Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Dle FSF a RMS není ZFS na Linuxu slučitelné s GPL

Ten nadpis...chápu, to k tomu přímo svádělo. :)
https://www.youtube.com/watch?v=CMpzQeFKrYc

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

jestliže si Cannonical vypracoval právní analýzu a vyšlo jim to kladně, tak to nebude problém....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ještě bych doplnil do nadpisu "kvůli CDDL" - aby to bylo úplně jasné

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Původně jsem uvažoval o něčem jako "Dle FSF a RMS není GPL slučitelné s CDDL u ZFS", ale říkal jsem si, že to už by bylo příliš hardcore ;-)...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

RMS a FSF?
prosim vas, ved to su uz len komicke figurky, ktore absolutne nikoho nezaujimaju a ich nazor nic neznamena. Staci vidiet, ze aj v opensource svete sa netesia velmi velkej oblube

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

RMS je autor GPL, takže jeho názory na kompatibilitu GPL a jiné licence jsou poměrně hodně důležité. A historie ukazuje, že RMS se málokdy mýlí (a zrovna konkrétně u aktivity firmy Oracle kolem produktů Sun bylo dobře vidět, jak moc se vyplatí držet se myšlenek FreeSoftware).

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

RMS je trochu fanatik, ale v jeho případě bojuje za svobodu. Každý, kdo dokáže změnit svět, musí být svým způsobem fanatik a stát tvrdě za svými názory, i když se zrovna nehodí do krámu. Díky němu máme spoustu skvělého SW s otevřenou licencí. Jeho názor bude mít vždycky velkou váhu.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Tak priznavam ze nechapu, proc by mel byt problem s ZFS kdyz neni problem s nvidia grafickym ovladacem ktery je totalne proprietarni.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

proprietární driver nvidia má v kernelu jen malou část, která není uzavřená. ale jinak gro ovladače je mimo kernel. i takové způsoby nasazení ZFS byly, jsou a budou, ale souborový systém by měl ideálně být součástí kernelu, protože to je principielně i technicky lepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz to pisou i na Novinkach. :-)

Fakt nechapu ten vykrik, proc k clanku autor nedal i nejake vysvetleni toho, proc je dle zavadejiciho nazvu takova bomba, ze ZFS neni slucitelne s "linuxem".
Ja v podstate doted ani nevedel, co to je a kdyz jsem si to dohledal, tak jenom takovy povzdech "aha, takze to v podstate nikoho nezajima".
(Jiste ZFS muze byt zajimavy souborovy system pro spravce kritickych dat, ale kolik takovych je a opravdu zrovna tito nemohou nasadit "ubuntu" jen kvuli ZFS, jinak by do nej byli celi zhavi???)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.