Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Dokument Hynixu popisuje Radeon RX 5950 s 5120 stream-procesory a 24 GB HBM2e

U NVidie se nic takoveho nedeje, proste NVidia vyda grafiky a je hotovo. Neni treba pul roku predem zivit svet fantazijnimi informacemi, aby jim na grafiky nekdo pockal. :-/

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Co to meleš, každou chvilku jsou nějaké spekulace kolem AMD, INTEL i nVidia ať to jsou nějaké uniklé prezentace, fotky nebo jen info od "důvěryhodných" zdrojů.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Neberte to tak vážně, očividně mu někdo hacknul účet - vždyť si stěžuje na čekání!

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Trefa do čierneho :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tomto případě spíš do červeného :-p

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, děje se to všude. Je to klasická zvědavost a touha po senzaci. Smaozřejmě každej čeká, s čím konečně přijde AMD (jestli vůbec), takže ta očekávání jsou vyšší. U nVidie nepřekvapí, že zase vydá top grafiky. Ale neznamená to, že spekulace nejsou. Jen se to pak nešíří takovou lavinou. Ale je to běžný psychologický efekt, není se vůbec čemu divit.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

'' U NVidie se nic takoveho nedeje ''

lol, hned dalsi newska.. ((:

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Rede, nauč se číst, AMD nic neuniklo, to uniklo Hynixu.
Ale chápu, že pro tebe je potřeba si něco na AMD "najít", i když z 99% jsou to kraviny
Tak prosím znovu do školy a naučit se číst a chápat text - hlavně nezaměňovat slova AMD a Hynix, ju?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak mě napadá, jestli to není multichip řešení. Odpovídaly by tomu neobvyklé parametry i "x950" nazev. Každopádně jen ať AMD vydá konečně nějakou bestii, konkurence je potřeba. Jak je vidět třeba u Intelu, všechno se dá prodávat levněji,kdyz vás někdo tlačí. Nicméně je to hodně front, kde AMD vede "bitvy" na to jak je to "malá" firma. V uvozovkách proto že to není lidi firma. Ale v porovnání s nVidii a intelem je.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Napadlo mě totéž, pod označením 5950 už tu jedna dvoučipovka byla :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to byl jen prototyp, nebo ne? Co si pamatuju tak byla jen HD 5970, as dvě tu mám a jedna ještě funguje :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

(double post)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Datová propustnost 2048 GB/s je pro čip s 5120 stream-procesory a 96 ROP naprosto nepotřebná a nesmyslná."

Schválně jestli si redakce vzpomene, kdy něco velmi podobného tvrdila.
Je to dávno - Fiji

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Fiji měla o několik desítek procent vyšší paměťovou propustnost, než by potřebovala. Důvod byl ten, že pomalejší HBM (ale ani rychlejší) se nevyráběly. Fiji čekala na HBM, takže jakmile vznikly, šla Fiji na trh.

Současná situace se liší ve dvou velmi podstatných ohledech. První je ten, že datová propustnost v ofoceném slajdu není o desítky procent vyšší, než by dávalo smysl, ale o stovky procent vyšší, než by dávalo smysl. Druhý spočívá v prostém faktu, že propustnost navíc nedává smysl ani s ohledem na dostupnost pamětí, protože a) pomalejších variant HBM je dostupná celá řada a b) 4GHz neexistují, žádný výrobce ani neohlásil nic, co by se tomu vzdáleně blížil a jsou i mimo poslední specifikace JEDEC.

Věřit tomu obsahu by znamenalo věřit, že si AMD bezdůvodně a dobrovolně prodraží výrobu, opozdí dostupnost klíčového grafického produktu a beze smyslu ho odsoudí k absolutní nekonkurenceschopnosti.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A co mají jako vydat u výpočetní karty? Zase Radeon VII s 1024GB/s? Kdoví, jak je to tam u HBM2e napytlíkovaný - asi se to překládá/multiplexuje na jakoby pomalejší 6144 bit rozhraní (viz RX 5600XT). 6GB čipy taky no problem. (Ale jinak obrázku/leaku nevěřím.)

P.S. Lisa ráda "zvdojnásobuje" ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Radeon RX není výpočetní karta.
2. Datová propustnost 1 TB/s u Instinct byla důsledkem toho, že bylo potřeba zdvojnásobit kapacitu paměti a s tehdy dostupnými čipy nebyla jiná možnost než jich prostě použít dvojnásobek, což vyžadovalo 2× širší sběrnici.
3. Výpočetní produkt bude Arcturus.
4. Radeon RX 5700 XT dosahuje se svými 448 GB/s 90 % výkonu Radeonu VII s jeho 1024 GB/s. Datová propustnost 1024 GB/s by tedy i s první generací architektury Navi stačila na produkt více než 2× rychlejší oproti Radeonu RX 5700 XT.

Popravdě nechápu, proč někteří lidé mají takovou potřebu obhajovat každý zjevný fake a když přijde další, budou ho opět obhajovat, i kdyby byl v přímém rozporu s tím, který obhajovali naposledy ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takže argumentuješ rychlostí pamětí u herních grafik, když se evidentně jedná o výpočetní kartu (a nic jiného jsem netvrdil). Pleteš do toho ROPy, kdy evidentně přestaly s bitovou šíří souviset. Obrázek je divnej, ale parametry mi štymují. V životě jsem žádnej leak neobhajoval; nerozumím, jak to stavíš tu argumentaci, když píšu "(Ale jinak obrázku/leaku nevěřím.)". Ale umím si představit, že je to slajd z nějaké interní porady/prezentace, kde argumentace by byla: Podívejte, jak jsme a budeme na tom finančně dobře, protože trh s FP16, Int4 a Int8 se zbláznil a chce po nás kvanta rychlé drahé paměti pro výpočty, na tom se letos zahojíme. (moje panenská obhajoba leaku)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. V mém příspěvku, na který reaguješ, není o ROP ani čárka :-)
2. Slajd hovoří o „Radeon RX 5950“, což není označení výpočetní karty. Výpočetní karty jsou Radeon Instinct.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1. ...a to jsem ti chtěl svěřit nástěnku! ;)
2. to si myslím, že si to pro účel porady vymyslel Hynix nebo AMD (v rámci možného kompro) nebo je to Titan a la AMD nebo zahodili značku Instinct, každopádně to mi tam taky nejmíň sedí. Kdo ví. Možná Apple?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neobhajuji fake, jen jsem podotkl, že AMD už dříve vydala karty s "nesymetrickým výkonem" řekněme, spekulujeme-li nad důvody fake/nefake, tak "přehnaně" velká propustnost tím pádem u AMD neznamená automaticky nepravdivý spec. Zde ale souhlasím s Vámi, bylo by to moc

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Ano, Fiji měla o několik desítek procent vyšší paměťovou propustnost, než by potřebovala.

Ani ne, max o dve (desitky procent). Viz treba:
https://gpuopen.com/using-rocm-to-leverage-hbm-a-matrix-vector-multiplic...

440GB/s - 86% teoretickeho maxima. Neprijde mi, ze by to nejak zasadne prostrelili. Samozrejme nektere algoritmy to nedokazou vyuzit, ale tak je to vzdycky.

> Důvod byl ten, že pomalejší HBM (ale ani rychlejší) se nevyráběly

pokud si dobre vzpominam, tak taky ten, ze Fiji mela byt puvodne na 20nm, nez vyslo najevo ze TSMC 20nm proces totalne podelalo, takze to AMD musela vydat na 28nm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.