, takže o to víc bych to měl poznat, ale ani benchmarky se neliší. Update provádím obvykle proto, že se někde dočtu, že byla v procesoru chyba a měl bych to aktualizovat.

Rozdíl oproti současné kauze je jen ten, že se mi u AMD ještě nestalo, že bych ten nezáplatovaný mikrokód před updatem nějak poznal a po aktualizaci jsem se jen usmál a řekl si HOTOVO. :-)
U Intelu 13000 ve mně každým dnem roste panika, že ten procesor zase umře a my v práci budeme mít výpadek. Jistě nejsem ředitel nebo majitel, není to můj problém, ale přesto, jako zaměstnanec cítím určitou spoluzodpovědnost a rád bych, aby vše šlo hladce a k žádným výpadkům nedocházelo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Nová AGESA mi výkon běžně nezvyšuje ani o procenta."

Ale AGESA ti moc na Intel procesory nepomôže :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ze začátku u Ryzenu 1000 každý update znamenal slušný posun. Po vydání nešlo moje paměti provozovat nad 2666mhz. Potom šlo dvě provozovat na 2933mhz a pak už běželi všechny čtyři na 3200mhz. Teď už jsou ty platformy lépe vyladěné takže rozdíly budou zanedbatelné. Ne jako tenkrát.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

zmeni, je treba si prohlednout video, nikoliv nesmysly v nadpisu, co placa wcftech..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V textu mají čísla a jde i minimální rozdíly nahoru i dolu. Video koukat nebudu, život je moc krátký. Hoďte pár čísel, kde je rozdíl největší dle vás, díky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v cpu testu 3dmark je vykon 14900k po patchi bliz 14700k nez puvodnimu 14900k.. v cyberpunk je vykon po patchi pod 14700k..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hodnoty 14700K ty původní nebo taky po update mikrokódu?

Moje teorie: Snížení napětí bude brzdit nahazování turba. V trvalé zátěži (třeba Cinebench) se to moc neprojeví, ale u her, kde ne všechna vlákna jeodu celou dobu na 100% už by se pomalejší nasazování turba projevit mohlo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja netvrdim, ze je tam "propad vykonu", pouze rozporuji lzive tvrzeni wccftech, ze tam neni rozdil ve vykonu.
Jak pise tom, v 'extremnim' pripade se muzes dostat kousek od 14700k.
Samozrejme by to chtelo otestovat vice her a SW, ale rozdil tam je, byt asi vetsinove zanedbatelny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Intel is continuing to investigate mitigations for scenarios that can result in Vmin shift on potentially impacted Intel Core 13th and 14th Gen desktop processors. Intel will provide updates by end of August. "

Interpetuji si to tak,že hlavní příčinu vyřešili a hledají,jestli tam není ještě někde něco.

https://community.intel.com/t5/Processors/Microcode-0x129-Update-for-Int...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nový firmware riešiaci Intel microcode 0x129 Asus vydal aj pre min. dosku Prime B660M-A D4. Takže nie je obmedzenie len pre Z dosky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.