Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Do konce roku by 1 GB na SSD mohl vyjít na méně než dolar

256GB? tak max. 2500,-

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. 256GB je disk akorát do noťasu - se 160 jsem to zkoušel a je to málo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No pokud bych na tom měl mít naisntalovány všechny programy a hry, plus pracovní prostor na práci s videem, tak bych potřeboval minimálně 512 GB. A s tím se do 3 tisíc asi hodně dlouho neshledám.
Takže to mi stačí ta 128 GB pod 2 tisíce. I když se chystám koupit si (první) levnější SSD 128 GB za nějké 3 a půl tisíce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V ANKETE mi CHYBA jedna moznost -> co tak 32 az 64gb SSD so slusnym vykonom za 32 az 64 dolarov cisto pre system????

na hodnotne data je SSD vrazda, a naco platit take desne prachy za vysoku kapacitu ked cena jej priamo umerna kapacite???

sorry ale 256GB SSD je racionalne debilina (do desktopu, kde ide pripojit viac diskov)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

JJ hranice 1$/GB bude dosaženo brzy, hranice životnosti celých 1500 zápisu na blok již dosaženo bylo. Již brzy půjde o WORM SSD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ani tym "RM" si nebud az taky isty :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už teď je poměr cena/rychlost rozumnej. Teď už mám 4. SSD a v létě, až si budu upgradovat PC, tak počítám, že k Intelu 510 128G přijde druhej do raidu :-P

Pokud bude levnější, než teď, zlobit se samozřejmě nebudu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a co budes riesit ty RAIDOM :-0

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Třeba myslel RAID 1 :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Raidem budu řešit kapacitu, 128G není zas až tak úžasná velikost. Tak zabiju 2 mouchy jednou ranou - rychlost i kapacitu (mno a nebudu muset prodávat starší SSD, jen k němu koupím druhý).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ona cena "Verbatim SSD Black Edition - 128GB" na czc je uz docela podobna cca 2800,-
nevi nekdo jak je na tom tento kousek s tak prijemnou cenou? jakej ma radic, atd.?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

měl by tam být řadiš od Phisonu, rychlostí lowend a ani ta značka ve mě nevzbuzuje zrovna důvěru

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je dobra zprava, aspon ze tam neni sand force radic. Rychlosti jsou nad 200 MB/s jak cteni tak zapis (asi jen s kompresi). Tak znacka je jen znacka, vyrobce bude jinej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zásadní problém je pořád v té kapacitě. Dnes se na každé jedno PC prodají dva Notebooky. U PC je vcelku jedno jakou má hlavní systémový disk kapacitu, protože si k němu na uložení dat dále dva tři ... kolik chcete X TB disků.
Zásadní problém je u NTB. Každý uživatel chce od NTB delší výdrž baterie, každý by uvídal SSD, který mu provoz prodlouží o hodinu. Problém je ale v kapacitě.
Ideální, rozumnou, pracovně a uživatelsky optimální kapacitou disk pro NTB je cca. 250GB. Kupovat si NTB s tím, že v něm bude disk za 2500 s kapacitou 120GB mne stále příliš neláká. Už jen proto, že Win7 je podstatně náročnější na diskový prostor. Nové Office jsou na tom stejně tak. Prakticky všechny dnešní programy doslova hřeší na to, že diskového prostoru a operační paměti je díky nízkým cenám vždy spousta. Bohužel v případě SSD stále toho prostoru za malý peníz moc není.

Ono rychlejší start systému je vám v praktickém hledisku k ničemu. Těch 12 vteřin, které uspoříte jsou zcela bezvýznamné.
Pro hráče je třeba příjemné rychlejší načítání her. Ale pokud běžná hra vyžaduje 8-15GB prostoru, některé i více, pak si nevystačíte s jedním 128GB SSD diskem. Navíc pokud se bude hráč s omezeným rozpočtem rozhodovat, do čeho investuje peníze a bude mít na výběr buď opravdu výkonnou grafickou kartu nebo levnější mainstream a k ní SSD, tak si myslím, že šáhne spíš po té rychlejší grafice a oželí fakt, že se mu hra bude načítat o 15 vteřin déle.

Dle mne tedy ideální cena pro nákup SSD je okamžik, kdy za 256GB SSD dáte pod 3000Kč včetně daně. Pak opravdu přijde čas pro jejich masovější šíření. Ani nyní, kdy jsou ceny klasických HDD navýšeny záplavami v Thajsku se SSD nijak závratně nerozjely. Jakmile se vrátí pomalu cena HDD dolů, tak na tom budou ještě hůř.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To by me zajimalo kdo v komercni sfere potrebuje vic nez 120GB disk v notebooku. Vsichni stale mate zakalene oci gigabyty filmu a mp3. Ale to nema na firemnim notebooku co delat. Ten je na praci. (nas produkt ma instalacku 1.5G, a i kdyz mam disk plny virtualu, zdrojaky maji 20G a 120G disk by urcite nebyl problem)
Mit 120G+ je nice to have, ale nutnost rozhodne ne. Na to muzu mit externi disk/NAS.

V desktopech to plati dvojnasob. Muzu mit vic disku, takze SSD mensi neni problem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nuz ja mam na ntb 500gb a pomaly mi prestava stacit. nosim so sebou vela grafickych podkladov, plagatov, bilboardov a podobne, su to dost velke subory. kedze som grafik tak ich na pracu potrebujem. casto sa stane ze sa znovu pouzije nieco uz spravene, cize nemozem spravit to ze stare skratka odzalohujem inde... no a externy disk sa mi so sebou vlacit nechce :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A to ti ako grafikovi staci 15/17" a trapny TN display? :) Samozrejme ze aj profesionali sa najdu ktori to potrebuju. Ale zas percento zo vsetkych profesii je zanedbatelne. Druha vec je, ze kolega v jeho macbooku proste vyhodil CDROM.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

presne na to se chystam, mechanika pujde do vitrinky a misto ni SSD na system, staci mi bohate 80GB, na ostatni voloviny mi staci klasicky 320GB...ale pockam az to zlevni

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co kdybys nosil jen ten externí disk s daty? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně! Po stížnostech uživatelů na dlouhý start ntb jsem nedávno koukal, jestli by byl možný upgrade na SSD - na všech 250GB HDD bylo okolo 200 GB volného místa (W7, MSOf, jednoduchý GIS, pár dalších aplikací).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nerypu-jen se ptam - a proc ten notes neuspi? pak nemusi resit starty, ja vypnul comp naposledy pred rokem, kdyz jsem jel na 2 mesice pryc a nepotreboval sebou tahat notes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám v pracovním noťasu 120G SSD (za vlastní prachy) a původní disk jsem si dal do externího šuplíku. Na SSD mám teď zabráno 16% (instalace softu, veškerý zdrojáky, 2 virtuály), externí disk vytahuju sem tam na větší zálohu (data se průběžně zálohují do cloudu).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžu s tebou souhlasit. Je jasné, že filmy a mp3 (na to mám externí disk) na ntb v komerční sféře být nemají, ale dám ti vlastní příklad. Tak 30 GB mi zabírá OS včetně programů a 20 GB outlookové archívy (potřebuju je, pořád něco hledám ve staré poště). Fajn to máme 50 GB, zbývá nám ze 120 GB ještě 70 GB. A dál 5 virtuálních strojů (sorry, ale to taky není na hraní) + programy v nich, no pod 10 GB (potřebuju kompletní prostředí, různé verze win + office + sap + ....) na jeden se taky nedostanu, takže zbývá 20 GB. Z toho si přes 8 GB ukousne hiberfil a podobné radosti, tak teď mám volných cca těch 12 GB, což je podle mě dost na hraně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolik lidí potřebuje 20 GB outlookových archivů a 5 virtuálních strojů? Když má někdo zvláštní požadavky, potřebuje zvláštní železo. Tomu zbytku 128GB SSD bohatě stačí.

Mimochodem, co takhle vypnout hibernaci? Bude víc místa na rozkládání opotřebení a na SSD se nebude tolik zapisovat, takže neodejde tak brzy do křemíkového nebe. Ono 3x denně hibernovat s 8 GB RAM je jistá smrt do odhadem 3 let. Při malém volném prostoru nejspíš ještě dřív.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

přesně, té smrti se dost bojím. Na původním ntb jsem měl klasický hdd 320 GB. Jo bylo to trochu pomalejší ale při 8 GB RAM nejvíc při startu (a hibernaci), ale při vlastní práci to zas takovej problém nebyl. Teď jsem dostal novej ntb s SSD a uvidíme jak to dlouho vydrží. Ale jestli to dá 3 roky, budu spokojenej, do té doby dostanu jiný nový ntb. Jenže přichází WIN8, to jsou minimálně další dva virtuály, které prostě už budu muset dát na USB HDD a to je teprve výkonnostní propadák.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Potřebuješ nutně hibernaci? Vždyť má smysl leda když člověk potřebuje při rozdělané práci v terénu vyměnit baterii.

Jak často potřebuješ mechaniku? Problémy s místem a hlavně denním zápisem velkého objemu dat snadno vyřeší 500GB HDD místo mechaniky a když je jednou za uherský rok mechanika třeba, snadno se připojí externě i bez boxu.
http://www.mironet.cz/Foto/Orig/99201865.jpg
http://ecx.images-amazon.com/images/I/31GtCYJRYtL.jpg

Kdo nepotřebuje 3G modul, může mít dnes dokonce SSD, HDD i mechaniku najednou. Pochopitelně pokud to ntb umí (šokuje mě, že HP mSATA nepodporuje ani u nejnovější řady EliteBooků).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Resis virtualy...SAP... tak mi nerikej ze firma co te zamestnava si nemuze pro tebe dovolit SSD 250GB+ :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tolko teorie a uplne k hovnu. Tisic ludi, tisic chuti, snad to jedine co maju vsetci spolocne je, ze chcu nizsiu cenu za vykon. Pises len to, co si myslis a nie co je realita, ktoru bohuzial nikto uplne presne nevie. Niekomu je 256GB nanic, niekoho prave tych 15s k smrti vytaca. A mozem pokracovat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja bych byl za takove optimum na SSD vazne povazoval tech 256GB. 128GB je dostatek, pokud nemate virtualni masiny a podobne. 64GB staci 95% populace, co tam ma officy, nejakou hru a internet. Za 256GB s rozumnym poctem zapisu (zivotnosti) a hlavne PCIe rozhranim (SATA nebrat!), IOPS aspon 100k a rychlost kolem giga/s bych videl rozumnou cenu kolem 5k s dani. Samozrejme do budoucna tak 2.5-3k, protoze se bude stejne jednat vicemene o spotrebni zbozi (ikdyz nevim, mozna je ta (ne)zivotnost u SSD precenovana a vydrzi to na veky). A na storage samozrejme >3TB disky + nejaky pul terovy jako on request mirror k tomu SSD. Ikdyz je mozna fakt, ze SSD bude daleko spolehlivejsi nez HDD ...... pokud SSD skonci zivotnost (volne zdrave sektory), tak na nej nejspis nepujde zapsat, to ale vubec neznamena, ze z niceho nic prestane fungovat a nepujdou z nej data v pohode precist .... na rozdil od disku, kdyz se poskrabe jedna plotna nebo se rozleti (delaji se jeste sklenene plotny?), tak je to kompletne GAME OVER.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak už jsem psal nahoře, já pro svůj hlavní počítač, aby se mi tam vešlo všechno, potřebuju 512 GB. Při 256 bych se pořád ještě musel rozmýšlet, co tam dát a co ne.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A kdy už sakra přijdou ty memristory? Levné, s rychlostí DDR5, pokud vím, komerční využívání má začít letos, ne? Stejně jako před čtyřmi lety zaplavily svět noťasy, poháněné palivovými články na levný metanol...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no vies, z timi palivovymi clankami je to tazke. v niektorych krajinach sa zacalo hodne predavat palivo ale clanky nie. tak to zatrhli :) hold niekto rad vezi silne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

presne nad timhle taky porad uvazuju, pomalu kazdy rok je naspadnuti nova super technologie baterii...a kde nic tu nic

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

>.. objem SSD vzroste z 5,1 % z roku 2011 na 15 % v letošním roce (tady trošku tápeme ..
IMHO je rec o tom, jaka cast z vyrobenych NAND flash chipu najde cestu konkretne do SSD, na ostatni ceka miriada odlisnych uplatneni

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"a na závěr pro vás máme malou anketku..." koukám, koukám, anketu nevidím...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky moc za info ... zajímalo by mě, kam zmizela :((

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za 256 GB tak 150 eur max.Al emusel by som toho hodne odistalovat.
System+soft+hry mam teraz cca 300 GB

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už aby to bylo. Každá konkurence v jakémkoliv odvětví je pro mě, jako spotřebitele dobrá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.