Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Dokončení testu AMD A10-7850K: výkon GPU a provozní vlastnosti

Je to tak, pokud člověk nehoní velikost, nebo waty, tak se mu all-in-one řešení nevyplatí (při poměru cena/výkon).
Několikrát jsem to v poslední době počítal, když jsem stavěl PC, a vždy jsem nakonec sáhl po plnotučném PC se slabší grafikou s tím, že si jí kdyžtak v budoucnu mohou vyměnit.
Zdar Max

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to je pravda, ale k integrovanej grafike vieš pripojiť dedikovanu grafiku a zvýšiť jej výkon...a v nových AMD ovládačoch je to už celkom aj dobre vyladené...pre ľudí ktorí nehrajú často hry a aj tie hry su málo náročné na GPU (napríklad World of Warcraft) tak je pre nich výhodnejšie all-in-one riešenie s tým, že si vedia dokúpiť grafickú kartu neskôr keď budu chcieť viac výkonu v hrách...pre týchto ľudí (ktorých je dosť veľa) je z finančného pohľadu (ktorý je pre nich najdôležitejší) veľmi výhodné spojenie procesoru a grafiky v jednom...a ešte raz hovorím, tých ľudí ktorí na to proste nemajú financie, je viac ako dosť...a stačí im PC na internet + kde tu nejaku malu hru...jedná sa o vekovú kategóriu 35+ alebo menej majetné rodiny s deťmi

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, jak nemají peníze? Plnotučný PC vychází cenově stejně jako all-in-one (v případě podobného výkonu). Není tam žádný cenový rozdíl, bonus je jen v nižší spotřebě a menší velikosti.
Navíc, s jednou grafikou dosáhneš většího výkonu a stability, než se dvěma slabšíma nehledě na ovladače, takže když je tu vyhlídka, že má dotyčný dědi a budou někdy něco hrát, tak all-in-one nepovažuji za dobrý směr.
Jak říkám, párkrát jsem to promýšlel a když jsem si porovnal ceny all-in-one vs. CPU+Grafika, tak jsem koupil plnotučnou sestavu.
Zdar Max

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

A vysvětlíte nám, jak souvisí http://en.wikipedia.org/wiki/All-in-One_PC a diskrétní vs. integrovaná grafika?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To se hnidopichům nedá vysvětlit ... :).
Zdar Max

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To není hnidopišství, mně trvalo půl minuty, než jsem pochopil, že mluvíte o něčem úplně jiném, než co píšete.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To by mne zajímalo, kolik dalších to ještě nepochopilo. Kdyby sis to přece celé, tak bys to z kontextu pochopil.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem nepsal, že jsem to nepochopil (nakonec), jen že je to matoucí a zdržuje to. AIO můžou a nemusí používat APU. To bych taky mohl začít naschvál používat slovo "jablko", kdykoli mám na mysli "hruška", jen tak ze srandy, že?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Suhlas , AMD ma dobre zratene ze tieto APU su zaujimave pre dost siroku skupinu zakaznikov co nepotrebuju velky vykon ani mobilitu.
Integrovanu vs dedikovanu som riesil vlani ked otcovi zdochol stary PC. Nerobi nic narocne, maximalne si obcas pusti strary Far Cry alebo Batllefield 2 proti botom. Notebok je nevhodny.Prenasat to nepotrebuje, preferuje normalny display, klavesnicu a mys. Vybral som teda na skusku APU s tym ze keby nestihalo BF2 tak tam dam svoju uz nepouzivanu R4850.
Na 19"LCD 1440x900 to dava APU dostatocne plynule na medium/high=>ziaden dovod aby tam zrala prud dedikovana GPU.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť ani i7 se 7770/750 nezerou víc jak tohle samotné apu. Navíc když vezmeš Pentium a jednu z tech grafik, tak tě to vyjde ještě levněji, ptz u apu musíš připlatit za paměti. Další usetris na spotřebě za tu dobu. A nakonec bude PC s VGA zvlášť i tišší.
Důkaz místo slipů:
Intel sestava za 7800,- http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_2DPU012LEA012H5P01130Q011Z4L01
AMD APU sestava za 8186,- http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_2HN1011W5Z012HHA012GJZ01
Přitom Intelovská je výkonnější jak v CPU operacích, ve hrách naprosto nesrovnatelně (260X!!!), zároveń je úspornější, takže stačí levnější, slabší zdroj, chlazení jsem tam taky jako příklad, kde si člověk, pokud chce ticho, musí připlatit a RAMky jsou snad jasné...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neboj, oni Tě tu na AMDiit webu vymínusujou a mě taky :) Nic proti APU jako takovému, grafika je slušná a CPU na běžnou práci taky dostačující, ale za tuhle cenu je to FAIL a doufám, že to AMD co nejdříve pochopí. Minulý týden jsem bral richlanda, za 2000 prima cena, ale dávat dvojnásobek peněz za něco ne o moc lepšího smysl zcela nedává. Jinak bral jsem k tomu tyto paměti:
http://interlink.tsbohemia.cz/kingston-hyperx-beast-8gb-kit-2x-4gb-2400m... Ano vím, celkem zbytečné když mi v něm jedou na 1866 MHz, jenže ony ještě před týdnem stály cca 1800 Kč a byly dokonce levnější než nejlevnější 1600vky tam :) Tak se snad blýská na lepší časy a rychlé paměti pro APU nebudou zbytečně ceny sestav navyšovat. To už krmení APU rychlými paměťmi (za extra příplatek byť i 300Kč) přestává být smysluplné když i ty nejlepší paměti tomu už z principu moc nepomohou a je lepší koupit jiný procesor + dGPU.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já proti AMD nic nemam, právě naopak, hrozne rad bych, aby konečně uvedli konkurence schopny produkt, což tyto apu rozhodne nejsou, bohužel. Do htpc je to porad na hovno, na fullHD hraní na velké telce to stejně nebude, když na PC vedle na stole si to zahraju v mnohém lepší kvalitě a ještě za méně peněz. Přitom do nějaké malé skříně to Pentium a malá grafika taky strčit půjdou...
To jsem ještě zapomněl zmínit, že pod Pentium jsem dal desku, na které bez problémů lze provozovat i5 v budoucnu, což u AMD mi u tech zravych cpu ty desky přijdou nic moc.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No desky... já měl zadání na takový klasický počítač na doma (notebook dotyčný nechtěl), s tím, že hry na tom hrát nebude, ale weby, filmy, office, telka ano. Tady se mi APU zdálo jako jasná volba, nicméně ne za 4000 ale za 2000 a integrovaný radeon dává zase smysl v tom, že má širší možnosti nastavení než IntelHD. Jako fošnu jsem pod to dal něco takového obyčejného od MSI, ale má to VGA+DVI+HDMI. Nemusím řešit externí grafiku a mám stejnou kvalitu a možnosti (a možná i ten výkon) jako kdybych koupil nějaké lowend řešení dGPU, které tímto nepotřebuju.
Jenže u zde recenzovaného CPU nevidím účel, superúsporné to není, aby si to obhájilo cenu. Supervýkonné řešení taky ne. Kdo si chce zahrát, nebude kupovat předražené APU a krmit ho drahými paměťmi, aby z toho vydoloval pár procent výkonu navíc. Kdo chce CPU výkon, koupí si za podobnou cenu i3/i5. Kdo chce nějaký mix na hraní, tak pořídí spíš levnější CPU bez ohledu na iGPU (ať už AMD nebo intel) a k tomu tu HD7770 (nebo jak se teď jmenuje) nebo ekvivalent od zelených.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak! Za ty prachy už si vezmu i5tku a raděj počkám další měsíc po výplatě třeba na grafiku! Dokonce i na té integrované od Intelu se dá hrát! Když to teda beru u sebe v ntb (kde je i5 jako i3 v PC), hraju na tom např CoH1, které není úplně nenáročné, to mne fakt překvapilo.
Sic jsem moc nepochopil "širší možnosti nastavení než IntelHD", jaké přesně možnosti chceš nastavovat u integrované grafiky? I Intel pokud si pamatuju dobře jich tam pár má :D ale u integrované je to beztak jedno.
Co prostě nechápu je to, že v GPU části na ně intel nemá, dobře tak přece ten můžou jen nějak zoptimalizovat kvůli spotřebě, nebo tam dát slabší GPU část, která bude pořád přinejmenším stejně dobrá jako v Intelu, ale HLAVNĚ! zamakat na CPU části, dyť už je to kolikátá generace APU? 3-4.? A pořád mi to přijde to samé, ne že by u Intelu byly kdovíjaké skoky mezi generacemi, ale on má odskok stálý a AMD jej ne a ne srazit, o to mně jde, tak proč sakra mrhají časem a prací na iGPU, kterou stejně málokdo využije rozumně a nesrovnají krok s CPU výkonem Intelu :(
Pak bych si klidně koupil AMD X4 nebo A10, když by mělo výkon jako i5-4440... jenže to tak bohužel není (ani zdaleka).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak já to myslel spíš tak, že u NV/AMD grafik má člověk víc možností si hrát s "barvičkama", nastavení barev pro video/desktop, nastavení více monitorů, lepší kompatibilita s aplikacemi obecně, prostě stejný "driver base" jako plné radeony ve windows. Můžu si zapnout i antialiasing i když v tomhle případě to asi taky nikdo dělat nebude (ale pro nějakou specifickou aplikaci proč ne).
Prostě obecně lepší kompatibilita, mám na noťasu HD3000. Je to pracovní noťas a tak nikdy neuvidí nic lepšího než youtube, tak mi to vyhovuje a vím, že pokud bych na tom chtěl pouštět hry, nebudu to ani zkoušet :)
Napadl mě takový případ jedné free aplikace na čmárání místností, co používá přítelkyně - na GMA to vypadá podivně a ještě podivněji to jede, na pomaloučké nvidii je to zcela ok. Výrobce grafiky (intel) zjevně drivery optimalizovat pro okrajové aplikace moc nebude, když jsou rádi, že jim tam fungují klasické desktopové aplikace a jakžtakž i ty hlavní hry (a to úplně stačí a já to chápu, jiné ambice mít nemají) a benchmarky, aby to v recenzích nevypadalo blbě.

Jj s tou CPU částí souhlas, zřejmě má CPU divize větší problémy. Doba Athlonů64 je nenávratně pryč, i když si to tu asi málo lidí chce připustit. A to jsem byl spokojený uživatel Durona, AthlonůXP i A64 (a historicky i K6-2, 486 a 386ky :)). Intel tak nikdo netlačí, mezigenerační posuny ve výkonu jsou spíš aby se neřeklo. Na druhou stranu na běžnou práci to APU stačí, jen nemá mít prémiovou cenu. No jsem zvědav na prodejní výsledky :(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Jenže u zde recenzovaného CPU nevidím účel" ... "tak proč sakra mrhají časem a prací na iGPU, kterou stejně málokdo využije rozumně"

HSA HSA HSA...jinými slovy, musíte počkat na ovladače, SDK a aplikace. Pak ten účel oba uvidíte. ;-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To se mi nikdy v historii neosvědčilo - koupit HW a pak doufat, že SW bude podporovat plně tu nebo onu featuru. Ano SW se přizpůsobí, ale až za čas, kdy původní HW (který danou funkcionalitu přivedl jako novinku) bude těžce nestíhat. SW vyvinutý a prodávaný v době, kdy je HW daný produkt v aktivním prodeji většinou použije nějakou tu funkci jen tak na oko (pokud vůbec) a pro reklamu, možná aby nějaký přínos byl, ale aby to taky běželo na zbytku HW (typicky hry, že).
A ovladače? to je taky historie a na to nesázím vůbec - to co výrobce nezprovozní do půl roku po uvedení nezprovozní už pořádně nikdy, protože se věnuje další generaci. A neberte to ve vztahu k AMD, já si teď historicky vzpomínám hlavně na S3, co se naslibovali, že tentokrát ty drivery opravdu vyladí, nebo že na Savage4 bude openGL fungovat normálně ve win2000/xp, nebo že zprovozní TnL u Savage2000.
Pokud se něco změní za delší čas od aktivního prodeje HW, je to spíš vedlejší efekt jiné úpravy (např. nvidia beta drivery 337.50 které snižují vytížení CPU obecně na většině GPU, ale primárně to opravdu NV nedělala, abych si někdo na 7 let staré 8800GT polepšil a odložil nákup nového HW).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"To se mi nikdy v historii neosvědčilo - koupit HW a pak doufat, že SW bude podporovat plně tu nebo onu featuru."

Ale lidem, co si koupili 386ku nebo 486ku na konci 80. let se to vyplatilo. ;-) Software *vždycky* laguje za hardwarem. U Intelu někdy až o devět let. ;-) (Pokud člověk neprovozoval celkem exotické věci typu Xenix/386 a podobně.)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Hej ale ist hlavou proti muru, v style ze navrhnem hw a nech sa mi zvysok sw sveta prisposoby ak chcu vidiet ze to funguje, no tak to tiez nieje zrovna nejaky premakany marketingovy tah. Historia ukazuje ze sa na takyto pristup ludia vyseru. Hruby vykon vecsinou zvytazi nad nejakym sice prespekulovanym ale nakoniec nie uplne standardnym riesenim.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale přesně takhle prorazilo IBM PC. :-D A to dokonce nemělo ani ten hrubý výkon. A HSA mi nepřijde přespekulované, spíš napůl konzervativní (odvozené od současných GPU), napůl GCD (v tom, že hlavně nabízí výpočetní model odvozený od reálných zkušeností s paralelním HW a reflektující současnou křemíkovou realitu). A navíc ten hrubý výkon zcela určitě má, kdykoli dojde na krátké latence (což CUDA ani OpenCL 1.x zatím jaksi nenabízí).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak na ukázku, když aplikace HSA podporuje. Myslím, že to rozhodně stojí za uvážení už teď:

http://wccftech.com/amd-kaveri-i54670k-benchmarks-showdown-continued-hsa...

MR

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No škoda, že půlka těch benchmarků je skoro k ničemu. :-) A ještě se podívejte, jaké nesmyslné kydy k tomu autor té "recenze" má...vždyť ten text nemá hlavu ani patu. Radši bych počkal na důvěryhodnější testy - nebo ještě lépe, na HSA SDK (ISA už je myslím finalizovaná, AQL snad taky, ale API je zřejmě ještě v pohybu). Pak si to bude moci každý vyzkoušet sám.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, budeme čekat, budeme kupovat žravé APU a CPU, kterých možný potenciál nebudeme mít kde využít (v běžném využití) a budeme přitom 10 let čekat, platit víc za provoz PC, trpět hlučnější chlazení a já nevím co ještě, fakt slovo do pranice.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Vám se zdá cena vysoká? Mno jistě, je to cena při uvedení, ta má být co nejvyšší rozumná, tak by výrobce lízal smetanu http://myego.cz/item/lizani-smetany-price-market-skimming
Byli by blbí kdyby to nedělali ;)

A každý kdo uvažuje nad cenou počká s nákupem až na normální úroveň ceny.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Vždyť ani i7 se 7770/750 nezerou víc jak tohle samotné apu."

Jestli tomu skutečně tak je, tak se podívejte na výrobní linky. ;-) Jinak řekl bych, že důvod pro větší výkon té intelí sestavy je naprosto jasný - celková šířka pásma pamětí. V herních aplikacích samozřejmě vždycky bude rychlejší mít dvě paměťové dálnice místo jedné. Pokud čistě na hraní kupujete sestavu s APU a bez diskrétní grafiky, pak asi děláte něco špatně?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

si snad robis srandu :D k AMD zostave si dal 600 Kč chladič :D a k intelu len za 266 Kč :D tam je ten rozdiel 300 Kč :D S intelami nemam dobre skusenosti co sa tyka ovladacov...BSOD na dennom poriadku...rozdiel v RAM medzi 1600Mhz a 2133Mhz je v desiatkach Kč...len treba pozerat iny obchod...takze cenu zostavy a cenu RAM som ti bezpečne vyvrátil...a co sa týka výkonu, ti vyvrátim aj to že je na tom G3220 lepsie :) AMD ho celkovo prekonáva, multicore, aplikacie väčšia L2 cache a 4 jadrá(intel má len 2)...akurat vo vykone na 1 jadro mozno o 5% je intel lepsi.. takze intel by som tu nevolil
http://www.cpu-world.com/Compare/331/AMD_A10-Series_A10-7850K_vs_Intel_P...

http://cpuboss.com/cpus/Intel-Pentium-G3220-vs-AMD-A10-7850K

ide aj o to, že pre tých ktorí nechcu hrať vo veľkom, im stačí integrovaná grafika(v A10 7850K je grafika na urovni radeonu 7730) s tým že v budúcnosti si tú x260 vedia dokupit (a vykon bude vyssi v spojeni s integrovanou grafikou) alebo si tam casom o rok/dva za 1500Kč kupit rovnako vykonnu alebo lepsiu kartu ako je x260...btw, obe procesory maju box chladič a pri týchto procesoroch sa jasne chceš sustredit na cenu a nie vykon alebo chladenie...netreba dokupovat samostatne chladiče...nehovoriac o spotrebe elektriny, 53W vs 95W pre AMD nevyzera dobre, lenze k intelu si dal dedikovanu kartu ktora ma spotrebu 115W, co robi z intel zostavy (iba CPU a GPU) dokopy cca 170W a oproti AMDckovskym 95W uz je to o dost viac...samozrejme ze realny odber oboch zostav bude mensi...no v zatazi vyhra AMD...levnejsi a slabsi zdroj? 400W pre takuto zostavu stačí a nič bez 80+ bronze by normalny clovek nebral....idealne seasonic ktore su veľmi dobré a aj za dobré peniaze...a ci je to AMD alebo Intel, slabsi zdroj bez certifikacie 80+ a ochrán by som tam nedával, uz len kvoli tomu aby sa mi to niekedy neodpálilo...
takže ďakujeme za tvoj čas, komentar je totálne zbytočný :)

PS: tu máš AMD zostavu s 2400Mhz rychlejsimi pamäťami za 7400 Kč (dokonca Kingston, nie Corsair) http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?eid=104140

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ten dražší chladič je tam z jasného důvodu, a to, že AMD 2x více topí, aby se tedy uchladil při stejné hlučnosti, je třeba lepší chladič, co na tom nechápeš? I normální člověk má právo na "tišší" počítač...
Ty nemáš dobré zkušenosti, ok, ja zase mam zkusenosti s oběma vcelku stejné, nevim proč to vůbec zmiňuješ. BSOD bude beztak z úplně jiného důvodu, než Intel.
AD výkon: vzhledem k výkonové kategorii je mnohem přednější výkon na 1-2 vlákna, ptz kvůli primárně vícevláknovému výkonu by případný zájemce volil úplně jiný produkt (i5/FX-8XXX), prostě zatím stále není ani zdaleka tolik aplikací, které by více vláken využily (typicky hry). Ty 4 jádra jsou stejně jen 2 moduly, takže to není ani plnokrevné 4 jádro :).
OK dal jsi odkaz na srovnání v rámci pár benchmarků, které o reálném využití říkají úplné nic!
Zkus taky někdy koukat na něco jiného, než jen benchmarky:
http://www.cnews.cz/testy/recenze-amd-a10-7850k-kaveri-cast-i-cpu-steamr...
o stránku zpět a víc jsou i praktické testy a je jich dost, v pár případech je AMD lepší (díky jednomu dvoujádrovému modulu navíc), ale vcelku vychází prostě hůř než pentium, a to o dost, dyt pentium stojí prachbídných 1300,- vs 4000?! To je skoro trojnásobek, když si vezmeš spotřebu AMD, tak máš další nevýhodu, o chlazení jsem již mluvil.
Ty tvé výpočty se spotřebou jsou fakt vtipné, ano je snad jasné, že G3220+260X bude mít vyšší spotřebu, než samotné APU, ale výkon je naprosto nesrovnatelný, v idle bude dokonce spotřeba nižší. Pokud bys chtěl s APU dosáhnout alespoň stejného výkonu, pak přidáním 260X k němu (aby byl grafický výkon cca stejný) ti spotřeba překročí teoreticky hravě 200W, přitom vinou APU bude pořád méně výkonnější (zrovna při hrách) :)
BTW Ještě by ses měl naučit dávat odkaz na košík, ten musíš nejprve vygenerovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

skôr než vplyv časovania pamätí, by som ukázal vplyv frekvencie RAM na výkon GPU(u tejto novej generácie je to viac vidieť ako u predošlých), neraz som sa stretol s ľudmi ktorí pri týchto procesoreoch volili 1333Mhz RAM a nedali si povedať že potrebujú aspoň 1600-1866Mhz...ale ušetrili 20 Kč to je hlavné...inak pekna recenzia :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Když jsme naposledy řešili cenu pamětí, vycházely nejlevnější 1333MHz dokonce dráž než 1600MHz. Škoda, že se to neudrželo :-) http://diit.cz/clanek/kaveri-pameti-vykonnostni-zavislost

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jak uz jsme psal jinde APU od AMD ma velky vyznam v mini-ITX a podobnych systemech nebo ve strocjich kde by clovek kupoval spise pomalejsi modely a vykon grafiky ho moc nezajima. Protoze pokud je ochoten clovek kupovat nejlepsi model a zaroven nechce nejaky maly pocitac samostatne GPU a CPU vyjde lepe.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Právě třeba do nějaké prťavé mini-ITX krabice bych se to bál dát, jelikož to dosti peče a žere. Na tom by chtělo zamakat a bude to pod televizi jak dělané (a ne AM1 CPU fakt nemyslím jako vhodnou náhradu za APU takového kalibru jako je v recenzi ;))

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

I mini-ITX bedny maji dobre chlazeni... a navic p kdy z toho dostanete 100% burn GPU a CPU? ve hrach spise ne...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mohl by mi někdo prozradit podmínky za jakých probíhají testy spotřeby? Mám i5-4570 a mainboard Gigabyte H87-HD3 a nejnižší spotřebu v klidu mám okolo 56W a tady v grafu je spotřeba cca o 20W nižší pro srovnatelné CPU. Měřím zásuvkovým měřičem příkonu Voltcraft.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

též zásuvkovým voltcraftem 3000, občas to porovnám se zásuvkovým fk technics (a zatím vždy shoda).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A kde by tedy mohl být problém? V desce? To mi nepřijde pravděpodobné, že by tam byl až takový rozdíl. Dísk mám WD Black 2TB a osazeny dva moduly DDR3 po 4G, celkem 8GB RAM..

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ides na integrovanu grafiku alebo mas nieco zapojene v PCI-e?
S AMD785G doskou 3.5+2.5"HDD, 4x2GB DDR3 som mal pri zapojeni len integraca (HD3200) spotrebu v idle 38-42W s "nenazratou miesackou" PII x6 1090T
Pripojil som HD4770: cca 80 - 85W
Vymena karty za HD7770: cca 65W
Vymena dosky za inu z cipom AMD 970 + 2x3.5" + 16GB ECC RAM: a som naspat pri spotrebe HD4770

Ak mas vybavenejsiu dosku, tak skus v biose povypinat veci, ktore nepouzivas - napr. ja mam USB3 ako 2 dodatocne svaby na doske. Ak napr. vypnem USB3 tak to nejaky watt zo spotreby uberie. Podobne aj seriove / paralelne a ine porty. Otazne vsak je ako to ovplyvni spotrebu veci, ktore su uz integrovane v southbridge.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A další otázkou je taky co máš za zdroj?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No zdroj mám Fortron OEM zdroj Green Power 400W, což by nemělo být až tak špatné. Pravda je, že certifikace 80+ platí asi mezi 20-80% výkonu zdroje což je mezi 80-320W příkonu zdroje. Takže se s příkonem pohybuji mimo certifikovanou oblast. Doporučí mi tedy někdo nějaký jiný zdroj pro danou sestavu? Podotýkám, že GPU v PCI-E nemám a nebudu mít.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Preco sa zasa ospravedlnuje sprostost AMD? To neni ich vina, proste su pomale pamete... Ale jasne ze je to chyba AMD. Zle strategicke planovanie, vyrobok ktoreho vykon je silne zavysli od produktu ineho vyrobcu. Iste asi neratali s tym ze Elpida krachne, len prave mali ratat aj s takouto eventualitou. Dalsia vec ze pre mna je existencia desktopveho APU fakt zahadou. Mne to pride skor ako produkt v style ze sme sa na Vas vykaslali ale tak podhodime Vam aspon nieco nech moc neziapete. V podstate mam z toho pocit ako keby AMD z desktopu komplet vycuvalo, a namiesto toho sa snazi pretlacit tuto zlepenu podivnost. Ak chcem kancelarske PC tak mi tam staci hocijaky intel s integrovanou grafikou. Staci to v pohode na prehravanie videa, a aj na stare hry a tolko omielana spotreba bude tiez ok. Ak chcem nieco vykonnejsie tak si kupim dedikovanu kartu. APU ma sice celkom pouzitelne GPU ale na zurive hranie to aj tak nieje a zasa na HTPC,kancel je to zbitocne predimenzovane. Skor by som si nejake podobne riesenie vedel predstavit v notebookoch.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se opravdu tohle domníváte, že se jedná o "desktopovou slepenou podivnost" související s "couváním AMD z desktopu", jak vysvětlíte, že ji najdete i v budoucích serverových, notebookových a mobilních řešeních od AMD (včetně chystané K12)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.