Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Dostane zrcadlovka Nikon D4 do vínku rozhraní Thunderbolt?

Už to vidím, jak Nikon konstruuje procesor do foťáku tak, aby využil 10 Gbps rozhraní. Dnes mají foťáky problém využít rychlosti USB2, tedy rozhraní 20x pomalejšího.
Taky se těším na takhle rychlé paměťové karty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Překlad slova RUMOR je dohad, drb, nebo fáma.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já si nedělám iluze, že by D4 nemohla rychlost rozhraní vyšší než USB3 využít... stačí se podívat na datové toky, které mají už dnešní top modely. A taky by šlo přes toto rozhraní jednak posílat obraz na monitor a zároveň data do počítače. Hlavní problém ovšem vidím s kartou.

Ale třeba do těla zabudují nějaké rychlé SSD v RAIDu:
http://www.diit.cz/clanek/lacie-uvadi-externi-raid-0-ssd-pripojitelny-pr...
;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Karta neni nutne omezeni - pri studiove fotografii se muze fotit rovnou do pocitace, pri nahravani videa muze byt pripojeny treba HDD atp.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hm, vidím, že někod nechce nechat padnout TB stejně jako kdysi FW. Uvidíme, zda tento tah (nacpat to do každé elektroniky) nakonec se ukáže jako správný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

FW nikdy nebylo, mimo platformy Apple a krátké doby u DV kamer, masovou záležitostí. Předpokládám, že to bude podobné s TB vs. USB3.
Nevím jestli ještě dnes, ale starší profi digi kamery Nikonu používali FW. Tak proč by nasazením TB u Nikonu nepořešili výstup na DP a ev. i stahování dat?
Jistí si můžeme být tím, že si Intel nasazování a další vývoj ošetří.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Otazka je k cemu bude nove rozhrani? Vetsina profiku foti JPEG, pripraven rovnou k tisku bez nutnosti digitalni manipulace. Par vyjimek jako my krajinari fotime RAW. Zadny profik (fotografove jsou nejhure placene povolani) nevyhodi spousty penez za nove pc, jen aby mohl kopirovat o 2 inuty mene. Fotky z meho Canonu 5D.2, o velikosti 30MB (prumerna fotka 25-35MB CR2) na karte Transcend 8GB (70MBs cteni/zapis papirove), trvaji zkopirovat 5min (cela karta). Vetsinou kopiruju tak 2GB fotek. Ano nefotim tisice fotek z kterych 80% vyhodim. Vim co delam...vetsinou :o)

Tohle rozhrani, tak jako FW je urceno pro tzv. Prosumery. Lidi co jsou presvedceni, ze umeni je o nejlepsi technice. A tak neustale nakupuji nove a nove technologie. Sezerou kazde jidlo uvarene marketingovym odelenim bud Canonu nebo Nikonu. Jen fotky jsou porad stejne...kdo za to muze, samozrejme fotak. Potrebuji novy "lepsi" fotak a cyklus se opakuje. Diky vam lidem si muzu koupit levne fotaky a objektivy kdyz je jednou za 5 let potrebuji vymenit ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvedomte si prosim, ze se nefoti jen krajina ci spolecenske akce. Casto se foti treba ve studiu, kde je treba fotit rychle sekvence v plnem rozliseni. A protoze to byvaji fotky na titulky, foti se kvuli naslednemu zpracovani do RAWu. Navic casto je fotak primo pri foceni propojeny s pocitacem. To za prve...
No a za druhe - zrcadlovky se stale casteji vyuzivaji pro nataceni. A pri takovem vyuziti potrebujete ukladat velke mnozstvi dat HDTV videa. Na to vam karta ve fotaku rozhodne nestaci

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

studio nefotim to je fakt, ale pochybuji ze USB nejak brzdi prime pripojeni s pocitacem ;-)

ja nevim jestli pouzivate stredoformaty nebo ne, ale z nejvetsich senzoru od Canonu RAW data jsou porad jen kolem 30MB prumer. zapis na kartu je TED a prenos je TED. nevim k cemu bude v tomto pripade lepsi rozhrani. stredoformat nejspis vyuzije tyto vyhody z duvodu RAW souboru kolem 150MB. ale stale jsou to tak 2.5s zapisu ;-) ja jsem prilis bohaty na utraceni za zbytecnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ti co pouzivaji fotak k toceni videa patri do skupiny co nechapou k cemu jsou fotaky ;-) video jsem jeste u fotaku nepouzil, je to jen takova marketingova polivka. kdo che tocit trosku slusne videa si koupi 3xCCD DV kameru. je fakt, ze pro vetsinu pseudo HD videa budou staci. kdyz si zmensi video na 1/3 puvodni velikosti ma v podstate 3xCCD kvalitu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je fotak a fotak. Vyhoda filmovani pomoci zrcadlovky je ta, ze jsou zde velmi kvalitni skla a tudiz se jedna o velmi slusnou nahradu za profi kamery. Navic maji velke cipy tudiz se na rozdil od klasickych "malych" kamer da hrat s hloubkou ostrosti atp. Ostatne jiz vznikaji i celovecerni filmy tocene pomoci zrcadlovky atp. Kvalitu si muzete prohlednout treba zde:
http://www.usa.canon.com/dlc/controller?act=GetArticleAct&articleID=2326
zkuste neco takoveho natocit kamerou ve srovnatelne cenove hladine ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jinak rozliseni hraje mnohem mensi roli, nez prave hloubka ostrosti. S malym cipem nebude obraz nikdy vypadat tak pekne a muzete tam mit treba 10 cipu :-) Zkratka porovnavate neporovnatelne parametry

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nevim kde jste byl na tom tvrzeni. 3xCCD full HD je porad lepsi jak 1xCMOS 21Mpx i kdyz "fyzicky" je to stejny cip. Tvrdite teda, ze video kamera za 30 tis je to stejne jako Canon EOS 5D.2 za 45tis? coz je fotak pokud sem to spatne nepochopil ;-) hloubka ostrosti se ridi clonou, samotny senzor s tim nema moc spolecneho ;-)

pochybuju, ze si nekdo koupi profi fotak, aby tocil celovecerni filmy. vetsina lidi koupi fotak za 20 tisic kde jsou ve vetsine pripadu APS-C senzory s velikosti 10-14Mpix tudiz Bayerova maska. Kdezto kamare za stejnou cenu bude mit uz dneska 3xCCD/CMOS. tudiz plna RGB informace na kazdy pixel, zadne prepocitavani, "perfektni" ostrost.

nepochybne tyhle fotaky jsou dostacujici pro vetsinu uzivatelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

těmi profíky asi míníte reportéry apod. dělat produktové foto, architekturu, etc. do JPEGu by byla pěkná zoufalost
FW bylo dlouhou dobu jediná cesta jak připojit DV kameru, takže ta úvaha poněkud pokulhává
nové rozhraní si své uplatnění určitě najde a starost o to jestli se to uživateli zaplatí ze zakázek nebo z hřejivého pocitu technologického hiendu opravdu neřeším ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a do ceho ve finale tisknete ;-) zatim jsem nevidel papir co dovede reprodukovat vetsi gamut jak tragicky sRGB co se pouziva vsude a bere se jako standart. Canon sice ma tiskarnu s 3x16b tiskem, jenze tu jaksi neni papir i kdyz se snazi zakazniky presvedcit.

Kdo ma LCD schopne zobrazit aspon 32b si uzije aspon aRGB gamut.

Vetsina je marketingova polivka, ale technicky "zdatni" jedinci ji strasne radi ji. A opakovane tu stejnou, ale v jine barve.

Jeden z popularnich mytu je dynamicky rozsah fotaku :o) Canon ma dle DxO Labs 12b dynamicky rozsah. Jen zatim nikdo nevi jak tech 12b dostat z toho souboru :-D porad je tam jen 8b DR at chces nebo ne. V pripade RAW mas cca +-1EV moznost korekce svoji neschopnosti. Proto vetsina "expertu" strasne rada pouziva Adobe produkty a jine firmy. Vzdyt prece tyhle programy udelaji lepsi fotky, ze ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dynamicky rozsah se uvadi v hodnotach EV. to s 8b na kanal nema nic spolecneho. Technicky "zdatni" jedinci tohle vi.
fotofanda.cz/technologie/dynamicky-rozsah-kompakt-vs-dslr-vs-analog

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

5EV = 8bit. 5EV je to v teorii svetla, 8bit je to v digitalni teorii. Neni to jedno? Clovek, ktery vi o co se jedna nebude resit takove kokotiny jako vy.

at uz marketingove oddeleni firem vari jakoukoliv polevku, porad z fotaku vytahnes jen 5EV s +/-1EV korekce v pripade RAW. pokud budes spolehat na blaboly o DR, skoncis s posterizaci v nejsvetlejsich mistech a nebo podpaleny stiny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

stačí číst související články a hned se nabízí k čemu to bude dobré http://www.diit.cz/clanek/thunderbolt-si-s-podporou-displayportu-a-pci-e...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžu si pomoct, já když slyším Thunderbolt, tak si nejdřív představím americkou stíhačku z WWII - Republic P-47 :-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

z diskuse k http://www.diit.cz/clanek/matrox-extio-f2208-f2408-8xlcd-a-5xusb-az-1-km... se nabízí ještě jedno použití - Thunderbolt rozhraní jako způsob jak dostat vše potřebné pro vzdálený přístup k PC do jednoho kabelu bez specializovaného Matrox řešení. Za takové propojení DP+key+mouse+USB+... by si za rozumnou cenu docela dost lidí připlatilo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.