Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Dohady ohledně autorství Bitcoinu řeší soud. Jde o miliardy dolarů

K čemu je duševní vlastnictví bitcoinu? Buď má ten milion reálných bitcoinů, nebo ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já se domnívám, že být majitelem duševního vlastnictví na blockchainové technologie by mohlo být docela zajímavé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

" Tento údaj však nelze ověřit." - prave ze na blockchainu to jde :)
Staci poslat podepsanou zpravu z penezenky, ktera tenhle obnos vlastni. Velmi velmi velmi jednoduje. Neumi? Nema.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem tu situaci pochopil, tohle dokáží udělat obě strany, které se o ty bitcoiny hádají.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spíš myslím, že tohle nedokáže udělat ani jedna strana. Jinak by to už dávno udělala. Wright to nedokáže udělat zcela určitě – ten v minulosti naopak podpisy falšoval, nebo používal už v blockchainu použitý podpis (podepisoval už jednou podepsané). Pokud jste od něj něco četli, tak podle jeho vyjadřování technologii Bitcoinu vůbec nerozumí. Zná jen základy, které si někde načetl, ale neumí je používat. To není Satoshi Nakamoto ani náhodou.

Kleimana neznám, ale řekl bych, že to bylo takhle: Kleiman s Wrightem v roce 2011 založil nějakou firmu, patrně spolupracovali už dřív. Kleiman v roce 2013 zemřel. Když Wright v roce 2016 řekl, že je Satoshi Nakamoto, vycítil bratr Kleimana příležitost, že to tedy musel udělat s jeho bratrem společně a chce podíl z dědictví. Těžko říct, jestli Wrightovi tu historku uvěřil, možná i jo.

Přijdou mi jako retardi oba dva. Tenhle „spor“ je k smíchu. Není mi líto ani jednoho.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Správně, tohle se řešilo už před nějakou dobou a Wright nebyl schopen žádným způsobem podložit svoje tvrzení, takže už ho nikdo vážně nebere, teda kromě klikuchtivých článků. Není to o autorství, ale je to boj o ego a o prachy nezávisející na tvorbě blockchainu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vypada to, ze Satoshi je ten mrtvy brat. Skoda, ze sa nedozil toho co sposobil, ze nejsu graficke karty.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dave Klein, narozdíl od Wrighta vypadá jako naprosto vážný kandidát na autorství. Podle mého přesvědčení jím také byl.

Je to hrozně zajímavá story a docela smutná. D Klein, narozdíl od Wrighta měl mentální kapacitu a skill na to vytvořit něco naprosto inovativního a to specificky v oblasti kryptografie... sedí na to i profilově i osobnostně i časově ... a pak ty okolnosti (a ač to je opak toho co chtěl, tak právě i Wright - místo aby přesvědčil, že on je autorem, tak právě přinesl nechtě stopu, na základě níž se začalo spekulovat, že autorem mohl být Klein ... a ne, nebyl to vůbec jeho bratr koho to tehdy napadlo - o něm tady slyším teď prvně - Klein byl zařazen mezi primární kandidáty odbornou veřejností, které smíšený projev Wrighta zaujal, ale nepřesvědčil (hlavně věděl lecos co se zdá, že by mohl vědět jen Satoshi, ale úsměvně mu chyběli schopnosti prokázat svou identitu kryptograficky, které by Nakamotovi scházet nemohli).

Na rozdíl od Wrighta, což byl podnikatel a finanční specialista, také se věnoval kryptografii a byl by i velmi inteligentní ... ale typově a ani hloubkou odbornosti, přesto neodpovídá ... vyzná se ale v finanční pozadí a jak fungují platby .. Typově možná spíš typ "iniciátor", hybatel ..

Dave Klein, byl samotářskej počítačovej génius, specialista na kryptografii a bezpečnost , původně zaměstnanej u policie... od roku myslím 1997, po nehodě na motorce - samotář upoutanej na kolečkový křeslo ... kterej už i do tý doby extrémní znalosti tímhle až fanaticky upoutal k online IT práci a stal se věhlasným. Byl několikrát vyznamenanej mimo jiný Microsoftem jako VIP externista (nevím jak byl ten titul, ale něco jako VIP roku) .. protože jim prošťáral o svý nový vlastní iniciativě jejich nový verze Windows a našel a opatchoval jim tam zásadní bezpečnostní díry... spolupodílel se na tvorbě manuálu bezpečnosti na internetu, byl zvanej do televize jako expert přes kyberzločiny a podobně.

Krom toho .. musím sem dát vsuvku. Předpokládám, že všichni víte, že s "duševním vlastnictvím" k bitcoinu by si mohli po finanční stránce vytřít zadek. U Bitcoinu nic takovýho neexistuje, je decentralizovaný .. autorství na síť a protokol žádný nároky netvoří ... o to by se mohli soudit do skončení světa a bylo by jim to prd platný (teda mimo slávy a ega)... jde o něco jiného, jde o konkrétní jeden milion sto tisíc bitcoinů, které vytěžil Satoshi Nakamoto když Bitcoin spouštěl a jež jsou přístupný jen a jedině, pro toho, kdo má k dispozici privátní klíč Satoshiho Nakamota .... kdyby si Ti dva co se soudí nemysleli, že je v pozůstalosti Dava Kleina .. jejich soud by byl zbytečnej.

Zpátky k D Kleinovi.
Nejde jen o to jak žil
Jde i o to jak zemřel
A jde také o to, že od, myslím, už dubna 2010 byl trvale hospitalizovanej (jak víte, Satoshi Nakamoto se naposledy ozval právě začátkem roku 2010 a časově je ověřená souslednost, že to časově sedí .. a to hlavnímu vývojáři v tu dobu už fungující developerský komunity kolem Bitcoinu) .. mimo emailový korespondence a příspěvků do fóra Bitcoin talk, který Nakamoto založil, nikdo neměl se Satoshim jakýkoliv jiný kontakt.

Satoshi Nakamoto o sobě prohlašoval, že byl mužem žijícím v Japonsku ... hmm , až na to, že tohle bylo zpochybněno už dávno .. při nejmenším kvůli jeho angličtině .. nikoli jen, že byla výborná .. i kvůli formě kterou používal. Stylově pak odpovídala člověku zvyklém psát odbornou literaturu. Nadto pak analýzou časový stopy .. pattern, ze kterého vyplývalo, že se Satoshi Nakamoto pravidelně odmlčoval v těsně popoledních hodinách Japonsého času po dobu, která odpovídá spánku a naopak přispíval v takové časové stopě, která napovídala, že by mohl spíše psát třeba z Kalifornie.

profil .. znalý člověk z kryptografie, znalý práce Nicka Szabeho a dalších prekurzorů Bitcoinu, který mluvil nativní angličtinou a pravděpodobně přispíval z Severní Ameriky. Od roku 2010 se nikdy neozval a to ani tehdy, když bylo saháno na jeho čest nebo když se za něj někdo vydával. Jsou mu přisuzovány adresy se značnou sumou Bitcoinů ... na které ale nikdy nesáhl a (asi od roku 2009) z nich nikdy nic nevybral (to, že patří jemu je odhad).

Dave Klein, splňuje odbornej profil. Lidsky - přátelskej, překvapivě na venek veselej až žoviální, ale tajnosnubnej, uzavřenej a bezpečností posedlej samotář, pohrouženej do Cybersvěta - ve kterém se realizoval ... a o němž mluvil jen s těmi, kteří tomu z jeho pohledu dostatečně rozuměli (Wright by tam patřit nemohl ... podle přátel extrémně rozlišoval co probíral s kým, s přáteli nikdy nerozebíral nic co dělal, s těmi co spolupracoval nikdy zas nerozebíral nic osobního atd).

V roce 2010 se zhoršil jeho stav, způsobenej nějakým neléčitelným patogenem, ke kterýému přišel při hospitalizaci po nehodě.

V roce 2013 (tou dobou 1 100 000 už měl hodnotu mnoha desítek milionu dolarů) 14 dní před svou smrtí, prý nezvykle assertivně vystoupil proti personálu nemocnice a vynutil si, aby jej propustili domu a to na vlastní zodpovědnost, přestože mu to bylo důrazně nedoporučeno. Přátelům nedovolil přijít.

Neozval se.

Policie jej našla mrtvého, tělo v rozkladu.
Zemřel dosud nevysvětlenou násilnou smrtí. Byt v hrozným stavu.
po podlaze zbytky krvavých stop a stolice.
V matraci postele rána po výstřelu z brokovnice ... bez nábojnic nebo zbraně poblíž. Klein ale na střelné zranění nezemřel.

Později v roce 2013 se přihlásí Wright, že on je Satoshi. Překvapí. Finančník. Zná věci, které nedává smysl že ví... pod tlakem ale připustí, že Satoshi Nakamoto nebyl jeden člověk .. že měl spolupracovníky a jmenuje (akorát) D Kleina.

Pak, zrovna pak se jakoby náhodou objeví "leaknutý" email mezi ním a Kleinem z roku 2009 na téma, jak je Wright moc rád, že Klein je tam už od roku 2003, co se začal věnovat elektronickým platebním systémům vždy pro něj.

tenhle email .. a žádnej další.

""I have been working on a new form of electronic money. Bit cash, Bitcoin… [y]ou are always there for me Dave. I want you to be part of it all," an email stated."

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

P.S. ... D Klein žil v kalifornii, Wright v Austrálii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.